Vladimir Vuletić u loži Partizanovog stadiona
Vladimir Vuletić u loži Partizanovog stadiona

Vuletićev osvrt na stanje u Superligi: Beznađe, beščašće, korumpiranost...

Vreme čitanja: 5min | pon. 12.11.18. | 12:01

Potpredsednik Partizana o dešavanjima u Novom Sadu i Surdulici

I na prethodnu i na aktuelnu reprezentativnu pauzu otišao je Partizan pobedama. Samo, u različitom raspoloženju i drugačijeg statusa na superligaškoj tabeli. Posle ubedljivih 4:0 sprotiv Voždovca zaostajao je sedam koraka za Crvenom zvezdom i gajio nadu da može da stigne lidera, a sad je pao na treće mesto, pa uprkos tome što je savladao Radnik (2:0) pogled ka vrhu zaklanja mu Radnički.

Sve zbog serije Nišlija bez poraza, koja datira još od 29. jula i gostovanja na Marakani. Otad se ekipa Nenada Lalatovića pretvorila u nepobedivu, iako nije baš da blista igrački, o čemu svedoči i gostovanje na „Karađorđu“, kad je slavila preokretom (od 0:1 posle prvog poluvremena do 2:1, uz pogodak iz jedanaesterca i autogol Zarija Lambulića), pa na taj splet događaja ukazuju iz Humske 1, pošto su direktno zainteresovani za raspored na tabeli.

Izabrane vesti

Uostalom, trener Zoran Mirković je rekao „videli smo svi šta se desilo“, da bi potpredsednik Parnog valjka, prof. dr Vladimir Vuletić prvi i, zasad, jedini od čelnika kluba stao u zaštitnu sportskog sektora.
Poslednja utakmica, viđena u Novom Sadu, između Proletera i Radničkog iz Niša odraz je opšteg stanja beznađa i svekolikog beščašća i korumpiranosti, koje je, čini se, prešlo u svoju terminalnu fazu. Sportska javnost je mogla da svedoči jednom izrazito nesvakidašnjem razvoju rezultata na ovoj utakmici. Na poslednjoj sednici Zajednice predstavnika Super lige i Prve lige Srbije, konstatovano je da je evropska kuća fudbala zahtevala da se u opštu fudbalsku pravnu regulativu predvidi i inkorporira kaznena politika za klubove koji se nađu pod sumnjom UEFA da su se ponašali neetički. FSS je uneo ove odredbe u svoj najviši pravni akt i po njemu je vlastan da odlučuje u situacijama na koje signalizira UEFA. Ostaje da se vidi da li će i na koji način biti reakcija, međutim, to ne umanjuje gorak ukus koji ostavlja utakmica za nama“, ističe Vuletić u osvrtu na meč 16. kola, posle kojeg je Radnički zadržao četiri boda viška u odnosu na crno-bele.

SUDIJA ĐOKIĆ, BELI ŠTAP I INFRA-CRVENI VID

Crno-beli nisu zadovoljni arbitražom Nenada Đokića na večitom derbiju

S tim da ne smeta Partizanu samo kako Radnički pobeđuje, već zamerke imaju i na večitog rivala.
Čini se da posebnu pažnju zaslužuje i jednodušno ćutanje medija o ovom događaju. Možda je pravo pitanje, zašto postoji strah i nekakva zavera ćutanja u medijima kada je reč o načinu na koji do golova u Super ligi dolaze prva dva plasirana kluba na tabeli. U tom pogledu, postoji još jedan eklatantan primer već sada brojnih sudijskih grešaka koje čine sudije na štetu klubova koji igraju protiv Crvene zvezde“.

Da bi potkrepio svoj utisak, Vuletić podseća na pogodak Nikole Stojiljkovića protiv Dinama kome je prethodio faul napadača crveno-belih nad golmanom vranjskog tima, što nije sankcionisao sudija Nenad Đokić.
Poslednja utakmica i vodeći gol za lidera na tabeli posledica je tako golim okom vidljive sudijske greške da su čak i naši zavernički ćuteći mediji morali da se saglase da je reč o nedvosmislenoj grešci. Zanimljivo je da je glavni sudijski akter ove utakmice ujedno bio i jedan od pomoćnih sudija na poslednjem derbiju iza kojeg je ostala večita dilema da li je tada Boaćijeva lopta celim prečnikom prešla gol liniju Stojkovićevog gola. U tom slučaju, taj isti sudija je, izgleda, imao tako precizan infra-crveni vid pa je vrlo lako presudio da je reč o golu a na ovoj utakmici mu, čini se, ni beli štap ne bi pomogao, izuzev što infra-crveni vid i beli štap nikako ne mogu biti u saglasju osim po bojama jednog kluba“.

Zato predlaže...
Deluje da je za rešenje svih problema u domaćem fudbalu dovoljan jedan stručan oftalmolog, jedan častan medij, jedan beskompromisni tužilac za organizovani kriminal i jedan skrupulozan sudija Višeg suda“.

DUŠAN MRAKIĆ U BELODANOM SUKOBU INTERESA

Vladimir Vuletić, Miloš Vazura i Milorad Vučelić

Problemi srpskog fudbala nisu od juče, te Vladimir Vuletić podseća da je Partizan već nudio rešenja da stvari krenu na bolje.
„Dvaput smo u pisanoj formi istakli naš zahtev Zajednici Super lige i Prve lige Srbije za uvođenjem VAR tehnologije. Mišljenja sam da se pogrešno već duže vremena bavimo saniranjem posledica, a ne prevencijom potencijalnih veoma štetnih situacija. Partizan je podneo i inicijativu za smenu Dušana Mrakića, člana Sudijske komisije, koji istovremeno obavlja i funkciju predsednika FS Beograda što je protivno čl. 33, st. 2, tačka 2 Zakona o sportu, budući da članovi uprave sportske organizacije ne mogu biti lica koja su članovi Uprave i službena lica nadležnog sportskog saveza, odnosno službena lica organizacije u oblasti sporta koja upravlja sportskom ligom. Mrakić je u belodanom sukobu interesa budući da, kao službeno lice nadležnog sportskog saveza, ne može obavljati funkciju u upravi sportske organizacije, sudijskoj komisiji FSS, kao stalnom upravnom telu koje formira Izvršni odbor FSS“.

No, nijedan predlog crno-belih nije naišao na odobravanje rukovodećihj struktura.
„Klubovi, čiji se predsednici i treneri danas vajkaju i lamentiraju nad neregularnošću takmičenja, bivali su najglasniji u odbijanju Partizanove inicijative. Imamo situaciju da izvesni Recko (Dragan Antić, trener Dinama, op. au) mesecima iznosi najrazličitije nepodobštine i kvalifikacije da bi ga Disciplinska komisija FSS kaznila tek pre neki dan zabranom obavljanja funkcija u fudbalu u trajanju od 15 meseci. Onda to posluži treneru lidera na tabeli (Vladanu Milojeviću, op. au) da, prvadajući ovu odluku, istakne kako „valja paziti šta se priča jer je fudbal ono najdragocenije što imamo”. Uzima se, dakle, izvesni Recko kao neka vrsta dečijeg strašila i pravi lažna simetrija da je svako ko ukazuje na nepočinstvo ili neregularnost – izvesni Recko“.

U zaključku osvrta na poslednja dešavanja u Superligi, iz Humske 1 citiraju jednog uticanog filozofa i jednog poznatog književnika.
„Sa dozom prezrenja valja odbaciti ovakvu lažnu simetriju i kvazi dobronamerno sugerisanje da valja paziti šta se govori. Džon Stjuart Mil je dobro istakao da je čovek, koji nema ništa za šta je voljan da se bori, ništa što mu je važnije od sopstvene sigurnosti, bedno stvorenje bez šansi da bude slobodan osim ako ga takvim ne učine bolji ljudi nego što je on. Dakle, ukoliko se nastupa kredibilno, savesno, časno i argumentovano, mesta strahu ne sme biti. Naprotiv, Mešinim rečima: “Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živeti”, pita na kraju prof. dr Vladimir Vuletić, potpredsednik Partizan.

FOTO: Star sport, MN Press


tagovi

Vladimir Vuletić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara