Veliki intervju Slavoljuba Muslina: Milinković Savić? Ni Francuzi ne zovu Benzemu...

Vreme čitanja: 6min | ned. 03.06.18. | 18:00

Bivši selektor Orlova otvorio dušu o reprezentaciji, odlasku, pritscima, situaciji sa Milinković Savićem, Banetu Ivanoviću, Tošiću, Spajiću, ruskom fudbalu, šansama Srbije na Mundijalu...

U susret Mundijalu u Rusiji, tamošnji mediji su sve više u znaku najveće smotre svetskog fudbala. Bave se Mundijalom iz svih mogućih uglova, razgovaraju sa svim mogućim stručnjacima, bave se svim detaljima. Ugledni Sovjetski Sport je tako u najavi Mundijala napravio veliki intervju sa bivšim selektorom Srbije, Slavoljubom Muslinom. I dotakli su mnogo tema iz sveta fudbala...  

Naravno, Ruse je najviše interesovala Muslinova selektorska karijera u Srbiji i otkaz koji je dobio posle kvalifikacija i plasmana Orlova na SP. Intervju prenosimo u celosti...

Izabrane vesti

Kada selektor dobije otkaz posle plasmana na SP, to je uvek senzacija. Možete li da objasnite?  
Da krenemo od početka... Kada smo potpisali ugovor, FS Srbije mi je garantovao maksimalna ovlašćenja. Imao sam samostalnost da odlučujem koga pozivam, koju taktiku ćemo da igramo i ko će biti u stručnom štabu. I tokom kvalifikacija mi se niko sa strane nije mešao u rad. Svi su bili zadovoljni. Ali kada sam uspešno obavio zadatak, rečeno mi je da bi bilo bolje da na Svetskom prvenstvu promenim sastav ekipe i način igre. Ja sam odgovorio da je to moj lični izbor i da ne želim da slušam nikoga sa strane. Došlo je do konflikta i morao sam da odem“.

Zašto je FS Srbije intervenisao? Šta nije odgovaralo?
„Ma to su gluposti... Mnogi u Srbiji ni sada ne razumeju zašto na Mundijalu imamo drugog selektora. Očigledno da sam čačnuo nečije interese 'odozgo'. Neko je imao drugačiju viziju o razvoju srpskog fudbala. I zato sam ja žrtvovan“.  

MOZZART KVOTE
Srbija prolazi grupu - kvota 2,15

Optuživali su vas da ne zovete u reprezentaciju Sergeja Milinković Savića.
„Trener je taj koji sastavlja tim i pravi izbor baziran na kompaktibilnosti igrača određenom modelu igre. Na kraju je rezultat taj koji donosi konačan sud. Ako postoji dobar rezultat, to znači da je izbor bio pravi. Mi smo otišli na Mundijal bez Milinković Savića. U tom periodu smo na njegovoj poziciji imali Tadića koji je dao četiri gola i zabeležio osam asistencija. Razmislite o tim brojkama! Po mom izboru, logično je bilo da se odlučim za vezu Tadić - Ljajić“.

Da li biste sačuvali poziciju da ste zvali Milinković Savića na SP?
„U teoriji - da. Nisam imao nikakve predrasude prema Sergeju. On je sjajan fudbaler, ali sam ljudima u Savezu rekao: On nema zagarantovano mesto u timu i konačnu odluku ćemo doneti na osnovu klupske sezone“.

Iskreno, gledajući sa strane, izgledalo bi jako čudno da niste pozvali igrača kao što je Milinković Savić. On je jedan od vaših najvećih talenata...
„Pa šta? Karim Benzema je prvi centrafor Real Madrida, tri godine zaredom osvaja Ligu šampiona... A ne zovu ga u reprezentaciju Francuske i to nikome ne smeta. Francuska ne igra ništa slabije zato što nije pozvan Benzema“.

U Rusiji je slična situacija. Svi znamo da je Igor Denisov najbolji zadnji vezni u državi, ali za njega nema mesta kod selektora Stanislava Čerčesova.
„Ali Čerčesov nije dobio otkaz za to. FS Rusije ne vrši pritisak na selektora, kao što su mene pritiskali u Srbiji. A mi smo imali rezultat, dok vaša reprezentacija ni u prijateljskim mečevima ne izgleda dobro“.

Kako su reprezentativci reagovali na vašu smenu?
„Mnogi igrači su me zvali telefonom i pružali mi podršku. Za njih je to bio pravi šok. Ekipa je bila talac cele situacije. Rekao sam momcima da nastave da igraju fudbal kao što znaju i da probaju da naprave što bolji rezultat na Mundijalu“.

Na spisku Srbije za SP nema Zorana Tošića. Da li biste ga vi vodili na prvenstvo?
„Tošić je iskusan igrač. Iako ga nisam mnogo koristio na terenu, bio je važna karika u našem timu i bio je u ravni sa mlađima od sebe. Takvi igrači su jako važni za atmosferu u timu. Mislim da bio Tošić bio od koristi Srbiji na Mundijalu“.

Kako gledate na Branislava Ivanovića posle slabe sezone u Zenitu?
„Ako se sećate, to je igrač kojeg sam ja doveo u Lokomotivu i oslobodio njegov talenat. Branislav je profesionalac po najvišim standardima, svaki trener uvek može da se osloni na njega. I sigurno da nije krivac za neuspeh Zenita. Sa takvim timom je Zenit morao da bude šampion Rusije. Međutim, Roberto Manćini ne razume ruski mentalitet i ruski fudbal. Nije imao dobar odnos sa timom. Bane i ja smo nedavno diskutovali o situaciji u Zenitu. On ne krivi Manćinija i veoma ga poštuje. Ali po mom mišljenju, Manćini nije umeo da iskoristi potencijal tima i pogotovo potencijal Ivanovića. Završiti peti u prvenstvu sa takvim timom je nešto nedopustivo“.

Manćinija je zamenio Sergej Semak. Da li očekujete da Ivanović ostane u timu?
„Očekujem. Lepo mu je Sankt Peterburgu, a Bane se u ruskom fudbalu oseća kao riba u vodi“.

Pre imenovanja Semaka, kao kandidat da nasledi Manćinija se pominjao i vaš zemljak Siniša Mihajlović...
„Siniša je iskusan trener iza kojeg je sjajna karijera u Italiji, ali niko ne može da zna kako bi se on snašao u Zenitu. Ako je zaista bio ozbiljan kandidat za Zenit, bila bi to zanimljiva situacija za Zenit“.  

Član Srbije na SP će biti Uroš Spajić  koji je nedavno prešao u Krasnodar. Šta mislite o njemu?
„Čim je prešao u Anderleht počeo sam da ga pozivam u reprezentaciju. Mnogo su ga mučile povrede zbog kojih nije mogao da se predstavi u najboljem svetlu. On je fudbaler koji može da igra i kao bek, i kao štoper, ali ja sam ga preferirao u srcu odbrane. Brz je i ima dobar prvi pas. I dobro čita igru...“

Da li će Srbija proći grupu?
„Mnogo toga zavisi od prve utakmice. Ako pobedimo Kostariku, biće mnogo lakše u nastavku. Psihološki, pre svega. Očigledno je da je Brazil favorit u grupi, a mislim da je Srbija ispred Švajcarske i Kostarike po kvalitetu“.  

Šta očekujete od ruske reprezentacije?
„Hoćete iskreno? Ono što sam video od Rusije u prijateljskim mečevim me nije impresioniralo. Imate lakšu grupu od Srbije, ali to ne mora ništa da znači. Ruskom timu očigledno nedostaje balans između mladosti i iskustva. Imate talente poput Golovina ili braće Mirančuk, ali oni nikada nisu igrali ovako veliko takmičenje. Imate iskusne veterane, ali oni su više nisu u formi. Nemate sredinu između toga. Pesimista sam što se tiče ruske reprezentacije, a voleo bih da grešim...“

Šta mislite o trenerskoj ruci Stanislava Čerčesova?
„Siguran sam da Čerčesov pokušava da izvuče maksimum od onoga što ima na raspolaganju. Međutim, izbor mu nije bogat. Ima i do toga što je pao kvalitet ruskog prvenstva prethodnih godina. Ranije je u Rusiji bilo mnogo boljih igrača. Što stranih, što domaćih. Nažalost, da bi vaši igrači napredovali, moraju da idu u inostrantsvo. Pogledajte Srbiju. Nemamo jako prvenstvo, ali imamo igrače kao što su standradni prvotimac Mančester Junajteda Nemanja Matić ili jedan od Rominih lidera Aleksandar Kolarov. Siguran sam da Čerčesov ne bi imao ništa protiv da ima lidere u inostranim klubovima“.  

Kako gledate na to što je Lokomotiva postala prvak Rusije?
„To je trenerova titula! Jurij Sjomin je veliki stručnjak. Napravio je tim u kojem se svi bore jedan za drugog, i za trenera. Ostali treneri to nisu uspeli da urade“.

Da li ste u kontaktu sa ljudima iz Krasnodara?
„Otakako sam otišao iz kluba, nisam u kontaktu sa gazdom Sergejom Galickim. On je očigledno napravio izbor da se oslanja na ruske trenere. Koliko sam čuo, sada je tamo trener Murad Musajev. Pomalo ga se sećam, radio je sa mladim igračima. Čim mu Galicki veruje, očigledno da ima razloga za to. On je čovek koji oprezno donosi odluke“.

Gde ćete nastaviti karijeru?
„Za nekoliko nedelja bi sve trebalo da bude poznato. Imam ponude klubova i reprezentacija“.

Neko iz Rusije? Ufa još traži trenera...
„Ne. Nema ponuda iz Rusije. Ali ako ih bude, razmisliću“.

(FOTO: MN Press)

 


tagovi

Slavoljub MuslinSergej Milinković Savićfudbalska reprezentacija SrbijeRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara