©AFP
©AFP

TSC bi u evropskim kvalifikacijama mogao da krene Putem svile, Marko Jevtović pogodio u 90. za pobedu

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.05.24. | 20:05

Trabzon obezbedio treće mesto u turskoj Superligi i plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope, Srbin verovatno doneo opstanak Gazijantepu

Izgubili su fudbari TSC-a od lučanske Mladosti u pretposlednjem kolu Mozzart Bet Superlige Srbije i tako ostali bez šanse da se domognu kvalifikacija za Ligu šampiona. To ne mora da bude nužno loše po tim iz Bačke Topole, pošto će u slučaju da Crvena zvezda pobedi Vojvodinu i osvoji Kup Srbje, TSC krenuti od poslednjeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, što znači garantovano igranje minimalno u glavnoj fazi (ne možemo više govoriti grupnoj) Lige konferencije. Da je tim sa severa Srbije igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, krenuo bi od drugog kola i ne bi imao sigurnu evropsku jesen.

Dok čeka ishod duela koji će se za tri dana odigrati u Loznici, ekipa Žarka Lazetića može da usmeri pažnju na ostale evropske lige i potencijalne rivale u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Jednog više zna od danas. Trabzon je golom Nigerijca Pola Onuačua trijumfovao na gostovanju Bašakšehiru 1:0 i tako kolo pred kraj matematički obezbedio plasman u kvalifikacije za drugo po važnosti međunarodno takmičenje. Nije nerealno da žreb spoji klub iz grada na obali Crnog mora i istorijskog Puta svile sa TSC-om, uzimajući u obzir da UEFA koeficijent turskog tima iznosi 11.500, a Topolčana 5.275. TSC će sa takvim koeficijentom sigurno biti nepovlašćen u bilo kojoj kvalifikacionoj rundi, dok bi Trabzon bio povlašćen u drugoj (koju će podsećamo TSC igrati samo ako Vojvodina osvoji kup).

Izabrane vesti

Jedan od heroja dana u turskom fudbalu je i Marko Jevtović. Nekadašnji vezista Partizana dao je gol u 90. minutu za vođstvo Gazijantepa nad Fatih Karagumrokom (2:1), da bi domaćin u nadoknadi dao još jedan gol i pobedio 3:1. Da sve bude još spetakularnije, on je ušao u igru samo minut i po pre nego što je zatresao mrežu Karagumruka. Pogodak srpskog igrača verovatno će se nakon poslednjeg kola ispostaviti ključnim u borbi za opstanak, jer Gazijantep ima tri boda više od prvog tima ispod crte Hataja, identičan međusobni skor i identičnu gol-razliku. Samo bi tragičan splet okolnosti mogao da izbaci Jevtovićev tim u drugu ligu.

Bešiktaš je mogao da iskoristi poraz Bašahšehira i izjednači se na četvrtom mestu, ali su Orlovi kiksnuli i odigrali samo 2:2 protiv pomenutog Hataja. Kolo pred kraj Bešiktaš ima dva boda manje i izvesno je da se preko prvenstva neće domoći Evrope. Rezervnu šansu imaće preko državnog kupa, gde ga očekuje finale baš protiv Trabzona.

Ipak, sve je u pretposlednjem kolu uprto u sutrašnji međusobni meč Galatasaraja i Fenerbahčea, gde se na Ali Sami Jenu sprema velika fešta povodom osiguravanja titule ako Galata ostane neporažena protiv omraženog rivala.

TURSKA 1 - 37. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Petak

Istanbul - Sivas 1:3 (0:2)

/Temel 81 - Harisis 17, Turgunbojev 43, Koita 54/

Antalija - Adana Demir 2:1 (1:0)

/Mendoza 30ag, Jilmaz 74 - Ajmbetov 65/

Subota

Ankaragudžu - Pendik 0:0

Bašakšehir - Trabzon 0:1

/Onuaču 45+2/

Bešiktaš - Hataj 2:2

/Fernandeš 50, Abubakar 90+7 - Masanga 26, Dele Baširu 55/

Gazijantep - Fatih Karagumruk 3:1

/Ersoj 47, Jevtović 90, Monteiro 90+10 - Markao 67/

Rize - Kasimpaša 0:0

Samsun - Alanja 1:1

/Muandilmađi 60 - Ajdin 14/

Kajseri - Konja 2:2

/Mane 33, 78 pen - Dikmen 37, Enzonzi 75/

Nedelja

18.00: (2,25) Galatasaraj (3,60) Fenerbahče (3,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

TrabzonTSC Bačka Topola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara