Trka je otvorena, živ je Siti! Stara utvara i milimetri sprečili Liverpul da reši titulu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.01.19. | 22:47

Gol tehnologija i hirurgija Leroja Sanea napravili prevagu u meču sezone

Sezona je spašena, šampionsku trku u Premijer ligi ćemo još gledati zahvavljujući milimetrima koji su odlučili meč sezone na Etihadu. Mančester Siti je pobedom od 2:1 naneo prvi poraz Liverpulu u sezoni i ostao u igri za odbranu titule. A milimetri su delili Redse od boda ili možda čak pobede kojom bi prelomili pitanje šampiona Engelske. Ovako, šampion je prišao lideru na četiri boda i gledaćemo uzbudljivu trku do kraja... 

Ključni detalji meča su bili šansa za Liverpul u 18. minutu i pobedonosni gol Sanea u 72. minut kada je milimetarski preciznim udarcem matirao čudesnog Alisona. Ali su razliku napravili i Pep Gvardiola, Rahim Sterling i Liverpulova "utvara" Serhio Aguero. Alison je na kraju spasao Liverpul i ubedljivijeg poraza.

Izabrane vesti

Gvardiola je pobedio na Klopov način. Nautralisao je munjevite kontre i polukontre Redsa i baš na taj način došao do drugog gola vrednog pobede, a možda i titule. Nije bilo iznenađenja u startnim postavama. Gvardiola je levi bok zakrpio sa Laportom kao prinudnim rešenjem, dok je Klop ipak izabrao onu oprezniju varijantu bez Šaćirija iza udarne trojke sa nešto defanzivnijom trojkom na sredini terena.  

Žestok tempo i intezivna duel igra u prvih 15 minuta su rasplamsli utakmicu, ali šansi nije bilo sve do tog famoznog 18. minuta.

Tandem Salah - Firmino je duplim pasom lansirao Manea na Edersona, Senegalac je gađao kako treba, ali je pogodio stativu. A još veća šansa je usledila dok kada se lopta odbila od stative! Stons je napucao Alisona i lopta je krenula natrag u praznu mrežu. Uspeo je Sitijev štoper da se na brzinu ispravi i da je izbaci kada je prelazila gol-liniju. Kasnije je izračunato: 12 milimetara je tada delilo Redse od vođstva...

Sitiju je trebalo skoro pola sata da stvori prvu ozbiljnu šansu kada je Sterling sjajnom povratnom loptom poslužio Davida Silvu na penalu, ali je Španac u sjajnoj situaciji izblokiran. Nije Siti uspevao da uputi šut u okvir gola, Liverpulova odbrana je delovala besprekorno. Do finiša poluvremena...

Dugo je trajao taj napad Građana u 40. minutu, dva puta su pokušavali sa levog krila loptama na Aguera i drugi put je prošlo. David Silva je pronašao Argentinca na prvoj stativi koji se majstorski snašao na malom prostoru. Sjajnim prijemom je pobegao od skamenjenog Lovrena i onda iskosa zakucao loptu iznad Alisonove glave, pod prečku. Ništa tu nije mogao golman Liverpula, Aguero je ispalio projektil! Sedmi put u sedam mečeva protiv Liverpula na Etihadu je Argentinac uspeo da zatrese mrežu Redsa. Ubica!

Primljeni gol je dao gas Liverpulu da napadne kako zna i ume u drugom poluvremenu. Aleksander Arnold u 56. minutu tukao pored gola, a onda je Fabinjo zamenio Milnera i Liverpulov pritisak se pojačao. Ederson je nakon jednog Trentovog centaršuta zaplivao u prazno i dao šansu Liverpulu. Ono što Redsi nisu uspeli tada, jesu u 64. minutu. Aleksander Arnold je poslao centaršut na drugu stranu gde je Robertson sjajno glavom vratio na peterac, a Bobi Firmino pogodio praznu mrežu.

Liverpul je naplatio bolju igru u drugom poluvremenu, ali je regovao i Gvardiola. Gundogan je zamenio Davida Silvu i vratio balans Građanima na sredini terena. Sevnula je kontra u 72. minutu za novu erupciju na Etihadu. Sterling je probio bivši klub kroz sredinu i sačekao Sanea da se ubaci sa levog krila. Lovren je zakasnio da napravi ofsajd zamku, a Nemac milimetarski preciznim uracem od suprotnu stativu pogodio za 2:1. Sitne greške se ne praštaju u ovakvim mečevima, a Lovren ih je napravio previše... 

Klop je pokušao uvođenjem Šaćirija u poslednjih petnaestak minuta umesto umornog Manea. Švajcarac je nedavno rešio derbi protiv Juanjteda i sličan zadatak je dobio i protiv drugog mančesterskog rivala. Nervoza golmana Edersona i nekoliko njegovih loših procena su dali šanse Liverpulu za izjednačenje, ali su saigrači u defanzivi pokrili greške Edersona.

Imao je Aguero šansu u 82. minutu da sve reši. Lovren je očajno reagovao na sredini terena i dao Sterlingu šansu za još jednu munjevitu kontru. Brzonogo krilo je proigralo Aguera koji je krenuo da dribla Alisona, ali ga je Brazilac pročitao i spasao čist gol. Alison je i u nadoknadi vremena dao nadu Liverpulu kada je zaustavio zicer Bernarda Silve. Ulaskom Staridža umesto Vajnalduma u poslednjih nekoliko minuta je Liverpul krenuo na sve ili ništa. Ali nije uspeo... Siti je izdržao i pobedom vratio šampionsku trku u Premijer lige. 

PREMIJER LIGA - 21. KOLO

Utorak

Everton – Lester 0:1 (0:0)
/Vardi 58/

Arsenal – Fulam 4:1 (1:0)
/Džaka 25, Lakazet 55, Ramzi 79, Obamejan 84 – Kamara 69/

Kardif – Totenhem 0:3 (0:3)
/Kejn 3, Eriksen 12, Son 26/

Sreda

Bornmut - Votford 3:3 (3:3)
/Ake 34, Vilson 37, Frejzer 40 - Dini 14, 27, Sema 38/

Čelsi - Sautempton 0:0

Hadersfild - Barnli 1:2 (1:1)
/Muni 33 - Vud 40, Barns 74/

Vest Hem - Brajton 2:2 (0:0)
/Arnautović 66, 68 - Stivens 56, Dafi 58/

Vulverhempton - Kristal Palas 0:2 (0:0)
/Aju 83, Milivojević 90+5pen/

Njukasl - Mančester Junajted 0:2 (0:0)
/Lukaku 64, Rašford 80/

Četvrtak
Mančester Siti - Liverpul 2:1 (1:0)
/Aguero 40, Sane 72 - Firmino 64/

(FOTO: Reuters)


tagovi

Rahim SterlingSerhio AgueroLeroj SaneRoberto Firmino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara