Dijara, Moreira, Kleo i Gomeš su pogađali u derbijima
Dijara, Moreira, Kleo i Gomeš su pogađali u derbijima

Učinak Partizanovih stranaca u derbijima – 11 igrača, 22 gola

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.01.19. | 16:24

Hoće li i Musa da dere?

Kako koji stranac dođe u Partizan izgovori, kao po matrici: “znam sve o večitom derbiju, jedva čekam tu utakmicu”. A onda na njoj – zablista.

Zovu najvećeg meča u Srba nije mogao da odoli ni Musa Ndžai, sviđa mu se što će već 27. februara, na Marakani, imati priliku da se dopiše na dugačku, reklo bi se i impresivnu, listu legionara, koji su tresli mrežu Crvene zvezde. Otkako su pre decenije počeli sve češće da pristižu fudbaleri sa stranim pasošima u ovdašnji fudbal, crno-beli su u velikom broju slučajeva baš od njih imali koristi u obračunu sa komšijama. Konkretno: 11 stranaca matiralo je odbranu crveno-belih, ukupno dalo 22 gola, ako se obračunaju prenstveni i mečevi Kupa Srbije, pa nije ni čudo što i ofanzivac, poreklom iz Gambije, navija da ukleše ime na spomenik koji su digli Almami Moreira, Antonelo Žuka i Lamin Dijara, najproduktivniji stranci u sudarima sa Zvezdom.
“Brat mi je pokazivao klipove sa večitog derbija, a uverio sam se da je atmosfera bila ludačka kad je Rikardo zatresao mrežu na poslednjem okršaju sa Zvezdom. Nikad ranije nisam video tako napet derbi. Jedva čekam da budem deo te utakmice”, izgovorio je na promociji Musa Ndžai, novajlija iz norveškog Stabeka i ukupno 48. stranac u Partizanu, ako se ne računaju fudbaleri poreklom iz bivših republika SFRJ.

Izabrane vesti

Musa Ndžai i Ivica Iliev

Od tih “punokrvnih” stranaca najsnažniji utisak, kako na terenu, tako i u srcima Grobara, ostavio je Lamin Dijara. Kako to obično biva, ušao je u klub na mala vrata, a kroz njega prošao u velikom stilu, posebno se istakavši u duelima sa Crvenom zvezdom. Mada je prošlo šest i po godina otkako se otisnuo u Tursku, slovi i dalje za fudbalera koji ima najbolju statistiku protiv večitog rivala, o čemu svedoči pet golova i tri asistencije na ukupno 11 mečeva.

Dijara je bio jedan od barjaktara dve vezane duple krune (2008, 2009), presudne za uspostavljanje šestogodišnje dominacije Partizana srpskim fudbalom. Veliki oslonac imao je u liku pomenutih Moreira i Žuke, sva trojica bila su lišena kompleksa utakmica sa Crvenom zvezdom, pa su u jednom trenutku vezali više od četiri godine bez poraza u derbijima (od 5. aprila 2008. do 5. maja 2012).

Taj talas kasnije su uhatili Gabrijel Kleo i Prins Tejgo, a posebno je zanimljiva činjenica da su u poslednje tri godine strelci za Partizan uglavnom bili debitanti u derbijima. Seriju je otvorio Sedrik Gogua u proleće 2016, kasnije su pogađali Brazilci Everton i Leonardo, uspeo je i Leandre Tavamba premijerni susret pred beogradskom publikom da kruniše pogotkom u mreži Crvene zvezde. Seriju je, na kratko, prekinuo Sejduba Suma (0:0 u prvom derbiju omalnog eziste iz Gvineje, iskupio se već u narednom, realizacijom jedanaesterca), da bi 23. septembra, u remiju 1:1, Rikardo Gomeš, ponovo posadio pelcer za koji se Zoran Mirković i Grobari nadaju da će se primiti i na Musu Ndžaija. Da i on dere kad dođe na red utakmica svih utakmica.

Pogotovo što je krilni vezista odmah shvatio šta su zahtevi Partizana. Da, kako sam reče, pobeđuje svakog i svaki put. A na trijumf nad Zvezdom čeka od 27. maja 2017. kad ju je savladao u finalu Kupa Srbije…

Slavlje Lamina Dijare posle jednog od pet golova protiv Zvezde

SVI CRNO-BELI STRELCI PROTIV ZVEZDE

Almami Moreira – tri gola, jedna asistencija
Antolelo Žuka – dva gola
Lamin Dijara – pet golova, tri asistencije
Gabrijel Kleo – jedan gol, jedna asistencija
Prins Tejgo – tri gola
Sedrik Gogua – jedan gol
Everton Luiz – jedan gol
Leonardo da Silva Souza – tri gola
Leandre Tavamba – jedan gol
Sejduba Suma – jedan gol
Rikardo Gomeš – jedan gol

FOTO: Star sport


tagovi

Musa NdžaiLamin DijaraAlmami MoreiraRikardo GomešLeonardo da Silva SouzaEverton LuizGabrijel Kleo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara