Vruća zima u Turskoj: Pola lige dovodilo poznata imena, šuška se da se i Erdogan mešao u transfere

Vreme čitanja: 8min | sre. 03.02.21. | 18:41

Kako je prošla zimska pijaca u turskoj Superligi

Finansijska kriza zbog korona virusa je žestoko uzdrmala svetski fudbal, osetilo se to i na zimskom prelaznom roku u Evropi, a jedna od retkih liga gde se manje osetio je turska Superliga. Tamošnji klubovi nastavljaju da privlače sve više i više poznatih i zvučnih imena iz inostranstva.

Iako su četiri najveća turska kluba (Galatasaraj, Fenerbahče, Bešiktaš i Trabzon) u problemima do guše i zajedno imaju preko dve milijarde dolara dugova (Fenerbahče 714 miliona dolara, Bešiktaš 535 miliona, Galatasaraj 494 miliona i Trabzon 164 miliona dolara), nekako i dalje uspevaju da prave zvučne transfere.

Izabrane vesti

Nekada je samo „velika četvorka“ mogla da priušti poznata imena iz inostranstva, a danas to manje-više radi polovina turskih prvoligaša.

Zato smo rešili da vam predstavimo pregled aktivnosti turskih klubova u zimskom prelaznom roku. Kada sastavljate tikete, da budete upućeni ko za koga igra...

Fenerbahče je bio u centru pažnje zbog dva transfera koja su uzdrmali tamošnji fudbal. Prvi je dolazak Mesuta Ozila koji je među Fenerovim navijačima dočekan kao da je Mesi ili Ronaldo. Dugo je trajala saga oko povratka pokajnog sina u Tursku, a kažu da je prilično pomogao Mesutov prijatelj, turski sultan i Fenerov navijač Redžep Tajip Erdogan. Preko 1.000.000 navijača je putem aplikacije pratilo Ozilov let iz Londona u Istanbul, klub je pokrenuo akciju da navijačka armija šalje SMS poruke za njegovu ogromnu platu, a i sam Ozil se odrekao nekoliko miliona da bi raskinuo ugovor sa Arsenalom i potpisao za Fener.

Drugi veliki transfer je najskuplji cele zime u Turskoj. U samom finišu pijace, Fenerbahče je doveo sjajnog vezistu Irfana Džana Kahvečija iz Bašakšehira. Platili su 7.000.000 evra, poslali Tolgu Džigerčija u suprtonom smeru i pristali na još 1.000.000 evra kroz bonuse i 20 odsto od profita od narednog transfera ako bude iznad 11.000.000. Ništa tu čudno ne bi bilo da pre toga Galatasaraj nije poslao skoro istu ponudu za Kahvečija koji je njihov navijač. Kažu da su radili pritisci iz vrha države, Galatini navijači opet pominju Erdogana i psuju svoje rukovodstvo koje mu ljubi skute dok on favoruzuje Fener. Posle toga se Kahvečija javno odrekao njegov najbolji prijatelj Ogulčan Čaglajan iz Galatasaraja i pobrisao sve slike koje je imao sa njim na društvenim mrežama. Sve je više mišljenja da Fener mora da bude šampion posle osam godina. Pa makar na silu...

U Fenerovoj senci je ostao gradski rival Galatasaraj koji je sa gorkim ukusom priznao poraz u trci za Irfana Kahvečija. Galata je sredinom prelaznog roka ostala bez najboljeg strelca Mbajea Dijanja koji se preselio na skupu pozajmicu (1.580.000 za šest meseci) u VBA i bio je to problem koji je valjalo rešiti. Pominjala su se i velika imena poput Dijega Koste ali se završilo dolaskom egipatskog napadača Mostafe Mohameda na pozajmicu od 1.660.000 evra, dok će transfer sa otkupom na kraju iznositi oko 5.000.000 evra. Galatasaraj ga je uzeo Sent Etjenu ispred nosa tako da vredi obratiti pažnju na ovog momka u drugom delu sezone. Drugo veliko pojačanje je povratak Henrija Onjekurua iz Monaka. Nigerijcu je ovo treći put da stiže u Galatasaraj na šestomesečnu pozajmicu. U prva dva mandata je uspeo da pruži veliki doprinos, da impresionira navijače i da sebi oživi karijeru. Nadaju se u Galati da će opet biti isto.

Nije to bio kraj. U samom finišu prelaznog roka je Galatasaraj doveo dva pojačanja iz Premijer lige. Od Njukasla su pozajmili američkog desnog beka Deandrea Jedlina koji je nekada mnogo obećavao, a zameniće nesrećnog Elabdeluija koji se zaigrao sa petardama. Na poziciju zadnjeg veznog je stigao još jedan nekadašnji talenat – Žedson Fernandeš. Raskinuo je pozajmicu u Totenhemu i Benfika ga je automatski prosledila Galati za pola miliona evra i opciju otkupa.

U Bešiktašu je situacija dosta ozbiljnija nego u velikim gradskim rivalima. Iako ima veći dug od Galate, manji od Fenera, Bešiktašova finansijka kriza je najveća. Plate kasne, igrači ih odbijaju pa nije čudo što su bili prilično mirni u ovom prlezanom roku s obzirom na šta su nas navikli prethodnih godina. Od velikih pojačanja je došao samo Dženk Tosun. Vratio se na šest meseci iz Evertona, a njegov dolazak je značio odlazak trojice napadača: Lensa, Guvena i Bojda.

U najmanjem članu velike četvorke je bilo prometno ali ne toliko atraktivno. Trabzonovo najzvučnije pojačanje je dolazak reprezentativnog veziste Junusa Malija iz Volfzburga. A realno su bolje poslove napravili kupovinama dvojice vezista za 5.500.000 evra: Anastasijosa Bakasetasa iz Alanje i Berata Ozdemira iz Birligija. Sve ostalo nije vredno pomena. Od bitnijih odlazaka treba pomenuti Gastona Kampija (Karagumruk), raskid ugovora sa Žoaom Pereirom koji se vratio u Sporting iz Lisabona, kao i precrtavanje Fusenija Dijabatea samo šest meseci posle transfera iz Lestera. On je pozajmljen u Geztepe. Kada se podvuče crta, Trabzon je jači nego jesenas.

Posle velike četvorke na red dolazi aktuelni šampion Bašakšehir kojem ide katastrofalno ove sezone i bliži je borbi za opstanak nego Evropi. Da nešto ozbiljno ne funkcioniše u velikom projektu iz predgrađa, videlo se i po ovom prelaznom roku. Videli ste kako je otišao jedan od najboljih igrača Irfan Džan Kahveči. Kao da je neko posle prošlosezonske titule rekao ’dosta je bilo, izigrali ste se, sad na svoje mesto’ i - zavrnuo slavinu. Prethodnih zima su dolazila imena kao što su Emanuel Adebajor, Demba Ba, Arda Turan, Robinjo... A ove? Najveće pojačanje je mladi vezista Jusuf Endijašimij iz Malatije koji je kupljen za 2.150.000 evra. Iz Milana je na pozajmicu stigao ne baš pouzdani brazilski štoper Leo Duarte kao zamena za Martina Škrtela koji se penzionisao posle teške povrede. Besplatno je došao čileanski napadač Žunior Fernandes koji je nekada nosio dres zagrebačkog Dinama i najbolje godine su iza njega, a iz Konje je za 1.000.000 evra kupljeno iskusno krilo Omer Šahiner. Bez Kahvečija i Škrtela, to je realno slabiji tim nego u prvom delu sezone.

A ono što je nekada radio Bašakšehir, danas pokušava da kopira maleni Karagumruk koji je letos ušao u ligu. I od tada doveo gomilu poznatih imena. Priču o Karagumruku i njegovim poznatim veteranima ste mogli da čitate OVDE pa nema smisla da ponavljamo isto. Uglavnom, ove zime su izgubili Ndiajea koji se vratio u Stouk dok su Šaešuea pustili za džabe jer nije ostavio neki uisak. Ali zato su im besplatno došla iskusna imena poput Lukasa Kastra (SPAL), slobodnih agenata Fabija Borinija, Andree Bertolačija i Emrea Čolaka (od kojih je Borini već počeo da se isplaćuje odličnim igrama), a na pozajmice su stigli Ademi iz Fenera, Kampi iz Trabzona, Hedenštad iz Rozenborga... To su sve igrači koji mogu odmah da uskoče u prvih 11 i ako pogodi makar sa polovinom pojačanja, Karagumruk će biti jači u drugom delu sezone.

Ambiciozna Alanja za koju već igraju poznata imena poput Kume Babakara, Saliha Učana, Stivena Kokera, Huanfrana je ostala bez odličnog Grka Bakasetasa ali je dovela poljsko krilo Damijana Kondžiora koji se nije najbolje snašao u Eibaru posle transfera iz Zagreba. S obzirom kako Alanja igra ove sezone, najbitnije joj je da nije bilo previše promena u sastavu koji je najprijatnije iznenađenje prvenstva.

Zanimljivo je bilo i u Kasimpaši. Pozajmljeni su Čelsijev veliki promašaj Deni Drinkvoter, solidni štoper Derik Lukasen iz PSV-a, talentovani Hrvat Kristijan Bistrović iz moskovskog CSKA i švedski napadač Isak Telin iz Anderlehta kojeg je želela i Crvena zvezda, a na kraju je besplatno došao i Duško Tošić. Od ozbiljnijih igrača nije otišao niko pa bi Kasimpaša mogla da bude prijatno iznenađenje u nastavku sezone.

Bilo je interesantnih vesti i iz ostalih klubova. Sivas je ostao bez iskusnog Jasina Oztekina (Samsun) ali je na njegovo mesto stigao Amerikanac Tajler Bojd od kojeg su u Bešiktašu više očekivali. Mladi Armin Đerlek je prosleđen u slovenački Almunij na pozajmicu u nedostatku veće minutaže.

Gazijantep je oduševio u prvom delu sezone i zadržao je sve najbolje igrače, a sada je u odbranu dodao Roderika Mirandu iz Vulverhemptona i Ertrugula Ersoja iz Avra pa se može reći da je jači.

Još jedna senzacija prvog dela sezone, novi prvoligaš Hataj, pojačao je odbranu. Poslednjeg dana prelaznog roka je stigao Lionov levi bek Jusuf Kone koji je prethodno raskinuo pozajmicu u Elčeu. A nijedan bitan prvotimac nije napustio Hataj ove zime.

Antalija je bila mirna za razliku od prethodnih sezona kada je dovodila Nurija Šahina, Nalda, Sidnija Sema, Lukasa Podolskog, Samira Nasrija, Žeremija Meneza... Ovog januara nije stiglo nijedno zvučno pojačanje.

Geztepe se rešio ’menadžerskog igrača’ Brazilca Giljermea koji je nekada igrao sjajno u Legiji, a pojačao je ofanzivni deo tima povratkom Adisa Jahovića i Anderlehtovim otpatkom Petrom Žuljom. Trebalo bi da bude dovoljno za opstanak. Baš kao što bi Rizeu trebalo da budu dovoljni dolasci Damjana Đokovića iz Kluža i Erika Šaba iz Karagumruka.

Bezbrižna Malatija se rešila skupih i neuspešnih pozajmica Kristijana Kueve iz Santosa i argentinskog golmana Gvida Erere, a pomenuli smo gore da je u Bašakšehir za solidne pare prodala mladog Endajišimijea. Poučena iskustvom sa njim, sada je dovela još petoricu mladih i nepoznatih Afrikanaca, a jedino iole ozbiljno pojačanje je vezista Stivi Malan iz Hibernijana.

U borbi za opstanak će biti neizvesno kao i svake sezone, pa su davljenici uglavnom kupovali napadače i defanzivce. Kajzeri je za 800.000 evra kupio Kevina Lukasena iz Vitorula, doveo besplatno Antona Maglicu, pozajmio argentinskog štopera Nehuena Pasa iz Bolonje... Konja je kupila Rahmanovića iz Sarajeva za 300.000, pozajmila Sekidiku iz Galate i dovela Bitićija za džabe. Erzurum je čak 13 novih fudbalera među kojima su najpoznatiji Manuel da Košta, Atif Šaešue, Bogdan Butko, Elba Rašani, Džao Aka...

Crno se piše Denizliju kojem su otišli Neven Subotić, Ismail Aiasti, Fede Varela, a došla su neka ispodprosečna pojačanja. Ni Genčlerbirligi nije mnogo uradio da se spase. Najveće pojačanje mu je Srđan Spiridonović iz Zvezde. Još gore je poslovao Ankaragudžu i to je triling kojem se daju najveće šanse za ispadanje.


tagovi

Mesut OzilIrfan KahvečiDženk TosunZimski prelazni rok 2021Henri Onjekuru

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara