Uprkos krizi - buran prelazni rok u Premijer ligi
Uprkos krizi - buran prelazni rok u Premijer ligi

TRANSFERI - Premijer liga: Everton i Totenhem najbliži perfekciji, Čelsiju nedostajala pijaca, mančesterske brljotine, Arsenalov afterParti i Liverpulov nemar u odbrani...

Vreme čitanja: 30min | sre. 07.10.20. | 10:33

Vila briljirala, Sautemtpon priznao greške od 57.000.000 evra, Vulverhempton nastavio "portugalizaciju", Vest Brom i Fulam potpisali povratak u Čempionšip, Barnli štedeo...

Neko je slučajno pomenuo krizu? Na Ostrvu? Nemoguće.

U nedavno završenom prelaznom roku Englezi su još jednom pozakali da i pored pandemije korona virusa za njih definitivno nema zime. Kao i obično, a posebno ovog leta, dok su se klubovi iz drugih zemalja ustezali i maksimalno ograničili budžete za kupovinu, Englezi su još jednom potrošili ubedljivo najviše u odnosu na preostale "lige petice". Precizno, 20 klubova je u prethodnih nešto više od dva meseca u jačanje igračkog kadra uložilo 1.421.820.000 evra, što u proseku iznosi 71.091.000 po klubu. Čisto poređenja radi, timovi u Seriji A, kao drugom takmičenju po količini uloženog novca, potrošili su gotovo duplo manje od engleskih - 763.140.000 evropskih novčanica.

Izabrane vesti

Prednjačio je Čelsi sa 247.200.000, koji je ujedno i vlasnik najvećeg ulaznog transfera (Kai Haverc - 80.000.000), a pratili su ga Mančester Siti sa 156.800.000 i novajlija Lids, koji je uz pomenuta dva kluba jedini premašio cifru od 100.000.000.

Korona-krizu najviše je osetio Barnli, koji je uložio daleko najmanje, svega 1.100.000, a jedini je sa pozitivnim bilansom sa pijace izašao Vest Hema, i to od 600.000 evra. No, velika količina utrošenog novca ne garantuje i dobro odrađen posao, pa da vidimo ko je kako pazario...

ARSENAL

Imam precizan plan o specifičnostima igrača, pozicijama i balansu ekipe koji nam je potreban kako bismo se takmičili sa ostalim vrhunskim ekipama u zemlji. Ne možemo da budemo tim koji mora da prodaje svoje najbolje igrače da bi pokušao da dovodi druge i tako unapredio tim, to je sigurno”, jasno je u julu, neposredno pred početak prelaznog roka, Mikel Arteta istakao, a potom reči transformisao u dela. 

Odnosilo se to prvenstveno na Pjer-Emerika Obamejana, koji je odbio poziv Barselone i potpisao novi ugovor sa londonskim timom. Dolazak veziste bio je apsolutni prioritet. Paradoksalno, mete su bili dvojica dosta različitih tipova fudbalera. Pregovori sa Lionom su propali, pa Arsenal narednog leta očekuje ogromna konkurencija u trci za potpis Usema Auara (Juve, Real Madrid, Mančester Siti). Međutim, poslednjeg dana prelaznog roka Arteta je očistio vezni red od igrača koje je precrtao, Matea Genduzija poslao na pozajmicu u Hertu, Lukasa Toreiru po istoj formuli u Atletiko, čime je indirektno najavio da je zakazao party, oprostite – Partija za kraj prelaznog roka. 


Čitavog leta nisu uspevali da pronađu zajednički jezik sa Atletikom, ali im na kraju to nije ni bilo neophodno. U prostorijama La Lige su pola sata pre okončanja pijace aktivirali otkupnu klauzulu, zadavši nizak udarac madridskom timu, zbog čega su na Vandi Metropolitano pobesneli. Gabrijel Magaljaes neće sam rešiti probleme u odbrani, ali će ih zajedno sa Pablom Marijem i Sedrikom Soarešom, koje je Arsenal otkupio nakon pozajmice, ublažiti i pojačati konkurenciju u defanzivnoj liniji. Dani Sebaljos se na insistiranje Artete vratio na još godinu dana iz Reala, a pristali su i da istrpe po dve-tri blede partije Vilijana zarad jedne dobre. I platiće ih dobro, navodno 11.000.000 evra po sezoni. Pritom, rešili su se i Hernika Mhitarjana, a dobar deo prelaznog roka finansirali prodajom Emilijana Martineza, golmana koji za deset godina na Emiratima tek prethodna tri meseca nije bio rezervista, i na njegovo mesto doveli malo poznatog Aleksa Runarsona iz Dižona za 2.000.000 evra.

Arsenal čeka dug put pre nego što se uključi u trku za titulu, ali će ih letošnja pojačanja za početak približiti među vodeća četiri tima. 

Došli: Gabrijel (Lil, 26.000.000), Tomas Parti (Atletiko Madrid, 50.000.000), Pablo Mari (Flamengo, 8.000.000, otkup), Sedrik Soareš (Suatempton, bez obeštećenja), Vilijam Saliba (Sent Etjen, 30.000.000), Vilijan (Čelsi, bez obeštećenja), Runar Aleks Runarson (Dižon, 2.000.000).

Otišli: Konstantinos Mavropanos (Štutgart, pozajmica), Henrik Mhitarjan (Roma, bez obeštećenja), Emilijano Martinez (Aston Vila, 17.440.000), Lukas Toreira (Atletiko Madrid, pozajmica), Mateo Genduzi (Herta, pozajmica). 

ASTON VILA

Finiš prethodne sezone upalio je alarm na Vila Parku. Želeli su po svaku cenu u Birmingemu da ovog puta izbegnu borbu za opstanak, zbog čega su morali da razbiju kasu i pojačaju svaku liniju tima. I tako je i bilo.

Imala je Aston Vila kostur tima – Griliš, Mekgin, Luiz, Mings – na kojem bi joj pozavideli mnogi rivali u borbi za opstanak. Problem bi nastao kada bi se zagrebalo ispod površine. Anvar El Gazi je odigrao 34 utakmice, Frederik Gilbert i Ahmed Elmohamadi vodili su bitku na desnom boku, a čak četvorica golmana smenjivali su se na gol-liniji. Vesli Moraes i Mbvana Samata doneli su više pitanja nego odgovora. Griliš je u sezoni iza nas stvorio 53 šansi i 20 driblinga više od bilo kojeg saigrača, što je dovoljno govorilo o napadačkom potencijalu ekipe (i kvalitetu Griliša, da se razumemo).

Problemi su bili očigledni, ali nijedan tim ih nije bolje uočio i ispravio od Vile. Međutim, na prva dva pojačanja gledalo se sumnjičavo. Drugoligaški paket Meti KešOli Votkins zbirno je Vilu koštao 46.500.000 evra, a doskorašnji napadač Brentforda postao je najskuplje plaćeni fudbaler u istoriji birmingemskog kluba. Mogli smo doveka da pričamo o tome da su za pomenutu sumu mogli da stignu provereniji igrači, sa kakvim-takvim prvoligaškim iskustvom, ali svaka namera da se kraj imena Keša i Votkinsa stave upitnici pala su u vodu po startu sezone, a isti taj Votkins postigao je perfektan het-trik (glava, leva i desna noga) protiv šampiona Engleske, prvi još od Dimitra Berbatova i utakmice sa Junajtedom 2010. godine.

Emilijano Martinez je doneo sigurnost i komfor kakav Hiton, Reina i Niland nisu uspeli da obezbede, Ros Barkli rasterećenje Grilišu u prenosu lopte i kreaciji napada, a Bertrand Traore (barem za sada) zdravu konkurenciju na krilu. Reči Dina SmitaKvalitet pre kvantiteta“ zapravo najbolje opisuju prelazni rok na Vila Parku. Prethodnog leta 12 pojačanja umalo da ne bude dovoljno za opstanak, ovogodišnjih pet, ako je suditi nakon tri kola, moglo bi da ih odvuče do sredine tabele.

Došli: Oli Votkins (Brentford, 30.800.000), Bertrand Traore (Lion, 18.400.000), Meti Keš (Notingem Forest, 15.750.000), Emilijano Martinez (Arsenal, 17.440.000), Ros Barkli (Čelsi, pozajmica).

Otišli: Mbvana Samata (Fenerbahče, pozajmica), Rašijan Heburn-Marfi (Pafos, bez obeštećenja), Borha Baston (Leganes, pozajmica), Džejms Čester (Stouk, bez obeštećenja), Deni Drinkvoter (Čelsi, kraj pozajmice), Pepe Reina (Milan, kraj pozajmice).

BRAJTON

Ambiciozno su na jugu Engleske otvorili prelazni rok. Kupovine Adama Lalane i Džoela Veltmana, dvojice tehnički sasvim pristojno obučenih igrača, pritom sa velikim iskustvom i za svega 1.000.000 evra, delovale su kao začini potrebni za stil fudbala koji nameće Grem Poter. Ipak, Holanđanin još uvek nije izborio mesto u startnoj postavi (pitanje je i da li će, pošto se sa pozajmice vratio Ben Vajt), dok bi Engleza igara u kontinuitetu ponovo mogle da koštaju česte povrede, koje su ga i u Liverpulu sprečile da ostavi nešto bolji utisak.

Potpuno neočekivano, na Ameksu su odjednom izašli sa fudbalske pijace, i tek u finišu se ponovo aktivirali. Međutim, iako je kupovinom Lehovog Jakuba Modera Poljaka napravio najveću prodaju u istoriji tamošnjeg fudbala, 21-godišnji vezista je zalog za budućnost, što su u upravi Brajtona i pokazali time što su ga istog trenutka ostavili još godinu dana u timu iz Poznanja. U isti koš može da se svrsta i akvizicija Andija Zećirija iz Lozane (bio na korak od Parme), za koga se na Ostrvu šuška da bi najkasnije do januara trebalo da potraži veću minutažu na pozajmici. Žan Pol van Heke ju je već pronašao, jer se nedugo pošto je iz Brede stigao u jato Galebova, preselio u Herenven na godinu dana. Pretposlednjeg dana prelaznog roka Brajton je obavio još jednu kupovinu u Poljskoj, plativši 5.500.000 evra za 19-godišnjeg levog beka Legije Mihala Karbovnika, kojeg je ostavio u Varšavi na još godinu dana.

Da li će sa pomenutim pojačanjima, a to se prvenstveno odnosi na LalanuVeltmana – konačno dogurati do sredine tabele – teško. Želja da se nadigravaju sa svakim protivnikom, bez obzira na razliku u kvalitetu i veličini kluba, već ih je koštala tri poraza na startu sezone. Ugovor koji je važio do 2023. Godine, Poteru su još na početku prethodne sezone u upravi produži do 2025. pokazavši mu da ima njihovo poverenje. Zbog toga, mladom britanskom stručnjaku bi za početak bilo najbolje da na vreme izbegne borbu za opstanak, a potom eksperimentiše do mile volje. 

Došli: Jakub Moder (Jakub Moder, 11.000.000, vraćen na pozajmicu), Žan Pol van Heke (Breda, 2.000.000), Andi Zećiri Jul Veltman (Ajaks, 1.000.000), Mihail Karbovnik (Legija Varšava, 5.500.000), Džensen Vir (Vigan, 550.000), Adam Lalana (Liverpul, bez obeštećenja), Ulrik Enem Ela (Amijen, bez obeštećenja), Ben Vajt (Lids, kraj pozajmice), Florin Andone (Galatasaraj, kraj pozajmice).

Otišli: Entoni Noker (Fulam, 11.700.000, otkup pozajmice), Aron Moj (Šangaj SIPG, 4.500.000), Šejn Dafi (Seltik, 2.200.000, pozajmica), Dejvid Baton (VBA, 1.100.000), Martin Montoja (Betis, bez obeštećenja), Ezekijel Skeloto (bez kluba, istekao ugovor), Dejl Stivens (Barnli, 1.100.000), Viktor Đekereš (Svonsi, pozajmica), Beram Kajal (bez kluba, istekao ugovor), Jan Mlakar (Maribor, pozajmica), Glen Mari (Votford, pozajmica), Persi Tau (Anderleht, pozajmica), Met Klark (Derbi, pozajmica).

BARNLI

Još po izbijanju pandemije su na Turf Muru najavljivali da će ih igranje pred praznim tribinama ostaviti bez velike količine prihoda neophodne za normalno funkcionisanje. Za razliku od velike većine evropskih klubova, njihove reči prenele su se i na dela – otud tek 1.100.000 evra utrošenih na pojačanja(e).

Iskazivao je Šon Dajš u poslednje vreme nezadovoljstvo zbog nedostatka ambicija i finansijske podrške, govorio o nedostatku kvaliteta među mlađim igračima i nedovoljno širokoj klupi. Jer, odlasci Džoa Harta, Arona Lenona, a pogotovo Džefa Hendrika (Barnli na njima nije zaradio cent obeštećenja) suzili su roster Klaretsa, što je vrlo verovatno jedini razlog zbog kojeg je iskusni Dejl Stivens stigao.

S druge strane, Barnli je sprečio svaki pokušaj Vest Hema i Lestera da sa Turf Mura odvuku Džejmsa Tarkovskog, odbivši ponude vredne i preko 30.000.000 evra, uz konstataciju da 27-godišnji Englez vredi makar 50.000.000 evra. Njegov ostanak, pod pretpostavkom da ih i povrede zaobiđu - što nije bio slučaj na startu sezone - trebalo bi da im obezbedi opstanak. Ako je suditi na osnovu starta (poraženi na sva tri meča), za taj cilj će se grčevito i boriti.

Došli: Vil Noris (Vulverhempton, bez obeštećenja), Dejl Stivens (Brajton, 1.100.000).

Otišli: Džef Hendrik (Njukasl, bez obeštećenja), Džo Hart (Totenhem, bez obeštećenja), Ben Gibson (Noriča, pozajmica), Aron Lenon (Kajzeri, bez obeštećenja), Ajden O’Nil (Melburn Siti, bez obeštećenja).

ČELSI

Zabrana dovođenja igrača u prethodna dva prelazna roka vezala je ruke Čelsiju na fudbalskoj pijaci prošle sezone. Roman Abramovič nije trošio novac prošle sezone, akumulirao je kapital i rešio da nadoknadi propušteno.

Rekonstrukcija je nesumnjivo bila potrebna. Čelsi se prethodne sezone sezone oslanjao uglavnom na igrače iz svoje škole, posebno u navali, te je u napadačku liniju tima najviše i uložio. Pokupili su Plavci ono najbolje što Nemačka ima da ponudi od napadačkih opcija, a u paketu vrednom 170.000.000 evra, zajedno sa Timom Vernerom i Kaijem Havercom stigao je i Hakim Zijeh. No, bilo je potrebno rešiti probleme u odbrani, prvenstveno na golu. Kao poslednje pojačanje u ovom prelaznom roku stigao je i preko potreban golman u liku Eduarda Mendija, pošto su kiksevi najskupljeg golmana u istoriji fudbala, Kepe Arizabalage postali uobičajeni. Prethodno su poslednju liniju tima pojačali i Ben Čilvel za 50.000.000, Tijago Silva i Malang Sar (pozajmljen Portu) bez obeštećenja, ali daleko od toga da je tu kraj.

Senku na Stamford Bridž baca činjenica da londonski tim uspeo da se reši nepotrebnih igrača, pa sezonu nastavlja sa trojicom levih bekova, petoricom štopera, trojicom golmana… Naravno, valja uvek valja imati koju opciju više u rosteru, ali bi nezadovoljstvo pojedinaca moglo da naruši raspoloženje u timu, a najnezadovoljniji mogao bi da bude Antonio Rugiger, koji nije u planovima Frenka Lamparda, a opet nije dobio dozvolu da se preseli u komšiluk kod Žozea Murinja, zbog čega bi vrlo lako mogao da ostane bez poziva u nemačku reprezentaciju za Evropsko prvenstvo naredne godine.

Bilo kako bilo, Čelsi ima tim kadar da napadne titulu, međutim, potrebno je prvo složiti ovu kompleksnu slagalicu. Problem je što deluje da Frenk Lampard nema jasan plan kako to da uradi. 

Došli: Kai Haverc (Bajer Leverkuzen, 80.000.000), Timo Verner (Lajpcig, 50.200.000), Hakim Zijeh (Ajaks, 40.000.000), Ben Čilvel (Lester, 53.000.000), Tijago Silva (PSŽ, bez obeštećenja), Eduard Mendi (Ren, 24.000.000), Malang Sar (Nica, bez obeštećenja), Davide Zapakosta (Roma, kraj pozajmice), Itan Ampadu (Lajpcig, kraj pozajmice), Tjemue Bakajoko (Monako, kraj pozajmice), Deni Drinkovoter (Aston Vila, kraj pozajmice), Viktor Mozes (Inter, kraj pozajmice).

Otišli: Vilijan (Arsenal, bez obeštećenja), Pedro (Roma, bez obeštećenja), Miši Batšuaji (Kristal Palas, pozajmica), Itan Ampadu (Šefild Junajted, pozajmica), Ros Barkli (Aston Vila, pozajmica), Kenedi (Granada, pozajmica), Luis Bejker (Trabzon, pozajmica), Davide Zapakosta (Đenova, pozajmica), Danilo Pantić (Čukarički, pozajmica), Mario Pašalić (Atalanta, otkup 15.000.000), Alvaro Morata (Atletiko Madrid, otkup 56.000.0000), Marko van Ginkel (PSV, slobodan igrač).

KRISTAL PALAS

Na Selhurst Parku je u prethodna dva meseca bilo dosta mirno. Prvenstveno iz razloga što je prva zvezda tima, Vilfrid Zaha, za razliku od prethodnih prelaznih rokova, imao znatno manje udvarača. Onih konkretnih gotovo da nije bilo. A, sve je stiglo kao rezultat odluke uprave londonskog tima da ga prethodnog leta svim silama zadrži. Nezadovoljan takvim ishodom situacije, Zaha je odigrao neuporedivo slabije nego u prethodne tri sezone.

Da li su čelnici Palasa želeli da se osiguraju u slučaju njegovog odlaska ili pak pojačaju konkurenciju na krilu, bilo kako bilo, kupovina krila bila je prioritet. Selili su britanski mediji u južni deo Londona dvojac Bornmuta, Dejvida Bruksa i Rajana Frejzera, mnogo češće Saida Benramu, ali je na kraju na Selhurst Parku završio – Ebereči Eze (KPR), igrač koji stilom igre neumoljivo podseća na slabiju (barem za sada) verziju Zahe.

Potraga za još jednim napadačem, jer Kristijan Benteke odavno ne obavlja tu ulogu, okončana je povratkom Mišija Batšuaija, iako su pojedini engleski klubovi, a među njima je bio i Palas, dugo lomili koplja oko Rajana Brustera. Dolazak desnog beka Nejtana Fergusona bez utrošenog centa pojedini ostrvski mediji, uglavnom londonski, okarakterisali su kao odličan posao, a samog 19-godišnjaka kao legitimnog naslednika Arona Van Bisake, zbog čega treba obratiti pažnju na njega jednom kada se oporavi od povrede kolena.

Došli: Ebereči Eze (KPR, 17.800.000), Nejtan Ferguson (VBA, bez obeštećenja), Miši Batšuaji (Čelsi, pozajmica).

Otišli: Rajan Inis (bez kluba, istekao ugovor), Stiven Henderson (bez kluba, istekao ugovor).

EVERTON

Znao je Everton da potroši i više u eri Farada Moširija, ali nikada to nije činio sa jasnim planom kao ovog leta. Velike zasluge idu na račun Karla Ančelotija. Međutim, verovatno bi priča bila potpuno drugačija da uprava Evertona još jednom maksimalno nije izašla u susret svom treneru. Verovali su Ronaldu Kumanu, Marku Silvi i Semu Olardajsu, zbog čega onda ne bi i Don Karletu? Iskusni Italijan je od starta prelaznog roka dobio odrešene ruke i u razmaku od samo tri dana uspeo da ubrizga život u beskrvni vezni red, koji je zatekao na Gudisonu u decembru prethodne godine.

Alan je počev od 5. seprembra timu doneo defanzivcnu čvrstinu i smirenost na sredini, Hames Rodrigez 7. lucidnost i kreaciju, a Abdulaj Dukure dan kasnije energiju pravog box-to-box igrača.

Odlično otvoranje septembra ostavilo je dovoljno vremena upravi Evertona da strpljivo razmotri defanzivne opcije na tržištu, pre nego što je dovela Bena Godfrija iz Noriča dan pred završetan prelaznog roka. Razlog zbog kojeg je 22-godišnji Englez stigao tako kasno leži u tome što je dugo postojala mogućnost da Fikajo Tomori stigne na pozajmicu iz Čelsija, ali je Tomori odlučio da ostane u Londonu. Na kraju bi kupovina Godfrija vrlo lako mogla da se pokaže kao pravi izbor, jer se radi o defanzivcu sa reprezentativnim potencijalom.

No, Godfri nije poslednji stigao na Gudison. Ančeloti je nakon meča sa Vest Bromom istakao da ga kiks Džordana Pikforda nije zabrinuo, ali ga je novi, protiv Brajtona, naterao da se predomisli, pa je u “minut do 12” u Liverpul sleteo Robin Olsen na jednogodišnju pozajmicu.

Još jednom – bio je ovo dosta studiozniji, marljiviji prelazni rok na Gudisonu u odnosu na prethodne. Napokon postoji veza između onoga što trener, uprava, igrači i navijači zajedno žele. Sve što je bilo potrebno je da Everton pronađe menadžera, onog koji će im pokazati kako funkcioniše pravi klub, i čijeg će se odlaska u budućnosti definitivno plašiti.

Došli: Alan (Napoli, 25.000.000 evra), Hames Rodrigez (Real Madrid, 20.000.000), Abdulaj Dukure (Votford, 22.100.000), Ben Godfri (Norič, 22.000.0000), Nils Nkunku (Marselj B, 270.000), Džondžo Keni (Šalke, kraj pozajmice), Robin Olsen (Roma, pozajmica), Jonas Lesl (Hadersfild, kraj pozajmice), Metju Penington (Hal Siti, kraj pozajmice).

Otišli: Marten Stekelenburg (Ajaks, bez obeštećenja), Morgan Šnederlin (Nica, 2.230.000), Kjeran Kauel (Norič, 2.200.000), Luk Garbat (Blekpul, bez obeštećenja), Umar Nijas (bez kluba, istekao ugovor), Kuko Martina (bez kluba, istekao ugovor), Lejton Bejns (kraj karijere), Đibril Sidibe (Monako, kraj pozajmice), Sandro Ramirez (Ueska, bez obeštećenja), Tio Volkot (Sautempton, pozajmica).

FULAM

Finale plej-ofa sa Brentfordom na Vembliju odigrano je 4. avgusta. Od tada, Fulam je imao puna dva meseca da uradi nešto po pitanju igračkog kadra koji je, videlo se to još tada protiv Brentforda, tanak za Premijer ligu.

Porazi su se nizali, kako na terenima širom Ostrva, tako i na fudbalskoj pijaci, da bi nakon neuspeha protiv Aston Vile sportski direktor kluba uputio izvinjenje navijačima za aktuelnu situaciju na Krejven Kotidžu. Prema njegovim rečima, uprava je čitavo vremena tragala za štoperima, dvojica su “zakačila” korona virus, a Marlon je pao na lekarskim pregledima. Obećao je Kan pojačanja u srcu odbrane i pojačanje ispunio, ali je prethodno osigurao gol-liniju i desno krilo pozajmicom Alfonsa Areole od Pari Sen Žermena, odnosno Ademole Lukmana iz Lajpciga.

Dugo iščekivana pojačanja stigla su tek u poslednjim minutima. Joakim Andersen je pozajmljen od Liona, Tosin Adarabiojo je pak plaćen Mančester Sitiju 2.000.000, ali je i on projektovan tek kao rezerva Timu Baumgartlu, koji se, pošto je već ugovorio uslove, predomislio i sat vremena pre zatvaranja pijace odjavio Kolibaše. Za sam kraj, stigao je i Ruben Loftus Čik, takođe na jednogodišnju pozajmicu, kao šlan na dosta neukusnu tortu, koja preti da se već do Nove godine uruši.

Nema sumnje, tim je unapređen u odnosu na početak prelaznog roka, ali će i to biti nedovoljno da se izbegne rutinsko ispadanje. A neslavni rekord Derbi Kauntija iz sezone 2007/08 od svega 11 osvojenih bodova mogao bi konačno da bude srušen. Na dobrom je putu Fulam da to učini.

Došli: Entoni Nokert (Brajton, 11.700.000, otkup pozajmice), Harison Rid (Sautempton, 6.500.000, otkup pozajmice), Keni Tete (Lion, 3.200.000), Ademola Lukman (Lajpcig, pozajmica), Tosin Adarabiojo (Mančester Siti, 2.000.000), Joakim Andersen (Lion, pozajmica), Ruben Loftus-Čik (Čelsi, pozajmica), Mario Lemina (Sautmepton, 2.200.000, pozajmica), Entoni Robinson (Vigan, 2.100.000), Alfons Areola (PSŽ, pozajmica), Žan Mišel Seri (Galatasaraj, kraj pozajmice), Andre Zambo Angiza (Viljareal, kraj pozajmice), Fabri (maljorka, kraj pozajmice).

Otišli: Alfi Mouson (Bristol Siti, pozajmica), Stiven Sesenjon (Bristol Siti, pozajmica), Markus Betineli (Midlzbro, pozajmica), Terens Kongolo (Hadersfild, kraj pozajmice), Luka de la Tore (Herakles, bez obeštećenja).

LIDS

Ako pak Pep Gvardiola ubira ono najkvalitetnije na tržištu kako bi svoje zamisli preneo na teren, njegov mentor, Marselo Bijelsa, potpuno je drugačiji.

Svojom fleksibilnošću na bogatom tržištu odbio je da zavisi od jednog specifičnog igrača. Oli Votkins je bio primarna meta Paunova u napadu onda kada je Rodrigo izgledao kao pusti san, Ben Vajt i Joško Gvardiol u odbrani, ali se Ludak na kraju zadovoljio rezervnim opcijama u vidu Robina Koha i Dijega Ljorentea. Rafinja je u obzir uzet tek u finišu prelaznog roka, pošto je Lids prethodno ostao kratak za Nikolasa Gonzalesa (Štutgart), Harija Vilsona (Liverpul), i pre svih Saida Benrame (Brentford).

Nadao se Bijelsa da će prelazni rok zaokružiti dovođenjem ofanzivnog veziste koji bi njegovoj ekipi ponudio opciju više u napadu (je l’ neko rekao Rodrigo de Paul?), ali je negde valjda morao da potpiše i kapitulaciju.

Došli: Rodrigo (Valensija, 30.000.000), Dijego Ljorente (Sosijedad, 20.000.000), Elder Košta (Vulverhempton, 17.700.000 otkup pozajmice), Rafinja (Ren, 17.000.000), Robin Koh (Frajburg, 13.000.000), Ilan Meslje (Lorijan, otkup 6.500.000), Džo Gelhard (Vigan, 1.000.000), Džek Herison (Mančester Siti, pozajmica)

Otišli: Ben Vajt (Brajton, kraj pozajmice), Žan Kev Ogusten (Lajpcig, kraj pozajmice), Gaetano Berardi (bez kluba, istekao ugovor), Vil Hafer (bez kluba, istekao ugovor), Kamil Mjazek (bez kluba, istekao ugovor), Lorens De Bok (Varegem, pozajmica), Džordan Stivens (Svindon, pozajmica).

LESTER

Timoti Kastanj (©Reuters)Timoti Kastanj (©Reuters)

Kada je Lester ušao u septembar bez ijednog pojačanja, a da je prethodno prodao Bena Čilvela Čelsiju, osetio se blagi nemir na King Paueru.

Ipak, odlazak 23-godišnjeg beka mogao bi da se svede kao mnogo manji gubitak, nego što bi to bio odlazak Džejmsa Medisona, Vilfrida Ndidija, Čaglara Sojunčua, Rikarda Pereire…

Jer, na bočnim pozicijama brige više nema, Timoti Kastanj deluje kao neko ko može da pokrije obe strane, što je već stigao da pokaže, osvojivši navijače posle samo četiri utakmice u dresu Lestera, dok bi Džengiz Under trebalo da doprinese kreativnosti i prodornosti u poslednjoj trećini.

Kasna akvizicija Veslija Fofane, kojom se Brendan Rodžers nada da je rešio nedostatak opcija u srcu odbrane, primorala je Vilfrida Ndidija, a potom i Danijela Amartija da se preseli u poslednji liniju. Ipak, sa tri pobede u uvodna četiri kola čini se da je Lesterov brod uplovio u mirnije vode.

Iako bi bilo preterano reći da je poslovanje Lisica od oduševilo pristalice kluba, tim je jači nego lani, roster širi, a delovi terena kojima je bilo potrebno osveženje očvrnsuti, i sve to uz minimalne rashode. Mogao je eventualno da stigne još jedan ofanzivni vezista, ali prelazni rok na Ostrvu (samo između engleskih klubova različitih rangova) traje do 16. oktobra, a Tod Kantvel i Said Benrama još uvek nisu promenili sredinu…

Došli: Timoti Kastanj (Atalanta, 24.000.000), Džengiz Under (Roma, pozajmica), Vesli Fofana (Sent Etjen, 35.000.000), Islam Slimani (Monako, kraj pozajmice), Adrijen Silva (Monako, kraj pozajmice), Rašid Gezal (Fiorentina, kraj pozajmice), Fuseni Dijabate (Amijen, kraj pozajmice), Filip Benković (Bristol Siti, kraj pozajmice).

Otišli: Ben Čilvel (Čelsi, 53.000.000), Fuseni Dijabate (Trabzon, 1.570.000), Bartoš Kapustka (Legija, bez obeštećenja), Džordž Tomas (KPR, bez obeštećenja), Endi King (bez kluba, istekao ugovor).

LIVERPUL

Govorio je Jirgen Klop još pre četiri godine kako ni najkvalitetniji plejmejker ne može da bude dobar kao gegenpres. A od ovog leta ima i jedno i drugo. Tijago Alkantara je želeo novi izazov (čitaj Liverpul) u karijeri, Bajern mu je izašao u susret, ali je zahtevao 30.000.000 evra. Na Enfildu su odugovlačili, skakali po nervima navijača, rizikujući da po bagatelnoj ceni (uzevši u obzir cenu i kvalitet) ispuste igrača koji im se otvoreno nudi. Bajern je na kraju, kao i obično, istrajao u svojoj nameri, a Alkantara svojim dolaskom zamaskirao naizgled odličan prelazni rok.

Kostas Cimikas će svojim dolaskom osloboditi Endija Robertsona igranja na “manjim” utakmicama, Diogo Žota pružiti vrlo kvalitetnu bekap opciju napadačkom triju, međutim, utisak je da su na ključnim pozicijama ostali kratki.

Odlaskom Dejana Lovrena u Zenit, Liverpul je ostao sa trojicom centralnih defanzivaca, jer su priče o Ozanu Kabaku naprasno ugašene posle samo nekoliko dana pominjanja u medijima. Povrede Džoela Matipa i Džoa Gomeza primorale su Fabinja da na startu sezone odigra u paru sa Virdžilom van Dajkom, pa bi nedostatak opcija u srcu odbrane, posebno za tim koji cilja na sve trofeje (makar one najbitnije) mogao skupo da košta šampiona Engleske.

Iznad gola takođe stoji veliki znak pitanja. Adrijanovih kikseva, koji su javljaju iz utakmice u utakmicu, setiće se svaki navijač Liverpula, a kako se Alison povređuje sve češće, postoji bojazan da će ih biti još iz razloga što treće opcije na klupi – nema. Bez ligaškog nastupa u dresu Redsa ostao je mlađani Rajan Bruster pošto ga je Šefild otkupio za ogromnih 26.000.000 evra (ubačena povratna klauzula), a dan nakon što se prelazni rok zatvorio u Engleskoj, Marko Grujić se preselio na jednogodišnju pozajmicu u Porto.

Došli: Kostas Cimikas (Olimpijakos, 13.000.000), Tijago Alkantara (Bajern, 22.000.000), Diogo Žota (Vulverhempton, 44.700.000), Ben Vudborn (Oksford, kraj pozajmice), Hari Vilson (Bornmut, kraj pozajmice), Rajan Bruster (Svonsi, kraj pozajmice).

Otišli: Natanijel Klajn (bez kluba, istekao ugovor), Adam Lalana (Brajton, bez obeštećenja), Dejan Lovren (Zenit, 12.000.000), Rajan Bruster (Šefild Junajted, 26.000.000), Marko Grujić (Porto, pozajmica), Ovi Edžarija (Reding, 3.200.000), Šeji Odžo (Kardif, pozajmica), Loris Karijus (Union Berlin, pozajmica), Taivo Avoniji (Union Berlin, pozajmica).

MANČESTER SITI 

Siti je planski počeo prelazni rok. Iskoristio je mančesterski klub lošu finansijsku situaciju u Valensiji i za svega 23.000.000 kupio Ferana Toresa, čime je obezbedio zamenu za Liroja Sanea koji je završio u Bajernu za gotovo duplo više novca. Nedugo zatim stigao je i Natan Ake za nešto više od 45.000.000, polivaltentan igrač, koji može da pokrije pozicije štopera i levog beka, što će Sitiju dobro doći usled čestih povreda Ajmerika Laporta i Bendžamina Mendija, posebno što novi levi bek - Gvardiola je usled odlaska Anhelinja u Lajpcig u više navrata isticao da je neophodan - ipak nije stigao.

Međutim, po svim dosadašnjim projekcijama nije predviđeno da Ake bude taj koji će sa Laportom deliti dobro i zlo ispred Edersonovog gola. Parnjak bi Francuzu u većem delu sezone trebalo da bude Ruben Dijas. Portugalac je na Itihad stigao nedelju dana pre završetka prelaznog roka, i to kao tek četvrta opcija Pepa Gvardiole, pošto se potraga za kapitalnim pojačanjem u srcu odbrane pretvorila u pravi košmar. Aurelio de Laurentis je istrajao u nameri da Kalidua Kulibalija ne pusti za manje od 80.000.000 evra, Sevilja je za Žila Kundea zahtevala 70.000.000 evra, dok Čolo Simeone ni u ludilu ne bi pustio Hozea Himeneza ukoliko Siti ne aktivira otkupnu klauzulu, koja je postavljena na 120.000.000.

Na kraju Siti nije prošao ništa jeftinije. Na adresu Benfike je za Dijasa leglo 68.000.000 evra, s tim da su Građani “prebili” cenu poslavši u suprotnom smeru odavno negledljivog Nikolasa Otamendija za 15.000.000.

Odlazak Davida Silve nije nadoknađen, u Merlinove kopačke trebalo bi da uđe talentovani Fil Foden, a Siti se usput rešio i Klaudija Brava, kojem je istekao ugovor, Tosina Adarabiojaprodat Fulamu u poslednjim minutima - produkta omladinske škole koji je godinama unazad kucao na vrata prvog tima, ali nikada nije zauzeo svoje mesto u istom, dok je gomila mlađih fudbalera prosleđena na pozajmice.

Rezime – Siti odavno nije neorganizovanije ušao u prelazni rok, nije ga završio na vreme zbog čega ispašta na startu prvenstva, a da li je i koliko bio uspešan pokazaće kraj sezone.

Došli: Natan Ake (Bornmut, 45.300.000), Feran Tores (Valensija, 23.000.000), Jan Kouto (Koritiba, 6.500.000), Rubuen Dijas (Benfika, 68.000.000), Pablo Moreno (Juventus, 10.000.000), Isa Kabore (Mehelen, 4.500.000), Filip Sandler (Anderleht, kraj pozajmice), Zek Stefen (Fortuna, kraj pozajmice).

Otišli: Leroj Sane (Bajern, 45.000.000), Klaudio Bravo (Betis, bez obeštećenja), David Silva (Real Sosijedad, bez obeštećenja), Nikolas Otamendi (Benfika, 15.000.000), Tosin Adarabiojo (Fulam, 2.000.000), Isa Kabore (Mehelen, pozajmica), Jan Kuto (Đirona, pozajmica), Pablo Moreno (Đirona, pozajmica), Arijanet Murić (Đirona, pozajmica), Pedro Poro (Sporting Pozajmica), Danijel Arzani (Utreht, pozajmica), Džek Herison (Lids, pozajmica), Aleiš Garsija (slobodan igrač).

MANČESTER JUNAJTED

Nekad sila pred kojom su pucali protivnici, danas klub koji ume da marketingom zaradi pare, ali i navijače dovede na ivicu nervnog sloma. Posle još jednog traljavog početka sezone Mančester junajted je bio primoran da panično kupuje. Prioriteti nisu ostvareni. Bio je 5. jul kada su iz Dortmunda zvanično izneli 10. avgust kao poslednji rok za prodaju Džejdona Sanča. Junajted je već tada dogovorio uslove sa krilnim fudbalerom, te je u preostalih pet nedelja mogao da bira između dve opcije – da isplati traženih 120.000.000 evra ili nastavi potragu na drugom mestu. Nisu uradili ni jedno ni drugo. Ignorisali su poruku Mikaela Corka. U međuvremenu je doveden Doni van de Bek, jedina pravovremena kupovina Eda Vudvorda, ali Holanđanin još nije uspeo da pronađe mesto u startnoj postavi Ole Gunara Solskjera

Nastavio je potom Mančester da svoju igru – ne radi ništa - u slučaju “Sančo” , nadajući se da će direktor Milionera i ovog puta da pogazi datu reč (setite se samo Obamejana), ali su se grdno prevarili. A kada su ih Ismaila Sar i Usman Dembele i definitivno odbili poslednjeg dana, vremena nije bilo da se dvogled usmeri ka novoj meti.

Da stvar bude gora, Ole Gunar Solskjer je ostao i bez druge želje, štopera, pošto za čitava dva meseca nije napravljen konkretan korak u rešavanju problema, da bi se u poslednjim minutima Kris Smoling i definitivno vratio u Romu, ovog puta u transferu vrednom 15.000.000 evra.

I onda, kako smo i navikli od Junajteda, četiri pojačanja u poslednjih sat vremena prelaznog roka. Edinson Kavani je stigao bez obeštećenja, kasa je razbijena transferima Amada Dijaloa i Fakunda Pelistrija (zbirno bi sa bonusima mogli da koštaju blizu 50.000.000), da bi konačno, nakon višenedeljnih pregovora sa Portom – razlika od 2.000.000 - Junajted potpisao i Aleksa Teljesa.

I nema sumnje da će za Solskjerov tim Teljes i Kavani predstavljati istinska pojačanja, ali je pitanje da li su pomenuta dvojica uopšte bila na listi norveškog stručnjaka na početku prelaznog roka. Jer, da jesu, zbog čega bi ih pobogu Vudvord dovodio tek u poslednjim minutima? Posebno Urugvajca koji je tri meseca bio bez ugovora! Nije ni čudo što je Junajted svom prvom operativcu dodelio pojačano obezbeđenje iz predostrožnosti.

Došli: Doni van de Bek (Ajaks, 39.000.000), Edinson Kavani (bez obeštećenja), Aleks Teljes (Porto, 15.000.000), Fakundo Pelistri (Penjarol, 8.500.000), Amad Traore (Atalanta, 21.000.000), Din Henderson (Šefild Junajted, kraj pozajmice), Markus Roho (Estudijantes, kraj pozajmice).

Otišli: Kris Smoling (Roma, 15.000.000), Kameron Bortvik Džekson (Oksford, bez obeštećenja), Aleksis Sančez (Inter, bez obeštećnja), Tait Čong (Verder, pozajmica), Andreas Pereira (Lacio, pozajmica), Diogo Dalot (Milan, pozajmica).

NJUKASL

Filipe Kutinjo, Vilfred Zaha, Aron Remzi... Megazvezde koje su sanjali na Sent Džejms Parku dok se pričalo da će milijarderi iz Saudijske Arabije preuzeti klub. Ali oni su odustali – tačnije nisu im dozvolili – pa su navijači Njukasla morali da se vrate u realnost. Ako ništa drugo, Svrake su za promenu prelazni rok završile pre početka sezone.

Uprava je morala da reaguje nakon višemesečne povrede Dvajta Gejla i Stivu Brusu obezbedi novog napadača. I dobru je zamenu dobio. Ni manje, ni više, stigao je Kalum Vilson, zbog kojeg je prema Brusovim rečima Majkl Ešli morao da poveća budžet za 12.000.000 evra.

Isplatilo se. Vilson uveliko već rešeta mreže, a očekuje se da uskoro proradi i Rajan Frejzer, sa kojim je do nedavno delio svlačionicu u Bornmutu. Talentovani levi bek Džamal Luis stigao je iz Noriča kao direktna zamena za Đetra Viljemsa, koji se vratio u Ajntraht po isteku pozajmice, dok će opciju više u veznom redu ponuditi Džef Hendrik, doveden bez obeštećenja iz Barnlija.

Došli: Kalum Vilson (Bornmut, 22.250.000), Džamal Luis (Norič, 16.500.000), Rajan Frejzer (Bornmut, bez obeštećenja), Džef Hendrik (Barnli, bez obeštećenja), Mark Gilespi (Madervel ,bez obeštećenja), D\ef Hendrik (Barnli, bez obeštećenja).

Otišli: Džek Kolbek (Notingem Forest, bez obeštećenja), Dan Barlaser (Roteram, 500.000), Florijen Ležen (Alaves, pozajmica), Jošinori Muto (Eibar, pozajmica), Rob Eliot (bez kluba, istekao ugovor), Džetro Viljems (Ajntraht, kraj pozajmice), Valentino Lazaro (Inter, kraj pozajmice), Deni Rouz (Totenhem kraj pozajmice).

ŠEFILD JUNAJTED

Rezultati na startu prvenstva – može biti sindrom druge sezone - to neće potvrditi, ali je činjenica da je tim jači u odnosu na prethodnu sezonu.

Napadačku neefekisnost Kris Vajlder će pokušati da zaleči najskupljim pojačanjem u istoriji kluba, 26.000.000 evra plaćenim Rajanom Brusterom, koji nema ni minut fudbala u Premijer ligi. Mogao bi u toj nameri da pomogne i Oliver Burk, ukoliko uspe da mu rehabilituje posrnulu karijeru. Eksperiment sa Rišairom Živkovićem i Ravelom Morisonom definitivno nije prošao, pa su obojica napustili klub.

Aron Remzdejl bi trebalo da učini povratak Dina Hendersona u Mančester Junajted bezbolnim, ili ga makar koliko-toliko ublaži, dok će Itan Ampadu, Džejden Bogl i Maks Lav pružiti potporu standardnim defanzivcima.

No, tu ne bi trebalo da bude kraj Šefildovog prelaznog roka. Nakon teške povrede Džeka O’Konela, Vajlder je potvrdio da Oštrice pregovaraju sa trojicom-četvoricom fudbalera kako bi nekim od njih popunile rupu koju će ostaviti izostanak O’Konela. Prostor za manevar je od 5. oktobra značajno sužen, pa bi potrebno pojačanje moglo da dođe jedino iz nižih liga engleskog fubala. Odnosno iz Čempionšipa.

Došli: Aron Remsdejl (Bornmut, 20.500.000), Rajan Bruster (Liverpul, 26.000.000), Maks Lav (Derbi, 3.850.000), Džejden Bogl (Derbi, 3.850.000), Oliver Burk (VBA, trampa za Kaluma Robinsona), Itan Ampadu (Čelsi, pozajmica), Ves Foderingem (Glazgov Rendžers, bez obeštećenja).

Otišli: Din Henderson (Mančester Junajted, kraj pozajmice), Panajotis Retsos (Bajer Leverkuzen, kraj pozajmice), Ravel Morison (ADO Den Hag, bez obeštećenja), Ismaila Kulibali (Beršot, pozajmica).

SAUTEMPTON

U fokusu se po zatvaranju prelaznog roka očekivano našao povratak Tija Volkota na Sent Meriz, ali je Sautempton istovremeno povukao pojedine poteze koji su prošli ispod radara mnogih ljubitelja fudbala.

Naime, Sveci su se u minut do 12 rešili trojice fudbalera za koje su u prethodnih nekoliko sezona zbirno potrošili blizu 57.000.000 evra, značajno olakšavši platni budžet. Međutim, od uloženog nisu vratili ni centa. Gvido Kariljo otišao je u Elče bez obeštećenja, Sofijan Bufal u Anže takođe, dok je Vesli Hud pozajmljen Laciju na godinu dana, nakon čega će rimski klub imati pravo da ga otkupi za otprilike 8.000.000.

Odlazak Pjer-Emila Hejbjerga u Totenhem nadomešten je kupovinom Ibrahime Dijaloa iz Bresta za gotovo identičnu sumu. Ipak, ključni zadatak bio rešiti defanzivne problem. Nada se Ralf Hazenhitl da bi Mohamed Salisuradi se o jednom od otkrovenja Primere u prošloj sezoni – nakon oporavka od povrede mogao da bude taj. Želeo je austrijski stručnjak pojačanja i na bočnim pozicijama. Kajla Voker-Pitersa je otkupio od Totenhema, ali od Mančestera nije uspeo da pozajmi Brendona Vilijamsa.

Došli: Kajl Voker Piters (Totenhem, 13.300.000, otkup pozjamice), Tio Volkot (Everton, pozajmica), Mohamed Salisu (Valjadolid, 12.000.000), Ibrahima Dijalo (Brest, 15.000.000), Frejzer Forster (Seltik, kraj pozajmice).

Otišli: Pjer Emil Hejbjerg (Totenhem, 16.660.000), Harison Rid (Fulam, 6.500.000, otkup pozajmice), Mario Lemina (Fulam, pozajmica, 2.200.000), Kevin Danso (Augzburg, kraj pozajmice), Maja Jošida (Sampdorija, bez obeštećenja), Gvido Kariljo (Elče, bez obeštećenja), Vesli Hud (Lacio, pozajmica), Sofijan Bufal (Anže, pozajmica).

TOTENHEM

Nema Žoze Murinjo previše razloga da bude kivan na upravu zbog poslovanja na fudbalskoj pijaci.

Hajlajt dešavanja u Zapadnom Londonu je naravno senzacionalni povratak Gereta Bejla na mesto uspeha, a kako partnerstvo Harija Kejna i Hjong-Min Sona deluje zastrašujuće, navijači Sparsa imaju pravo da osećaju optimizam onim što bi Bejl mogao da doprinese jednom kada se oporavi od povrede.

Jurnjava za rezervnim špicem završila se u Lisabonu. Na pozajmicu sa pravom otkupa stigao je Karlos Vinisijus iz Benfike, Pjer-Emil Hejbjerg doneće dodatnu čvrstinu veznom redu, a Met Doerti i Serhio Regilon mogućnost Murinju da sa trojice u poslednjoj liniji bez problema prelazi na četvoricu.

Na kraju, jedan od boljih prelaznih rokova u Premijer ligi pokvario je izostanak novog štopera. Pokušavao je Totenhem u finišu da slomi Inter i dovede Milana Škrinijara, ali nije uspeo. Međutim, kako se zatvorio prelazni rok u Evropi, Sparsi su se okrenuli domaćem tržištu. Navnodno je nova meta malo poznati defanzivac Svonsija Džo Rodon, koji bi do 16. oktobra dolaskom impresivno leto londonskog kluba učinio još boljim.

Došli: Pjer Emil Hejbjerg (Sautempton, 16.660.000), Met Doerti (Vulverhempton, 16.800.000), Sergio Regilon (Real Madrid, 30.000.000), Karlos Vinisijus (Benfika, pozajmica, 3.000.000), Geret Bejl (Real Madrid, pozajmica), Džo Hart (Bornmut, kraj pozajmice), Kameron Karter Vikers (Luton, kraj pozajmice).

Otišli: Kajl Voker Piters (Sautempton, 13.300.000, otkup pozjamice), Jan Vertongen (Benfika, bez obeštećenja), Mičel Vorm (bez kluba, istekao ugovor), Oliver Skip (Norič, pozajmica), Huan Fojt (VIljareal, pozajmica).

VEST BROMVIČ ALBION

Iako se ponovo udružio sa četvoricom pozajmljenih fudbalera koji su bili od ključnog značaja za promociju Vest Broma, Slaven Bilić ne može da bude zadovoljan prelaznim rokom, koji je gotovo sigurno potpisao njihov povratak tamo odakle su i došli. Mateus Pereira i Grejdi Dijangana jesu velika pojačanja, Filip Krovinović i Kalum Robinson imali su, i tek će imati svoje momente, ali to po svemu sudeći neće biti dovoljno.

Odbrani koja prethodne sezone kvalitetom nije bila ni blizu premijerligaškog nivoa pridodati su Sedrik Kipre i Branislav Ivanović. Reklo bi se – nedovoljno. Jer, iako Bane ima godine iskustva igranja na Ostrvu, pitanje je šta može da ponudi u 36. godini u fizički najzahtevnijoj evropskoj ligi.

Zapravo, Vest Brom odiše kakvim-takvim kvalitetom jedino na krilnim pozicijama, čije su kupovine zahtevale troškove toliko velike da nije bilo sredstava za jačanje drugih pozicija. Pereira i Dijangana su iz kluba “izvukli” preko 22.000.000 evra, što je uslovilo klub ionako skromnog budžeta da se u borbi za opstanak osloni mahom na pozajmljene igrače.

Uvek možemo da pričamo da bi neko ko ume s parama pomenuti novac bolje uložio, ali i to verovatno ne bi bilo važno, jer bi epilog bio isti onaj koji se Vest Bromu predviđa – povratak u Čempionšip.

Došli: Grejdi Dijangana (Vest Hem, 13.500.000, otkup pozajmice), Mateus Pereira (Sporting Lisabon, 9.100.000, otkup pozajmice), Sedrik Kipre (Vigan, 1.100.000), Dejvid Baton (Brajton, 1.100.000), Kalum Robinson (Šefild Junajted, trampa Oliver Burk), Filip Krovinović (Benfika, pozajmica), Branislav Ivanović (Zenit, bez obeštećenja).

Otišli: Džonatan Leko (Birmingem, 1.100.000), Nejtan Ferguson (Kristal Palas, bez obeštećenja), Kris Brant (Bristol Siti, bez obeštećenja), Oliver Burk (Šefild Junajted, trampa, Kalum Robinson), Hasan al Habsi (kraj karijere), Garet Beri (kraj karijere).

VEST HEM

Iza Vest Hema su dve blistave nedelje, ali to ne bi smelo da skrene pažnju sa prisutnih problema.

Zadržavanjem Deklana Rajsaželeo ga Čelsi u finišu – Vest Hem je sačuvao motor ekipe, ali je istovremeno ostao bez novca koji je mogao da preusmeri na jačanje drugih pozicija u timu. Jer, njihova jedina prava kupovina bio je desni bek Slavije iz Praga Vladimir Coufal. Otkup Tomasa Součeka, takođe od praškog tima, nije se dovodio u pitanje.

Stari problem zadržali su se i posle 5. oktobra. Vest Hem i dalje nema novog štopera, mada je celo leto pokuašao da dovede Džejmsa Tarkovskog. Pride, teret predstavljaju i igrači na koje Dejvid Mojes na startu nove sezone ne računa. Felipe Anderson je pozajmljen Portu (prelazni rok u Portugaliji traje do 25. oktobra), ali će Manuelu Lansiniju i Andriju Jarmolenku sada teško pronaći klub. Za razliku od njih, Džek Vilšir je slobodan u odabiru nove sredine, jer je zbog previsokih primanja londonski klub raskinuo ugovor sa njim.

S druge strane, Mojesova sklonost ka drugoligaškim igračima konačno bi mogla da se pokaže korisnom, pošto će do 16. oktobra moći da nadomesti nedostatke u Čempionšipu.

Došli: Tomaš Suček (Slavija Prag, 16.200.000, otkup pozajmice),Vladimir Cufal (Slavija Prag, 6.000.000), Vinston Rid (Kanzas, kraj pozajmice).

Otišli: Grejdi Dijangana (VBA, 13.500.000, otkup pozajmice), Albin Ajeti (Seltik, 5.500.000), Džordan Hjudžil (Norič, 3.300.000), Albijan Ajeti (Seltik, 5.500.000), Džoš Kalen (Anderleht, 500.000), Pablo Zabaleta (bez kluba, istekao ugovor), Karlos Sančez (bez kluba, istekao ugovor), Roberto (Valjadolid, bez obeštećenja).

VULVERHEMPTON

Vulvsi su znatno izmenili sastav u prelaznom roku, zbog čega će biti interesantno videti da li će sveža krv na određenim pozicijama doneti napredak timu Nuna Espirita Santa ili urušavanje kohezije koja je u prethodne dve sezone bila ključ njihovog uspeha.

Portugalski stručnjak je rekao da će ovo biti sezona promena, u kojoj će Vulvsi pokušati da preuzimaju inicijativu na utakmica. Ostali su bez dvojice bitnih igrača – Meta Doertija i Dioga Žote – ali je Žorž Mendeš sve uspeo da nadoknadi, nastavivši sa “portugalizacijom” Vulvsa. Superagent je zatvorio rupu na desnom boku dovođenjem Nelsona Semeda, obezbedio rezervu Raulu Himenezu u liku 18-godišnjeg Fabija Silve, najskupljeg pojačanja u istoriji kluba, plaćenog 40.000.000 Portu, odakle je stigao još i Vitinja, vrlo verovatno planiran kao naslednik vremešnog Žoaa Mutinja.

Pozajmica levog beka Anžea, Rajana Ait-Nurija, još jednog Mendešovog klijenta uslovila je selidbu Rubena Vinagrea u Olimpijakos po istoj formuli, a u sklopu Žotinog prelaska u Liverpul, u suprotnom smeru je stigao Ki-Jana Huver za nešto manje od 10.000.000 evra. Kupovina Lionovog Marsala prošla je ispod radara, verovatno jer je koštala svega 2.000.000 evra, ali će Santu biti od velikog značaja, pošto Brazilac podjednako uspešno pokriva pozicije levog beka i štopera. 

Došli: Fabio Silva (Porto, 40.000.000), Marsal (Lion, 2.000.000), Vitinja (Porto, pozajmica), Nelson Semedo (Barselona, 30.000.000), Vitinja (Porto, pozajmica), Rajan Ait-Nuri (Anže, pozajmica), Ki-Jana Huver (Liverpul, 9.800.000), Marsal (Lion, 2.000.000).

Otišli: Elder Košta (Lids, 17.700.000, otkup pozajmice), Met Doerti (Totenhem, 16.800.000), Diogo Žota (Liverpul, 44.700.000), Bruno Žordao (Famalikao, pozajmica), Morgan Gibs Vajt (Svosni, pozajmica), Leo Bonatini (Grashopers, pozajmica), Leonardo Kampana (Famalikao, pozajmica).


tagovi

Premijer ligaLetnji prelazni rok 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara