TRANSFERI - SERIJA A: Milan i Inter se približili Napoliju, tužna stogodišnjica Juvea, Boginja zaradila bogovski

Vreme čitanja: 30min | sre. 06.09.23. | 09:35

Roma bez para dovela zvučna ali rizična pojačanja, Lotito izgubio vreme, Sasuolo zaradio veliki novac i investirao, Bolonja odrešila kesu...

Kako su se nadali, italijanski klubovi su se dobro “udali” kada su se zatvorile kapije letnjeg prelaznog roka u petak veče. Finansijska nadmoćnost Premijer lige zajedno sa izranjanjem na fudbalskom horizontu Saudijske Arabije nagoveštavali su novi sunovrat Serije A, i to baš posle sezone u kojoj su Italijani imali troje finalista i pet polufinalista u tri evropska kup takmičenja.

Odlazak Tonalija u Njukasl, Milinković Savića u Al-Ahli, Brozovića u Al-Nasr, Kima u Bajern iz Minhena, Hejlunda i Onane u Mančester Junajted, nisu ništa dobro najavljivali za italijanske klubove i pored velike količine novca koja je stigla na Apeninsko poluostrvo.

Izabrane vesti

Na kraju se može reći da su navijači većine velikih timova odahnuli i naoštrili se za novu sezonu. Milan je sa Lukom Jovićem stavio tačku na fantastičan prelazni rok čiji rezultati su se već videli u prva tri kola, pre svega u igrama Pulišića i Rejndersa. Roma je dovođenjem Lukakua rasplamsala snove u Večnom gradu, kao kada su dolazili Pruco ili Batistuta. Inter je sa Pavarom i Klasenom kompletirao vrlo ozbiljan tim, ako Tiram proradi i Arnautović bude zdrav, i napad će biti efikasniji nego prošle godine, tim pre što je Lautaro Martinez sve bolji i bolji. Lacio je takođe dovođenjem Genduzija u poslednjim satima prelaznog roka začinio svoju kampanju pojačanja, dok je Napoli uspešnom odbranom svojih bisera, Osimena i Kvarachelije, ostvario ključni cilj.

Ne računajući Milan, koji je od starta imao najjasnije ideje šta želi da pazari na fudbalskoj pijaci, svi ostali su prilično lutali. Inter je bio bukvalno šokiran i izbačen sa koloseka “izdajom” Lukakua. Juventus nije imao evro da potroši ako prethodno ne inkasira ozbiljne sume novca od prodaje igrača jer su na naplatu ovog leta došle rate za prethodne kupovine Vlahovića, Kjeze, Lokatelija, Kena... Napoli je i pored pucanja od finansijskog zdravlja oklevao da napravi kvalitativan skok, više koncentrisan da zadrži Osimena i Kvarcheliju nego da pojača park igrača na raspolaganju Rudija Garsije.

Predsednik Lacija Klaudio Lotito je bio žrtva egocentrizma i manije da radi sve sam, pa je tako u kampanju pojačanja krenuo kasno jer je prethodno morao da završi političke obaveze (Lotito je senator u italijanskom parlamentu). Roma je kao i Juventus imala vezane ruke zbog finansijskog fer-pleja UEFA i mogla je da se koncentriše samo na pozjamice i igrače kojima je istekao ugovor.

Atalanta je i ovog leta inkasirala preko sto miliona od prodaje fudbalera, štaviše zaradila je preko 155.000.000 evra što joj je omogućilo da kupi Skamaku ispred nosa Romi i Interu koji nisu imali keš da isplate Vest Hemu. Fjorentina je napravila veliki posao, promenila je vezni i napadački red dovođenjem potencijalnog top igrača Beltrana, proverenog Enzolu i kladeći se na Artura.

Pomenutim timovima, u trci za mesta koja obezbeđuju učešće u evropskim takmičenjima treba dodati i Torino. Dovođenje Zapate u poslednjim satima prelaznog roka lansira tim Granata u trku za mesto u Evropi. Ne treba smetnuti s uma da je Toro prošlog januara doveo u svoje redove Ivana Ilića koji bi u ovoj sezoni trebalo da napravi dodatni kvalitativni skok u svojoj karijeri.

Dvocifreni bodovni jaz u odnosu na Napoli u pretohodni su primorali Inter i Milan da budu aktivniji u ovom prelaznom roku, između ostalog i zato što ih rezultati u Ligi šampiona obavezuju da nastave tamo gde su stali. Među velikim timovima koji se bore za skudeto najviše novih igrača u početnim sastavima ćemo videti upravo u milanskim klubovima. Na jednoj strani Loftus-Čik, Rejnders i Pulišić su već starteri. Na drugoj osim dvojca iz Bajerna, Zomer - Pavar, još jedno pojačanje iz Bundeslige, Tiram, izborio se za mesto u početnoj jedanaestorci.

Juve nije mogao sebi da priušti zvučna pojačanja, ali to ne znači da u Staroj dami nećemo videti nova lica. Kambijazo je već uzeo mesto našem Kostiću. Stara dama će, budući da ne igra u evropskim kup takmičenjima, računati na regenerisane fudbalere, od Vlahovića preko Kjeze do Pogbe. Malo li je ako svu trojicu lansira Alegrijeva nova “dijeta” i Manjanijeva taktika.

Kad se se sve sabere i oduzme, najbolji posao u prelaznom roku je napravio Milan, odmah iza njega je Inter, stepenicu niže Lacio, Roma i Atalanta, a zatim slede Napoli, Fjorentina, Torino i na kraju Juventus.

MILAN 8,5

Došli: Junus Musa (Valensija, 20.000.000), Kristijan Pulišić (Čelsi, 20.000.000), Samuel Čukvueze (Viljareal, 20.000.000), Tidžani Rejnders (AZ Alkmar, 19.000.000), Ruben Loftus Čik (Čelsi, 16.000.000), Noa Okafor (Salcburg, 14.000.000), Luka Jović (Fiorentina, pozajmica), Marko Pelegrino (Platense, 3.500.000), Luka Romero (Lacio, slobodan igrač), Marko Sportijelo (Atalanta, slobodan igrač)

Otišli: Sandro Tonali (Njukasl, 70.000.000), Šarle de Ketelare (Atalanta, 3.000.000, pozajmica), Ante Rebić (Bešiktaš, bez obeštećenja), Žunior Mesijas (Đenova, 1.500.000, pozajmica), Aleksis Salemakers (Bolonja, 500.000, pozajmica), Mateo Gabija (Viljareal, pozajmica), Zlatan Ibrahimović (kraj karijere), Braim Dijaz (Real Madrid, kraj pozajmice), Seržinjo Dest (Barselona, kraj pozajmice), Aster Vranks (Volfzburg, kraj pozajmice), Tjemue Bakajoko (Čelsi, kraj pozajmice), Marko Lazetić (Fortuna, pozajmica), Devis Vaskez (Šefild Venzdej, pozajmica), Danijel Maldini (Empoli, pozajmica), Ćiprijan Tatarušanu (Abha, slobodan igrač), Lorenco Kolombo (Monca, pozajmica), Divok Origi (Notingem, pozajmica), Fode Balo Ture (Fulam, pozajmica)

Milanov prelazni rok bi bio za devetku da su uspeli da nađu još jednu “devetku” na visokom nivou. Nažalost, Luka Jović u poslednje tri sezone nije mnogo toga pokazao. Njegovo visočanstvo slučaj i svemoćni agent Fali Ramadani su mu podarili još jednu veliku šansu u karijeri s nadom da će je iskoristiti na najbolji mogući način.

Inače, Milan je jedini klub među velikima koji je značajno više potrošio novca od onog koji je zaradio od prodaje fudbalera. Praktično, Rosoneri su unapred potrošili novac koji će zaraditi od Lige šampiona za grupnu fazu takmičenja, odnosno minus je oko 40.000.000 evra.

Predsednik kluba Geri Kardinale i novi tandem rukovodilac Furlani - Monkada, koji je zamenio Maldinija i Masaru, imali su jasan plan od početka i zato su bez razmišljanja prodali Tonalija Njukaslu iskoristivši priliku koja im se ukazala (Njukasl je došao u Milano za Barelu, ali pošto su igrač i Inter rekli decidirano „ne“, arpaski vlasnici engleskog kluba su zakucali na vrata Milana).

Upada u oči linija koju su aplikovali Furlani i Monkada: fudbaleri ispod 25 godina sa već akumuliranim međunarodnim iskustvom i cenom koja se kreće od 15.000.000 do 20.000.000 evra. Ovde treba naglasiti i da su Loftus-Čik i Pulišić, kao i Tomori uostalom pre par godina, opklada Milana na igrače u koje Čelsi više nije verovao. Prvi nastupi, pogotovo Pulišića, nagoveštavaju da je dvojac na dobrom putu da se isplati kao Tomori. Ako njima dodamo i Žirua dolazimo do zaključka da više od trećine startne postave Milana čine “škartovi” Čelsija.

Čukvueze, Okafor, Musa nisu imali start kao Rejnders, Loftus-Čik i Pulišić, ali je prilično jako uverenje da će bivši igrači Viljareala i Valensije imati zapažene uloge u ovoj sezoni, Okafor je korak iza, ali spreman da iznenadi. Revolucija u Milanu se na nazire mnogo kroz startnu postavu koju smo videli u prvim nedeljama šampionata ali pogled na spisak igrača koji su otišli daje precizan okvir. Ibrahimović je okačio kopačke o klin, Tonali otišao u Njujkasl, Rebić u Bešiktaš, Mesijas u Đenovu, Salemekers u Bolonju, Kolombo u Moncu, De Ketelare u Atalantu dok su Dest, Vranks, Bakajoko i Dijaz vraćeni s pozajmica u matične klubove.

MILAN 4-3-3: Menjan - Kalabrija, Tšau, Tomori, T. Ernandez - LOFTUS-ČIK, Krunić, REJNDERS - PULIŠIĆ, Žiru, LEAO

INTER 8

Došli: Benžaman Pavar (Bajern, 30.000.000), Davide Fratezi (Sasuolo, 6.000.000, pozajmica), Markus Tiram (Borusija Menhengladbah, slobodan igrač), Marko Arnautović (Bolonja, pozajmica), Jan Zomer (Bajern, 6.750.000), Karlos Augusto (Monca, pozajmica), Huan Kvadrado (Juventus, slobodan igrač), Aleksis Sančez (Marselj, slobodan igrač), Davi Klasen (Ajaks, bez obeštećenja), Jan Orel Bisek (Orhus, 7.000.000), Kristjan Aslani (Empoli, 10.000.000, otkup pozajmice), Frančesko Aćerbi (Lacio, 3.500.000, otkup pozajmice), Emil Audero (Sampdorija, pozajmica).

Otišli: Andre Onana (Mančester Junajted, 52.500.000), Marcelo Brozović (Al Nasr, 20.000.000), Robin Gosens (Union Berlin, 13.000.000), Hoakin Korea (Marselj, 2.000.000, pozajmica), Romelu Lukaku (Čelsi, kraj pozajmice), Edin Džeko (Fenerbahče, slobodan igrač), Milan Škrinijar (PSŽ, slobodan igrač), Roberto Galjardini (Monca, slobodan igrač), Samir Handanović (slobodan igrač), Danilo Dambrozio (Monca, slobodan igrač), Andrea Pinamonti (Sasuolo, 20.000.000, otkup pozajmice), Samuele Mulatjeri (Sasuolo, 6.000.000), Đovani Fabijan (Bolonja, 5.000.000), Lorenco Pirola (Salernitana, 5.000.000, otkup pozajmice), Fakundo Kolidio (River Plejt, 4.500.000), Valentino Lazaro (Torino, 4.000.000, otkup pozajmice), Darjan Males (Jang Bojs, 2.000.000), Sebastijano Espozito (Sampdorija, pozajmica), Edi Salsedo (Eldesne, pozajmica), Filip Stanković (Sampdorija, pozajmica), Valentin Karboni (Monca, pozajmica), Jonuc Radu (Bornmut, pozajmica), Raul Belanova (Kaljari, kraj pozajmice), Dalbert (slobodan igrač), Martin Satrijano (Brest, pozajmica).

Benžamen Pavar (©Inter)Benžamen Pavar (©Inter)

Nije bilo lako generalnom direktoru Bepeu Maroti i njegovoj desnoj ruci Pjeru Auziliju da obezbede Simoneu Inzagiju tim za osvajanje skudeta i da u kase kluba uđe barem 50.000.000 do 60.000.000 evra više od prodaje igrača u odnosu na kupovinu. Takođe, Marota i Auzilio su polazili iz minusa jer ih je Milan Škrinijar vukao za nos godinu dana i onda je otišao gratis u PSŽ, zatim im je Romelu Lukaku zadao nizak udarac pokazujući na šta su sve ljudi spremni, Skamaka je obukao crno-plavi dres ali ne Intera već Atalante, da bi slučaj Lazara Samardžića utrojio letnju “golgotu” Interovih ćoraka u prelaznom roku. U tom kontekstu je dolazak Pavara bio fundamentalno važan jer Inter više nije mogao sebi da dozvoli da iz ovih ili onih razloga već dogovoreni transferi propadaju.

Sve prethodno rečeno se događalo između odlična dva pojačanja bez evra obeštećenja. Na startu prelaznog roka Inter je bio brži od svih, uključujući PSŽ i Milana, i uzeo je Tirama a na kraju je sa dovođenjem Klasena iz Ajaksa napravio malo remek-delo.

Ima onih koji kažu da su današnji Lukaku i Džeko bolji od današnjeg Tirama i Arnautovića (nema sumnje da Lukaku i Džeko imaju bolje karijere, ali na terenu ne igraju karijere i minuli rad), kao i da je Brozović jači igrač od Fratezija, Škrinijar od Pavara, Onana od Zomera, a Korea od Sančeza ili Belanova od Kvadrada i Gosens od Karlosa Augusta i da su Nerazuri slabiji nego što su bili prethodne godine.

Međutim, Tiram i Arnautović mogu da postignu više golova od Lukakua i Džeka koji zajedno nisu dobacili do 20 golova u Seriji A u prethodnoj sezoni. Zomer možda nije dobar sa stopalima kao Onana, ali je pouzdaniji golman, Škrinijara je uspešno zamenio Darmjan, a kamoli Pavar, Fratezi je korisniji igrač za ovaj sastav Intera od Brozovića. Karlos Augusto i Kvadrado bi mogli da budu korisnije alternative od Gosensa i Belanove, a nema sumnje i da je prgavi Aleksis Sančez upotrebljiviji od melanholičnog Koree. Povrh svega ne treba zaboraviti da su Barela, Lautaro, Dimarko i Bastoni u najboljim godinama a da će iskustvo Čalhanoglua, Mhitarjana i Ačerbija biti korisno i u ovoj godini.

Kada se pogleda sastav Intera uočava se da Inzagi za svako mesto u timu ima dva, a negde i tri odlična igrača. Istina, Arnautović, Tiram i Sančez nisu na nivou Lautara Martineza, ali bi Marko mogao da bude džoker za Interov skudeto. Austrijski Srbin koga u Italiji oslovljavaju kao “Ibrahimović za siromašne”, ako ga zdravlje poslužio, mogao bi da postane i Ibra za bogate.

U novu sezonu Inter ulazi čak bez 11 fubdalera koji su bili u Istanbulu prošlog proleća na megdanu Sitiju u finalu Lige šampiona: od Onane, Handanovića, Škrinjara, D’Ambrozija, preko Belanove, Brozovića, Galjardinija, Gosensa do Džeka, Lukakua i Koree.

INTER 3-5-2: ZOMER - PAVAR, Ačerbi, Bastoni - Damfris, Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan, Dimarko - Lautaro Martinez, TIRAM (ARNAUTOVIĆ)

JUVENTUS 6

Došli: Timoti Vea (Lil, 11.300.000), Mojze Ken (Everton, 30.000.000, otkup pozajmice), Manuel Lokateli (Sasuolo, 30.000.000, otkup pozajmice), Arkadijuš Milik (Marselj, 6.500.000, otkup pozajmice), Fakundo Gonzales (Valensija B, 2.000.000).

Otišli: Leonardo Bonući (Union Berlin, bez obeštećenja), Huan Kvadrado (Inter, bez obeštećenja), Anhel Di Marija (Benfika, bez obeštećenja), Denis Zakarija (Monako, 20.000.000), Dejan Kuluševski (Totenhem, 30.000.000, otkup pozajmice), Radu Dragušin (Đenova, 5.500.000, otkup pozajmice), Artur (Fiorentina, 2.000.000, pozajmica), Nikolo Rovela (Lacio, pozajmica), Koni de Vinter (Đenova, pozajmica), Marko Pjaca (Rijeka, bez obeštećenja), Matijas Sule (Frozinone, pozajmica), Kajo Žorž (Frozinone, pozajmica), Đanluka Frabota (Bari, pozajmica), Marli Ake (Udineze, pozajmica), Luka Pelegrini (Lacio, pozajmica).

Juventusova šestica bi mogla da se pretvori u devetku ako Vlahović, Kjeza i Pogba odigraju sezonu na njihovom nivou i vrate Staru damu na krov Italije ili barem je održe u trci za skudeto do kraja šampionata. Tri igrača koje je Juve hteo da proda na startu prelaznog roka kako bi finansirao kampanju pojačanja su ostala i mogli bi da budu fudbaleri preokreta.

Zvuči paradoksalno, ali familija Anjeli-Elkan u godini kada proslavanja sto godina na čelu kluba je zatvorila sve prilive novca u klub i primorala novi menadžment da autofinansira sezonu. Čini se kao da nas dele svetlosne godine od vremena kada je Juve plaćao raskidne klauzule da bi uzeo najbolje igrače ključnih takmaca poput Pjanića (Roma), Iguaina (Napoli) ili fudbalere kalibra Kristijana Ronalda, De Lihta, zaključno sa Dušanom Vlahovićem.

U Juve su stigli samo Vea i mladi štoper Fakundo Gonzales, kao i veliki broj mladih fudbalera koji su se vratili sa pozajmica ili su prekomandovani iz podmlatka ili Juveovog tima U23. Ne treba smetnuti s uma da je ovog leta Juve morao da plati otkup Lokatelija, Kena kao i Milika a da su stigle na naplatu i rate za kupovinu Kjeze i Vlahovića.

Bjankoneri su skresali troškove za plate jer su otišili Di Marija, Paredes, Kvadrado, Bonuči, Zakarija i serija igrača na koje Alegri nije računao. Nešto novca je ušlo od transfera Rovele i Luke Pelegrinija u Lacio, ali nedovoljno da bi se pojačala formacija Maksa Alegrija.

U Torinu se teše da je Kristijano Đuntoli tek počeo svoj posao i da će već sledećeg leta biti drugačija pesma u Kontinasi.

JUVENTUS 3-5-2: Ščensni - Gati, Bremer, Danilo - VEA, Rabio, Lokateli, Pogba, Kambijazo (Kostić) - Vlahović, Kjeza

NAPOLI 6,5

Došli: Jesper Lindstrem (Ajntraht, 30.000.000), Jens Kajuste (Rems, 12.000.000), Natan (Bragantino, 10.000.000), Valid Čedira (Bari, 7.000.000), Elija Kaprile (Bari, 7.000.000), Đakomo Raspadori (Sasuolo, 26.000.000, otkup pozajmice), Đovani Simeone (Verona, 12.000.000, otkup pozajmice)

Otišli: Kim Min Đae (Bajern, 50.000.000), Irving Lozano (PSV, 15.000.000), Tangi Endombele (Totenhem, kraj pozajmice), Bartoš Berežinski (Sampdorija, kraj pozajmice), Valid Čedira (Frozinone, pozajmica), Elija Kaprile (Empoli, pozajmica), Sebastijano Luperto (Empoli, 2.500.000, otkup pozajmice), Andrea Petanja (Monca, 10.000.000, otkup pozajmice)

Od Napolija se očekivalo više. Prvak Itailje nije samo klub koji nema problema sa dugovima, već je imao na raspolaganju i preko 100.000.000 evra ako sastavimo novac od prodaje Kima Bajernu i zaradu od kvalifikacije za Ligu šampiona, plus druge premije.

Aurelio De Laurentis se odlučio da igra na kartu zadržavanja Osimena i Kvarachelije. Obojica fudbalera su ostali u Napoliju, ali još nisu obnovili ugovore. Za Napoli je opasnija situacija sa Osimenom jer mu ugovor ističe 2025. dok je Kvarachelijin datiran za 2027. godinu. Predsednik Azura nije doveo adekvatvnu zamenu za Kima u odbrani, Natan je velika nepoznanica i indikativno je da Rudi Garsija računa na Žuana Žezusa kao startera u defanzivnoj postavci pored Rahmanija.

Pozitivna okolnost za Napoli je što je Lindstrom dostojna zamena za Lozana koji nije želeo da potpiše novi ugovor pod uslovima koje mu je predložio gazda Napolija. U Napulju je ostao i Zjelinski u zategnutim odnosima sa predsednikom pošto je dobio megaugovor u Al Ahliju.

Sve u svemu, u Napulju su odlučili da žive od minulog rada.

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Huan Žesus, Olivera - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Politano (LINDSTROM), Osimen, Kvarchelija

ROMA 7,5

Došli: Romelu Lukaku (Čelsi, 7.500.000, pozajmica), Leandro Paredes (PSŽ, 2.500.000), Renato Sančes (PSŽ, 1.000.000, pozajmica), Husem Auar (Lions, bez obeštećenja), Evan Endika (Ajntraht, bez obeštećenja), Sardar Azmun (Leverkuzen, pozajmica), Rasmus Kristensen (Lids, pozajmica), Dijego Ljorente (Lids, obnovljena pozajmica).

Otišli: Rodžer Ibanjez (Al Ahli, 30.000.000), Nemanja Matić (Ren, 2.500.000), Džastin Klajvert (Bornmut, 11.200.000), Kristijan Volpato (Sasuolo, 7.500.000), Benjamin Tahirović (Ajaks, 7.500.000), Karles Perez (Selta, 5.200.000), Gonsalo Viljar (Granada, 1.800.000), Brajan Rejnolds (Vesterlo, 3.500.000), Filipo Misori (Sasuolo, 2.500.000), Eldjor Šomurodov (Kaljari, 1.000.000, pozajmica), Ola Solbaken (Olimpijakos, 1.500.000, pozajmica), Matijas Vinja (Sasuolo, pozajmica), Žoržinjo Vajnaldum (PSŽ, kraj pozajmice), Madi Kamara (Olimpijakos, kraj pozajmice).

Prelazni rok Rome zaslužuje visoku ocenu jer je Žoze Murinjo praktično sa par miliona evra dobio tim koji ima sve neophodne karte da se umeša u trku za Ligu šampiona pa čak i za skudeto. Međutim, postoji i jedno veliko “ali koje sreću kvari”, a to su povrede.

Sva pojačanja Rome ovog leta su podložna povredama i njihove karijere su bile žestoko penalizovane zdravstvenim problemima: od Auara preko Renata Sančeza do Lukakua i Azmuna. Nije slučajno da su se Auar i Sančez već povredili, a da je Azmun došao povređen. Njima treba dodati i Paula Dibalu, takođe sklonog povredama. Argentinac nije igrao protiv Milana iz predostrožnosti.

Dakle, sezona Rome u dobroj meri zavisi od toga koliko će mišići, zglobovi i kolena ključnih igrača izdržati. Sa Dibalom i Lukakuom u napadu, Auarom, Sančezom, Pelegrinijem, Kristanteom i Paredesom na sredini terena, Roma ima tim za skudeto. Bez njih ili sa njima u rovitom stanju, Đalorosi će proći kroz još jednu golgotu.

Romi će nedostajati mnogo Nemanja Matić. U Rimu svi znaju zašto je otišao naprasno, ali budući da se radi o stvarima iz privatnog života niko ne želi da otvara tu Pandorinu kutiju, Murinjo se osetio izdanim što se videlo u načinu na koji je izgovaro prezime fudbalera u koga je imao totalno poverenje: “gospodin Matić”.

Osim što nije pronašla adekvatnu zamenu za Matića, Roma nema ni alternativu za golmana Rui Patrisija i za defanzivca Krisa Smolinga, među najlošijima na startu prvenstva što se i vidi kroz samo jedan bod osvojen u prva tri kola. Generalni direktor Tijago Pinto je odradio i veliki posao prodajući ili sistematizujući na drugi način gotovo 20 fudbalera Rome.

ROMA 3-5-2: Rui Patrisio - Mančini, Smoling, Ljorente - KRISTENSEN, AUAR, Kristante (PAREDES), Pelegrini, Zalevski - Dibala, LUKAKU

LACIO 7,5

Došli: Tati Kasteljanos (Njujork Siti, 15.000.000), Gustav Isaksen (Midtjilend, 12.000.000), Daiči Kamada (Ajntraht, slobodan igrač), Mateo Genduzi (Marselj, pozajmica), Luka Pelegrini (Juventus, pozajmica), Nikolo Rovela (Juventus, pozajmica), Luiđi Sepe (Salernitana, pozajmica), Mateo Kanćeleri (Verona, 8.000.000, otkup pozajmice), Dijego Gonazels (Selaja, 1.000.000).

Otišli: Sergej Milinković Savić (Al Hilal, 40.000.000), Gonsalo Eskalante (Kadis, 2.500.000), Mateo Kanćeleri (Empoli, 1.000.000, pozajmica), Luis Mašimijano (Almerija, 500.000, pozajmica), Markos Antonio (PAOK, 300.000, pozajmica), Žan Danijel Akpa Akpro (Monca, 500.000, pozajmica), Luka Romero (Milan, slobodan igrač), Raul Moro (Valjadolid, pozajmica), Stefan Radu (kraj karijere), Frančesko Aćerbi (Inter, 3.500.000, otkup pozajmice)

Koliko je odlazak Sergeja Milinkovića-Savića veliki za Lacio videlo se na startu nove sezone. Mauricio Sari je svestan da nije moguće zameniti našeg asa jer nema mnogo fubdalera sa njegovim karekteristikama. Zato je od predsednika Lotita tražio da mu dovede što pre pojačanja kako bi mogao da ukomponuje tim i prilagodi fudbalere na novi stil bez Milinkovića.

Klaudio Lotito je zbog brojnih obaveza, nevezanih za fudbal, zakasnio sa prelaznim rokom između ostalog i zato što posle više od 15 godina nije mogao da računa na Iglija Tarea. Lotito je doveo veoma interesantne i dobre igrače, ali nijedan od njih nije bio prvi na listi Sarija. Toskanski stručnjak je naveo pet pozicija u timu koja je trebalo popuniti kompletiravši ih sa imenima igrača i alternatvivama. Za svaku ulogu je imao po barem tri imena hijerarhijski poređanih. Moglo bi se reći da je Genduzi jedini igrač kojeg bi Sari izabrao sam da je mogao.

Ipak, Genduzi, Isaksen, Kamada i Rovela su igrači koji imaju štofa i sa Sarijem bi mogli da napreduju mnogo. Međutm, šef stručnog štaba Lacija ima svoja vremena i novim igračima je potrebno određeno vreme da uđu u njegove mehanizme i počnu da pružaju partije koje se od njih očekuju. Kasteljanos je nepoznanica i nije baš jasno zašto je Lotito koji je veoma težak na parama platio 19.000.000 evra (15.000.000 + 4.000.000 miliona za bonuse) za rezervnog centarfora koji bi mogao da bude i rezerva rezerve budući da će u odsustvu Imobilea verovatno igrati Felipe Anderson kao cenralni napadač a Isaksen ili Pedro kao spoljni pored Zakanjija.

Dakle, navijači Lacija bi trebalo da se naoružaju sa strpljenjem. Kostur tima Nebeskoplavih obećava, ali će biti potrebno vremena, luksuz na koji u modernom fudbalu malo ko može da računa.

LACIO 4-3-3: Provedel - Marušić, Kazale, Romanjoli, Hisaj - GENDUZI, ROVELA, Luis Alberto - F. Anderson, Imobile, Zakanji.

ATALANTA 7

Došli: El Bilal Ture (Almerija, 28.000.000), Đanluka Skamaka (Vest Hem, 25.000.000), Mičel Baker (Leverkuzen, 10.000.000), Sead Kolašinac (Marselj, slobodan igrač), Šarle de Ketelare (Milan, 3.000.000, pozajmica), Emil Holm (Specija, 2.500.000, pozajmica).

Otišli: Rasmus Hejlund (Mančester Junajted, 75.000.000), Merih Demiral (Al Ahlli, 20.000.000), Žeremi Boga (Nica, 18.000.000), Marko Sportijelo (Milan, bez obeštećenja), Emanuel Late Lat (Mildzbro, 5.000.000), Mateo Pesina (Monca, 12.000.000, otkup pozajmice), Joakim Mele (Volfzburg, 12.000.000), Ruslan Malinovski (Marselj, 10.000.000, otkup pozajmice), Sem Lamers (Rendžers, 3.500.000), Đorđo Ćitadini (Monca, pozajmica), Viktor Kovalenko (Empoli, otkup pozajmice), Kaleb Okoli (Frozinone, pozajmica), Duvan Zapata (Torino, pozajmica), Brendon Sopi (Torino, pozajmica), Ebrima Koli (Jang Bojs, pozajmica), Roberto Pikoli (Leće, pozajmica)

Boginja je sa ekonomske tačke gledišta odradila bogovski prelazni rok ostvarivši plus od blizu 100.000.000 evra. Ocena prelaznog roka bi bila svakako veća da se El Bilal Ture (najskuplje plaćeni igrač u istoriji kluba) nije povredio, a Zapata i pored toga prodat Torinu, kao i da je Atalanta uspela da dovede jednog centralnog defanzivca (neuspeli pokušaji transfera Bonđorna i Hijena).

Na izlazu tim iz Bergama je inkasirao od prodaje Hejlunda, Boge, Demirala, Melea, Zapate, više od 155.000.000 evra dok je na dovođenje osmorice fudbalera potrošio malo manje od 70.000.000, u dobroj meri za dvojicu napadača, Turea i Skamaku. Familija Perkasi zaslužuje aplauz i za angažovanje Kolašinca bez evra obeštećenja kao i za kupovine Bakera i Holma. Velika opklada za Gasperinija je De Ketelare. Italijanski stručnjak je oživeo na desetine posrnulih fudbalera, počev od Josipa Iličića i Papu Gomeza i Belgijanac bi mogao da bude nova značkica na njegovom reveru.

Takođe, Atalanta je uspešno odbila sve napade na dva svoja bisera, Skalvinija i Kopmejnersa, pokazujući da ima ozbiljne ambicije u sledećoj sezoni.

ATALANTA 3-4-1-2: Muso - Toloi, Skalvini, KOLAŠINAC - Zapakosta, De Ron, Kopmejners, BEKER - DE KETELAR - SKAMAKA, TURE

FJORENTINA 7

Došli: Lukas Beltran (River Plejt, 12.000.000), Embala Enzola (Specija, 10.000.000), Fabijano Parisi (Empoli, 10.000.000), Oliver Kristensen (Herta, 4.500.000), Artur (Juventus, 2.000.000, pozajmica), Maksim Lopez (Sasuolo, 1.000.000, pozajmica), Jeri Mina (Everton, pozajmica).

Otišli: Luka Jović (Milan, pozajmica), Artur Kabral (Benfika, 20.000.000), Igor (Brajton, 17.000.000), Aleksa Terzić (Salcburg, 5.500.000), Jusuf Maleh (Leće, 5.000.000), Šimon Žurkovski (Specija, 3.200.000, otkup pozajmice), Jakob Rasmusen (Brondbi, 3.000.000), Lorenco Venuti (Leće, pozajmica), Rikardo Saponara (Verona, bez obeštećenja), Marko Benasi (slobodan igrač).

Predsednik Fjorentine Roko Komiso drži obećanje i konstruiše deo po deo tim koji bi u budućnosti mogao da postane ozbiljan takmac za mesto u Ligi šampiona. Komiso je ozbiljnost pokazao kada je odbio Aurelija De Laurentisa koji je želeo da Vinčencu Italijanu poveri klupu Napolija posle odlaska Spaletija.

Fjorentina je promenila gotovo polovinu startera u odnosu na prethodnu sezonu počev od novog golmana Kristensena, plus perspektivni italijanski bek Parizi koga je žarko želeo u svom timu Mauricio Sari. Na sredini terena Italijano je odlučio da proba sa Arturom dok je napad kompletno promenjen sa Beltranom i Enzolom umesto Kabrala (prodat Benfici) i Jovića ( na pozajmici u Milanu).

Kao i svi veliki klubovi u Seriji A, osim Juventusa, i Fjorenitna je svom treneru poklonila pojačanje u poslednjim satima, Maksima Lopeza iz Sasuola umesto Amrabata od čijeg transfera u Mančester Junajted bi moglo u klupku kasu da se slije 35.000.000 evra.

FJORENTINA 4-3-3: KRISTENSEN - Dodo, Milenković, Kvarta, PARIZI - M. LOPEZ, ARTUR, Mandragora - Gonzalez, BELTRAN, ENZOLA

BOLONJA 7,5

Došli: Jesper Karlson (AZ Alkmar, 10.000.000), Dan Endoje (Bazel, 9.000.000), Sam Bekema (AZ Alkmar, 9.000.000), Stefan Poš (Hofenhajm, 5.000.000, otkup pozajmice), Đovani Fabijan (Inter, 5.000.000), Rikardo Kalafjori (Bazel, 4.000.000), Nikola Moro (Dinamo Moskva, 2.500.000, otkup pozajmice), Viktor Kristijansen (Lester, 1.000.000, pozajmica), Aleksis Salemakers (Milan, 500.000, pozajmica), Remo Frojler (Notingem, pozajmica), Usama El Azuzi (Union Sen Žiloa, 2.000.000).

Otišli: Jerdi Shouten (PSV, 12.000.000), Nikolas Domingez (Notingem, 10.000.000), Marko Arnautović (Inter, pozajmica), Denso Kasijus (AZ Alkmar, 3.000.000), Emanuel Vinjato (Piza, 500.000), Luis Binks (Koventri, pozajmica), Andrea Kambijaso (Juventus, kraj pozajmice), Nikola Sansone (slobodan igrač), Roberto Sorijano (slobodan igrač).

Bolonja poslednjih godina ima atipičnu šemu za italijanske običaje da skautira tržišta manjih klubova u Holandiji, Belgiji, Škotskoj, Skandinaviji i odatle dovodi mlade talente koje afirmiše i prepordaje za lep novac. Koji god skauti i menadžeri su u kombinaciji, rade dobar posao. Bolonja je prethodnih godina lepe pare zaradila od Tomijasua, Hikija, Svanberga, Teta... Pa je ovog leta napravila iskorak i počela da kupuje i nešto zvučnija imena sa tih tržišta poput Alkmarovih prvotimaca Jespera Karlsona i Sama Bekeme na koje je potrošila 19.000.000 evra ili Bazelovog paketa EndojeKalafjori vrednog 13.000.000. Skoro 50.000.000 evra je klub sa Dal’Are investirao u ovaj prelazni rok, a polovina je obezbeđena prodajama najboljeg igrača Nika Domingeza u Notingem i Jerdija Shoutena u PSV. Tijago Mota voli da radi sa mlađim igračima pa ne čude zahvalnice senatorima Sorijanu, Medelu i Sansoneu, prodaja nepredvidivog Arnautovića i opklada na mladog Fabijana iz Intera. Iskustvo je dobijeno pozajmicama Salemakersa i Frojlera. Pitanje je samo ko će nadoknaditi Arnautovićeve golove... Ovo je šansa koju je Džošua Zirkze čekao, sada je na njemu da se pokaže. Ogromna stvar je i otkup sjajnog beka Stevana Poša plus prosužetak saradnje sa džokerom Orsolinijem.

BOLONJA (4-2-3-1): Skorupski – Poš, BEKEMA, Lukumi, KRISTIJANSEN – Moro, FROJLER – SALEMAKERS (ENDOJE) – Ferguson, KARLSON (Orsolini) – ZIRKZE.

TORINO 7,5

Došli: Raul Belanova (Kaljari, 7.000.000), Adrijen Tamez (Verona, 2.800.000), Saba Sazonov (Dinamo Moskva, 2.800.000), Duvan Zapata (Atalanta, pozajmica), Brendon Sopi (Atalanta, pozajmica), Ivan Ilić (Verona, 15.700.000, otkup pozajmice), Nikola Vlašić (Vest Hem, 12.800.000, otkup pozajmice), Valentino Lazaro (Inter, 4.000.000, otkup pozajmice), Nemanja Radonjić (Marselj, 1.700.000, otkup pozajmice).

Otišli: Vilfred Singo (Monako, 12.000.000), Armando Ico (Monca, 3.000.000, otkup pozajmice), Ola Aina (Notingem, bez obeštećenja), Simone Verdi (Komo, bez obeštećenja), Etrit Beriša (Empoli, bez obeštećenja), Magnus Varming (Bran, 650.000), Aleksej Mirančuk (Atalanta, kraj pozajmice), Ronaldo Vijera (Sampdorija, kraj pozajmice), Andre Gravilon (Rems, kraj pozajmice).

Duvan ZapataDuvan Zapata

Toro je morao da iskešira preko 33.000.000 evra za otkupe ranijih pozajmica i onda je prespavao skoro veći deo prelaznog roka. Ali je na kraju izvukao stvar i poentirao. Urbano Kairo je pobedio u pregovaračkom natezanju sa Atalantom, dobio Duvana Zapatu i brzonogog Brendana Sopija, a nije morao da se odrekne kapitena Bonđorna što je najveće pojačanje. Platni spisak je redukovan, a lepe pare su ušle u kasu od prodaje Vilfreda Singa u Monako. Definitivno je Toro jači nego prošlog leta. Singo je tu jedini iole ozbiljan gubitak, a Atalantin tandem ZapataSopi prava pojačanja. Plus korisni trkač Tamez i bek Belanova solidni dodaci.

TORINO 3-4-2-1: Milinković Savić – Shurs, Bonđorno, Rodrigez (SAZONOV) – BELANOVA (SOPI), Riči (TAMEZ), Ilić, Lazaro – Vlašić, Radonjić – ZAPATA

MONCA 6

Došli: Danilo Dambrozio (Inter, bez obeštećenja), Roberto Galjardini (Inter, bez obeštećenja), Lorenco Kolombo (Milan, pozajmica), Đorđo Ćitadini (Atalanta, pozajmica), Valentin Karboni (Inter, pozajmica), Žan Danijel Akpa Akpro (Lacio, 500.000, pozajmica), Jorgos Kirijakopulos (Sasuolo, pozajmica), Mateo Pesina (Atalanta, 12.000.000, otkup pozajmice), Andrea Petanja (Napoli, 10.000.000, otkup pozajmice), Đanluka Kaprari (Verona, 7.500.000, otkup pozajmice), Armando Ico (Torino, 3.000.000, otkup pozajmice), Alesio Kranjo (Kaljari, 3.600.000, otkup pozajmice), Pablo Mari (Arsenal, 4.900.000, otkup pozajmice).

Otišli: Stefano Sensi (Inter, kraj pozajmice), Karlos Augusto (Inter, pozajmica), Marlon (Šahtjor, kraj pozajmice), Andrea Petanja (Kaljari, pozajmica), Nikolo Rovela (Juventus, kraj pozajmice), Alesio Kranjo (Sasuolo, pozajmica), Matija Valoti (Piza, pozajmica), Davide Dijao (Bari, pozajmica), Luka Maciteli (Frozinone, pozajmica), Kristijan Gitkjer (Venecija, pozajmica).

Posle fantastične debitantske sezone u kojoj je umalo izborila i Evropu, Moncu je ovog leta presekla smrt gazde Silvija Berluskonija pa ni njegova desna ruka Adrijano Galijani nije bio aktivan kako zna i ume. Izdvojeno je odmah na početku oko 40.000.000 evra za igrače koji su se prošle sezone dokazali na pozajmicama i bili nosioci igre, ali se nije trošilo mnogo na nove igrače. Od bitnih fudbalera su otišli levi bek Karlos Augusto u Inter, vezisti Sensi i Rovela kojima su istekle pozajmice i „teškaš“ Petanja koji je pozajmljen na Sardiniju. Jedino kupljeno pojačanje je levi bek Kirijakopulos iz Sasuola, a iz Intera su kao slobodni igrači došli iskusni Dambrozio i Galjardini što su ozbiljna pojačanja. Monca nije slabija nego prošle sezone, ali nije ni jača. Zanimljivo će biti videti kako će se snaći mladi Milanovi i Interovi talenti na pozajmici Kolombo i Karboni. Pogotovo ovaj prvi koji treba da zameni Petanju. Ako jedan od njih dvojice proradi, biće to dobar prelazni rok...

MONCA (3-4-2-1): Di Gregorio – Ico, Mari, DAMBROZIO – Ćurija, GALJARDINI, Pesina, Kirijakopulos (Birindeli) – Kolpani, Kaprari – KOLOMBO.

SALERNITANA 5

Došli: Mateuš Legovski (Pogon, 3.000.000), Čukvubuikem Ikvuemasi (Celje, 500.000), Lum Čauna (Ren, 3.000.000), Agustin Martegani (San Lorenco, 400.000, pozajmica), Benoa Kostil (Lils, bez obeštećenja), Žovane (Sporting, pozajmica), Bulaj Dija (Viljareal, 12.000.000, otkup pozajmice), Lorenco Pirola (Inter, 5.000,000, otkup pozajmice), Antonio Kandreva (Sampdorija, 500.000, otkup pozajmice).

Otišli: Luiđi Sepe (Lacio, pozajmica), Mamadu Kulibali (Palermo, pozajmica), Federiko Bonacoli (Verona, pozajmica), Vilijam Trost Ekong (Votford, kraj pozajmice), Toni Viljenja (Espanjol, kraj pozajmice), Kšištof Pjontek (Herta, kraj pozajmice).

Salernitanin prelazni rok se vrteo oko toga kako da zadrži najboljeg strelca Bulaja Diju kojeg je otkupila od Viljareala posle fantastične prošle sezone. I uspela je! Uprkos pritiscima Fiorentine, Vulvsa i još nekih klubova... Istekle su pozajmice nekima u čiji otkup nije vredelo uložiti poput Viljenje ili Pjonteka, a uložen je sitan novac u anonimne talente poput Legovskog, Marteganija ili Žovanea koje se nije proslavio u prvoj epizodi u Italiji. Mesto rezervnog golmana umesto Sepea je popunio iskusni Francuz Kostil. Tim iz Salerna je slabiji nego lane osim ako se opkalde na egzotične anonimuse ne pokažu kao dobitne.

SALERNITANA (3-4-2-1): Očoa- Lovato, Đember, Pirola – Macoki, Kulibali, LEGOVSKI, Bradarić – Kandreva, Kastanjos (MARTEGANI) – Dija.

LEĆE 5,5

Došli: Jusuf Maleh (Fiorentina, 5.000.000), Valdimiro Falkone (Sampdorija, 4.000.000, otkup pozajmice), Nikola Krstović (Dunajska Streda, 3.900.000), Mohamed Kaba (Valensijan, 3.000.000), Marin Pongračić (Volfzburg, 1.600.000, otkup pozajmice), Ilber Ramadani (Aberdin, 1.200.000), Remi Udan (Bordo, 1.000.000, otkup pozajmice), Lorenco Venuti (Fiorentina, pozajmica), Roberto Pikoli (Atalanta, pozajmica), Ahmed Tuba (Bašakšehir, pozajmica), Hamza Rafija (Peskara, 800.000), Pontus Almkvist (Rostov, pozajmica)

Otišli: Morten Hjulmand (Sporting, 18.000.000), Lorenco Kolombo (Milan, kraj pozajmice), Asan Sisej (Damak, 2.750.000), Federiko Di Frančesko (Palermo, 1.300.000), Tomazo Kasandro (Komo, 500.000), Jusuf Maleh (Empoli, 4.500.000), Pablo Rodrigez (Askoli, pozajmica), Đuzepe Pecela (Parma, kraj pozajmice), Samuel Umtiti (Barselona, kraj pozajmice), Đanluka Frabota (Juventus, kraj pozajmice), Simone Romanjoli (Frozinone, 100.000).

Nikola Krstović Nikola Krstović

Stari vuk Pantaleo Korvino je opet pecao po inostranstvu i kladio se na malde igrače bez zvučnog imena. Takav je nekad bio Morten Hjumland pa je ovog leta prodat u Sporting za 18.000.000 evra i pokrio je skoro ceo godišnji budžet kluba za plate. Jedan od takvih je i Nikola Krstović koji se već posle dve utakmice pokazao kao pogodak čoveka koji je otkrio Vučinića, Čevantona, Božinova... Takav pogodak bi mogao da bude i mladi Francuz Kaba. Ogromna stvar je otkup ugovora sjajnog golmana Valdimira Falkonea, a veliki minus je što nije došla zamena za iskusnog Umtitija koji se preporodio na jugu Italije. Videćemo i da li će proraditi Atalantin đak Pikoli jer osim Krstovića, potreban je još neki napadač koji daje golove posle odlazaka Siseja i Kolomba.

LEĆE (4-3-3): Falkone – Gendri, Baskiroto, Pongračić, Galo – RAFIJA, RAMADANI, Gonzales – Banda, KRSTOVIĆ, Strefeca.

VERONA 6

Došli: Rikardo Saponara (Fiorentina, bez obeštećenja), Đordi Embula (Maljorka, bez obeštećenja), Jaja Kalon (Đenova, 2.800.000, otkup pozajmice), Džejden Braf (Borusija Dortmund, 1.000.000, otkup pozajmice), Ondrej Duda (Keln, 2.700.000, oktup pozajmice), Tomas Suslov (Groningen, pozajmica), Federiko Bonacoli (Salernitana, pozajmica), Džekson Čačua (Šarlroa, pozajmica), Suat Serdar (Herta, pozajmica).

Otišli: Adrijan Tamez (Torino, 2.800.000), Ibrahim Sulemana (Kaljari, 4.000.000), Migel Veloso (Piza, bez obeštećenja), Ivor Pandur (Fortuna, pozajmica), Panajotis Retsos (Olimpijakos, bez obeštećenja),        Kevin Lazanja (Karagumruk, pozajmica), Federiko Čekerini (Karagumruk, pozajmica), Mert Četin (Ankaragudžu, pozajmica), Đanluka Kaprari (Monca, 7.500.000, otkup pozajmice), Ivan Ilić (Torino, 15.700.000, otkup pozajmice), Mateo Kanćeleri (Lacio, 7.960.000, otkup pozajmice), Đovani Simeone (Napoli, 12.000.000, otkup pozajmice)

Evo već treće leto zaredom kako im prognoziramo slom jer samo prave igrače i prodaju ih a ne dovode skupe i adekvatne zamene, ali očigledno da Veronim funkcionerski tandem SetiSoljano imao neke alhemičarske moći. Doduše, prošle sezone su pleasli po ivici ambisa kao nikad i izvukli se na čudesan način. Opet je ostao simbol kluba Darko Lazović, a otišli su nosioci igre poput Tameza, Sulemane, Lazanje... Bonacoli bi mogao biti adekvatna pomoć Đuriću u špicu, iskusni Saponara besplatno je top pojačanje u borbi za opstanak, a Barsin đak Embula bez obeštećenja metak koji vredi zagristi. Zadržali su Doiga i Hijena što je veoma pohvalno, a bivši nemački reprezentativac Suat Sardar bi na pozajmici mogao da oživi karijeru. Nećemo se više praviti pametni i izbacivati ih u Seriju B. To je vampir od ekipe...

VERONA 3-4-2-1: Montipo – Manjani, Hijen, Davidovič – Faraoni, SERDAR (Ongla), Duda, Doig – Engong, Lazović – Đurić (BONACOLI).

FROZINONE 6

Došli: Abdu Harui (Sasuolo, 2.500.000), Rikardo Markica (Sasuolo, 1.500.000), Simone Romanjoli (Leće, 100.000), Luka Maciteli (Monca, pozajmica), Mehi Burabija (Specija, pozajmica), Matijas Sule (Juventus, pozajmica), Kajo Žorž (Juventus, pozajmica), Arijon Ibrahimović (Bajern, pozajmica), Rejnijer (Real Madrid, pozajmica), Stefano Turati (Sasuolo, pozajmica), Kejeleb Okoli (Atalanta, pozajmica), Pol Lirola (Marselj, pozajmica), Valid Čedira (Napoli, pozajmica).

Otišli: Danijel Boloka (Sasuolo, 10.000.000), Roberto Insinje (Palermo, 1.000.000), Samuele Mulatijeri (Inter, kraj pozajmice), Markus Roden (Karagumruk, bez obeštećenja), Mateo Riči (Sampdorija, bez obeštećenja), Marko Božić (Maribor, bez obeštećenja), Mateo Kotali (Modena, bez obeštećenja).

Povratnik u Seriju A je promenio ceo tim! Doveo je igrače iz Juventusa, Real Madrida, Bajerna, Marselja, Napolija... Neke mlade i neke neafirmisane. Ako neki od njih opravdaju potencijale o kojima se pričalo poput Rejnijera ili Kaja Žorža, biće to sjajna stvar. Ali čini se da je ovo preveliki broj fudbalera bez iskustva i samopuzdanja. Veća garancija za Frozinone su ostanci nosilaca igre iz Serije B poput golmana Turatija ili Macitelija ili pozajmica Atalantinog štopera Okolija koji ima neko iskustvo.

FROZINONE (4-3-3): Turati – LIROLA, OKOLI, ROMANJOLI, MARKICA – HARUI, BURABIJA, Maciteli – SULE, ČEDIRA (KAJO ŽORŽ), REJNIJER

UDINEZE 5

Došli: Brener (Sinsinati, 10.000.000), Tomas Kristensen (Orhus, 3.000.000), Kinan Dejvis (Aston Vila, 2.300.000), Etijen Kamara (Hadersfild, 2.000.000), Lorenco Luka (Piza, pozajmica, 800.000), Džordan Zemura (Bornmut, slobodan igrač), Ojer Zaraga (Bilbao, slobodan igrač), Kristijan Kabasele (Votford, ?), Maduka Okoje (Votford, ?), Domingos Kina (Votford, ?), Žoao Fereira (Votford, pozajmica), Martin Pajero (Mildzbro, ?), Marli Ake (Juventus, pozajmica)

Otišli: Beto (Everton, 25.000.000), Rodrigo Bekao (Fenerbahče, 8.300.000), Filip Benković (Trabzon, pozajmica, 500.000), Tolgaj Arslan (Melburn Siti, slobodan igrač), Leonardo Buta (Žil Visente, pozajmica), Roberto Pereira (slobodan igrač), Marvin Zegelar (slobodan igrač), Destini Udogi (Totenhem, kraj pozajmice)

Otišli su zlatne koke Beto i Bekao, a da se realizovao transfera Samardžića u Inter, mogli bismo reći da je Udineze upola slabiji nego prošle sezone.   Ovoga leta skauting iz Friulije je zakazao i nije bacio mnogo opklada. Najveća je bio brazilski napadač Brener iz Sinsinatija, plaćen čak 10.000.000 evra ali je i pre debija doživeo tešku povredu kolena koja će ga odvojiti od terena do naredne godine tako da se ovaj prelazni rok može nazvati jako neuspešnim. Naravno, opet je bila kombinacija sa Votfordom i transfera čiji detalji su obavijeni velom tajne. Zebre su lepo zaradile ovog leta ali bi cena toga na kraju szeone mogla da bude skuplja. Iako im se kockanje prethodnih sezona isplaćivalo, sada bi pištolj na ruletu zaista mogao da opali.

UDINEZE 3-5-2: Silvestri – Perez, Bijol, Masina – Ebosele, Samardžić, Valas, Lovrić, ZEMURA – LUKA, Deulofeu (Tovan).

SASUOLO 7

Došli: Andrea Pinamonti (Inter, 20.000.000, otkup pozajmice), Danijel Boloka (Frozinone, 10.000.000), Luka Lipani (Đenova, 8.000.000), Kristijan Volpato (Roma, 7.500.000), Nedim Bajrami (Empoli, 6.000.000, otkup pozajmice), Samuele Mulatjeri (Inter, 6.000.000), Filipo Mizori (Roma, 2.500.000), Uroš Račić (Valensija, 2.000.000), Markus Pederson (Fajenord, pozajmica, 1.000.000), Samu Kastiljeho (Viljareal, pozajmica), Alesio Kranjo (Monca, pozajmica), Matijas Vinja (Roma, pozajmica), Matija Viti (Nica, pozajmica).

Otišli: Manuel Lokateli (Juventus, 30.000.000, otkup pozajmice) Đakomo Raspadori (Napoli, 26.000.000, otkup pozajmice), Hamed Traore (Bornmut, 25.620.000, otkup pozajmice), Davide Fratezi (Inter, pozajmica, 6.000.000), Rožerio (Volfzburg, 5.500.000), Mert Muldur (Fenerbahče, 2.800.000), Kan Ajhan (Galatasaraj, 2.800.000), Abdu Harui (Frozinone, 2.500.000), Rikardo Markiza (Frozinone, 1.500.000), Maksim Lopez (Fiorentina, pozajmica, 1.000.000), Nadir Zortea (Atalanta, kraj pozajmice).

U klupsku kasu se slilo preko 80.000.000 evra od ranijih transfera koji su sada iz pozajmica prešli u definitivne otkupe poput Lokatelija, Raspadorija, Traorea. Po istom principu je ovog leta Fratezi otišao u Inter, a Lopez u Fiorentinu i doneće klubu još 50.000.000. Manje prodaje da i ne pominjemo... Sasuolo je finansijski najstabilniji klub Serije A. Čega se dohvate, pretvore ga u zlato. A već su spremili novu „robu“, neke Interove i Romine klince, talentovanog Rumuna Boloku iz Frozinonea... Plus su rešili da ožive karijere Račića, Kranja, Vitija koji su odlični igrači za ovaj sistem. Na kraju su dugo tražili iskusnije desno krilo i iznenađujuće se odlučili za Kastiljeha. Zadržali su u ikonu Berardija kojeg su opet tražili veliki klubovi. Ozbiljni na terenu i van njega, opet će igrati dobar fudbal, lansirati neke nove mlade zvezde i imati luskut da mirno pregovaraju postavljajući visoke cene.

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji – PEDERSEN, Erlić, VITI, VINJA – Enrike, BOLOKA – Berardi, Bajrami, Lorente – Pinamonti. 

EMPOLI 7,5

U se i u svoje kljuse. Toskanci najviše veruju svojoj sjajnoj omladinskoj školi i čekamo da vidimo koga će sada da afirmišu. Mi se kaldimo da će to biti Baldanci. Za golmana Vikarija su uzeli 20.000.000 evra od Totenhema, a prve partije pokazuju da je to minimum njegove vrednosti. Bio je anonimus, Empoli ga je napravio. Kao i levog beka Parizija za kojeg je lokalni rival Fiorentina platila 10.000.000. Na naplatu su stigli i Aslani i Bajrami. Od njih četvorice 46.000.000 evra! Budžet za plate prošle sezone je bio nešto iznad 25.000.000... Malo su trošili ovog leta, a Đasi iz Specije za samo 2.000.000 je najbolji posao. Uglavnom su išli na opreznu varijantu pozajmica i doveli prvoligaške igrače poput Berežinskog, Ranokije, a pokušaće i da izvuku više iz Maldinija, Kovalenka, Kančelijerija koji nisu imali mnogo prostora prethodne sezone. Jedina nepoznanica je da li golman Kaprile može da zameni Vikarija. Ali tim je jači i trener Zaneti ima više opcija nego lane.

Došli: Sebastijano Luperto (Napoli, 2.500.000), Emanuel Đasi (Specija, 2.000.000), Sebastijan Valukijevič (Kaljari, pozajmica, 1.000.000), Mateo Kančelijeri (Lacio, pozajmica, 1.000.000), Filipo Ranokija (Juventus, pozajmica, 500.000), Frančesko Kaputo (Sampdorija, ?), Etrit Beriša (Torino, ?), Bartoš Berežinski (Sampdorija, pozajmica), Jusef Male (Leče, pozajmica), Simone Bastoni (Specija, pozajmica), Elija Kaprile (Napoli, pozajmica), Danijele Maldini (Milan, pozajmica), Viktor Kovalenko (Atalanta, pozajmica)

Otišli: Guljelmo Vikario (Totenhem, 20.000.000), Fabijano Parizi (Fiorentina, 10.000.000), Kristjan Aslani (Inter, 10.000.000, otkup pozajmice), Nedim Bajrami (Sasuolo, 6.000.000, otkup pozajmice), Filipo Bandineli (Specija, 2.500.000), Andrea La Mantija (SPAL, 1.000.000), Leo Stulac (Palermo, 1.000.000), Petar Stojanović (Sampdorija, pozajmice), Emanuel Vinjato (Bolonja, kraj pozajmice), Žan Danijel Akpa Akpro (Lacio, kraj pozajmice), Marko Pjaca (Juventus, kraj pozajmice), Sam Lamers (Atalanta, kraj pozajmice), Koni De Vinter (Juventus, kraj pozajmice), Roberto Pikoli (Atalanta, kraj pozajmice), Martin Satrijano (Inter, kraj pozajmice)

EMPOLI (4-2-3-1): KAPRILE – BEREŽINSKI, Ismajli, Luperto, PECELA – Marin, Grasi (KOVALENKO) – KANĆELIJERI, Baldanci, Kambijagi - Kaputo. 

ĐENOVA 7

Grifoni su se ekspresno vratili u Seriju A a kontroverzni valsnici iz fonda 777 Partners rešili da ulože za razliku od ostalih klubova u vlasništvu poput Sevilje, Standarda, Vaska... Odrešili su kesu za „orijunda“ Retegija iz Argentine, doveli proverena imena poput Mesijasa iz Milana, Torsbija koji je nekad igrao za Sampdoriju, Martina koji je nekada davno bio i želja Pepa Gavrdiole u Sitiju, ukrajinskog bombardera Mallinovskog... Istina je da je došlo mnogo novih lica i da će biti potrebno vremena da se uigraju i kliknu ali klub je odradio odličan prelazni rok i ako izbori opstanak, ova ekipa može da se nadogradi sledeće sezone i donese više u sportskim i finansijskom smislu.

Došli: Mateo Retegi (Tigre, 12.000.000), Radu Dragušin (Juventus, 5.500.000, otkup pozajmice), Hosep Martines (Lajpcig, 3.500.000, otkup pozajmice), George Puškaš (Reding, 3.000.000, otkup pozajmice), Matija Aramu (Venecija, 2.500.000, otkup pozajmice), Žunior Mesijas (Milan, pozajmica, 1.500.000), Berkan Kutlu (Galatasaraj, pozajmica, 250.000), Nikola Leali (Askoli, slobodan igrač), Aron Martin (Majnc, slobodan igrač), Koni De Vinter (Juventus, pozajmica), Ruslan Malinovski (Marselj, pozajmica), Morten Torzbi (Union, pozajmica), Leandre Kuavita (Standard Lijež, pozajmica)

Otišli: Luka Lipani (Sasuolo, 8.000.000), Jaja Kalon (Verona, 2.800.000), Stefano Sturaro (Karagumruk, slobodan igrač), Abdulaj Ture (Avr, slobodan igrač), Adrijan Semper (Komo, ?), Kelvin Jeboa (Monpelje, pozajmica), Masimo Koda (Kremoneze, pozajmica), Marija Aramu (Bari, pozajmica), Lenart Čibora (Zvole, pozajmica), Domeniko Krišito (penzija), Stefan Ilsanker (slobodan igrač), Edi Salsedo (Inter, kraj pozajmice), Denis Draguš (Standard Lijež, kraj pozajmice).

ĐENOVA (4-3-2-1): Martinez – Hefti, Bani, Dragušin, MARTIN – MESIJAS, KUTLU, TORSBI – MALINOVSKI, Gudmundson – RETEGI.

KALJARI 6

Došli: Mateo Prati (SPAL, 5.000.000), Mateuš Vjeteška (Klermon, 3.000.000), Ibrahim Sulemana (Verona, 4.000.000), Pantelis Haidijakos (AZ Alkmar, 2.000.000), Tomazo Auđelo (Sampdorija, 2.000.000), Eldur Šomurodov (Roma, 1.000.000, pozajmica), Andrea Petanja (Monca, pozajmica), Jakub Jankto (Hetafe, slobodan igrač), Simone Skufet (Kluž, 800.000).

Otišli: Raul Belanova (Torino, 7.000.000), Alesio Kranjo (Monca, 3.600.000, otkup pozajmice), Sebastijan Valukijevič (Empoli, 3.000.000), Alberto Ćeri (Komo, pozajmica), Đorđo Latare (Venecija, 1.500.000), Anotnio Bareka (Sampdorija, bez obeštećenja), Filipo Falko (Crvena, zvezda, kraj pozajmice).

Vratio se Kaljari kroz iglene uši u Seriju A i obezbedio Klaudiju Ranijeriju neka zvučna pojačanja. Petanja i Šomurodov u špicu uz legendarnog starosedeoca Pavoletija su napad za sredinu tabele. Jankto je igrač sa ogromnim iskustvom i imaće veliku ulogu. Nepoznanica je kako će se snaći štoperi Vjeteška i Hacidijakos. Dolaze iz drugačijih liga i stilova fudbala i nemaju potrebno iskustvo Serije A. Oni su najveći upitnik ovog tima. Obrim potezima bi se mogla nazvati ulaganja u malde veziste Sulemanu i Pratija. Kaljariju je potrebno sveže krvi i ovi momci to donose.

KALJARI (4-4-2): Radunović – Zapa, Dosena (VJETEŠKA), Ober, AUĐELO – Nandez, Makombu, SULEMANA, JANKTO – PETANJA, Luvumbo (ŠOMURODOV). 

 


tagovi

Letnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara