Uoči Derbija dela Madonina: Majko Božja, limun!

Vreme čitanja: 2min | sub. 20.10.18. | 10:59

Sećamo se sezone 1957/1958…

Juventus je bio prvak. Napoli jedini još blizu. Ta sezona 1957/1958 bila je razočaravajuća za Milan i Inter. I jedni i drugi ušuškani u sredini tabele. Ali derbi je derbi. Ne može da bude nebitan. Dobro je to znao Benito Lorenci

Čuveni napadač Intera je na “Đuzepe Maacu” stigao 1947. godine za 12.000.000 tadašnjih lira. Na 300 utakmica u dresu Nerazura postigao je 138 golova. Odigrao je tek 14 mečeva za reprezentaciju Italije, ali su ga Interovi navijači obožavali. Uvek je imao šta da kaže. Uvek je u njemu gorela vatra, žečja za pobedom. Živahan momčić zbog čega mu je majka i nadenula nadimak Veleno. U prevodu – Otrov.

Izabrane vesti

Legao mu je dobro. Umeo je zaista bude otrovan. Najbolje to znaju Milanove pristalice. Pamte evo već šest decenija.

Derbi dela Madonina iz jeseni 1957. Ne preterano uzbudljiva igra. Sve dok Lorenci nije pao u kaznenom proctor Milana. Penal! Gvido Vinčenci je siguran egzekutor, do kraja meča još 36 minuta. Već po navici u to vreme Nerazuri se povlače u bunker. Žele da uguše utakmicu.

Međutim, samo tr minuta kasnije Đorđo Bernardini obara Milanovog Pepea Šijafina. Sudija Končeto Lo Belo nema dilemu – opet pokazuje na belu tačku. Nerazuri dižu galau. Okružili su sudiju protestujući protiv najstrože kazne. Lo Belo ne podleže pritisku. Ali propušta da čuje povike sa tribune gde su smešteni Milanovi navijači. Propušta da vidi ono što su oni videli.
Otrov! Otrov!”, čuje se sa tribina.

Lo Belo ne obraća pažnju. Lorenci se već udaljio i pravi se lud. On se jedini nije bunio protiv penala. Lukav kakav je bio imao je drugačiju ideju. Dok se sudija borio sa protestima Interovih igrača Otrov je primetio boce sa fodama i limunove pobacane po terenu. Da se igrači osveže. Dok je sisao jedan, Lorenci im je smislio drugu namenu.
Šetao sam tako sa limunom u ruci, video da Tito Kučaroni gleda ka sudiji sa desne strane. Instinktivno sam stavio limun pod loptu. Majko Božja, kako su Milanovi navijači urlali. Limun! Limun! Kučaroni je promašio gol za jedno šest metara. Pobedili samo sa 1:0. Brzo sam pobegao sa stadiona, pošto su mnogi navijači želeli da preskoče ogradu i uskoče na teren”, prisećao se kasnije Lorenci.

Svedoci kažu da jeu i posle promašaja zbunjenog Kučaronija sa tribina odjekivalo “Otrov, Otrov”. Lorenci se nije obazirao. Hladnokrvno je prišao golmanu, zagrlio ga, kao da mu čestita. Retki su primetili kako stopalom sklanja limunovu koru sa kreča.

Na kraju je i došlo do frke na terenu. Ali Benito je već pobegao u svlačionice… KAsnije je sve priznao. Svešteniku u ispovedaonici. Ovaj mu je oprostio. I on je navijao za Inter. A ipak je Derbi dela Madonina...

(FOTO: Anton_Ivanov/Shutterstock.com)


tagovi

derbi dela Madonina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara