Slavlje Orlova u Gracu
Slavlje Orlova u Gracu

Takvu Srbiju želimo: Mitrovićev het-trik za srećan put Orlova (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.06.18. | 19:44

Ubedljivih 5:1 protiv istina limitirane reprezentacije Bolivije

Rezultat kakav želimo, igra za kojom žudimo, Srbija kakvu bismo voleli da gledamo i u Rusiji. Ako može. Blistavo izdanje Orlova u poslednjoj proveri pred put na Svetsko prvenstvo jeste ohrabrujuće i dovoljno da navijače baci u stanje euforije, mada ako ćemo pošteno, nije Bolivija merilo ni našeg kvaliteta, ni realnih dometa na Mundijalu, pa bi najbolje bilo da ovih 5:1 u Gracu bude shvaćeno kao skok sa odskočne daske za ono što nas očekuje već 17. juna u Samari protiv Kostarike. A ne kao dokaz da smo preko noći postali sila.

Izabrane vesti

Imali smo sve. Dominaciju terenom, miran pas, smislene akcije, brz protok lopte, realizaciju, atrakciju, estetiku. Skoro bez slabog mesta delovala je naša reprezentacija u većem delu susreta na "Merkur areni", pregazila je ekipu iz Južne Amerike i pokazala da ume da se nosi s pritiskom javnosti nastalim usled sramotnog izdanja sa Čileom. Sve što nismo pokazali u ponedeljak, funkcinisalo je toliko dobro da je Mladen Krstajić češće morao da aplaudira fudbalerima nego da ih dovikuje kao u prethodnom testu.

Aplauzi su opravdani. Baš kao i ovacije oko 1.500 naših ljudi u Austriji. Za najlepši mogući ispraćaj na planetarnu smotru, gde od fudbalera u belim dresovima očekujemo da budu bar upola efikasni kao na stadionu Šturma, ali i da "smanje doživljaj" kad vode, jer svaka, pa i greška kakvu smo napravili pod uticajem ubedljivog vođstva početkom drugog poluvremena može da bude kobna kad na programu budu takmičarske utakmice.

 MOZZART KVOTE
Srbija prolazi grupu - kvota 2,15

I još nešto: nije da nam je rival bio učesnik Mundijala. Čak ni prvi tim Bolivije. Nego kombinovana ekipa selekcija koja se najbolje snalazi u svom domu, na ekstremnim uslovima (3.200 metara nadmorske visine), pa ostaje dilema šta smo ovim susretom dobili.

Da ne sitničarimo: pokazali smo da možemo odlično da funkcionišemo na protivničkoj trećini terena. Što i nije iznenađenje usled saznanja da je Dušan Tadić doneo kreaciju, Filip Kostić motoričke sposobnosti iskoristio da "cepa" odbranu Južnoamerikanaca, a taj tandem po krilu odvukao toliko pažnje nespretnim Bolivijcima da je Adem Ljajić mogao mirno da radi ono što najbolje zna. Da deli pasove. Uglavnom unapred. Dve njegove asistencije, pa još i ekzekucija na ostavljenu loptu Tadića pokazatelj su da smo u napadu potentni i da ne mora sve da zavisi od Aleksandra Mitrovića.

A ako je do napadača Fulama, čini se da bi sam želeo da vuče srpsku lokomotivu po ruskim prugama. Pričalo se prethodnih dana da je umoran, da mu je možda potreban predah, međutim, ništa on to ne priznaje. Het-trikom i motivom kao da mu je ovo poslednja utakmica u karijeri zaplašio je analitičare iz stručnih štabova Kostarike i Švajcarske, a nama ostavio nadu da ima još municije i za utakmice na SP.

gallery

U odnosu na proveru sa Čileom, Mladen Krstajić je ostao dosledan formaciji, poslavši na teren igrače u rasporedu 4-2-3-1, što bi trebalo da nam bude zaštitni znak i na Mundijalu. No, izborom igrača je iznenadio. Možda u želji da odmori Luku Milivojevića (igrao u drugom oluvrmeenu), možda s namerom da zbuni Kostarikance, selektor je preselio vezistu Kristal Palasa na klupu, upario Nemanju Matića sa Sergejem Milinkovićem Savićem, doduše on je igrao nešto ispred, ne kao klasičan zadnji vezni, a tandem na sredini terena delovao je dovoljno dobro da se od njih bukvalno odbijaju fizički inferiorni igrači Bolivije. Tu nadmoć smo eksploatisali do krajnih granica, stvarajući viškove, posle kojh je naših ofanzivnim vezistima preostao lakši deo posla.

Na suprotnom kraju terena, odluka da Nikolu Milenkovića za dobro obavljene zadatke na debiju nagradi mestom u odbrani jeste bila hrabra, ali s obzirom na meteorski razvoj defanzivca Fjorentine i opavdana. Popularni Bleki je kao štoper opet bio garant stabilnosti, s tim što mu je ovoga puta bilo još lakše, desno od uz sebe imao je Branislava Ivanovića, od danas surekorodera po broju igara za državni tim (103) i strelca najefiketnijeg gola, a levo Duška Tošića, toliko hrabrog da petama "prodaje fore" limitiranom suparniku.

Kako bi bilo lepo da to reprizira(ju) i u Rusiji, gde bismo mogli da igramo i sa modifikovanom poslednjom linijom odbrane, jer je uvođenjem Antonija Rukavine Mladen Krstajićč probao Ivanovića i Milenkovića kao saradnike na štoperskom mestu.

Lepo je to delovalo. Kao i kompletna igra nešg tima. Jer, takvu Srbiju želimo.

 

SRBIJA - BOLIVIJA 5:1
/Mitrović 4, 23, 68, Ljajić 19, Ivanović 42 - Kampos 48/

Srbija (4-1-4-1): Stojković (od 80. Rajković) - Ivanović, Milenković, Tošić (od 67. Rukavina), Kolarov - Matić (od 46. Milivojević) - Tadić (od 84. Radonjić), Milinković Savić (od 63. Grujić), Ljajić - Kostić - Mitrović (od 70. Prijović).
Bolivija (4-1-4-1): Viskara - Anez, Hoakin, Raldes, Sagredo - Beharano - Savedra (od 57. Ribera), Hustinijano, Sančez (od 63. Ali), Kampos (od 69. R. Vargas) - Arse (od 49. Vaka).

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rusija2018fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara