Krenuli po još jednu
Krenuli po još jednu

Tri koraka u Bukureštu: Euro, Liga B i njegovo visočanstvo fudbal

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.10.18. | 10:44

Dok čekamo 15 sati…

Čim su grupe žrebane fudbalski svet je prokomentarisao: Srbija i Rumunija će se boriti za prvo mesto u Grupi C. I posle 2:2 u Humskoj došao je red i na revanš u Bukureštu. Neće biti lako. Rumuni pucaju od samopouzdanja posle sedam utakmica bez poraza. U poslednjih osam kod kuće imaju skor od šest pobeda, remi sa Crnom Gorom i poraz od Holandije (0:3) na prijateljskoj iz novembra 2017. Međutim, sudeći po prvom meču iz Beograda kvalitet je na strani Orlova, a nema sumnje da i Srbija ima šta sebi da dokazuje. Ovog puta više je razloga.

EURO 2020

Izabrane vesti

Pisali smo “milion” puta o tome koliko će Liga nacija da promeni sistem kvalitikafija za Evropsko prvenstvo, pa da posle prva tri kola sada to u praksi pojasnimo. Ukoliko bi Srbija slavila u Bukureštu sva je prilika da bi takmičenje u Grupi C završila na prvom mestu, pošto bi Rumunima odmakla na velikih pet bodova razlike, a u novembarskim mečevima bi bila domaćin Crnoj Gori i Litvaniji. Šta to znači? To znači da bi Orlovi sebi obezbedili odstupnicu u slučaju neuspešnih kvalifikacija za Euro. Odnosno, ako kroz kvalifikacije i ne bi prošli do kontinentalne smotre imali bi priliku da u baražu obezbede tu privilegiju. U baražu bi igrali protiv ostalih najboljih timova iz Lige C Lige nacija. Ako se do kraja takmičenja stanje na tabeli ne bi menjalo to bi bili Škoti, Finci i Bugari. U priču bi po trenutnom plasmanu  mogli da ulete i Albanci, Izraelci, Grci i Norvežani. Uz dužno poštovanje svima: sve slabije selekcije od Srbije. I čini se lakši put do Eura nego kroz kvalifikacije.

LIGA B

Miloš Veljković protiv Rumuna

Drugi motiv za Orlove. Ako je opredeljenje Fudbalskog saveza Srbije već takvo da se forsiraju mladi igrači ono nije uvedeno zbog trenutnog kvaliteta nekadašnjih U19 evropskih i U20 svetskih šampiona, već zbog prostora da se oni dalje razvijaju i jednog dana stasaju u ozbiljnu ekipu koja bi mogla da, primera radi, napadne bar četvrtfinale Mundijala. A neće se toliko razviti ako budu igrali protiv timova kakvi su Litvanija, Crna Gora i Rumunija. Potrebni su i jači protivnici. U Ligi B već bi mogli da se ukrste sa ekipama kakve su Austrija, Češka, Rusija, Švedska, Turska, Danska… Izazovniji rivali. Stepenici koje moraš da preskočiš ako želiš da uopšte uletiš u kolo sa najvećima.

NJEGOVO VISOČANSTVO FUDBAL

Dušan Tadić, kapiten

Treći korak u ovom tekstu, ali bi u glavama svih u reprezentaciji morao bi da važi za prvi. Jer džaba i plasman na Euro, džaba i Liga B, džaba sve ako se ne igra dobar fudbal. Imali smo i u prošlosti kvalitetne igrače, imali smo i poneki dobar rezultat, ali budimo iskreni – dobar fudbal se baš i nije vezivao uz reprezentaciju Srbije. I zato pre no što makar i počnemo da maštamo o nekakvim uspesima na Euru ili gde već, hajde da se usredsredimo na ono osnovno. Hajde da se potrudimo da razliku od prvog meča u Bukureštu ne pravimo onako naivne greške u odbrani i dozvoljavamo da nas Nikolae Stančiju ubija na kontre i ukrade nam bodove koji su morali da ostanu u Beogradu. Da ne ispadne da je ona pobeda u Crnoj Gori bila izuzetak, već da bar nagovestimo da bi kvalitetna igra mogla da postane navika. U kvallifikacijama za Mundijal dve pobede vezivali smo samo posle utakmica sa nedoraslom Moldavijom. Kao da nam je bilo potrebno da se malo osokolimo (posle duela sa Moldavijom smo dobijali i Austriju i Irsku na strani), ali još manje da prerano poletimo u vazduh i bolno ateriramo.

Stančiju ne sme da prođe. I to su već mogli da nauče Saša Lukić i Nemanja Maksimović,  koji su ga u odsustvu Aleksandra Kolarova jurili i u Humskoj. Miloš Veljković je proklizavao na Topčiderskom brdu, ali je delovao mnogo sigurnije pod Goricom. Nikola Milenković i Aleksandar Mitrović već su postali konstanta. Ako ih i ostali isprate, ako svi zajedno nastave da se propinju na prste pokušavajući da dohvate one iznad sebe, mogli bismo ovu Ligu nacija - a ušli smo u nju prilično nezainteresovani - da pamtimo kao početak neke nove, mnogo lepše ere za srpski fudbal.

GRUPA C:

15.00: (3,10) Rumunija (3,10) Srbija (2,45)
20.45: (4,60) Litvanija (3,40) Crna Gora (1,85)

(FOTO: Star Sport)


tagovi

fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara