Velika racija u belgijskom fudbalu: Priveden i menadžer iz Srbije, ali i trener šampiona Briža!

Vreme čitanja: 2min | sre. 10.10.18. | 11:50

Pranje novca i nameštanje utakmice na meti nadležnih organa

Grom iz vedra neba! Belgijsku javnost jutros je probudila neočekivana vest. Policija je zorom iz kreveta vadila neke od najuticajnijih ljudi iz belgijskog fudbala koji su osumnjičeni za učešće u kriminalnim radnjama kakve su lažiranje utakmica i pranje novca. Među privedenima u operaciji “Čiste ruke” je i srpski menadžer Dejan Veljković.

Najzvučnije ime je ipak ono trenera šampionske ekipe Klub Briža, Hrvata Ivana Leka. Pao je i Mođi Bajat, menadžer iranskih korena, nekada sportski direktor Šarlroe, a danas ubedljivo najveći menadžer u Belgiji. Alibi će morati da smisle i sudije Sebastijen Delferije i Bart Vertenten, pa nekadašnji direktor Anderlehta Herman van Holsbek

Izabrane vesti

Prema izveštajima belgijskih medija, Bajat je tu centralna figura. Dugo je već u menadžerskim vodama, radio je sa svima, vrlo često pod velom tajne, ništa transparentno. Istražitelji su navodno ispitivali njegove bankovne transakcije, jer sumnjaju da su preko njega svi prali novac i izbegavali da u Belgiji plate porez. Veljković je takođe već godinama uticajan u Belgiji. Mehelen i Lokeren pre svih zaradili su ogroman novac preko srpskog menadžera. Bio je posrednik u transferima, između ostalih, Milana Kosanovića, Ivana Obradovića, Filipa Mladenovića, dolasku Milana Jovanovića u Anderleht... U prijateljskim odnosima je sa Lekom, pa i sudijama Vertentenom i Delferijereom.

Ugledni Nijuzblad tvrdi da je Veljković osumnjičen za nameštanje utakmica? Navodno, policija je čak pretresala i njegovu imovinu u Srbiji, ali za tako nešto nemamo potvrdu. 

Inače, Policija trenutno češlja papire u Brižu, ali i u Anderlehtu, Genku, Gentu, Kortrajku i Lokerenu… Sve skupa na udaru je čak 10 klubova u Belgiji. I to onih najvećih. Nešto se ovde veliko sprema. Sve skupa, u velikoj akciji učestvovalo je 220 pripadnika policije i tužilaštva.

(FOTO: Shutter Stock)


tagovi

Ivan Leko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara