Slavlje Salcburgovih igrača
Slavlje Salcburgovih igrača

Tek sad Dortmund zaista mrzi Red Bul! Borusija osramoćena na Vestfalenu

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.03.18. | 20:53

Čik da vidimo ko će da zaustavi Atletiko na putu ka peharu Lige Evrope

Veliki deo navijača bojkotovao je i prvenstvenu utakmicu sa Lajcpigom, a kad je na red stigao okršaj i sa drugim klubom pod patronatom kompanije Red Bul protesti su dobili na snazi. Na Vestfalenu prosto ne žele da prihvate “plastične klubove“ na velikoj sceni, pa su Borusijine pristalice čak saopštile da neće putovati na revanš u Salcburg, već će sav novac koji bi inače potrošile na gostovanje pokloniti Austriji, najstarijem klubu u gradu podno Alpa. Međutim, možda će ih rezultat prvog meča osmine finala Lige Evrope naterati da se predomisle, jer Salcburg je večeras šokirao čuveni Žuti zid - 2:1 za austrijski klub usred Dortmunda!

Poniženje kakvo se ne pamti, baš zbog svog tog omaložavanja Red Bulove fudbalske agende. I ne samo zbog rezultata. Salcburg je večeras bio bolji tim. Borusija Petera Štegera ni ne naliči na onaj klub koji je pod Jirgenom Klopom raspamećivao Evropu gegenpresingom. Ova sada generacija je ravna linija. Nije to lako prihvatiti kad si sve do pre godinu dna, čak i kad je Klop otišao, gledao ako ništa drugo, a ono bar prelep fudbal. Samo mrvice su ostale od toga.

Izabrane vesti

Na drugoj strani, u Austrijancima kao da je proradio inat, kao da su želeli da se arogantnoj Borusiji osvete za sve te ružne reči. Jesu domaći imali veći posed lopte, ali je Salcburg bio konkretniji pred protivničkim  golom, pa je već posle prvog poluvremena mogao da vodi. Tada nije uspeo, ali je početak drugog poluvremena bio užasan po Borusiju.

Omer Toprak se poneo neshvatljivo glupo i pred očima slovenačkog sudije Slavka Vinčića i njegovih pomoćnika metrima vukao Hvang He Čana sve dok ga na kraju nije oborio u... Pa, nama se čini da ga je pustio van kaznenog prostora, ali Vinčić je mislio drugačije i dozvolio Valonu Beriši da sa penala dovede goste u vođstvo od 1:0.

Međutim, tek sedam minuta kasnije potpuni muk na Vestfalenu. Marsel Šmelcer je izgubio loptu na svojoj polovini terena, Štefan Lajner je zaleteo uz desnu aut liniju i onda na penaltiku pronašao opet Berišu, koji je savršeno tukao iz prve i duplirao prednost Salcurga. Muva je mogla da se čuje u inače jednom od najbučnijih stadiona u Evropi.

Srećom po Borusiju, individualni kvalitet njenih igrača nije dozvolio baš takvu sramotu. Samo minut pošto je ušao u igru Kristijan Pulišić je probio po krilu i onda na petercu gađao Andrea Širlea, a ovaj uz dosta sreće - pa i malu pomoć čuvara - smanjio zaostatak na 1:2 i barem Milionerima dao pravo da veruju u preokret na revanšu u Salcburgu. Jer da se ne lažemo, Borusija je za koplje bolji tim od Salcburga. Samo što Šteger nikako da to koplje usmeri u pravom smeru.

Prosto rečeno, kada bi Borusija igrala onako kako bi morala na osnovu igračkog kadra vrlo lako bismo mogli da je zamislimo u finalu Lige Evrope u Lionu. A taj meč gotovo da ne možemo da zamislimo bez Atletika. Prosto, ratnici Dijega Simeona su toliko dobri, a pritom toliko i preiskusni da bismo samo pojedinim  preostalim timovima u Ligi Evrope uopšte dali šansu da mogu da izbace Madriđane.

Saul Njigez

Lokomotiva svakako nije u toj grupi. Njoj je i bolje da se preorijentiše na domaće prvenstvo i pokuša da osvoji titulu u Rusiji. Na Vanda Metropolitano stadionu nije imala šta da traži. Rutinskih 3:0 za Atletiko. Nije baš da su se u Madridu uplašali statusa prvog favorita za osvajanje Lige Evrope. Sad je više nego jasno.

U 22. minutu Saul Njigez je raspalio skoro sa 30 metara i postigao može biti i najlepši pogodak večeri. Čisto da Moskovljani ne pomisle da bi mogli nešto da urade.

U 47. minutu u metu je pogodio i Dijego Kosta. Nije imao težak posao. Giljerme Marinato je nekao uspeo da zaustavi pokušaj Antoana Grizmana, ali su ga saigrači ostavili samog na strelištu. Kao glinenog goluba.

Za kraj, u 90. minutu, Huanfran je ukrao loptu, kao na tacni je servirao Kokeu, a ovaj je majstorski plasirao u sam ugao Lokomotivinog gola. Mnogo su jaki.

Liga Evrope, osmina finala:

Atletiko Madrid - Lokomotiva Moskva 3:0 (1:0)
/Saul 22, Kosta 47, Koke 90/

CSKA - Olimpik Lion 0:1 (0:1)
/Marselo 68/

Borusija Dortmund - Salcburg 1:2 (0:0)
/Širle 62 - Beriša 49pen/

Milan - Arsenal 0:2 (0:2)
/Mhitarjan 15, Remzi 45+4/

21.05: (1,55) Lacio (4,00) Dinamo Kijev (6,25)
21.05: (1,70) Lajpcig (3,70) Zenit (5,20)
21.05: (1,85) Marselj (3,50) Atletik Bilbao (4,40)
21.05: (1,50) Sporting (4,00) Plzenj (7,25)

* Kvote su podložne promenama

Foto: Action Images


tagovi

Red Bul Salcburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara