Rahim Sterling u Podgorici
Rahim Sterling u Podgorici

UEFA ekspresno, sprema se kazna! Sterling: Svi Crnogorci moraju da plate cenu

Vreme čitanja: 2min | uto. 26.03.19. | 13:04

FARE prijavio rasizam u Podgorici, odluka 16. maja

Nisu prošla ni 24 sata, a UEFA je reagovala. Očekivano, ako je verovati Geretu Satgejtu u tamnoputim fudbalerima engleske reprezentacija, a u najmanju ruku neočekivano ažurno ako se stavimo u kožu Crne Gore, koja baš i nema neki uticaj, pa ni značaj u forumima kontinentalnog fudbala. Pod pretpostavkom da „velika riba uvek jede malu“, na šapat sa Ostrva, Evropska kuća fudbala otvorila je istragu protiv Fudbalskog saveza Crne Gore povodom rasističkih povika na stadionu u Podgorici, za vreme susreta kvalifikacija za Prvenstvo Evrope 2020.

UEFA je jutro posle utakmice na kojoj je polufinalista prethodnog Mundijala slavio 5:1 otvorila istragu kako bi ispitala sve činjenice i utvrdila da li su i na koji način, na rasnoj osnovi, vređani Rahim Sterling, Kalum Hadson Odoi i Deni Rouz.

Izabrane vesti

Crnogorce je UEFA, osim selektora Engleske Sautgejta, prijavio i član FARE, antidiskriminatorskog tela zaduženog za praćenje ponašanja gledalaca na utakmicama međunarodnog karaktera, bilo da su u pitanju reprezentacije ili klubovi.
Imali smo posmatrača na pomenutoj utakmici koji je prikupio dokaze da je bilo reči o uznemiravanju na rasnoj osnovi. Naš tim će sve dokaze sakupiti na jedno mesto i dostaviti ih UEFA“, predočila je Pjara Pauer, izvršni direktor FARE-a, dok su u Nionu saopštili da će konačnu odluku doneti 16. maja.

Deni Rouz

Izvesno je da Crnu Goru očekuje novčana sankcija, a ukoliko se dokaže da su se za dela tribina stadiona Budućnosti čuli majmunski krici verovatno sledi i zaključavanje stadiona ili jednog njegovog dela za predstojeće mečeve.

Otežavajuća okolnost po selekciju Ljubiše Tumabakovićakoji je kazao kako „nije čuo, niti primerio rasističke povike“ – jesu reči jednog od prozvanih, Rahima Sterlinga, strelca petog gola, koji je pogodak proslavio ućutujući publiku:
Bio je to najbolji način da ućutkate one koji vas mrze. I da - mislim na rasiste“.

Krilni apadač Mančester Sitija delovao je uznemireno posle gostovanja u Podgorici.
„Da budem iskren, lično nisam čuo, ali Deni Rouz je jasno stavio do znanja šta se dogodilo. Želeo sam da im pokažem da je potrebno mnogo više od toga da bi nas uznemirili i zaustavili. Šta još mogu da uradim? Svi mi znamo koja nam je boja kože. Ne znam u čemu je problem. Nisu nam rekli ništa novo Vreme je da nadležni ljudi preduzmu nešto ozbiljno. Možete novčano kazniti nekoga, ali šta ćete time postići“, zapitao se Sterling.

Pozvao je UEFA da drastično reaguje.
Ne smeju da kazne jednog ili dva navijača, svi crnogorski navijači moraju platiti cenu. Kada im to uradite, sledeći put će razmisliti dvaput, pre nego što učine nešto ovako“, jasan je u poruci Rahim Sterling.

FOTO: Reuters


tagovi

Rahim SterlingUEFAreprezentacija Engleskereprezentacija Crne Gore

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara