Stop za Bajern
Stop za Bajern

Veto u Dortmundu - STOP prodaji igrača Bajernu

Vreme čitanja: 2min | sre. 16.01.19. | 13:18

Borusija povukla crtu

Bio je tu Mario Gece još 2013. godine, pa narednog leta Robert Levandovski, na krau 2016. i Mats Humels. Generacija koja je posle devet sezona vratila titulu prvaka Nemačke u Dortmunnd razorena je Bajernovom finansijskom snagom. Borusija se tu ništa nije pitala. Ali zato sada, kada na Vestfalenu ponovo sanjaju snove o peharu, u Dortmundu žele da se osiguraju da im se tako nešto ne ponovi.

Hans-Hoahim Vacke i Mihael Cork, čelni ljudi Borusije, još prilikom transfera Kristijana Pulišića Čelsiju za 64.000.000 evra uspostavili su novi zakon na Vestfalenu: nema prodaje igrača Bajernu iz Minhena!

Izabrane vesti

Nije toliko zbog toga što tolike pare, možda i veće, mogu da uzmu i na drugim tržštima koliko zbog činjenice da je Bajernova poslovna filozofija veće decenijama takva da čim neko od konkurenata odskoči Bavarci dođu sa koferom para i pokupe najbolje. Moglo im se – može im se i dalje – jer nema nikakve sumnje da je Bajern najveći u Nemačkoj. I najbogatiji. I najprimamljiviji. “Ubijali“ su tako Kajzerslautern, Karlsrue, Borusiju Menhengladbah, Štutgart, Hamburg, Bajer Leverkuzen... I u nekoliko navrata Dortmund.

Milioneri su zato rešili da kažu: DOSTA! Svi mogu da idu – i Pulišić je pušten da ide 18 meseci pre isteka ugovora – ali ne mogu u Minhen. To je jedini uslov.

Borusijina želja je jasna. Ne samo da će ove sezone napasti titulu, žele da to čine svake godine. A to znači da moraju da Bajern shvate kao rivala, a ne kao nedodirljivog lidera Bundeslige. Dakle, u narednim sezonama nema prodaje igrača Bavarcima. Finansijse na Vestfalenu nisu više problematične nakon prodaje Pulišića, Pjer-Emerika Obamejana, Usmana Dembelea i drugih asova, pa Milioneri sada nisu prinuđeni da prodaju. Ili bar mogu da biraju kome.

Mada, jedno su želje, drugo je realnost, a Bajern voli da s vremena na vreme konkurenciji pokaže koliko je moćan. Kad je odlazila ona zlatna generacija Borusije nisu imali kako da se brane u Dortmundu. U slučaju Marija Geca aktivirana je otkupna klauzula u visini od 37.000.000 evra, Robert Levandovski je čekao da mu istekne ugovor i otišao kao slobodan igrač, dok je Mats Humels, kao neko ko je prošao Bajernovu omladinsku školu, insistirao na povratku u Minhen, pa je Borusija morala da se zadovolji sa obeštećenjem od 35.000.000 evra.

Igrački su međutim izgubili mnogo više. I ne žele da se više ikada vrate u takav položaj. Dembele, Obamejan i Pulišić signal su da se može i drugačije.

(FOTO: Reuters)


tagovi

Zimski prelazni rok 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara