Drugi pogodak Bejlija protiv Slavije (© Reuters)
Drugi pogodak Bejlija protiv Slavije (© Reuters)

U ponedeljak će svi gledati kako da izbegnu Leverkuzenov streljački vod: I Džerardov Rendžers je kao vojska (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.12.20. | 20:51

Lion Bejli dvostruki strelac, Škoti ne znaju za poraz od početka sezone, Molde se pridružio Arsenalu

Nemci su to već krstili kao preporod fudbala. Svih šest predstavnika igraće na proleće u UEFA takmičenjima. Da su na putu ozdravljena – dosad najviše vukao Bajern, a ostali kašljucali – najbolje se može primetiti na primeru Bajera iz Leverkuzena, koji nastavlja da oduševljava tamošnju i kontinentlanu javnost, pa se kao lider Grupe C Lige Evrope plasirao u nokaut fazu.

Uverljiv je bio sastav Petera Boša i protiv Slavije. U derbiju vrednom prvog mesta na tabeli i projektovano lakšeg protivnika na žrebu, Farmaceuti su dominirali terenom, nisu ostavili Česima ni gram nade i sa uverljivih 4:0 potvrdili status jednog od zabavnijih timova ove jeseni.

Izabrane vesti

Efikasnog, svakako. Šest su dali Nici na premijeri, pauzirali u Pragu – što im je i jedini poraz ove takmičarske godine, račnajući domaću i međunarodnu scenu – po četiri Hapoelu iz Ber Šefe i u gostima i kod kuće, tri minulog četvrtak u Francuskoj, pa još toliko u obračunu sa Slavijom. Na šest utakmica 20 golova. Više od tri po meču. Streljački vod!

Prva dva večerašnja su delo munje sa Jamajke, Liona Bejlija. Mada ga odlikuju izvanredne brzinske sposobnosti, „devetka“ Leverkuzena podsetila je da može da odmeni povređenog Lukasa Alarija. Argentinac je van konkurencije, zato Bejli leti terenom, prati akcije i pokazuje da je Liga Evrope njegova teritorija. Dva gola dao je posle asistencija Karima Belarabija i Patrika Šika, kraj svog imena ima pet komada u ovom takmičenju. Dovoljno da ga trener Boš poštedi napora u drugom delu, sačuva za bundesligaški okršaj sa Hofenhajmom, a njegova zamena Musa Dijabi najavila kako će u ponedeljak, kad se budu žrebali parovi šesnaestine finala, svi gledati da izbegnu tim sa Baj arene.

Vodila se bitka za prvo mesto i u Grupi D. Povoljniju poziciju na žrebu obezbedio je Glazgov Rendžers, pošto je pobedom u Poljskoj (2:0) ostao van domašaja Benfike i nastavio da, kao uvežbana vojska, seje strah kako na Ostrvu, tako i van njega.

Sastav Stivena Džerarda nastavio je čudesnu seriju bez poraza koja traje već 25 utakmica. U Premijer ligi Škotske je prvi ispred Seltika, na putu da prekine dominaciju velikog rivala, a i u Ligi Evrope igra izvanredno. Zahtevnu grupu sa Standardom iz Liježa, Benfikom i Lehom prošao je neokrznut i na Miejski stadionu potvrdio ogroman napredak pod palicom legendarnog kapitena Liverpula.

I to u šarenom sastavu, bez nekoliko vrlo bitnih igrača, poput Morelosa, Rufa, Tavarnijea, škotski predstavnik je demonstrirao razliku u klasi. Letošnji novajlija iz Sent Galena Sedrik Iten iskoristio je veliku grešku domaće odbrane posle pola sata i zakucavanjem lopte pod prečku doneo Ostrvljanima inicijalnu prednost, da bi sve bilo gotovo kad je Janis Hadži glavom prebacio loptu preko linije, iako je „pola“ gola zasluga Konora Goldsona.

Za to vreme Benfika je dvaput stizala prednost Standarda u Belgiji, ali i da je napravila preokret ne bi joj ništa vredelo. Moraće da se zadovolji drugim mestom.

Gostovanje Arsenala u Dablinu bilo je maltene revijalnog karaktera, iskorisito ga je Mikel Arteta da pruži šansu mladim igračima, a u prvi plan izbili su, pre svih, Nketija, Vilok i Balgun, s tim da će se sa meča protiv Dandalka (4:2) najviše pamtiti projektil Mohameda Elenija.

Daleko važniji susret u Grupi B igrao se u Beču, u direktnom sudaru su Rapid i Molde odlučivali ko ide dalje. Norvežani su na krilima dvostrukog strelca Magnusa Ejkremaupoznala ga je srpska publika leta 2019. kad se namerio na Čukarički i Partizan – sačuvali drugo mesto i igraće na proleće u drugom po značaju klupskom takmičenju UEFA.




LIGA EVROPE, ŠESTO KOLO

Grupa B

Dandalk – Arsenal 2:4 (1:2)

/Flores 22, Ore 85 – Nketija 12, Elneni 18, Vilok 67, Balgun 80/

Rapid – Molde 2:2 (1:1)

/Ricmajer 43, Ibrahimoglu 90 – Ejkrem 12, 46/

Grupa C

Leverkuzen – Slavija Prag 4:0 (2:0)

/Bejli 8, 32, Dijabi 59, Belarabi 90+1/

Hapoel Ber Ševa – Nica 1:0 (0:0)

/Hatuel 72/

Grupa D

Standard Lijež – Benfika 2:2 (1:1)

/Raskin 12, Tapsoba 60 – Everton 16, Pici 67 pen/

Leh – Rendžers 0:2 (0:1)

/Iten 31, Hadži 72/



tagovi

Lion BejliBajer LeverkuzenStiven DžerardGlazgov RendžersMoldeLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara