Glavom tamo gde mnogi ne bi ni nogom - za Srbiju!
Glavom tamo gde mnogi ne bi ni nogom - za Srbiju!

Tako Duško, tako srpski sine, tako se za otadžbinu gine!

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.06.18. | 14:35

Posle meča s Kostarikom, postavlja se pitanje zbog čega Tošić kod ranijih selektora ne da nije igrao, nego često nije bio ni na širem spisku reprezentativaca

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Rusije)

Šteta što je Duško Tošić već potpisao ugovor u Kini, sa ovakvom igrom mogao je da se nada životu u ligama petice!

Izabrane vesti

Ovim rečima opisao je igru levonogog štopera protiv Kostarike jedan od srpskih kolega. Kraj. Tačka. Nema dalje.

Bleki i Duško, jedna duša u dva tela

On je bio potcenjivan, on je bio ponižavan, on je bio sredstvo za potkusurivanje, i što je najvažnije, momak rođen nadomak Zrenjanina bio je žrtva našeg mentaliteta. Kada nekog pitate kakav je igrač doskorašnji defanzivac Bešiktaša, reći će vam da je dobar dečko oženjen folk divom Jelenom Karleušom. Naravno, u potcenjivačkom smislu, kao da odabir životne saputnice ima bilo kakve veze s onim što se događa na terenu. A na terenu, Duško je uvek „ginuo“, navijači Zvezde setiće se, na primer, njegove krvave glave u meču s francuskim Renom...

Koliki je borac u pitanju, najbolje pokazuje to što je s pomenutom „prikolicom“ pored imena bivši fudbaler OFK Beograda dva puta uspevao da vaskrsne sopstvenu karijeru i priredi nam meč za nezaborav protiv Kostarike.

Možda se potkrala neka i greška, ali kada je analizirao šta smo sve dobili pobedom na Mundijau Savo Milošević je prst hvalospeva uperio upravo ka Dušku Tošiću.
„Borbenost je bila na zavidnom nivou, a to su svi često spočitavali ovoj reprezentaciji. Videli ste da je Duško Tošić išao kopačkom na glavu. Svaka čast“, poručio je Savo Milošević.

Ali da se vratimo na esencijalnu poruku ove priče. Budite realni, pošteni, ili skroz racionalni. Koliko vas bi jednog od junaka trijumfa u Samari gledalo drugačijim očima da za životnu saputnicu ima bankarsku službenicu? Ili kustosa Narodnog muzeja u Beogradu, bivšu studenikinju koja je iz Zrenjanina pored malog prtljaga ponela i ljubav svog života? To je taj krst koji moraju da nose i sinovi slavnih očeva, pa i muževi afrimisanih pevačica... Možda je taj kamen oko vrata terao bivše selektore da se lako, baš amaterski lako odreknu Tošića, bez da mu daju šansu u kontinuitetu.

Duško sa suprugom Jelenom Karleušom

Dva vizionarska poteza različitih trenera doveli su do toga da Mladen Krstajić u Dušku Tošiću vidi zacementiranog startera. I da pokupi plodove te odluke.

Kada je bio selektor mlade selekcije, Miroslav Đukić je na Evropskom prvenstvu sastavio štoperski tandem Ivanović - Tošić, iako su njih dvojica tada u klubovima igrali bekove (bekovi u mladoj reprezentaciji tada su bili Rukavina i Kolarov). Delovali su perfektno, mada u konkurenciji Vidića i Dragutinovića sada 33-godišnji igrač Guangdžoua nije mogao da računa na ozbiljnu minutažu u A reprezentaciji. Ali neko dalekovid u FSS morao je da prepozna taj tandem budućnosti koji je projektovao Miroslav Đukić.

Kada je aktuelni trener Partizana najuren s Terazija, autoritatvni predsednik kakav je bio Tomislav Karadžić želeo je da spali sve mostove koji vode ka Đukiću. Ne kažemo da je on odstranio Duška Tošića i da u njemu nije video ozbiljnog aduta, ali iskusni štoper je stalno u reprezentaciji bio na nekoj vrsti probe. Pozovu ga - pa ga odstrane. Vide ga u najužoj konkurenciji, pa ga samo precrtaju. Istina, i Tošić je oscilirao tokom engleskih dana u Portsmutu i Kvins Park Rendžersu, ali krajnje je čudno da je dosad skupio svega 26 mečeva za nacionalnu selekciju.

Pogledajte sve kvote za specijale na Svetskom prvenstvu

Dakle, Đukić je uradio prvi, a Robert Prosinečki - drugi potez. Kada se vratio u Crvenu zvezdu Duško Tošić je mogao nebrojeno puta da se ponavlja po levoj strani. Ipak, Robi ga je pomerio unutra kako bi dobio još jednog plemenitog igrača koji je jak na lopti.
„Uvek se šalim s Tošićem da sam mu produžio karijeru. Kao štoper, sa svojim predispozicijama, moći će da igra do 40. godine“, kaže Prosinečki.

Tošić u vazdušnom duelu s Kostarikancima

Ima u tome dosta zbilje. Dve sezone je Duško Tošić bio najstandardniji srpski štoper u redovima Bešiktaša. I to mu nije bilo dovoljno, već je morao da iskoristi povredu Matije Nstasića kako bi mnogima otvorio oči... Šteta što mu se kockice reprezentativne karijere nisu ranije složile. Deluje da bi Tošić i Milenković, koga je savršeno tutorisao - što i mora kao stariji deo tandema - mogli da budu i sadašnjost i budućnost Orlova. Ali Tošić već ima 33 godine i odlučio se da u Kini podeblja završni račun dobre klupske karijere. A kada se krene put Dalekog istoka obično reprezentativna karijera ide pod led.
„Moguće je da će ovo biti oproštajno takmičenje za neke od nas“, rekao je pre nekoliko dana na zvaničnoj konferenciji za medije Duško Tošić.

Ne znamo da li je mislio na sebe, ali sudeći po Kostariki, trebalo bi još da razmisli. Srbija ga ne čeka, niti ga više gleda kao snažniju polovinu poznate žene. Nego kliče: Tako Duško, tako srpski sine, tako se za otadžbinu gine!

Foto: Reuters/Action Images; STAR SPORT


tagovi

Duško TošićRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara