Davide Nikola (AFP)
Davide Nikola (AFP)

Sveti čudotvorac Nikola – III deo

Vreme čitanja: 6min | sub. 24.02.24. | 18:18

Majstor za oživljavanje mrtvih ekipa je na pragu novog uspeha

Kada je simpatični Krotone u leto 2016. prvi put u istoriji ušao u Seriju A, retko ko mu je davao šanse da će u njoj i da preživi. Bili su apsolutni autsajderi i ubedjivo najslabiji tim lige. Devet kola pre kraja su imali mizernih 14 bodova, a Empoli, koji je prvi iznad crte, 22. Tada je golovima Dijega Falčinelija savladan Inter, a Krotone je serijom čudesnih rezultata (20 bodova u poslednjih 9 kola) uspeo da izbori jedan od najsenzacionalnijih opstanaka u istoriji Serije A . Od ukupnih 3.420 minuta sezone, Krotone je u zoni ispadanja proveo 3.343. Ali tih poslednjih 77 „prvoligaških“ minuta su bila najvažniji i najslađi. Čudo u režiji trenera Davidea Nikole! Samo prvo u nizu...

Drugo čudo je usledilo pretprošle sezone. Preuzeo je Salernitanu koja je sa osam bodova iz 16 kola bila ubedljivo poslednja u ligi. Poput Krotonea, još jedan mali klub sa juga Italije koji je bio „već viđen“ za ekspresan povratak u Seriju B. Malo po malo je podizao Granate i vratio ih u borbu za prvoligaški status. Tri kola pre kraja je u okršaju sa direktnim rivalom Kaljarijem ostao bez pobede u 99. minutu, ali je uz veliku sreću u poslednjem kolu uspeo da sačuva Salernitanu u Seriji A, jer je otpisana Venecija zaustavila Kaljari. Bilo je to drugo čudo u režiji Davidea Nikole, pošto je Salernitana na polusezoni bila prežaljena. Nakon toga je u Salernu dva puta dobio otkaz (smenjivali ga, pa ga vraćali) i skoro godinu dana je bio bez posla...

Izabrane vesti

Dok ga početkom ove godine nije pozvao Empoli. Toskanski klub poznat po sjajnoj omladinskoj školi i skautingu, ali i skromnom budžetu. Uspevali su prethodne dve sezone da afirmišu mlade igrače, lepo ih prodaju i da ne strepe za opstanak. Ali ove sezone su kola baš krenula niz brdo...

Blago je reći da je Empoli bio užasan na početku sezone. Bio je to najlošiji start u istoriji Serije A. Empoli je u prvih pet kola bio bez pobede, bez boda, bez postignutog gola i sa čak 13 primljenih! Smenjen je trener Paolo Zaneti i na njegovo mesto je došao dobro poznati lik Aurelio Andreacoli. Čovek iz kuće koji je pre toga čak u tri mandata radio u Empoliju i već uspevao da ga spasi ispadanja. Šok terapija je dala instant rezultat, Andreacoli je u prvom meču savladao Salernitanu, Empoli je počeo da sakuplja bodove i pomerio se sa nulte tačke. Kada je senzacionalno pobedio šampiona u Napulju, delovalo je da je Empoli našao spasioca. Ali od te iznenađujuće pobede nad napuljskim Azurima je krenuo i Andreacolijev slom sa toskanskim Azurima. U narednih osam mečeva nije nikoga pobedio, a čak pet je izgubio.

Empoli se vratio u zonu ispadanja, pao na pretposlednje mesto sa samo 13 bodova i pet manje od zone opstanka. Gazda Fabricio Korsi, koji je u klubu preko 40 godina, a duže od tri decenije na čelu je znao da je opet potrebna šok terapija pa čak i po cenu otkaza Andreacoliju koji je „prijatelj kuće“. Smenio je trenera i uzdao se u magiju koja je nekada spasavala Krotone i Salernitanu. Pozvao je u pomoć Davidea Nikolu sa nadom da je u šeširu dugokosog stručnjaka ostalo još čarolije kojom je nekada posipao čuda po Seriji A. I bio je u pravu!

Od Nikolinog dolaska na klupu, Empoli ne zna za poraz! Na debiju je deklasirao Moncu (3:0), odigrao 1:1 u Torinu protiv Juventusa, remi bez golova sa Đenovom, pobedio Salernitanu u gostima (3:1), stopirao i moćnog lokalnog rivala Fiorentinu (1:1) da bi danas u ludoj utakmici pobedio u gostima Sasuolo (3:2) koji je objektivno kvalitetniji i kojem gori pod nogama. Od Nikolinog dolaska, samo su Atalanta, Inter, Roma i Bolonja osvojili više bodova od Empolija. Toskanci sa Nikolom u proseku osvajaju dva boda po utakmici. Što je sjajan bilans za klub koji se bori za opstanak. I koji se popeo na 13. mesto na tabeli sa pet bodova više od zone ispadanja. Nikolino čudo – III deo.

Koliko je novi trener promenio umove Empolijevih igrača, najbolje se videlo danas na Mapei stadionu. Sasuolo jeste u krizi i možda je najveće razočaranje sezone, ali je to ekipa prepuna igračkog kvaliteta koji može da pobedi svakog. Uostalom, na početku sezone su vezali pobede nad Interom i Juventusom. Došli su u sitaciju da se bore za opstanak, pobedom su mogli da preskoče direktnog konkurenta Empoli ali su na kraju ostali i bez boda u triler utakmici.

Posle samo desetak minuta igre, Empolijev štoper Sebastijano Luperto je šokirao domaćina ali i povredio sebe kada se prilikom postizanja gola glavom zakucao u stativu. Usledila je totalna ofanziva Sasuola, pregršt šansi i šuteva, a prvi je u golu završio Pinamontijev u 54. minutu sa bele tačke. Italijanski napadač je mrežu bivšeg kluba pogodio samo nekoliko dana nakon što je protiv Atalante promašio čak dva penala. Danas je bio siguran i doneo izjednačenje.

Međutim, Empoli je uzvratio na identičan način 10 minuta kasnije. Zimsko pojačanje Embaje Nijang je nastavio seriju golova iz penala. Otkako je došao, pogodio je tri šuta „sa kreča“. Sasuolo je opet uspeo da izjednači kada je Ferari pretvorio u gol Bajramijev centrašut iz slobodnjaka u 77. minutu i domaćin je jurnuo ka totalnom preokretu. I ostavio prostor za kontre Empolija. Dve je upropastio Kambijagi ali je u 93. minutu pogodio rezervista Bastoni posle slobodnog udarca Razvana Marina.

Empoli je ostvario šestu pobedu u sezoni, pobegao najugroženijim timovima i u dobroj je situaciji da četvrtu godinu zaredom igra u elitnom rangu italijanskog fudbala. Ponajviše zahvaljujući majstoru za reanimaciju mrtvih timova Davideu Nikoli. Na pragu je trećeg čuda u Seriji A, što se ne može reći za njegovog kolegu Alesija Dionizija na klupi Sasuola koji bi u narednim danima trebalo da dobije otkaz.

Trenerski život je uvek hod brdima i dolinama. Nikola sada hoda ravnicom, Dioniziju se smeši ambis... Ali situacija se u nekoliko mečeva okrene. Još ništa nije urađeno, a ništa nije ni propalo.

Kada je pravio prvo čudo, Nikola je obećao da će voziti bicikl od Krotonea do Torina (preko 1.300 kilometara) ako izbore opstanak. Zašto baš biciklom? Zato što mu je ono nekoliko godina ranije oduzelo 14-godišnjeg sina Alesandra kojeg je udario i ubio autobus dok se vozio biciklom blizu kuće. Nikola je obećanje ispunio kako bi skrenuo pažnju na poboljšanje bezbednosti biciklista u saobraćaju i dovezao se preko 1.300 kolometara sa juga na sver Italije.

Kada je pravio drugo čudo, obećao je da će pešačiti od Salerna do Pape Franja ako Salernitana izbori opstanak. Opstanak je izborio, obećanje ispunio i prešao 278 kilometara do Vatikana.

U Empoliju ništa nije obećavao unapred. Ali će novo čudo napraviti.

SERIJA A – 26. KOLO

Petak

Bolonja - Verona 2:0 (1:0)

/Fabijan 27, Frojler 65/

Subota

Sasuolo - Empoli 2:3 (0:1)

/Pinamonti 54 penal, Ferari 77 - Luperto 11, Nijang 64 penal, Bastoni 90+3/

Salernitana - Monca

20.45: (2,35) Đenova (3,20) Udineze (3,50)

Nedelja

12.30: (1,33) Juventus (5,00) Frozinone (10,0)

15.00: (4,50) Kaljari (3,60) Napoli (1,90)

18.00: (7,50) Leče (4,40) Inter (1,45)

20.45: (2,45) Milan (3,50) Atalanta (3,00)

Ponedeljak

18.30: (1,95) Roma (3,35) Torino (4,20)

20.45: (2,40) Fjorentina (3,35) Lacio (3,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Davide NikolaAurelio Andreacoli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara