To nije čudo, to je Partizan! Nikolić i Šćekić skinuli skalp moćnom Šahtjoru (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.02.19. | 16:57

Zoran Mirković nadvisio Paula Fonseku - 2:0

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Antalije)

Čudo u Turskoj! Pade veliki Šahtjor, a obori ga niko drugi do - Partizan!

Izabrane vesti

Jeste prijateljska, jeste utakmica bez važnosti, jeste da će se naći neko ko će kazati "ne mora ovo ništa da znači", ali trijumf crno-belih nad učesnikom jesenje Lige šampiona je senzacionalan, ako se zna da mu je ovo bila, kako reče pomoćni trener Rudara, Igor Duljaj, generalna proba za duel sa Ajntrahtom u šesnaestini finala Lige Evrope.

Izvanrednom partijom Nemanje Nikolića i odbranama Vladimira Stojkovića, srpski tim je slavio 2:0 i uradio sve planirano pre najjače provere tokom boravka u regiji Belek. Em je dao gol, em je sačuvao mrežu, pa Zoran Mirković uz skalp Paula Fonseke u Beograd šalje i informaciju da njegov, često osporavan tim, može daleko više nego što je pokazivao dosad. I to kad je malo ko verovao u takav scenario.

Veliki rival poslužio je kao idealna inspiracija Partizanovim fudbalerima da poprave utisak iz prva dva meča u Turskoj. Kadar vredan 106.000.000 evra, čak petorica Brazilca u prvih 11 i prisustvo Igora Duljaja na klupi Rudara, tik pored Paula Fonseke, poslužili su kao motiv iz kog su crno-beli crpili snagu i bez obzira na saznanje da je preko puta redovni člasn evropske elite odigrali meč iznad očekivanja. Ne samo najbolji u Turskoj, već verovatno i od večitog derbija u prvom delu sezone. Toliko kvalitetno da su i pojedinci u srpskoj ekspediciji morali da se, u neverici, štipaju posle prvog dela u kome su Mirkovićevi puleni stekli opipljivu prednost.

Zbog toga sve čestitke idu na adresu Nemanje Nikolića, po priznanju Saše Ilića, ubedljivo najboljeg pojedinca na terenu hotelskog kompleksa "Kornelija dajmond". Korpulentni špic Parnog valjka ne samo da je bio strelac (posle akcije Filipa Stevanovića i Nemanje G. Miletića) i asistent Aleksandru Šćekiću (dobro ispratio kretnju saigrača ispred kaznenog prostora), nego je sam na leđima nosio čvrstu odbranu ukrajinskog prvaka.
"Mileta, probaj Takija da gađaš na grudi, vidiš da dvojicu može da zadrži", savetovao je desnog beka Miletića, Saša Zdjelar.

Ako je Nikolić bio čovek odluke, čestitke za to što je Partizan uopšte mogao da se nosi sa Šahtjorom zaslužio upravo Zdjelar. Brzopotezno je savladao lekcije iz obračuna sa tvrdim ekipama poput Slovana i Krakovije, rešio da "uđe u meso" svilenim Brazilcima, a ples na ivica faula delovalo je zarazno na ostatak tima, koji nije dozvoljavao favoritu da se razmanhe. Čak ni to što je dvostruki uzastopni prvak Ukrajine imao veći posed lopte i brzim pasovima formirao trouglove, uvek računajući na višak, čak i kad ti popustila poslednja linije odbrane, imao je Partizan Vladimira Stojkovića da mu čuva rezultat  kao u najboljim danima karijere.

Čudesnim paradama krotio je najbolji srpski golman udarce Morašea, izluđivao danas ponajboljeg fudbalera Šahtjora Ismailija (odbranio dva zicera u prvom delu), izašao kao pobednik iz situacija "jedan na jedan" sa Alanom Patrikom i ulio dodatnu dozu samopouzdanja štoperima Markoviću i Valijenteu, sposobnim da izdrže sve nalete hitrih rivala. I ona parada posle pokušaja Kovalenka pred kraj. Kapa dole.

U utakmici u kojoj svi crno-beli zaslužuju pohvale oduševio je, načinom na koji se nosio sa tehnički savršenim veznim redom Šahtjora, Nebojša Kosović. Sjajno je crnogorski reprezentativac menjao strane, delio pasove, čitao igru i izrastao u junaka pobede, koja u ovom času popravlja raspoloženje u Partizanovoj ekspediciji. A dugoročno bi mogla da predstavlja model koji bi Mirkoviću mogao da koristi na evropskim mečevima.

Jer, njegov tim je dobro igrao iza lopte, bio spreman da se potuče, nije gubio glavu ni kad su Brazilci iz Šahtjora ubacili u brzinu više, a gol u drugom delu visio u vazduhu. Čak su i rezervni Partizanovi fudbaleri priznali koliko je zahtevno i teško igrati protiv brzanjaca u narandžasto-sivoj opremi. Kao po običaju superiornog na sredini terena, no ove nedelje bez municije ili smirenosti u završnici, kakvu su demonstrorali Nikolić i Šćekić, a trijumf pred kraj mogao veličanstvenim da učini rezervista Zoran Tošić.No, i ovako je slatko.


PARTIZAN - ŠAHTJOR 2:0 (2:0)
/Nikolić 8, Šćekić 38/

Igralište hotela "Kornelija dajmond" u Beleku. Gledalaca: oko 50. Sudija: Mijazi Tokčan (Turska)

PARTIZAN: Stojković - N. R. Miletić (od 84. Vulićević), Marković (od 75. Pavlović), Valijente, N. G. Miletić (od 46. Šehović) - Zdjelar (od 86. Smiljanić), Šćekić (od 46. Bosić, od 73. Tošić) - Zakarić (od 73. Enake), Kosović (od 65. Đerlek), Stevanović (od 46. Georgijević) - Nikolić (od 69. Rikardo). 

ŠAJHTJOR: Pjatov (od 69. Trubjin) - Bolbat, Krivcov, Hočolava, Ismaili -  Marlos, Stepanenko, Alan Patrik, Tajson - Moraeš, Kovalenko. 

(foto partizanfk.com)


tagovi

Vladimir StojkovićZoran MirkovićNemanja NikolićAleksandar Šćekić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara