Znalo se kad su ispali iz Lige šampiona: Atletiko oduvao i Marselj! Treći pehar Lige Evrope u Madridu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.05.18. | 22:35

Antoan Grizman dvostruki strelac u finalu - 3:0

Bolji kol’ko vikneš. Nemilosrdni. Neukrotivi. Nezadrživi. Ako im ostavite milimetar slobodnog prostora znaće da ga iskoriste. Baš kao što je ceo fudbalski svet, ako ćemo ruku na srce, znao istog trenutka kad su eliminisani iz Lige šampiona da će se prošetati do pehara Lige Evrope. Taman toliko su bolji od konkurencije. Oduvali su je. Možda smo i subjektivni, međutim, čini nam se da niko nikad dominantnije nije osvojio drugi po vrednosti UEFA pehar kao fudbaleri Atletika, pošto su i Olimpiku iz Marselja na brutalan način stavili do znanja da nisu u istoj ravni. Ovih 3:0 u lionskom finalu mogu komotno u sportske, pa i udžbenike psihologije, na temu „kako?“.

Potpisnik trijumfa prvog favorita za osvajanje takmičenja je ujedno i najbolji strelac tima iz Madrida, Antoan Grizman. Francuski reprezentativac postarao se da Valeru Žermenu pokaže „kako“ i sa dva gola vrati Jorgandžijama pehar osvojen 2010. i 2012. Usput ih pogura na status nosioca u žrebu za naredno izdanje Lige šampiona i stavi rukovodioce kluba pred izazov veći od ovog koji je podrazumevao razoružavanje borbenih, s početka kuražnih, mada nedovoljno kvalitetnih mu zemljaka: da ga zadrže na stadionu „Vanda Metropolitano“. Iz prostog razloga što ja naredno finale Lige šampiona baš u Atletikovom novom domu i možda još nije vreme za odlazak u Barselonu. Može biti da je i samom Grizmanu stalo da sa bratijom uz koju je rastao napadne (naj)važniji pehar.

Izabrane vesti

Samo, čak i da u tome ne uspe, Atletiko je dokazao da može kako hoće u ovom takmičenju. Kad mu je Dijego Forlan doneo pehar protiv Fulama 2010. i otišao reagovali su angažmanom Radamela Falkaa. Kad je Kolumbijac pogodio u Bukureštu protiv Atletik Bilbaa 2012. stigao je Dijego Kosta. Dve sezone kasnije i Antoan Grizman. Jednostavno, toliko su jaki da podsećaju na aždaju kojoj taman odsečete jednu glavu izraste nova i pojede vas. Večeras je Grizman bio gladan. Nije smeo da promaši zicere. I nije. Dva prva dodira s loptom u kaznenom prostoru protivnika koji se koprcao u uvodnih 20-ak minuta, bio čak i bolji, ali džaba mu sve kad nema ovako spretnog špica kakav je nekadašnji prvotimac Real Sosijedada.

Sve do tog 21. minuta činilo se da je Marselj bolji. Da na krilima navijača ima prednost. Imao bi je i u rezultatksom smislu da se Valer Žermen već u četvrtom minutu nije uplašio zicera, pa je umesto da savladao Jana Oblaka u situaciji „jedan na jedan“ loptu šutnuo na tribine!? Grizmanu, pak, nije potrebno objašnjavati šta da radi kad mu se ukaže takva šansa. Neshvatljiva greška Stiva Mandande i užasna reakcija Angise omogućili su napadaču Atletika da izbije sam pred golmana rivala. Nije ni trepnuo. Samo je mogao da kaže „hvala“. Baš kao i s početka drugog dela kad ga je Gabi spojio s golom. Opet smirenost. Odlučnost. Predatorski instinkt - 2:0. Kraj u 49. minutu.

Gabi je zaslužio da i sam postigne gol. Uspelo mu je pred kraj meča, dok je protivnik na konopcima čekao kraj. Udarac u dalji ugao i slavlje je moglo da počne.

Slavlje koje je moglo da ode na suprotnu stranu da je Žermen pogodio. Da se Dimitri Paje nije povredio u ranoj fazi. Da je Kostas Mitroglu umesto stative pogodio mrežu, pa da „zakuva“. Previše je „da“ kod ekipe Rudija Garsije da bi se nosila sa mašinerijom kakva je Atletiko. Svaka joj čast za ovo dokle je stigla, ali imala je samo jednu manu. Naletela je na boljeg od sebe.

Kol’ko vikneš.

gallery

LIGA EVROPE, FINALE

OLIMPIK MARSELJ - ATLETIKO MADRID 0:3 (0:1)
/Grizman 21, 49, Gabi 89/

Lion
Sudija: Bjor Kujpers (Holandija)
Žuti kartoni: Amavi, Luiz Gustavo (Marselj), Vrsaljko (Atletiko)

OLIMPIK MAESELJ: Mandanda - Sar, Rami, Luiz Gustavo, Amavi - Sanson, Angisa - Tovan, Paje (od 32. Lopez), Okampos (od 55. Enži) - Žermen (od 74. Mitroglu). Trener: Rudi Garsija.

ATLETIKO MADRID: Oblak - Vrsaljko (od 46. Vrsaljko), Himenez, Godin, Ernandez - Gabi, Koke, Korea, Niguez - Kosta, Grizman (od 90. Fernando Tores). Trener: Herman Burgos.

FOTO: Action images

 


tagovi

Liga EvropeAntoan Grizman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara