Tri stvari su zagarantovane u proleće - sunce, cveće i Hamburger na 16. mestu Bundeslige

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.05.18. | 10:37

Dino se uvek spasavao, a izgleda da će i sada

Teturanje na ivici provalije svake godine je za HSV uobičajena pojava, samo što ovoga puta momci sa severa Nemačke to rade stojeći na jednoj nozi, žonglirajući i gutajući vatru u istom trenutku. Nije za badava Hamburger poznat i kao Dino, jedini stalni član Bundeslige otkako je ona osnovana 1963. godine, ali i pored svega toga njegov najnoviji pokušaj spasavanja je ujedno i novo pomeranje granica kredibiliteta koji poseduje.

Prošle subote kada je kao gost pobedio u Volfzburgu sa 3:1, želeo je da pošalje poruku kako namerava da izbegne poniženje ispadanja iz elitnog ranga, koje je jednostavno “neizbežno” prema mišljenju lokalnog Hambuger Morgenposta. “Titz, Tore, Tiki-Taka”, bio je euforističniji opis utakmice od strane čuvenog Bilda. Tore, odnosno golovi, su možda i najiznenađujući aspekt cele ove priče oko HSV-a, kao i Kristijan Titc - treći trener u sezoni - i način na koji je podigao formu ovog tima.

Izabrane vesti

Ali, najpre da vidimo kako su to Dinosurusi odjednom opet glavna tema priče u borbi za opstanak, umesto da su već umrli i da se spremaju za Cvajtu.

Pre samo dve i po nedelje, HSV je bio pušten niz vodu. Poraz na gostovanju u Hofenhajmu od 2:0 ostavio ga je na osam bodova zaostatka od bezbedne zone, četiri kola pre kraja. Ukoliko bi uspeo da realizuje veliki beg od Cvajte na kraju ove sezone, bio bi to, statistički gledano, najveći uspeh u nemačkom fudbalu svih vremena. Jer, nijedan tim u istoriji Bundeslige nije se do sada izvukao kada je imao toliki zaostatak na tabeli u završnici sezone (-8).

Međutim, pošto je sebi dao tračak nade minimalnom pobedom protiv jednog od rivala za opstanak Frajburga od 1:0 (radi se o klubu koji ni po čemu nije nivo Hamburgera), priča se potpuno promenila. Onda je došao i Volfzburg, još jedan kandidat za ispadanje, čiji su se igrači tokom 90 minuta teturali kao da su pijani iz kafane došli pravo na teren, a pride ih je pre toga Borusija Menhengladbah otresla sa 3:0, što je olakšalo posao HSV-u da se novom pobedom aktivno uključi u borbu za život.

Makar za baraž sa trećeplasiranim iz Cvajte. To su utakmice odluke koje Hamburgeru i te kako leže, kao i finiši sezone u kojima je u poslednje četiri čak dva puta opstajao pobedama u poslednjem kolu. Ovi dani i nedelje u maju su oni dani kada Hamburgerova želja za cikličnim samouništenjem jednostavno iščezava posle mučne sezone ili kao što Nemci vole da kažu, tri stvari su zagarantovane u proleće - sunce, cveće i HSV na 16. mestu Bundeslige.
Verujem da možemo da opstanemo. Nisam gubio nadu ni kada smo bili poslednji na tabeli i 15 utakmica bez pobede, pa neću ni sada kada smo tu blizu, na samo dva boda”, kaže preporođeni vezista Aron Hunt, koji je kod novog trenera prekomandovan u špic napada što je dalo odlične rezultate.

A i zašto bi gubio nadu? Hamburger se uvek spasavao, a izgleda da će i sada.

Umesto da kuka nad rasporedom u završnici sezone i bavi se razlozima zbog kojih je HSV tu gde jeste, trener ovog tima je podesio specifično raspoloženje unutar ekipe tako što je poslednje tri utakmice poređao po važnosti kao na Svetskom prvenstvu.
Volfzburg je bio naše četvrtfinale”, rekao je Titc prošlog vikenda, “a sada nas čeka polufinale u Frankfurtu”, najavio je trener današnje gostovanje u poslednje vreme posrnulom Ajntrahtu od 15.30 časova.

Ukoliko bi rezultat bio povoljan za Hamburger, sve oči navijača i igrača HSV-a bile bi uprte u “finale” koje bi se igralo sledeće subote protiv Borusije iz Menhengladbaha na Folkspark stadionu takođe od 15.30.

Za sve to najveće zasluge idu na račun trenera Titca. Kada je bio promovisan u martu iz rezervnog tima kao zamena za Bernda Holerbaha, izgledao je kao jeftini vršilac dužnosti koji će da prevede Hamburger do neizbežnog ispadanja u niži rang i započeti rekonstrukciju u danima kada su oterani predsednik Heribert Bruhagen i sportski direktor Jens Tod.

Međutim, 47-godišnji trener je pravo niotkuda usadio igračima samopouzdanje, i oživeo ponovo zaboravljenog Luisa Holtbija, koji je kod prethodnih trenera Gizdola i Holerbaha bio navijač na tribinama umesto igrač na terenu.
Prvi put za četiri godine koliko sam u Hamburgu igramo fudbal”, izjavio je posle pobede u Volfzburgu Holtbi, inače strelac četiri pogodaka na poslednjih pet utakmica.

Holtbi je zbog te izjave bio prekoren od strane Titca, inače velikog prijatelja, koji smatra da je to nepoštovanje prema bivšim trenerima, ali je sve pripisao euforiji u kojoj se igrač našao. Sasvim iskreno, teško je raspravljati se da li je bivši vezista Šalkea i Totenhema bio u pravu, ali je činjenica da je novi trener iz jedne oronule ljušture izvukao novu, zdravu priču, koja bi lako mogla da postane jedna od najlepših fudbalskih bajki ovog proleća.

Pod uslovom da danas padne Ajntraht u “polufinalu”…

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sub 15:30 3017 NEM 1 Eintr.Frankfurt - Hamburger ds X2 1,70
Ukupna kvota1,70

BUNDESLIGA - 33. KOLO

Subota
15.30: (1,90) Menhengladbah (3,50) Frajburg (4,10)
15.30: (1,33) Dortmund (5,40) Majnc (8,50)
15.30: (2,05) Ajntraht (3,45) Hamburg (3,60)
15.30: (3,35) Augzburg (3,35) Šalke (2,20)
15.30: (9,50) Keln (6,00) Bajern (1,28)
15.30: (2,75) Hanover (3,05) Herta (2,75)
15.30: (1,70) RB Lajpcig (3,90) Volfzburg (4,80)
15.30: (4,30) Verder (3,70) Leverkuzen (1,82)
15.30: (3,15) Štutgart (3,45) Hofenhajm (2,25)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Action Images


tagovi

sportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara