""
""

Ukrajina, zemlja dobrog fudbala!

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.11.13. | 17:31

Fudbaler Metalurga iz Zaporožja Miloš Jokić o situaciji u ukrajinskoj Premijer ligi

Prošao je kroz sve mlađe selekcije kragujevačkog Radničkog i sa 16 godina debitovao je za prvi tim. Fudbalski put ga je dalje vodio do milanovačkog Metalca, Olimpika iz Sarajeva, Čukaričkog i Baska.

Potom se Miloš Jokić dokazivao u mađarskim ekipama Solnoku i Vašašu, a poslednje dve sezone nastupa za ukrajinski Metalurg iz Zaporožja.
"Premijer liga Ukrajine je finansijski i medijski jako pokrivena. Nisam bio svestan vrednosti lige dok nisam došao u Ukrajinu. Klubovi poput Šahtjora, Metalista i Dnjepra potvrđuju kvalitet i u evropskim razmerama. Sve je na zavidnom nivou, infrastruktura, domaći i strani igrači, medijska podrška. Šahtjor je jedan od boljih timova u Evropi."

Izabrane vesti

Bivši igrač Radničkog kaže da je broj stranaca limitiran na osam igrača.
"Puno je fudbalera iz bivših sovjetskih država, prilično ima reprezentativaca Gruzije. Potom, skoro svaki tim ima po nekog Brazilca, Rusa ili Belorusa. Stranci su uglavnom reprezentativci svojih zemalja, pa donose prevagu svom timu. Ukrajinci se često zadržavaju u svojoj ligi jer su dobro plaćeni, pa nemaju razloga da se otisnu u inostranstvo. Skoro cela ukrajinska reprezentacija je sastavljena od igrača iz domaće lige, samo je par internacionalaca."

Za trenere kaže da uglavnom rade na fizičkoj spremi, dok su igrači nešto slabiji tehničari.
"Treneri dolaze sa strane, ima Grka, Rumuna...i svi najčešće forsiraju napadački fudbal, posebno se to odnosi na Šahtjor i Metalist. Kad su golovi u pitanju po utakmici padne od dva, do tri gola."

O infrastrukturi na stadionima naš internacionalac ima samo reči hvale.
"Klubovi imaju odlične stadione, svoje baze i sve je na vrhunskom nivou. Na kvalitet stadiona uticalo je EP koje je održano u Ukrajini. Takođe, ekipe su u vlasništvu privatnika, a tajkuni ulažu veliki novac u timove. Deo novca se zarađuje od televizijskih prava, postoji specijalizovan kanal koji prenosi većinu utakmica, sa emisijama u kojima se svaki detalj analizira. U žiži medija su Šahtjor, Dnjepar, Metalist i Černomorec."

Za Jokića nema dileme ko igra najlepši fudbal u Ukrajini.
"Dinamo ove godine ima dobru ekipu, ali slabije igraju i krivca vide u treneru. Uložili su mnogo i doveli zvezde, međutim, trenutno su na petoj poziciji. Metalist igra najlepši fudbal i verujem da će osvojiti titulu. Oni su samo koncentrisani na domaći šampionat, imaju najbrojnije i najbolje navijače."

U Ukrajini suđenje nije na najvišem nivou.
"Nema nameštanja, ali veći klubovi imaju povlastice kod sudija."

Metalurg Zaporožje vodi borbu za opstanak u ligi.
"Imamo dobar sastav, ali trener je napravio pometnju. Sad se čupamo, klub ima ime u ukrajinskom fudbalu i nadam se da ćemo se izvući. Vlasnik tima je milijarder, imamo dobru bazu, stadion, školu fudbala i solidne navijače. Stranci dolaze iz Brazila, Portugala, Tunisa, Crne Gore... Tavrija je takođe u opasnoj zoni, imaju lošeg trenera, ističe im zabrana dovođenja igrača i kad se pojačaju biće opasna borba za opstanak."

Srbi su veoma zastupljeni u Ukrajini.
"Prva violina je Marko Dević koji igra sezonu života."

Nekadašnji prvotimac Čukaričkog podvlači da je klađenje slabije prisutno.
"Uglavnom se klade preko interneta. Ranije je bilo govora da su neke utakmice bile dogovorene, ali sve je u domenu priče."

Fudbal je u Ukrajini sport broj jedan.
Sigurno je najpopularniji sport, mada se, kako čujem, dosta ulaže i u košarku.

Jokić i dalje planira da ostane u Metalurgu.
"Imam čvrst ugovor koji me za klub vezuje do februara 2015. godine. Sledeće kolo se igra narednog vikenda, a pre zimske pauze, odigraće se utakmice još dva kola", zaključio je Miloš Jokić.

(FOTO: Action images)

 

 

 

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara