Brazil je ipak bolji
Brazil je ipak bolji

To je to, nema više...

Vreme čitanja: 3min | sre. 27.06.18. | 21:51

U poslednjoj utakmici na Mundijalu Srbija nije razočarala, ali je ipak poražena od objektivno mnogo kvalitetnije reprezentacije Brazila

(od specijalnog izveštača MOZZART Sporta)

Obrukali se nismo, propustili šansu da budemo među velikanima – jesmo! Kao mnogo puta u ovo savremeno vreme. To što Orlovi Mladena Krstajića nisu dozvolili Brazilu da nas rastavi na sitne komade slaba je uteha za srpsku naciju i fudbalski svet od Subotice do Vlasotinaca! Kao i za navijači koji su potezali put Samare, Kaljinjingrada i Moskve. Nisu ih Aleksandar Kolarov i drugovi izdali, ostavili su sve od sebe na terenu, ali nisu uspeli da nadmaše sebe i pruže nam nešto više.  

Izabrane vesti

Srbija ide ponovo kući posle prve faze turnira, kao u Africi pre osam leta, ili kao u Nemačkoj 2006. godine. Očigledno je da nam nešto nedostaje, tačnije pojačana doza koktela igračke klase i strategije, ali tu je već druga tema. Selesao je ove večeri bio bolji za koliko je baš trebalo (2:0) i onemogućio nas da i dalje maštamo o velikom letu 2018. godine. Ofanzivni interval na početku drugog poluvremena, kada je Alison morao da se rasteže kao guma, bio je naš momenat turnira… Suviše malo da bi se izgubljeno protiv Švajcarske vratilo ove večeri u Brazilu.

Ako ćemo pošteno Orlovi su bili blizu maksimuma ove večeri u Moskvi… Ali Brazil je pokazao ozbiljnost, klasu, odlučnost Nejmara i savršenu kompoziciju veznog reda na čelu sa Paulinjom. Možda smo mogli ranije da ih iskušavamo, ali samo možda…  Prosto Selesao nas je pobedio kvalitetom i brzinom. I tu je kraj svake priče.

Nama sada ostaje ona standardna priča o izvlačenju pouka i nadamo se boljitku. Posebno, da verujemo u boljitak posle ovog moskovskog sazrevanja novozelandske dece i nešto starijih klinaca. Valjda nas ne čekaju ponovo veliki rezovi. Ne bismo smeli ponovo da to radimo. Samo tako nam se neće dešavati da primimo gol iz prekida protiv niže ekipe, ili da omogućimo Paulinju da radi ono što najbolje ume. 

gallery

Kada je Nejmar u prvom minutu prebacio u najveću brzinu, a potom Paulinjo i Kazemiro počeli da jedu ničije lopte, činilo se da će na Atkritje Areni Srbiju da pojede mrak. Brazil je u tih početnih tri minuta uspeo da demonstrira i veliku briznu i još veću snagu, ali… Taj vanvremenski potencijal Selesaa naterao je Orlove da pokažu timski duh. Istrošeni u defanzivi i u gustom bloku nismo imali snage da, osim iz kornera i prekida, zapretimo Alisonu.

Ta jasna linija kvaliteta odvojila nas je od šesnesterca Brazila. Selektor Krstajić je skakao na svako polušansu, pomoćnik Obradović je davao savete mladom Veljkoviću. Zelena karijera člana Verdera bila je svetionik koji su ugledali zveri iz Južne Amerike. Jednom nas je spasao Stojković, drugi put je Milenković sjajno odreagovao, treći put  golman Orlova je ostao na ničijoj zemlji, ne verujući u lošu komunikaciju Kostića i pomenutog Veljkovića. Bilo je timskog duha u našoj ekipi, svedočila je je o tome i reakcija klupe posle faula Ljajića nad Nejmarom. Međutim, činilo se da nam glave nije došao najbolji fudbaler Brazila, nego Paulinjo. As Barselone je držao čas i našim i velikom broju veznih fudbalera kako jednostavno „pipati“ prostor. Mada se to ne uči u školama.

Tu bitku sa Paulinjovim osećajem smo izgubili i čekali da se desi neki „bag“ u igri Brazila. To je najveća zamerka Mladenu Krstajiću i Orlovima za partiju u prvom poluvremenu. Nismo išli po kiks i lošu procenu Brazilaca, nego smo čekali da se oni samoubiju iz nehata. To se dešava jednom u četiri ili osam godina… Ne i večeras na Atkritje Areni.

Istina, Mitrović je bio baš blizu izjednačenja, pokušao je i Sergej Milinković Savić. Jakih sedam minuta ozbiljne igre koju je prekratio Tjago Silva. I to na način na koji nismo smeli.

Bio je to kraj i za navijače Srbije koji su morali da slušaju ono brazilsko: „Ole, ole...


SRBIJA - BRAZIL 0:2 (0:1)
/Paulinjo 36, Silva 68/

Stadion: Atkritje Arena, Moskva.
Sudija: Alireza Fagani (Iran) .

Srbija (4-2-3-1): Stojković - Rukavina, Milenković, Veljković, Kolarov - Milinković Savić, Matić - Tadić, Ljajić (od 75. Živković), Kostić (od 82. Radonjić) – Mitrović (od 89. Jović).
Brazil (4-3-3): Alison - Fagner, Miranda, Tijago Silva, Marselo (od 10. Luis) - Paulinjo (od 66. Fernandinjo), Kazemiro, Kutinjo (od 80. Augusto) - Vilijan, Gabrijel Žezus, Nejmar


GRUPA E

Srbija - Brazil 2:0 (1:0)
/Paulinjo 36, T. Silva 68/

Švajcarska - Kostarika 2:2 (1:0)
/Džemaili 31. Drmić 88 - Veston 56, Zomer 90+3. autogol/

Foto: Action Images

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rusija2018fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara