Jago Aspas (Reuters)
Jago Aspas (Reuters)

Tu su Sarabija i Traore, a nema mesta za Aspasa: Da li je učinjena nepravda prema najboljem asistentu Primere?

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.05.21. | 08:36

Ujedno i čoveku koji je sa šest uzastopnih golgeterski dvocifrenih sezona u Ligama petice ušao u društvo Mesija, Ronalda, Levandovskog, Kejna, Suareza i Salaha

Mnogo je kritika na račun spiska koji je tokom jučerašnjeg dana obelodanio selektor Španije Luis Enrike. Glavna polemika po medijima i društvenim mrežama tiče se izostanka Serhija Ramosa, odnosno činjenice da lista od 24 fudbalera ne uključuje niti jednog fudbalera Real Madirda.

I dok je Enrike obrazložio razloge za nepozivanje Ramosa i arguentovao ih kroz činjenicu da legenda Real Madirda usled povreda nije u takmičarskom ritmu, ostaje da se zapitamo da li je možda još više oštećen Jago Aspas, najbolji asistent Primere u tek završenoj sezoni.

Izabrane vesti

(2,30) Crvena zvezda (3,10) Partizan (3,35)

Svojevremeno, Liverpulov promašaj, po povratku u Primeru naredne 2014/15 nije se sa njim usreila ni Sevilja, ali kada je ponovo obukao dres svoje Selte, nastavio je tako gde je stao nakon blistavog perioda od 2011. do 2013. Tada je na 69 ligaških duela brojao 35 golova i šest asistencija. Poslednjih šest sezona je sinonim za Seltu i konstantno okončava sezone sa dvocifrenim brojem pogodaka.

Iskusni napadač je zakljčno sa takmičarskom 2020/21 postao sedmi u klubu fudblera koji su u poslednjih šest sezona postizali 14 ili više pogodaka u ligama Petice. Stao je rame sa Lionelom Mesijem, Kristijanom Ronaldom, Robertom Levandovskim, Harijem Kejnom, Mohamedom Salahom i Luisom Suarezom. Mnogi će reći uljez u Creme de la creme društvu i gledajući imena koja su obeležila drugu polovinu prve i drugu deceniju 21. veka zaista to jeste. Međutim, to ga ne lišava epiteta jednog od najkonstantnijih napadača Starog kontinenta, kao i najboljeg asistenta Primere. Aspas je uz 14 golova dodao 13 asistencija ove sezone i iza sebe ostavio Markosa Ljorentea sa 11, odnosno Janika Karaska i Tonija Krosa sa po deset dodavanja koja su prethodila golovima saigrača.

I ne bi bio problem da je Aspas izostao na spisku Furije u konkurenciji, fudbalera kvaliteta približnog onom koji je svojevremeno krasio Davida ViljuFernanda Toresa, ili jednog Raula Gonzalesa, Fernanda Morijentesa. Ali u ofanzivna linija Španaca u sastavu: Alvaro Morata (Juventus), Đerard Moreno (Viljareal), Iker Ojarzabal (Real Sosijedad), Pablo Sarabija (PSŽ), Feran Tores (Mančester siti), Adama Traore (Vulverhempton). Pritom je Enrike imao pravo na 26 fudbalera, a selektirao samo 24.

Da odmah izuzememo Đerara Morena, špica Viljareala koji je sa Karimom Benzemom podelio drugo mesto liste strelaca sa 23 gola, a uz to dodao i sedam asistencija. Aspas ga je nedavno u razgovoru za Radio Marca-u pokazao šta misli o njemu.

“Moreno je najbolji španski špic. Ne samo ove sezone. I prošle je bio odličan, a ove dominira ne samo Primeri već i u Ligi Evrope.“

Po strani ćemo ostaviti i Alvara Moratu kao svakako najzvučnijeg pojedinca špnaske navale. Dabl-dabl od 11 pogodaka i deset asistencija na 32 meča u Seriji A za Juve u kombinaciji sa iskustvom (39 nastupa i 19 golova za nacionalni tim) su parametri zbog kojih je i njegovo mesto zacementiramo.

I to je to od klasičnih špiceva. Svi ostali su krilni napadači. Mikel Ojarzabal je imao odličnu sezonu u Real Sosijedadu (11 golova, osam asistencija), Feran Tores je budućnost Furije i često je znao da koriti prilike koje mu je Pep Gvardiola ukazivao, kako u Premijer ligi (sedam golova), tako i u Ligi šampiona (četiri pogotka). Ništa tu nije sporno.

Ali pitanje je otkud na spisku Adama Traore i Pablo Sarabija pre Jaga Aspasa? Španski mediji obožavaju zver iz Vulverhemtona, ali čini se da se na spisku našao na konto stare slave i sezone 2019/20, kada je u tandemu sa Raulom Himenezom uništavao odbrane u elitnom rangu engleskog fudbala. Nema drugog objašnjenja jer je ove takmičarske bio samo bleda senka prošlogodišnjeg Traorea , postigavši dva i namestivši tri gola na 37 utakmica.

Još čudnija je Enrikeova odluka da se pozove Pablo Sarabija, desno krilo na koje Pari Sen Žermen maltene nije računao u Ligi šampiona, golovi koje je postizao u Ligi 1, padali su protiv Nima, Bresta, Strazbura.

Za to vreme Aspas je na 33 utakmice (2,871 minut na terenu) učestvovao u 27 golova svog tima, što će reći da je postizao ili nameštao gol na svakih 106 minuta.

Da rezimiramo. Najbolji asistent i drugi najefikasniji Španac u Primeri, igrač koji je deli prvo mesto po broju tačnih dodavanja u prostor, čovek sa drugim najvećim brojem ključnih pasova u konkurenciji Španaca u državnoj eliti i drugoplasirani na listi španskih igrača po broju priznanja za igrača utakmice. Za takvog fudbalera nije bilo mesta na spisku Furije.

Kako da se čovek ne zapita da li je učinjena nepravda?


tagovi

Jago AspasFudbalska reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara