Hans Joahim Vacke (©AFP)
Hans Joahim Vacke (©AFP)

Verbalni rat Vackea i Gvardiole: Potrošio si milijardu, nemaš pravo da kritikuješ druge

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.04.21. | 09:33

Uoči revanša na Vestfalenu...

Fil Foden je u poslednjim sekundama utakmice doneo gol prednosti Mančester Sitiju, ali u Dortmundu imaju čemu da se nadaju. Dali su gol na strani, u revanšu su domaćini, istina pred praznim tribinama Vestfalena, ali neće Borusija lako odustati. Možda i zbog toga izvršni direktor Hans Joahim Vacke podiže temperaturu provokativnim konstatacijama upućenim ka treneru Građana Pepu Gvardioli.

Doduše, Katalonac je, skidajući teret favorita sa svojih leđa, prvi počeo rekavši da Borusija daje ogroman novac menadžerima kako bi ih ubedila da najtalentovanije fudbalere Evrope dovedu u Rursku oblast. Što i jeste tačno, Borusija je prema zvaničnim podacima agentima dala 10.000.000 funti više nego Siti. Iliti drugačije: Nemci čak 12 odsto prihoda proslede menadžerima, naspram svega šest odsto koliko da Siti.

Izabrane vesti

Sve stoji dakle, ništa nije slagao Gvardiola, ali ima i druga strana medalje. Borusija daje menadžerima da im dovodi klince koji još nisu preskupi. Siti daje vagone novca za već gotove proizvode. I to samo one vrhunske. Otkako je Gvardiola nasledio Manuela Pelegrinija 2016. godine, Siti mu je za pojačanja uručio čak 886.500.000 evra!

U poslednjih pet godina su potrošili skoro milijardu na nove igrače. Za pet godina?! Ko još ima mogućnost da to radi? On nema pravo da kritikuje druge“, grmi Vacke u zanimljivom intervjuu za Bi-Bi-Si.

(4,80) Borusija Dortmund ( 3.80) Mančester Siti (1,73)

On svakako ne može kao Pep. On dovede mlado, proda kao gotov proizvod. Samo što se i tu stvari menjaju mada je sasvim jasno da će se u narednih godinu ili dve cela Evropa pobiti oko potpisa Erlinga Halanda i Džejdona Sanča. Baš Siti navodno hoće Halanda. Pa ipak...

Kad je nastupila pandemija korona virusa, nismo imali nikakav dug, ni jednog jedinog evra. Zato smo sada u komfornoj situaciji. Ne moramo da prodajemo. To je važno. Bogati klubovi moraju da shvate, ako žele igrača Borusije Dortmund postoje dve opcije. Prva je da im kažem da nemaju šanse. Druga je da im kažem: ’Ovo je cena’. Samo moraju da znaju da to jeste cena. Nije neka druga. Vrlo smo jasni. Vrlo pošteni“, kaže Vacke.

Borusija inače ne želi da proda Halanda, bar ne ovog leta. Ali mnogi joj ne veruju, iako je tako bilo i prošlog leta kada je Mančester junajted tražio Sanča. U Dortmundu su odmah rekli: 110.000.000 evra. Nije bilo popusta i Sančo je ostao u Dortmundu.

Dosadilo mi je već. Svi su pričali da Sančo ide u Mančester junajted. A on još igra za Borusiju. Sada svi pišu da će Erling Haland u Real Madrid, Barselonu ili neki treći klub... A ja mislim da ja znam gde će on igrati 1. septembra“, sugeriše Vacke da će Haland ostati u Dortmundu.

Neće se do dopasti njegovom menadžeruz Minu Rajoli, zna on da klubovima napravi pakao od života kako bi isterao svoju ideju, ali sa Borusijom to baš i ne ide tako lako. Vacke nije naivan tip.

Mino je poseban lik. Želi ono najbolje za svog igrača. Tako to funkcioniše. Poznajem Mina dosta dobro. Mino poznaje mene. Nemamo probleme. Jer svi znamo šta ovaj drugi hoće da uradi“.

Smeta mu ipak što iznova i iznova mora da gradi ekipu, jer nikada ne dočeka da igrači u potpunosti stasaju u Dortmundu pošto je klub prinuđen da ih proda. Ali, idemo opet na Pepa i Mančester Siti...

To je jedini put za Borusiju... Dortmund nije klub u kojem gajimo nekakve velike vizije. Jer nemamo veliki novac. Da imamo para kao drugi klubovi, kao klubovi koji mogu da potroše milijardu za pet ili 10 godina, onda bismo imali viziju. Mi samo hoćemo da u narednim godinama ostanemo u 10 ili 12 najboljih u Evropi i normalno nešto osvojimo u Nemačkoj“.

Za kraj, prozborimo koju i o tom revanšu sa Sitijem. Vacke je optimista.

Pre prve utakmice u Mančesteru sam mislio da imamo 10 odsto šanse. Sada mislim da su porasle. Ne znam koliko, ali izgledaju dobro. Uostalom, znamo da Siti nije prošao u poslednja tri nastupa u četvrtfinalu. Ako im damo prvi gol ta će im se misao uvrteti u glavu... A da budemo jasni: ako dovedeš Pepa Gvardiolu za trenera i uložiš toliko koliko su oni uložili u igrače, znamo ond da u Abu Dabiju žele pehar Lige šampiona“, prebacuje Vacke odgovornost na Siti.


tagovi

Hans Joakim VackePep Gvardiola

Obaveštavaj me

Dortmund
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara