TRANSFERI - ŠPANIJA: Nekad Mesi vs Ronaldo, danas Benzema vs Levandovski

Vreme čitanja: 39min | sub. 03.09.22. | 08:45

Real Sosijedad možda i najbolje poslovao. Sevilja u problemu, ni Atletiko nije blistao....

 (Od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida)

Ovogodišnji prelazni rok u Španiji definitivno je obeležio finansijski fer plej. Ta pravila koja donose silne glavobolje jedinom “španskom” šeiku koji pokušava da opremi Almeriju, i onom drugom katalonskom, Đoanu Laporti, ne zaboravljajući Pitera Lima, niti Anhela Ara, nije izmislio niko drugi do samih klubova. Havijer Tebas, koji navodno čeličnom rukom sprovodi ova pravila, ipak s vremena na vreme progleda kroz prste. A kako i neće, kada to i sama UEFA radi sa pojedinim klubovima iz Francuske i Italije, a Premijer liga ispisuje milionske čekove za dobar dan. Na to sve, u Španiji ili prodaju kao ludi da bi sanirali svoje finansije, ili odlažu probleme nadajući se budućem prosperitetu, ili se busaju u prsa likvidnošću koja je najčešće posledica propalih operacija.

Izabrane vesti

Tržište je oživelo, dolazak slobodnih igrača je ipak dopunjen i kupoprodajom – bar u meri u kojoj je to moguće, a interesantno je da sa dolaskom Levandovskog i Kavanija više od polovine timova Primere ove sezone ima napadače starije od 33 godine. Ipak, španska liga je među najvećima poslednja po ulaganjima u nove igrače. Poređenja radi, Englezi su iskeširali skoro pet puta više za obnovu timova.

I kao i uvek, emocije do poslednjeg trenutka i upisi do ponoći, kada je veb stranica La Lige blokirana. Poslednji upis, Ektora Beljerina, napravila je Barselona, koja je ujedno i izvršila najviše transakcija na letnjoj pijaci. Sa druge strane, Real se skoro nije ni pomerio. Stigli su mnogi, preteranih iznenađenja nije bilo, a mnogi su protiv svoje volje ili protiv volje kluba ostali.

REAL MADRID: KAZEMIRO I “NOVI IZAZOVI”

Karlo Ančeloti je staloženo dočekao kraj prelaznog roka. Smatra da ima sasvim dovoljno igrača da bi pokrio sve pozicije i da šampionu nisu potrebna dalja pojačanja. Ali, čini se da baš nisu planirali ni sve odlaske. U roku od samo nekoliko dana se iskristalisala operacija Kazemiro. Čuveni trozubac sredine terena, „Bermudski trougao“ po rečima Ančelotija, zaslužni osvajač svega što postoji, rasturen je jednim udarcem čekovne knjižice. Mančester junajtedu nije baš najbolje krenula sezona i krenuo je na pijacu.

Plakao je Kazemiro, tužan je bio Ančeloti, kažu da je čak i Florentino Perez bio na rubu suza, dok su „dobronamerni“ danima po društvenim mrežama vrteli zahvalnicu od strane kolena i zglobova protivničkih igrača na Kazemirovom odlasku.

Ko misli da idem zbog novca, ne poznaje me“, izjavio je Brazilac i dodao: “Idem za novim izazovima“.

Samo nekoliko dana kasnije, upitan od strane britanskih novinara da li mu smeta što ove sezone neće igrati Ligu šampiona, izjavio je da mu je svejedno, pošto ih već ima pet. Real je inkasirao 70.000.000 + 15.000.000 evra, Kazemiro posle Ronalda, Di Marije i Morate predstavlja najskuplju prodaju Kraljevskog kluba, a njemu samom će plata na Old Trafordu biti skoro dvostruka. Za izazovima dakle.

Na osnovu informacija španskih medija, Brazilac je bio taj koji je želeo da ode, pa je i sam Mančester preko njega stigao do čelnika Reala. Kazemiro je u vreme kada se Serhio Ramos pobunio, preuzeo ulogu posrednika između uprave i svlačionice, i Florentino mu duguje mnogo. Uz to, ovakve operacije Real mnogo voli: kupljen je za 13.400.000 evr i nakon 18 titula, od kojih pet Liga šampiona i tri domaća prvenstva, odlazi na velika vrata i za oko 70.000.000 više.

Nikakvo čudo. Sportsko i finansijsko planiranje je u Madridu uvek bilo iznad svakog igrača – to su imali priliku da dobro vide Ronaldo i Ramos. Retko ko ili bolje reći niko nije neprikosnoven. Ovde je odluka utoliko logičnija, ako imamo u vidu da je Real već pronašao zamenu. Orelijen Čuameni, koji je, na početku prelaznog roka doveden za 80.000.000 evra, već je imao priliku da debituje i da se pokaže kao dostojan naslednik. Trenutno je jedini „čisti“ zadnji vezni igrač, kao što je to bio i sam Kazemiro, ali deluje dorastao zadatku, pa najavljivana lagana tranzicija neće biti neophodna.

Orelijen Čuameni (Foto: Reuters)Orelijen Čuameni (Foto: Reuters)

Na sredini terena ostaju šestorica. Jedan od njih je Eden Azar, čije se obećanje da će se „popraviti“, očigledna volja pokazana na treninzima i bolja fizička forma nisu pretvorili u učinak, bio bi vrlo zgodna prodaja, ali niko ne želi da ga kupi. Za poziciju na levom krilu se izborio Vinisijus, a čak je i Marko Asensio ispred njega.

Kad smo već kod Asensija, nesporno je da je posavetovan da potraži izlaz. Međutim, stigao je kraj prelaznog roka bez privlačne ponude, i on ostaje. A za razliku od kanarskog napadača, kojem će Ančeloti sigurno dati određenu ulogu, ostaju i neki drugi koji Karleta ne interesuju.

Jedan od njih je Marijano Dijaz, koji je odbio da ode. Plata od 4.500.000 evra koju prima u Realu previše je velika prepreka za sve klubove koji bi se mogli pojaviti, a izgleda i prevelika motivacija za samog Marijana. Ostao je i Alvaro Odriozola, navodni interes Real Sosijedada je pao u vodu.

Za razliku od njih, ostanak Danija Sebaljosa je opravdan. Mister je presudio, i obećao mu veću minutažu, „jer je zaslužuje“. Sebaljos, čija je prednost tehnika u odnosu na snagu, mogao bi biti zamena Luki Modriću i Toniju Krosu jer će kalendar, kao što već znamo, biti izuzetno zgusnut.

Karleto je takođe potvrdio i da ostaje Rodrigo Goes, objasnivši da je prošle godine bio odlučujući igrač u ključnim utakmicama i da će sada, takođe po zaslugama, dobiti više prostora na terenu – na levom ili desnom krilu, pa čak i kao zamena kada ne igra Karim Benzema. Obećao je da će ovo biti važna godina za njega.

Jedan od dva nova Realova pojačanja, Antonio Ridiger, za sada nastupa kao „kvisko“ u odbrani i dat mu je prostor u svim utakmicama koje je Real igrao, premda više na poziciji beka nego štopera, na kojoj se istakao u Čelziju. Ančeloti ne želi da menja štoperski par Eder MilitaoDavid Alaba, pa je Ridiger „momak za sve“ u odbrani. Brz je (najbrži igrač Premijer lige prošle sezone), odlučan, u pasovima ga slabo ko prevazilazi, i ne libi se da uđe u napad. Ipak, Ridiger neće imati garantovano mesto u prvoj postavi kao Čuameni.

Takefusa Kubo je nakon brojnih pozajmica prodat Real Sosijedadu. Borha Majoral je otišao u Hetafe, a Isko Alarkon nakon isteka ugovora u Sevilju. Real nastavlja i u liniji prikupljanja nimalo zanemarljivih prihoda i od prodaje igrača Kastilje, pa je tako Migel Gutjeres prodat Đironi, Huanmi Latasa Hetafeu, a golman Toni Fuidias Đironi.

Konačno, skoro smo zaboravili na Francuza koji je toliko glavobolje doneo predsedniku Reala, a deluje da će ulogom koju mu je dao Naser Al Kelaifi još mnogo više zadati trenerima i saigračima u PSŽ-u. Činjenica da Kilijan Mbape nije hteo da dođe još uvek je trn u oku sledbenicima Reala i ponosnim braniocima Primere i još uvek se nabrajaju titule koje je Kraljevski klub osvojio bez njega, i titule koje namerava da osvoji. Najskorije, nagrade za najboljeg trenera za Ančelotija, najboljeg igrača za Benzemu i najboljeg mladog igrača za Vinisijusa.

Za Luku Jovića već sve znate. Redak poslovni promašaj Kraljevskog kluba, ali taj epitet “kraljevski” Real s ponosom nosi između ostalog i zato što zna da prizna grešku. Pa je tako Jović besplatno prosleđen Fjorentini, a Real se čak obavezao i da mu dve godine isplaćuje zaradu. Samo da nije tu, kad već nije na terenu.

Došli: Oreljen Čuameni (Monako, 80.000.000), Antonio Ridiger (Čelsi, bez obeštećenja)

Otišli: Kazemiro (Mančester junajted, 70.650.000), Borha Majoral (Hetafe, 10.000.000), Takefusa Kubo (Real Sosijedad, 6.500.000), Migel Gutijerez (Đirona, 4.000.000), Viktor Ćust (Kadiz, 1.000.000), Geret Bejl (Los Anđeles FC, bez obeštećenja), Luka Jović (Fiorentina, bez obeštećenja), Isko (Sevilja, bez obeštećenja), Reinier (Đirona, pozajmica), Aleks Blanko (Kadiz, pozajmica), Marselo (nema klub)

BARSELONA: KALKULISANI RIZIK ZA ĆAVINETU

Robert Levandovski na predstavljanju (©Reuters)Robert Levandovski na predstavljanju (©Reuters)

Već smo mnogo pisali o operacijama Barselone u ovom prelaznom roku. Njeni su se problemi šetali od kupovine do registracije igrača, preko finansijskih poluga. Žil Kunde je uspeo da debituje tek u trećem kolu, i to nakon što se klub pozvao na pravila koja mu omogućuju upisivanje fudbalera na osnovu predviđene buduće dobiti, a koja se opet garantuje novcem koji su pribavili i La Ligi dostavili lično predsednik Đoan Laporta, i blagajnik kluba, Feran Olive.

Ali ako je neko mislio da će Barsa u poslednjim danima leta posustati, prevario se. Kako sa odlascima, tako i sa dolascima, Katalonci su bili neumorni do poslednjeg trenutka. 

Trenutno je zato klub pod lupom Uefe i samih evropskih klubova. Sa jedne strane, sumnja se u preteranu rizičnost njenih finansijskih poteza po dugoročnu stabilnost kluba, dok se pojedini pitaju da li Barsa pokušava da izbegne norme kontrole troškova, analizirajući pritom da li će i oni sami moći da krenu ovim putem u slučaju potrebe.

Podsetimo, glavno oružje koje je isukao Laporta da bi spasao Barsu su takozvane „poluge“ – dugoročno ustupanje ili prodaja aktiva u zamenu za likvidnost neophodnu da bi se sanirali računi, doveli, i trenutno najvažnije, upisali igrači. Nakon prodaje 25% televizijskih prava na 25 godina, prodato je i 49% udela u audiovizuelnom preduzeću Barça Studios. Konačno, čak ni to nije bilo dovoljno, pa je predsednik bio prinuđen da ponudi dodatnu garanciju.

Rizični potezi, ali sudeći po prva tri kola Primere, više nego isplativi. Zapeli su samo protiv Raja, ali je protiv Valjadolida i Real Sosijedada, Ćavineta pokazala sav svoj potencijal. Glavni junak, kao što je i bilo predviđeno – Robert Levandovski. Sa već četiri prvenstvena gola, pokazao je da velikim igračima nije potreban grejs period za prilagođavanje. Poljak, koji je osvojio dve poslednje zlatne kopačke sa 41 i 35 golova, koji je briljirao u kaznenom prostoru u eri Mesija i Ronalda, i koji drži nebrojene rekorde po broju i brzini postizanja pogodaka, sa 34 godine i dalje ima nepogrešiv njuh za prostor između stativa i prečke.

Na njemu je odgovornost da napravi razliku u kvalitetu, ali radi se o prirodnom lideru i veoma zrelom igraču. Za sada je naprosto spektakularan“, izjasnio se Ćavi.

Levin san je, već znamo, Zlatna lopta, koja mu je po nekima nepravedno uskraćena u eri Kovida, premda drži Uefine The Best trofeje za 2020. i 2021. I naravno, suparništvo BenzemaLevandovski će ove godine začiniti prvenstvena takmičenja, skoro kao onomad RonaldoMesi.

Za istu cifru kao i Levandovski (50.000.000) je stigao Žil Kunde, koji je u Sevilji sa Dijegom Karlosom činio verovatno najbolji štoperski par Evrope proteklih godina. Za razliku od Levandovskog, Kunde sa svoje 23 godine donosi mladost zajedno sa iskustvom, i predstavlja, prema svim procenama, idealno ulaganje.

On može da obeleži jednu epohu“, izjavio je Ćavi koji je imao priliku da ga iskoristi protiv Real Sosijedada, premda na mestu beka, gde se odlično snalazi, iako daleko više preferira poziciju štopera.

Rafinja je bio i skuplji. Kupljen je od Lidsa za 58.000.000 evra i premda je na samom početku bilo skeptika, Brazilac se pokazao kao velika pretnja u napadu po krilima i u igri jedan na jedan. Odlično se razume sa Usmanom Dembeleom i sa Levandovskim, pa je, izgleda, Ćavijev novi trozubac definisan. Ansu Fati i Feran Tores za sada izlaze sa klupe.

Inače, Dembele, čija je budućnost dugo visila u vazduhu, početkom avgusta je potpisao ugovor koji je proslavljen kao da se radi o novom igraču. I zaista, to nije daleko od istine. „Komarac“ je sasvim drugi čovek, i jedan od Ćavijevih prioriteta.

Frank Kesi je stigao iz Milana, a Andreas Kristensen iz Česzija u besplatnim transferima, da bi obojica pred početak ligaških takmičenja zapretila da će raskinuti ugovor ukoliko ne budu registrovani. Na sreću, ovo je ostalo kao deo prošlosti, a posebno se Kristensen pokazao kao važan za Ćavija u prvim mečevima i odgovorio je sigurnim pasovima i vrlo malim procentom gubljenja lopti.

Što se tiče odlazaka, pritisak koji je inicijalno trpeo Frenki de Jong je, izgleda, u poslednjim danima popustio, pa će Holanđanin biti na raspolaganju Ćaviju bar jedan deo ove sezone. Sa druge strane, konačno su i iz Barselone i iz Mančester Sitija potvrdili da je Bernardo Silva u ovom trenutku nedostižan.

Treneru je bio potreban desni bek, jer je planiran, i rešen odlazak Seržinja Desta – na pozajmicu uz mogućnost kupovine u Milan, a ni Serđi Roberto ne deluje kao idealna opcija. U poslednjim danima se baratalo sa više mogućnosti, a konačno je stigao, i upisan u 23.59, Ektor Beljerin. Beljerin je prošlu sezonu igrao u Betisu, na pozajmici iz Arsenala, ali se ove ipak odlučio da se vrati u rodnu Kataloniju.

Barselona je, pored poluga, uspela i da se oslobodi igrača koji joj više nisu potrebni. Samuel Umtiti je otišao u Leće na jednogodišnju pozajmicu bez opcije kupovina, a to je omogućilo da se donekle oslobodi platna masa koja je, još bez Kundea, iznosila 546.000.000 evra. Na kraju, i nakon mnogih pokušaja, Martin Brejtvejt je, možda iznerviran lošim prijemom na Kamp Nou na turniru Đoan Gamper i konstantnim zvižducima, odlučio da ode – u Espanjol.

Pjer Emerik Obamejan je priča za sebe, jer premda je napad postao pretrpan, njegov prelazak u Čelsi, kod Tomasa Tuhela koji ga poznaje iz Borusije nije bio problem. Problem je bila pljačka koja se dogodila u njegovoj kući, u prisustvu Barsinog fudbalera i porodice. Obamejan je zadobio udarac metalnim predmetom i završio sa frakturom vilice i mogućim odsustvovanjem sa terena od mesec dana, što umalo nije osujetilo operaciju. Ipak, Gabonac je stigao u London u zamenu za 14.000.000 evra.

Inače, Barselonu je napustio i Dani Alves, a Riki Puđ je iznenađujućim potezom za 22-godišnjaka otišao da igra za Los Anđeles Galaksi. Zli jezici kažu da je prebrzo sazreo. Felipe Kutinjo je od sada igrač Aston Vile, a Mingesa, Selte. Umesto Neta, koji će od ove sezone braniti u Bornemutu, na golu će rezerva Ter Štegenu biti Injaki Penja.

Niko Gonzales je ustupljen Valensiji na godinu dana – u ovom slučaju Barselona ne namerava da se odrekne mladog igrača, samo da on dobije minute. Ostaju Memfis Depej i Miralem Pjanić.

Konačno, još nije registrovan, mada španski mediji tvrde da je to samo pitanje vremena, Markos Alonso. Premda pregovori sa Čelsijem traju već dugo, a fudbaler ima dogovor sa klubom, čekalo se do poslednjeg trenutka. Vest je da je Alonso raskinuo ugovor sa Čelsijem, pa kao slobodan strelac može da bude upisan i naknadno.

Ćavi Ernandes je dobio sve što je tražio, pa čak i više. A još više će se očekivati od ove potpuno renovirane Barselone. U ime lepe igre i oporavka finansija.

Došli: Rafinja (Lids, 58.000.000), Žil Kunde (Sevilja, 50.000.000), Robert Levandovski (Bajern Minhen, 45.000.000), Frank Kesi (Milan, bez obeštećenja), Andreas Kristensen (Čelsi, bez obeštećenja)

Otišli: Kutinjo (Aston Vila, 20.000.000), Francisko Trinkao (Sporting, pozajmica 3.000.000), Oskar Mingesa (Selta, 3.000.000), Rej Manaj (Votford, bez obeštećenja), Musa Vage (Gorica, bez obeštećenja), Dani Alves (Pumas, bez obeštećenja), Riki Puć (LA Galaksi, bez obeštećenja), Neto (Bornmut, bez obeštećenja), Klemon Lengle (Totenhem, pozajmica), Niko Gonzales (Valensija, pozajmica), Aleks Koljado (Elče, pozajmica), Samjuel Umtiti (Leče, pozajmica)

ATLETIKO: KAKO SADA DA SE PEVA PROTIV REALA?

Ostao je Alvaro Morata, nije došao (na sreću kolčonerosa) Kristijano Ronaldo, a Atletiko sve u svemu, prema mišljenju upućenih medija, nije napravio baš sjajne poteze na letnjoj fudbalskoj pijaci.

Svi su saglasni da je za sada najbolji potez bio dovođenje Belgijanca Aksela Vitsela. Premda nije na svojoj poziciji, nego je, zbog povreda Felipea, a sada i Savića, prinuđen da igra u centru odbrane, Vitsel je pokazao iskustvo i solidnost, i bar za sada stopostotni učinak. Bez ikakvih primedbi na 33-godišnjeg Belgijanca, koji je stigao kao slobodan igrač iz Borusije, i koji na Metropolitanu živi svoju drugu mladost.

Nauel Molina je počeo dobro na pripremama, pokazao se kao brz igrač koji prilazi protivničkom kaznenom prostoru i pruža opcije saigračima. Ali je protiv Viljareala napravio dve kobne greške, prvo pogrešan pas kod gola Jeremija Pina, a zatim i crveni karton zbog kog je sankcionisan sa dve utakmice. Još je neizvesan učinak ovog Argentinca koji stigao za 20.000.000 iz Udinezea na veoma odgovornu poziciju. Atletiko kuburi sa nedostatkom desnog beka od odlaska Tripijea, kada je morao da bude žrtvovan Markos Ljorente i poremećena koncepcija koja je dobro funkcionisala u napadu.

Otišli su Luis Suarez, Ektor Erera, Šime Vrsaljko, Danijel Vas, i poslednji Renan Lodi. Vratio se, pored Morate, još jedan stari poznanik, Saul Njigez, nakon neuspešne avanture u Engleskoj, kao i Ivo Grbić iz Lila. Već je ustupljeno dosta igrača, kao npr. Samuel Lino Valensiji, Markos Paulo Mirandesu i Simeoneov sin, Đulijano, Saragosi.

Morata je obećao da dobru sezonu i za verovati je da će da se potrudi, jer Mundijal je iza prvog ugla, a znamo ko je omiljena devetka selektora Luis Enrikea. Ipak, nakon obećavajućeg het trika na pripremnoj utakmici protiv Juventusa, već smo videli, kako se to ponekad čuje „kako Morata biva Morata“ i promašuje zicere jedan na jedan. U poslednjem trenutku prelaznog roka spomenut je navodni interes Barselone, ali je to brzo demantovalo. Verovatno je čak i Barsi ovo bilo previše.

Odlazak Renana Lodija nije bio po volji Atletikovih navijača, a još im je manje po volji dolazak Serhija Regilona, zbog njegove prošlosti u belom dresu. Atletikov dvanaesti igrač već neko vreme ratuje sa upravom, a sada kažu da neće moći da pevaju svoje tradicionalne pesme protiv Reala, jer će se pola tima popeti na tribine da ih mlati (podsetimo, uz Maria Ermosa, za kojeg je vezan ovaj incident nakon utakmice protiv Viljareala, iz redova madridskog rivala potiču i Morata i Ljorente).

Foto: ReutersFoto: Reuters

Nakon što je bezuspešno kontaktiran Markos Alonso, koji je celo Prelazuleto u pregovorima sa Barselonom, stigao je Regilon - na pozajmicu iz Totenhema, bez mogućnosti kupovine, nakon što od aprila zbog povrede ne igra i Antonio Konte ne računa na njega (inače, i sada je u procesu oporavka od povrede). Totenhem ga je kupio za 30.000.000 od Real Madrida, nakon pozajmice Sevilji u kojoj je odigrao odličnu sezonu 2019-2020, pa je objektivnijim gledaocima ipak ostavio dobar utisak.

Lodi je sa svoje strane pozajmljen Notingem Forestu za 5.000.000 uz opciju kupovine za još 30.000.000, kojoj se u upravi crveno-belih nadaju jer je sledeće godine u junu potrebno da se isplati Antoan Grizman Barseloni. Prošlo je tačno godinu dana od kada se francuski reprezentativac i nekadašnji kandidat za Zlatnu loptu vratio u Atletiko na pozajmicu. Prema tada potpisanom ugovoru, ako pređe minutažu od 50% vremena po utakmici, u susretima u kojima je spreman, Atletiko će biti obavezan da izvadi iz džepa 40.000.000 za Čolovog ljubimca. Ništa nije izvesno kada se o Grizmanu radi, neprestano ulazi sa klupe, a Simeone je nedavno po tom pitanju izjavio da je on samo „zaposlenik kluba“.

Konačno, Englezi „pecaju“ i u Atletiku, pa su se nakon (odbijene) ponude koja je došla iz Mančestera za Žoaa Feliksa, iz Totenhema su se zainteresovali za Janika Karaska. Atletiko, navodno, nije hteo ni da čuje za to, i uputio ih je na otkupnu klauzulu od 60.000.000. Bilo kako bilo, i on i Grizman ostaju na Metropolitanu.

Došli: Nauel Molina (Udineze, 20.000.000), Samjuel Lino (Žil Visente, 6.500.000), Aksel Vitsel (Borusija Dortmund, bez obeštećenja), Serhio Regilon (Totenhem, pozajmica)

Otišli: Renan Lodi (Notingem Forest, pozajmica 5.000.000), Danijel Vas (Brendbi, 1.750.000), Manu Sančez (Osasuna, pozajmica 200.000), Luis Suarez (Nasional, bez obeštećenja), Ektor Erera (Hjuston, bez obeštećenja), Šime Vrsaljko (Olimpijakos, bez obeštećenja), Đulijano Simeone (Saragosa, pozajmica), Viktor Moljeho (Saragosa, pozajmica), Borha Garses (Tenerife, pozajmica), Vitolo (Las Palmas, pozajmica), Samjuel Lino (Valensija, pozajmica), Nauen Perez (Udineze, ?), Rodrigo Rikelme (Đirona, pozajmica), Serhio Kameljo (Rajo Valjekano, pozajmica).

SEVILJA: GDE JE NESTALA MONĆIJEVA MAGIJA?

Isko (©Reuters)Isko (©Reuters)

Sevilja se muči, Lopetegijevo mesto se ljulja, a Monći ne uspeva da montira tim ni približno sličan onome od pre par godina. Odlazak štoperskog para: Dijega Karlosa u Aston Vilu za 31.000.000, i Žila Kundea u Barselonu za 50.000.000, obeležio je definitivni kraj jedne ere. U zamenu je stigao Markao iz Galatasaraja koji se do sada već dva puta povredio, uz levog beka Alesa Teljesa – na pozajmici iz Mančester Junajteda. Potom je iz Bajerna kupljen Tangi Kuasi, za 20.000.000, dok nemački prvak zadržava opciju kupovine. Prema komentarima medija, Kuasi je bio sporazumno rešenje, jer postaje sve teže i teže složiti interese uprave, sportske direkcije i trenera.

Upravo za najinteresantniju novinu na Sančes Pisjuanu, Iska Alarkona, nije bio zaslužan Monći, nego Đulen Lopetegi, koji je izričito tražio dolazak fudbalera nakon završetka njegovog ugovora sa Realom. Lopetegi ga zna iz Madrida i reprezentacije, i ubeđen je da je Isko idealno rešenje za njegov napad. U Sevilji su ga dočekali sa ovacijama, ali u suštini se radi se o velikoj nepoznanici. Debitovao je tek u trećem kolu protiv Almerije, videli smo nekoliko dobrih poteza, ali potpuni fijasko tima koji je trenutno 15. na tabeli, sa najgorim početkom u poslednjih 40 godina. Sve to ukazuje na potrebu da se učini još mnogo štošta.

Pre nekoliko dana je kao blic operacija najavljen je pomalo neshvatljiv odlazak Lukasa Okamposa u Ajaks. Holandski klub je ponudio 20.000.000 preko potrebnih Sevilji da se u poslednjim trenucima prelaznog roka koliko toliko naoruža za predstojeću sezonu. Međutim, Okampos je otputovao u Amsterdam gde su mu objasnili da operacija propada i da je previše rizično dati toliki novac za Argentinca. Potom je Sevilja pokušala da mu spusti cenu, ali se sve konačno pretvorilo u pozajmicu od 4.000.000.

Kao zamena je stigao Adnan Januzaj, nakon Mančester Junajteda, Borusije i poslednjih pet godina Real Sosijedada. Ugovor sa baskijskim klubom mu je istekao ove sezone, a iza njega je 168 utakmica, 23 gola i 21 asistencije.

Najveće plate u Sevilji imali su Ivan Rakitić, Nemanja Gudelj i Munir el Hadadi. Ovaj poslednji je već igrač Hetafea, dok je Gudelj, pored ponude turskog Trabzona, ipak ostao u glavnom gradu Andaluzije.

Konačno, za preko potrebne golove, devetka izabrana od strane Monćija stigla je u obliku Kaspera Dolberga koji je pre nekoliko godina blistao u Ajaksu, ali potom u Nici nije imao ni odgovarajući kontinuitet, ni učinak. Francuzi ga sada ustupaju Sevilji uz opciju kupovine. Lopetegi je opet tražio drugog napadača kao što su Lukas Boje, Umar Sadik ili Raul de Tomas. Sva trojica su, međutim, sportskom direktoru i upravi delovali preskupi.

Seviljini potezi nisu u potpunosti jasni, kao ni navodna činjenica da nema dovoljno novca. Uz to, Dolberg, Isko i Januzaj su igrači koji dolaze iz perioda neaktivnosti, a tim bi trebao da se bori u Ligi šampiona i u državnom prvenstvu, dok pokazuje očigledan nedostatak fizičke spremnosti i snage. Na vidiku je, kao što je i sam Monći najavio, teška sezona.

Došli: Tangi Nijanzu (Bajern Minhen, 16.000.000), Marsao (Galatasaraj, 12.000.000), Isko (Real Madrid, bez obeštećenja), Adnan Januzaj (Real Sosijedad, bez obeštećenja), Aleks Teljes (Mančester junajted, pozajmica), Kasper Dolberg (Nica, pozajmica)

Otišli: Žil Kunde (Barselona, 50.000.000), Dijego Karlos (Aston Vila, 31.000.000), Lukas Okampos (Ajaks, pozajmica 4.000.000), Alehandro Poso (Almerija, 3.000.000), Luk De Jong (PSV, 3.000.000), Ludvig Avgustinson (Aston Vila, pozajmica 500.000), Havi Dijaz (Tenerife, bez obeštećenja), Huan Berokal (Eibar, bez obeštećenja), Oskar Rodrigez (Selta, pozajmica), Osama Idrisi (Fajenord, pozajmica), Roni Lopez (Troa, pozajmica), Ivan Romero (Tenerife, pozajmica), Munir El Hadadi (Hetafe, ?)

BETIS: SVE MOŽE I NIŠTA NE MORA, SAMO DA HOAKIN NE ODE U PENZIJU

Prošlogodišnji osvajač Kupa Španije i jedini tim uz Real koji je ubeležio tri pobede u tri prva kola, trenutno ima najviše problema sa upisom igrača. Još uvek nisu zaigrali Klaudio Bravo i Vilijan Žoze, s tim da su u klubu najviše strahovali da Brazilac, konačno otkupljen od Real Sosijedada, morati da ode na pozajmicu zbog nemogućnosti registracije u La Ligi.

U poslednjem danu prelaznog roka u pomoć je pritekao Vilijam Karvaljo i zahvaljujući uslovima njegovog obnovljenog ugovora, zeleno-beli će konačno uspeti da imaju celi tim na raspolaganju za igru. Još je veću uzbunu izazvao Nabil Fekir, koji se u kasne noćne sate pojavio u kancelarijama uprave. Ipak, Betis nikako ne namerava da se reši svog odlučujućeg igrača, nego je i on zamoljen da revidira ugovor i podesi platu.

Situacija je bila krajnje neizvesna. Predsednik i potpredsednik Betisa su, slično Laporti, sami dostavili garanciju La Ligi za 5% ukupnog budžeta Betisa, tj. 6.500.000 evra, pozivajući se na očekivanu dobit na osnovu prodatih članskih karata, ulaznica i prava koja stiču u različitim takmičenjima.

Dugo nije bila upisana većina Betisovih pojačanja, čak ni kapiten, Hoakin, koji se ponudio da se sa 41 godinom ipak konačno povuče da bi se registrovali njegovi saigrači. Iz uprave, kao što je bilo za pretpostaviti, nisu hteli ni da čuju za ovu opciju.  

Negativni bilans od oko 25.000.000 je donekle rešen garancijom Anhela Ara. Luiz Felipe, jedan od pridošlica, pristao je da deo ugovornog iznosa primi u narednim godinama, a Mark Bartra je vrlo nevoljno, otišao u Trabzon, nakon što je prošle sezone bio jedna od glavnih karika u igri Pelegrinijevih izabranika.

Ni to nije bilo dovoljno, pa su tek Karvaljo i Fekir omogućili ostanak Vilijana Žozea, čiji je upis bio najproblematičniji i sprečio nuždu da se prodaju ključni igrači. Rober Gonzales je potom ustupljen Alavesu, pa su konačno svi Betisovi igrači zvanično registrovani u La Ligi i tim je spreman za sezonu koja obećava. 

Od novih igrača, najviše obećava Luiz Enrike koji je konačno debitovao u trećem kolu, protiv Osasune. Radi se o reprezentativcu Brazila u mlađim kategorijama koji je za 10.000.000 kupljen od Fluminensea gde se istakao po brzini, golovima i igri na različitim pozicijama u napadu. Porede ga sa Vinisijusom, a to mu uopšte nije mrsko, jer je Vini Žunior jedan od njegovih uzora.

Luiz Felipe je stigao iz Lacija nakon okončanja ugovora i registrovan je među prvima da bi postao jedan od stubova odbrane Betisa, mada nije uspeo da debituje do Osasune, zbog sankcije. Transfer Aleksa Morena u Notingem Forest je otkazan u poslednjem trenutku, po želji samog igrača i uz podršku Manuela Pelegrinija. A Ektor Beljerin, je ostao kao neispunjena želja.

Došli: Vilijam Žoze (Real Sosijedad, 10.000.000), Luis Enrike (Fluminense, 8.000.000), Luis Felipe (Lacio, bez obeštećenja)

Otišli: Marko Bartra (Trabzon, 1.250.000), Džoel Robles (Lids, bez obeštećenja), Raul Garsija (Mirandes, pozajmica), Dijego Lainez (Braga, pozajmica), Kristijan Teljo (Los Anđeles FC, bez obeštećenja)

REAL SOSIJEDAD: DOBRO NAM DOŠLI, ŠEICI IZ NJUKASLA

Real Sosijedad je ove sezone bio prilično aktivan na tržištu i to ide u prilog činjenici da tim, već četvrtu godinu pod vođstvom Imanola Alguasila, namerava da dospe daleko u Španiji i Evropi. Jedan su od klubova koji je obeležio poslednje dane prelaznog roka, budući da je Njukasl odveo Aleksandra Isaka, a Real je u zamenu preuzeo Almerijinog i bivšeg Partizanovog golgetera, Umara Sadika.

O dolasku i ceni Isaka (70.000.000 evra), bez obzira na to što je postigao glo na Anfildu tek što je došao, morao je da se izjasni i trener Njukasla. Edi Hou je izjavio da oseća veliku odgovornost zbog cifre koja je plaćena i da možda ne treba kupovati fudbalere pod svaku cenu i bez obzira na njihovu cenu. Ali u San Sebastijanu naravno trljaju ruke jer su napunili kasu, i pokrili nemale troškove ovog leta.

Poslednjeg dana prelaznog roka stigao je Sadik, za 20.000.000 evra, plus 6.000.000 u bonusima, što predstavlja najvredniji transfer u istoriji Real Sosijedada (ali zanimljivo, ne i najvredniju prodaju u istoriji Almerije). Nagađanje sa Turkijem Al Šeikom trajalo je do poslednjeg minuta, ali je baskijski klub konačno dobio napadača koji garantuje gol. U Partizanu: 23 postignuta pogotka u 52 utakmice, kao i potrebno iskustvo u Ligi Evrope. Potom, 22 gola u prvoj i 19 u drugoj sezoni u Almeriji. Najzaslužniji je za njihov dolazak u Primeru, a očigledno se nije preplašio najviše ligaške kategorije, jer je već ubeležio dva gola u tri susreta.

Uz Sadika, još jednu godinu će u San Sebastijanu provesti i Aleksander Serlot, ustupljen od strane Lajpciga. Prošlu sezonu se pokazao dobro, sa osam golova i učinkom koji je rastao, pa još jedna godina pozajmice obećava, premda Nemci, bar za sada, ne nameravaju da ga prodaju.

Pored Sadika, Sosijedad nije štedeo ni na drugim transferima. Takefusa Kubo (6.500.000, Real Madrid), Muhamed Ali Čo (12.000.000, Anžer) i Brajs Mendes (15.000.000, Selta), trojica su novih igrača na raspolaganju Imanola Alguasila.

A uz pojačanja, mogućnosti se umnožavaju. Brajs Mendes smatra da mu način igre u Sosijedadu savršeno odgovara, a pokazalo se i da se veoma brzo uklapa, pa je njegov pogodak presudio utakmicu protiv Elčea.

Konačno, verni sebi, Baski ne zaboravljaju vlastitu fudbalsku školu, pa tako igrači prvog tima postaju i dve mlade nade, Robert Navaro i Benjat Turijentes, kao i Aleks Sola na poziciji desnog beka.

Teško upisivi Vilijan Žoze je definitivno prodat Betisu za 10.000.000. A od kluba su se oprostila i dva dugovečna igrača, Đoseba Zaldua je nakon 16 godina prodat Kadizu, a Đon Guridi, nakon 14, Alavesu.

Došli: Brais Mendes (Selta, 14.000.000), Momo Čo (Anže, 11.000.000), Takefusa Kubo (Real Madrid, 6.500.000), Aleksander Serlot (Lajpcig, pozajmica 1.500.000)

Otišli: Aleksander Isak (Njukasl, 70.000.000), Vilijam Žoze (Betis, 10.000.000), Metju Rajan (Kopenhagen, 500.000), Kevin Rodriges (Adana, bez obeštećenja), Hoseba Saluda (Kadiz, bez obeštećenja), Jon Guirdi (Alaves, bez obeštećenja), Jon Bautista (Eibar, bez obeštećenja), Adnan Januzaj (Sevilja, bez obeštećenja), Portu (Hetafe, pozajmica), Roberto Lopez (Mirandes, pozajmica), Peter Pokorni (Fehervar, pozajmica), Modibo Sangan (Utreht, pozajmica), Naćo Monreal (kraj karijere)

VILJAREAL: MADRIGAL ČVRST KAO BANKA

Viljareal je većinu domaćih zadataka ovog prelaznog roka obavio na vreme, pa nije bilo tektonskih pomeranja poslednjih dana. Edinson Kavani nije stigao, premda je bio Emerijeva želja, verovatno jer vlasnik žute podmornice, Fernando Rođ, insistira da je neophodno da se uravnoteže finansije. Ove godine je bilans pozitivan, ali bi plate mogle u budućnosti da postanu problem, bez obzira na vidljivo konsolidovanje kluba u eliti španskog, pa i evropskog fudbala.

O tome svedoči i činjenica fudbaleri prvog tima ne pokazuju želju da napuste klub. Prošle godine je to bio Pau Tores, što je jasno, budući da je oduvek igrao u Viljarealu. Ove sezone, međutim, odlučio je da ostane i Nigerijac Arno Danžuma, iako se očekivao njegov odlazak.

Od samog početka leta je saopšteno da se ne računa na Paka Alkasera i Bulaje Diu. Alkaser je, nakon potpisane pozajmice Al Šarjahu, morao da se vrati, raskine ugovor sa Viljarealom, pa onda da ponovo potpiše sa Saudijcima, jer su oni u međuvremeno unilateralno raskinuli sporazum postignut sa španskim klubom i to nakon predstavljanja fudbalera. Bilo kako bilo, Alkaser je na Seramici već deo prošlosti. Bulaje Dia je ovu sezonu ustupljen Salernitani.

Pervis Estupinjan je novi igrač Brajtona, u zamenu za 18.000.000, Visente Ibora je otišao u Levante, a nakon 15 godina klub je napustio i Mario Gaspar koji i dalje nosi žuti dres, ali u Votfordu. Na mesto desnog beka, i u zamenu iz istog kluba, stiže Kiko Femenija sa iskustvom od 140 utakmica odigranih u Premijer ligi. Sa pozajmice iz Majorke se vratio Fer Ninjo, dok su otišli Serhio Asenho i Moi Gomez.

Argentinac Đovani Lo Ćelso, jedan od najzaslužnijih za prošlogodišnje rezultate Viljareala u Ligi šampiona, bio je jedan od Emerijevih prioriteta. Cilj je postignut i pozajmica iz Totenhema je produžena za još jednu godinu.

Ništa manje važna nisu ni dva veterana koja pobuđuju mnogo pažnje: četrdesetogodišnji Pepe Rejna, nakon dugog niza godina u Engleskoj i Italiji, vraća se, kao što sam kaže, da na najboljem mogućem mestu okonča svoju fudbalsku karijeru. Svima poznat po dobrom raspoloženju, i ne tako sjajnim pevačkim kvalitetima, Reina će biti rezervni golman, uz Heronima Rulija, i već smo imali priliku da ga vidimo u Ligi konferencija.

Hose Luis „Komandante“ Morales je nakon 11 sezona napustio svoj voljeni Levante i odlučio da se oproba na drugom mestu. Sa punih 30 godina je tek dostigao fudbalski vrhunac, tako da njegovih sadašnjih 35 ne znači ništa. Već je briljirao u prvoj utakmici protiv Hajduka, sa dva gola i asistencijom, i karakterističnim driblinzima. Nije ni čudo što je godinama za Levante važilo „Morales i još 10“ i što su mnogi odlazili na Siutat de Valensija da gledaju samo njega.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Konačno, Huan Fojt, kojeg je jurila Barselona, i Jeremi Pino, za kojeg su Arsenal i Liverpul bili spremni dobro odrešiti kesu, ipak ostaju u Viljarealu, a stigao je levi bek, Johan Mohika, nekada želja Crvene zvezde, za kojeg Elče kaže da je plaćen iznos veći od njegove otkupne klauzule.

Došli: Kiko Femenija (Votford, 980.000), Hose Luis Morales (Levante, bez obeštećenja), Pepe Reina (Lacio, bez obeštećenja), Đovani Lo Selso (Totenhem, pozajmica)

Otišli: Pervis Estupinjan (Brajton, 17.800.000), Moi Gomez (Osasun, 1.800.000), Bulaj Dia (Salernitana, pozajmica 1.000.000), Ruben Penja (Osasuna, bez obeštećenja), Havi Kintilja (Santa Klara, bez obeštećenja), Serhio Asenho (Valjadolid, bez obeštećenja), Mario Gaspar (Votford, bez obeštećenja), Pako Alkaser (Šardža, bez obeštećenja), Aleks Miljan (Famalikao, pozajmica), Visente Ibora (Levante, pozajmica), Serž Orije (nema klub)

ATLETIK BILBAO: ANDER ERERA, KONAČNO

Prvi je u Bilbao stigao Ernesto Valverde. Njegov „trijumf“ u odnosu na drugog kandidata – Marsela Bijelsu, protumačen je kao potreba za stabilnošću i dugoročnim sportskim projektom gde je cilj, ove sezone, borba za mesta na tabeli, čak i pre tradicionalnog uspeha u Kupu kralja.

Jedan od glavnih zadataka ovog prelaznog roka bio je da se oslobodi mesto za nove igrače, jer je tim bio pretrpan, pa je njih čak 11 privremeno ili stalno napustilo klub. Što se tiče dolazaka, znamo da je Atletik ograničen, što zbog budžeta, što zbog svoje filozofije primanja samo baskijskih fudbalera, pa je doskora bio praktično na nuli.

Međutim, pred kraj prelaznog roka stigao je iz PSŽ-a Ander Erera. Tokom avgusta je novi predsednik, Urijarte, vodio diskretne pregovore za fudbalera koji je već dugo na meti Atletika i koji se nakon osam godina vraća u Bilbao. Poslednji put mu je trener upravo bio Valverde – dobro se poznaju i veoma cene međusobno. Erera je napustio klub 2014, nakon što je Mančester Junajted platio njegovu otkupnu klauzulu. Tamo je odigrao pet sezona i osvojio četiri titule, igrajući redovno, a potom je otišao u PSŽ gde se zadržao tokom tri sezone. Kristof Galtije ga je odvojio kao jednog od igrača na koje ne računa, pa je zaključenje ove operacije bilo samo pitanje vremena. Stiže na pozajmicu, sa pravom otkupa. Francuzi neće zaraditi ništa, ali će uštedeti njegovu platu u naredne dve sezone.

Injigo Martinez, koji je bio na meti Barselone neko vreme i nije igrao od kraja jula, ipak se vratio na treninge sa grupom. Atletik nije želeo da prodaje, smatrajući, između ostalog, da je ponuđeno premalo novca. Ernesto Valverde, koji ga je i sam tražio dok je bio trener Barselone, verovatno je uticao na njegov ostanak u Bilbau. Što se tiče dolazaka, špekulisalo se i sa drugim imenima, kao što su Đon Monkajola iz Osasune, Ugo Viljamon iz Valensije ili Alvaro Odriozola iz Reala. Ipak, oni ostaju za neki drugi momenat.

Došli: Ander Erera (Pari Sen Žermen, pozajmica), Gorka Guruseta (Amorabijeta, bez obeštećenja)

Otišli: Unai Lopez (Rajo Valjekano, bez obeštećenja), Hokin Esiketa (Rasing, bez obeštećenja), Injigo Kordoba (Fortuna Sitard, bez obeštećenja), Injigo Visente (Rasing, bez obeštećenja), Aleks Peća (Andora, pozajmica), Niko Serano (Mirandes, pozajmica), Peru Nolaskoain (Eibar, pozajmica), Huan Artola (Burgos, pozajmica), Imanol Garsija De Albeniz (Eibar, pozajmica), Benjat Prados (Mirandes, pozajmica), Unai Nunjez (Selta Vigo, pozajmica)

VALENSIJA: OD “SVI MOGU DA IDU” DO - EDINSONA KAVANIJA

Za ovaj prelazni rok je Piter Lim izjavio da su na prodaju svi, i prvi meseci prelaznog roka su obećavali osipanje koje se može porediti sa prošlim letom. Ipak, čini se da je neshvatljivi Piter Lim na kraju ipak odrešio kesu za svog prijatelja Rina Gatuza.

Edinson Kavani je tema skoro svake godine, ali sada će po prvi put tridesetpetogodišnji Urugvajac zaigrati u Primeri. Prvo se spominjao Viljareal, potom i Real Sosijedad, ali je na kraju ipak Valensija dobila traženo pojačanje u napadu. Kavani je uz Benzemu i Levandovskog, sigurno najočekivanija atrakcija naredne sezone. Za sada još nikada nije imao problem ni sa pronalaženjem mreže, niti je štedeo trud, ekipni rad i motivaciju.

Potpisao je na dve godine i navodno se odrekao mnogo novca, budući da su mu u Nici nudili mnogo veću platu. Skoro neverovatno poznajući Kavanija i posebno njegovog brata i menadžera. Bio je velika Gatuzova želja, i verovatno je to i presudilo da bi konačno stigao na poluostrvo. Podsetimo, Kavani je potpisao kao slobodan strelac, a njegov poslednji klub je bio Mančester. Urugvajska reprezentacija je takođe zadovoljna jer će moći da računa na svog Matadora.

Karlos Soler je prodavan celo leto i konačno je prodat. Jedan od zaštitnih znakova Valensije odlazi u PSŽ u zamenu za 18.000.000. Najneverovatnija vest je to što mu je Lim navodno u poslednji čas ponudio obnovu ugovora koji ističe sledeće godine, pa i platu koja bi prešla 3.000.000 evra (što je gornji limit koji se u Valensiji nikada ne prelazi). Bilo to istinito ili ne, deluje logično da je igraču koji je od početka prelaznog roka nuđen kao na pijaci, konačno prekipelo i da je odlučio da mu je bolje da zaigra sa Mesijem, Mbapeom i Nejmarom.

Kao zamena za Solera, vraća se Ilaiš Moriba, ustupljen od strane Lajpciga, bez prava na kupovinu. Moriba će se ponovo susresti sa Nikom Gonzalesom, koji se svojevremeno upravo okoristio njegovim odlaskom da bi zaigrao u Barsi. Za razliku od Moribe, Barselona ne namerava da se odrekne Nika, ali želi da on dobije minutažu. 

Gonzalo Gedeš, koji je kupljen za 40.000.000 evra od PSŽ-a, prodat je za 30.000.000 + 5.000.000 Vulverhemptonu. Glavna figura ove transakcije, ko drugi nego Žorže Mendeš, čiji je uticaj u Valensiji verovatno prevaziđen samo njegovim uticajem u Vulvsima. Gatuzo – i sam odličan prijatelj i klijent Portugalca, nema pravo glasa. Prodat je, prema logici vlasnika Valensije, da prvi ide napolje onaj najskuplji.

Jasper Silesen je prešao u NEC – takođe besplatno, ali je Valensija tako oslobodila nekih 13.000.000 od njegovih honorara. Maksi Gomez je poslednji dan prelaznog roka završio u Trabzonu. Kupljen je svojevremeno za 15.000.000, a prodat za 5.000.000.

Ugo Duro je od ove sezone i zvanično igrač Valensije, jer je nakon pozajmice kupljen od Hetafea za 4.000.000 evra.

Konačno, nakon neuspele operacije sa Brajanom Hilom i Totenhemom, stiže Džastin Klajvert Junior, dala ga je Roma. Za Valensiju će možda zaigrati po savetu oca, koji je svojevremeno takođe proveo vreme na Mestalji. Ekspres operacija je aktivirana u poslednjim satima jučerašnjeg dana, a Slepi miševi imaju opciju otkupa za 15.000.000.

Uroš Račić odlazi na pozajmicu u Sporting, premda je, navode španski mediji, njegov menadžer obećavao vrednu ponudu od čak 50.000.000 evra.

Došli: Edinson Kavani (Mančester junajted, bez obeštećenja), Ander Almeida (Vitorija Gimaraeš, 7.500.000), Ugo Duro (Hetafe, 4.000.000), Dženk Ozkadžar (Lion, pozajmica 500.000), Samu Kastiljeho (Milan, bez obeštećenja), Samjuel Lino (Atletiko Madrid, pozajmica), Niko Gonzales (Barselona, pozajmica).

Otišli: Gonzalo Gedes (Vulverhempton, 32.600.000), Jasper Silesen (NEC, 1.000.000), Denis Čerišev (Venecija, bez obeštećenja), Koba Koinderdi (Real Ovijedo, pozajmica), Horhe Saens (Leganes, pozajmica).

OSASUNA: SVE PO STAROM

Verna svojoj filozofiji, Osasuna nastavlja sa postojećim blokom, pa nije bilo velikih pokreta u timu koji vodi Jagoba Arasate. Tek je juče, nakon što je potvrđen postojeći tim, objavljeno da iz Barselone stiže na pozajmicu Abde Ezalzuli.

Katalonci su obnovili ugovor svog mladog igrača do 2026. godine, a zatim ga poslali na vežbe u Pamplonu, iako je delovalo da će srećni dobitnik biti Valjadolid. Inače, nova otkupna klauzula za Abdea u Barsi je čak 200.000.000.

Kao pojačanja stigli su i Moi Gomez i Ruben Penja iz Viljareala, Ajtor Fernandez iz Levantea, i već treći godinu za redom, Manu Sančez produžava pozajmicu iz Atletika.

Najbolja vest je verovatno ipak ostanak fudbalera za koje se često interesuju mnogo jači klubovi, kao što su David Garsija, Đon Monkajola ili Čimi Avila.

Došli: Moi Gomez (Viljareal, 1.800.000), Manu Sančez (Atletiko Madrid, pozajmica 200.000), Ruben Penja (Viiljareal, bez obeštećenja), Aitor Fernandez (Levante, bez obeštećenja)

Otišli: Ojer Sanhurho (AEK Larnaka, bez obeštećenja), Mark Kardona (Las Palmas, bez obeštećenja), Honas Ramaljo (Malaga, bez obeštećenja), Kote (Sporting Hihon, bez obeštećenja), Rober Ibanjez (Levante, bez obeštećenja), Hesus Areso (Burgos, pozajmica), Injigo Perez (kraj karijere)

SELTA: BEZ BRAJSA MENDEZA, SANTIJA MINE I DENISA SUAREZA

Leto je bilo veoma aktivno u Vigu, sa već standardnim problemima podešavanja platnih limita.

Odlasci su nekako bili zvučniji od dolazaka. Brajs Mendez je prodat Real Sosijedadu, i to će se i te kako osetiti. Na isključivo fudbalskom planu, već se osetilo odsustvo Santija Mine i Denisa Suareza. Ključni igrači Selte su ponašanjem izvan terena doveli klub u delikatnu poziciju, pa je Mina tako pronašao odredište u Saudijskoj Arabiji, a Suarez će, kao što mu je obećao predsednik Murinjo, i dalje biti udaljen sa Balaidosa, zbog pokušaja menadžerskih spletki. Do zadnjeg trenutka se verovalo da bi Seltin vezni igrač mogao da pređe u drugi tim, pominjao se Espanjol, Viljareal, pa čak i Atletiko, ali na kraju se nije dogodilo ništa.

Oskar Rodrigez je stigao na pozajmicu iz Sevilje, portugalski napadač Gonsalo Pasijensija iz Ajntrahta, Karles Perez iz Rome, Unaj Nunjez iz Bilbaa i Martin Kalderon iz Kadiza. Pred kraj, po želji Seltinog menadžera Luisa Kamposa, iz Groningena je doveden norveški napadač Strand Larson, za 11.000.000 evra. Ukupno devet pojačanja za Edvarda „Ćaća“ Kudeta.

Došli: Jergen Strand Larsen (Gorningen, 11.000.000), Viliot Svanberg (Hamarbi, 5.000.000), Oskar Mingesa (Barselona, 3.000.000), Luka De La Tore (Herakles, 2.000.000), Đulen Lobete (Real Sosijedad B, 1.000.000), Augustin Marćesin (Porto, 1.000.000), Karles Perez (Roma, pozajmica 1.000.000), Oskar Rodrigez (Sevilja, pozajmica), Unai Nunjez (Atletik Bilbao, pozajmica), Gonsalo Pasijensija (Ajntraht, ?)

Otišli: Brais Mendes (Real Sosijedad, 14.000.000), Nestor Arauho (Klub Amerika, 3.000.000), Okaj Jokušlu (Vest Bromvič Albion, bez obeštećenja), Emre Mor (Karagumruk, bez obeštećenja), Hose Fontan (Go Ahed Igls, pozajmica), Oberlan Pineda (AEK, pozajmica), Ruben Blanko (Marselj, pozajmica), Đulen Lobete (RKC Valvajk, pozajmica), Serhio Kareira (Viljareal B, pozajmica), Santi Mina (Al Šabab, pozajmica), Migel Baesa (Rio Ave, pozajmica), Alfon Gonzales (Rasing, pozajmica), Nolito (nema klub)

RAJO VALJEKANO: GAZDA HOĆE DIJEGA KOSTU, TRENER NEĆE

Rajo Valjekano kao i uvek prelazne rokove proživljava kao konflikt između predsednika Martina Prese i navijača. A u tom sukobu kao treća strana se navodno sada pojavio i Andoni Iraola.

Iraola, čiji je ostanak najbolja vest za madridski klub, jer ne samo da ga je doveo u Primeru, nego i omogućio da završi takmičenje na solidnom 12. mestu, pobunio se, prenose mediji, protiv dolaska Dijega Koste, do te mere da je i zapretio ostavkom. Sam baskijski trener je ovo demantovao, međutim činjenica je da Kosta, bez obzira na to što je pre skoro mesec dana delovao kao završen posao, još uvek nije kročio nogom na stadion Valjekas.

Neobična operacija koju je Presa pokušao da zaključi sa Espanjolom u poslednji čas, da bi navodno doveo Raula de Tomasa, i koja je osujećena jer nije na vreme predata dokumentacija, Iraolu će možda primorati da trpi Brazilca.

Pored nepoznanice vezane za Kostu, ističemo Unaja Lopeza pozajmljenog iz Bilbaa, Dijega Lopeza, dosadašnjeg golmana Espanjola i Serhija Kamelja, jedne od mladih nada Atletiko Madrida. Drugi odlaze jer se vraćaju sa pozajmica u svoje matične klubove, kao Serđi Gvardiola, koji će Raju sigurno nedostajati, a između ostalog i Nikola Maraš se vratio nazad u Almeriju, da bi potom bio ustupljen je Alavesu.

Ipak, Iraolina pojačanja nisu dovoljna i kada neki od važnih igrača nije na raspolaganju, tim to i tekako oseti. Želja mu je bila Markos Andre, a nije uspeo ni transfer igrača Kastilje, Rafa Marina i Huanmija Latase, jer jedan ostaje u Raulovom timu, dok drugi odlazi za Hetafe. Poslednji dan je stigao štoper Abdul Mumin iz Gimaraeša.

Došli: Pep Čavarija (Saragosa, 1.800.000), Abdul Mumin (Vitorija Gimaraeš 1.500.000), Unai Lopez (Atletik Bilbao, bez obeštećenja), Dijego Lopez (Espanjol, bez obeštećenja), Salvi Sančez (Kadiz, bez obeštećenja), Florijan Ležen (Alaves, pozajmica), Serhio Kameljo (Atletiko Madrid, pozajmica)

Otišli: Martin Paskval (Ibica, pozajmica), Horhe Moreno (Kordoba, pozajmica), Joni Montijel (Levante, pozajmica), Ivan Arboleda (nema klub), Luka Zidan (nema klub), Serhio Moreno (Osasuna, pozajmica)

ELČE: AKO MOŽE DA SE NE PLATI

Elče je, prema očekivanjima, nastojao da osnaži tim pozajmicama prvenstveno mladih fudbalera i besplatnim transferima.

U prvim kolima najistaknutiji igrač i autor jedinog gola bio je upravo jedan od mladih Barselone, Aleks Koljado. Na sličan način su stigli bek Pol Lirena iz Olimpik Marseja, Domingos Kina iz Votforda na sredinu terena, i Rođer Marti i Karlos Klerk iz Levantea.

Ostao je, na sreću, Lukas Boje, iako mu je klub stavio cenu od 20.000.000 zbog interesa Sevilje. Ipak, Andalužani su nudili mnogo manje, pa Argentinac, na sreću navijača Elčea ostaje još jednu sezonu.

Johan Mohika, još jedan od igrača koje je vredelo sačuvati, prešao je u Viljareal. Stigao je 33-godišnji argentinski štoper, Federiko Fernandez iz Njukasla.

Došli: Ezekijel Pons (Spartak Moskva, 4.000.000), Rođer Marti (Levante, 3.000.000), Lautaro Blanko (Rosario Sentral, 1.960.000), Karlos Klerk (Levante, bez obeštećenja), Pol Lirola (Marselj, pozajmica), Aleks Koljado (Barselona, pozajmica), Domingos Kina (Votford, pozajmica)

Otišli: Manu Husto (Rasing Ferol, bez obeštećenja), Pablo Pjati (Estudijantes, bez obeštećenja), Hosema (Leganes, bez obeštećenja), Gvido Kariljo (Henan, bez obeštećenja), Hose Salinas (Mirandes, pozajmica), Lautaro Blanko (Rosario Sentral, pozajmica), Murad El Gezuani (Burgos, pozajmica), Antonio Baragan (nema klub)

ESPANJOL: KAD JE MALI KOMŠIJA "UKRAO" IGRAČA BARSELONI

Dijego Martinez je verovatno najvažnija komponenta projekta Espanjola za ovu sezonu. Senzacija pre nekoliko sezona u Granadi, stigao je da klub Periko odvoji od opasnih pozicija na kraju tabele. I u tom poslu će izgleda imati jednog nesuđenog saveznika.

Raul De Tomas, najskuplji igrač Katalonaca, kupljen pre dve i po godine od Benfike za 20.000.000, već je neko vreme nezadovoljan klubom, a osećanje je uzajamno. Kada je stigao novi trener, obavešten je da „RDT“ nije deo budućeg projekta, a sam golgeter je neumorno tražio izlaz. Ponuda je bilo mnogo tokom celog leta, a De Tomas sa timom nije igrao ni na pripremama, ni u prva tri kola lige, a nije čak ni trenirao.

Za njega se raspitivao Bajern, Real, Fulam, Čelzi, Aston Vila, Sevilja, a na kraju je propao čak i poslednji dogovor sa Rajo Valjekanom. Sa druge strane, klub koji ne računa na njega se naoružao na njegovoj poziciji – stigao je Martin Brejtvejt iz Barselone i potpisao ugovor do 2025. godine, a igraće uz Hoselua Mata, bivšeg igrača Alavesa.

Uz njih, Dijego Martinez računa na još neka nova lica: Benžamin Lekomt, koji će na golu zameniti Dijega Lopeza, Brajan Olivan i Vinisijus Souza.

Došli: Edu Ekspozito (Eibar, 4.500.000), Toni Vilena (Krasnodar, 2.500.000), Alvaro Fernandez (Ueska, pozajmica 400.000), Hoselu (Alaves, bez obeštećenja), Brajan Olivan (Maljorka, bez obeštećenja), Vinisijus Souza

Otišli: Matijas Vargas (Šangaj Port 4.000.000), Vu Lei (Šangaj Port, 1.500.000), Toni Vilena (Salernitana, pozajmica 300.000), Dijego Lopez (Rajo Valjekano, bez obeštećenja), Ojer Olasabal (Pafos, bez obeštećenja), Hofre Kareras (Mirandes, pozajmica), Oskar Melendo (Granada, bez obeštećenja), Fran Merida (Tjanđin Hinmen, bez obeštećenja), David Lopez (Đirona, bez obeštećenja), Alvaro Vadiljo (Eibar, pozajmica), Migel Ljambrih (Real Ovijedo, pozajmica), Viktor Gomez (Braga, pozajmica), Adijan Embarba (Almerija, ?), Landri Dimata (NEC, pozajmica), Didak Vilja (nema klub)

HETAFE: SKORO PA NIŠTA

Ekipa Kikea Sančeza Floresa dobila je više pojačanja za predstojeću sezonu. Među najinteresantnijima, dva Realova igrača iz mlađih kategorija. Borha Majoral je kupljen nakon pola godine pozajmice, a novost je Huanmi Latasa, koji je bio na pripremama sa prvim timom belih, premda mu Ančeloti nije mogao ponuditi dovoljno minuta. Opcije su, kao što to često biva, ostale u Madridu, pa je između Raja i Hetafea, Latasa odabrao ovaj drugi. Latasa je u Kastilji odigrao 30 susreta i postigao 13 golova, i stiže na pozajmicu. Novi napadački par bi morao Hetafeu da obezbedi upravo ono što mu je nedostajalo u prethodnoj sezoni, a to je finiširanje u napadu i dobri rezultati.

Uz njih, iz Granade je stigao Luis Milja, iz Sosijedada na pozajmicu Portu, a na golu će biti Kiko Kasilja. Poslednjeg dana prelaznog roka, potvrđen je i Đordan Amavi, levi bek Olimpik Marseja, koji takođe stiže na pozajmicu.

Što se tiče odlazaka, najvrednija pomena je prodaja beka Olivere Napoliju za 11.000.000. Nemanja Maksimović se pojavljivao kao opcija, kao i Haime Mata, ali na kraju obojica ostaju na Koloseumu.

Došli: Borha Majoral (Real Madrid, 10.000.000), Luis Milja (Granada, 5.000.000), Domingos Duarte (Granada, 750.000), Fabricio Anhileri (River Plet, bez obeštećenja), Haime Seaone (Ueska, bez obeštećenja), Kiko Kasilja (Lids, bez obeštećenja), Portu (Real Sosijedad, pozajmica), Huanmi Latasa (Real Kasilja, pozajmica), Omar Alderete (Herta, pozajmica), Munir El Hadadi (Sevilja, ?)

Otišli: Matijas Oliveira (Napoli, 11.000.000), Ugo Duro (Valensija, 4.000.000), Ruben Janjez (Malaga, bez obeštećenja), Ćema Rodrigez (Eibar, bez obeštećenja), Injasi Migel (Granada, bez obeštećenja), Migel Rubio (Granada, bez obeštećenja), Jakub Jankto (Sparta Parg, pozajmica), Džek Harper (Erkules, pozajmica), Jonatan Silva (Granada, pozajmica), Erik Kabasko (Granada, pozajmica), Sabit Abdulai (Ponferadina, pozajmica), Dario Poveda (Ibica, pozajmica)

MAJORKA: SRPSKA KOLONIJA NA BALEARIMA

Majorka se među timovima sa dna tabele istakla sa dosta aktivnosti, ne samo u obliku pozajmica, nego i kupovine. Nama najinteresantniji je Predrag Rajković koji je kupljen od Remsa za 4.500.000, i koji je požnjeo sjajne kritike nakon prva tri kola, posebno na debiju u Bilbau. „Ulazak na velika vrata“, „ostavio je otvorenih usta i svoje i protivničke navijače“, „ako ovako nastavi, ispostaviće se kao najbolja investicija“, „Rajković je osvojio San Mames“, samo su neke od reakcija.

Uz njega, juče je neočekivano potvrđen i dolazak Matije Nastasića, nakon završetka njegovog ugovora sa Fjorentinom. Nastasić je potpisao jednu sezonu, sa mogućnošću produžetka na još jednu, a Španci ističu njegove tri sezone u Mančester Sitiju i titule osvojene sa Englezima. Po dolasku je izjavio da je već igrao u tri velike lige, ovo je za njega četvrta, i novi izazov.

Osim njih, definitivno je otkupljen i Vedat Murići, do sada na pozajmici iz Lacija, i Pablo Mafeo, od Štutgarta. Murići se pokazao kao još jedna vrlo isplativa investicija.

Napustio ih je Take Kubo, koji je u dve nevezane sezone u Majorki imao najbolji učinak, zatim jedan od veterana Salva Sevilja, i levi bek Brajan Olivan koji će ove sezone igrati za Espanjol.

Došli: Vedat Murići (Lacio, 7.700.000), Pablo Mafeo (Štutgart, 3.000.000), Predrag Rajković (Rems, 2.000.000), Tino Kadevere (Lion, pozajmica 400.000), Hose Kopete (Ponferadina, bez obeštećenja), Rodrigo Batalja (Sporting, bez obeštećenja)

Otišli: Metju Hope (Midlzbro, 3.000.000), Joan Sastre (PAOK, 400.000), Manolo Reina (Malaga, bez obeštećenja), Salva Sevilja (Alaves, bez obeštećenja), Brajan Olivan (Espanjol, bez obeštećenja), Aleksandar Sedlar (Alaves, bez obeštećenja), Aleiš Febas (Malaga, bez obeštećenja), Đordi Mobula (Rasing, pozajmica)

KADIZ: NEMA PARA, NEMA NI MUZIKE

Najsimpatičnijem klubu Primere trebalo je dugo da se aktivira, jer su mu budžetska sredstva izuzetno mala. Čini se da Kadiz realno nema rešenje za poraze u prva tri kola, a navijači se već ljute na upravu.

Doveli su mladog Urugvajca Brajana Okampa kiz Montevidea, Belgijanca Tea Bongondu iz Genta, zatim Avera Mabila iz Turske.

Obezbeđen je kontinuitet igrača kao što je Viktor Čust, nakon pozajmice preuzetog od Reala, zatim Rubena Alkaraza i San Emeterija, a stigao je Đoseba Zaldua iz Real Sosijedada. Ipak, radi se o slabašnim pojačanjima i Kadiz čeka mnogo problema u ovoj sezoni.

Došli: Teo Bongonda (Genk, 3.000.000), Brajan Okampo (Nasional, 1.900.000), Ruben Alkaraz (Valjadolid, 1.000.000), Viktor Ćust (Real Madrid, 1.000.000), Aver Mabil (Midtjiland, bez obeštećenja), Hoseba Saluda (Real Sosijeda, bez obeštećenja), Fede San Emeterio (Valjadolid,, bez obeštećenja), Anotnio Blanko (Real Madrid, pozajmica)

Otišli: Salvi Sančez (Rajo Valjekano, bez obeštećenja), Jens Jonson (AEK, bez obeštećenja), Varazdat Harojan (Anortozis, bez obeštećenja), Huan Flere (Algesiras, pozajmica), Alvaro Himenez (Las Palmas, pozajmica), Raul Para (Mirandes, pozajmica), Milutin Osmajić (Vizela, pozajmica), Martin Kalderon (Selta B, pozajmica), David Majoral (nema klub), Nano Mesa (nema klub), Karlos Akpo (nema klub), Alberto Perea (nema klub)

ALMERIJA: ODE SADIK, TU JE MILOVANOVIĆ

Šeik Turki je uspeo da proda Umara Sadika, ne za najavljivanih 30.000.000, ali ipak za 20.000.000 evra. To će mu pomoći da ispoštuje „inteligentne španske zakone“ i da upiše sve igrače koje je Almerija dovela ove godine.

Za našu publiku, pored Srđana Babića, koji je sada formalno kupljen od Crvene Zvezde, zaigraće i Marko Milovanović, koji je stigao iz Partizana u zamenu za 3.500.000 evra. Potpisao je na šest godina, a u medijima se ističe da se radi o velikom talentu, i podvlači njegovih 196 centimetara visine i odlična igra glavom u kaznenom prostoru. Za sada ipak nije imao priliku da se pokaže, za razliku od Babića, prošle godine jednog od najboljih štopera druge lige.

Iz brazilskog Santosa i kao zamena za Sadika stigao je Leo Baptistao – dobro poznat Špancima jer je igrao između ostalog u Atletiku, Betisu i Viljarealu. Čuvar mreže će biti Fernando Paćeko, bivši golman Alavesa.

Poslednjeg dana prelaznog roka, kao druga alternativa za Sadika, iz Remsa je stigao Bilal Ture. A uz njih će u narednoj sezoni u Almeriji igrati i Lazaro Vinisijus iz Flamenga i Gonzalo Melero iz Levantea.

Došli: Kaiki (Santos, 7.000.000), Marko Milovanović (Partizan, 3.500.000), Alehandro Poso (Sevilja, 3.000.000), Gui Guedes (Vitorija Gimaraeš, 3.000.000), Leo Baptisatao (Santos, 1.500.000), Srđan Babić (Crvena zvezda, 1.100.000), Arnau Sola (Barselona U19, bez obeštećenja), Hobulang Mendes (Lorijan, bez obeštećenja), Martin Šviderski (Mančester junajted U21, bez obeštećenja), Fernando Pačeko (Alaves, bez obeštećenja), Adrijan Embarba (Espanjol, ?),

Otišli: Umar Sadik (Real Sosijeda, 20.000.000), Giorgi Makaridze (Ponferadina, bez obeštećenja), Aitor Bunjuel (Tenerife, bez obeštećenja), Huan Viljar (Ueska, bez obeštećenja), Nikola Maraš (Alaves, pozajmica), Arvin Apija (Tenerife, pozajmica), Kristijan Oliveira (Boston River, pozajmica), Havi Robles (Fuenlabrada, pozajmica), Arnau Sola (Mursija, pozajmica), Hose Karlos Laso (Espanjol, ?), Danijel Kariso (nema klub), Jonatan Silva (nema klub), Dragan Rosić (nema klub)

VALJADOLID: RONALDO DOVEO KENEDIJA

Valjadolid je u poslednjem potezu prelaznog roka doveo Roberta Kenedija iz Čelzija – poznatog španskoj publici jer je igrao u “Euro” Granadi.

Ronaldo je obećao pojačanja – u skladu sa svojim mogućnostima. I nije izneverio, ali mogućnosti su takve kakve jesu. Stigla su nova-stara lica kao golman Serhio Asenho, koji se nakon Atletika, Malage i Viljareala vraća u svoj prvi klub, i Serhio Eskudero, dugogodišnji igrač Sevilje, formiran u Valjadolidu. Uz njih, čak desetak igrača je vraćeno sa pozajmice, kao na primer Serđi Gvardiola iz Rajo Valjekana.

Došli: Gonsalo Plata (Sporting, 3.000.000), Monću (Granada, 1.200.000), Mikael Malsa (Levante, 500.000), Ivan Sančez (Birmingem, 100.000), Serhio Eskudero (Granada, bez obeštećenja), Serhio Asenho (Viljareal, bez obeštećenja), Zuhair Fedal (Sporting, bez obeštećenja)

Otišli: Ruben Alkaras (Kadiz, 1.000.000), Kiko Olivas (Kartahena, bez obeštećenja), Naćo Martines (Tenerife, bez obeštećenja), Hose Antonio Karo (Burgos, bez obeštećenja), Dijego Alende (Andora, bez obeštećenja), Raul Karnero (Deportivo La Korunja, pozajmica), Serhio Benito (Kordoba, bez obeštećenja), Pablo Erivas (Malaga, bez obeštećenja), Fede San Emeterio (Kadiz, bez obeštećenja), Viktor Garsija (Alkorkon, bez obeštećenja), Valdo Rubio (Tenerife, bez obeštećenja), Stiven Plaza (Njujork Red Buls II, bez obeštećenja), Saidi Janko (Bohum, pozajmica), Paulo Vitor (Rio Ave, pozajmica), Seku Gasama (Rasing, pozajmica), Roberto (nema klub)

ĐIRONA: NE TAJ GVARDIOLA I NE TAJ RIKELME

Klub Pera Gvardiole je predstavio Migela Gutjereza, koji je za 4.000.000 kupljen od Real Madrida, odnosno njegove filijale Kastilje. Rodrigo Rikelme, je stigao na pozajmicu iz Atletika. Gutjerez stiže na mesto levog beka, dok će Rikelme ojačati napad, uz Urugvajca Stuanija, i još jednu novinu, Tatija Kasteljanosa koji je prošle sezone bio prvi golgeter MLS lige. Takođe, vraća se i Janhel Erera, poznat španskoj publici iz Granade i Espanjola, na pozajmicu iz Mančester Sitija.

Manu Valjeho, napadač Valensije, zatim Toni Vilja, Oriol Romeu, i čak dva golmana: Toni Fuidias, još jedan igrač Realove Kastilje, i Paulo Gazaniga – potvrđeni su poslednjeg dana prelaznog roka. 

Došli: Migel Gutijerez (Real Madrid, 4.000.000), Havi Ernandez (Leganes pozajmica 500.000), David Lopez (Espanjol, bez obeštećenja), Reinijer (Real Madrid, pozajmica), Valentin Kasteljanos (Njujork siti, pozajmica), Jan Kouto (Mančester siti, pozajmica), Janhel Erera (Mančester siti, pozajmica), Rodrigo Rikelme (Atletiko Madrid, pozajmica), Oriol Romeu (Sautempton, ?), Toni Fuidijas (Real Kastilja, ?)

Otišli: Hairo Iskjerdo (Kartahena, bez obeštećenja), Jordi Kalavera (Lugo, bez obeštećenja), Aleks Galjar (Malaga, bez obeštećenja), Adrijan Ortola (Deinze, bez obeštećenja), Gabi Martinez (San Fernando, pozajmica), Honatan Dubasin (Albasete, ?), Aleks Sala (Sabadelj, pozajmica), David Hunka (nema klub), Viktor Sančez (nema klub)

Piše: Ognjenka MARIĆ


tagovi

Letnji prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Barselona
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara