Znaš kako se dobija oproštaj Delija? Izađeš na teren i obezbediš Zvezdi Ligu Evrope

Vreme čitanja: 4min | pon. 13.08.18. | 09:43

Veljko Simić, momak čiji je povratak na Marakanu izazvao mnogo kontroverzi, mogao bi da bude veliki adut u sutrašnjem revašnu protiv Spartaka...

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Slovačke)

Pojedinci će reći – i biće apsolutno u pravu – da je Crvena zvezda pogazila sve principe na kojima je nastao veliki klub odlukom da u Ljutice Bogdana vrati lakomislenog, odbeglog sina Veljka Simića. Reći će da je to indirektna poruka momcima koji tek stasavaju da mogu slobodno da pljunu u tanjir iz kojeg su jeli, jer će posle Simića svi ili većina njih moći da traže oproštaj. Posebno kada ih tamo daleko ne ogreje sunce rodnog kraja. 

Izabrane vesti

Međutim, težanja da se srpski šampion ustali u evropskom društvu naterala je aktuelne čelnike crveno-belih da se ponašaju prilično evropski, liberalno i da lakonogom ofanzivnom veznom, predvodniku čuvene i neiskorišćene „klase 1995“ daju još jednu šansu.

Priliku koju ponašanjem u kasnim tinedjžerskim danima nije zaslužio, ali jeste osnovnim fudbalskim kvalitetima.

To je uticaj, pre svih, Mitra Mrkele, čoveka pred čijim očima je Veljko Simić, kao i plejada drugih igrača, stasavao, padao, restartovao se i konačno došao do nivoa potrebnog matičnom klubu. Jednostavno i gledajući isključivo igrački, ovaj Veljko Simić, sa pune 23 godine, nije onaj Veljko Simić koji je odbio blanko podršku Crvene zvezde, kluba koji ga je iškolovao i naveo na pravi put. To je analogija kojom su se rukovodili stručni štab i čelnici Crvene zvede, posebno imajući u vidu da su prošlogodišnji povratnici predstavljali pogonsko gorivo za evropskim tim Vladana Milojevića. Navijači, pak, drugačije rezonuju. Imaju pravo na to, vođeni isključivo emocijama. Za njih je Simić i pored toga što nagoveštava ozbiljan potencijal pod ozbiljnom sumnjom. I tako će biti do daljeg. Ili do Slovačke.

 Uostalom, bivšeg člana Bazela i Zemuna dočekao je transparent u trenutku kada je ušao igru protiv Spartaka iz Trnave… Ali jedan deo napada, sasvim očekivanih i sasvim legitimnih, momak rođen u Lazarevcu uspešno je odbio tokom prvog poluvremena duela sa Voždovcem.

Pripadnost klubu ne dokazuje se istrcanim frazama u godinama kada ti je kao tinejdžeru stalo da imaš skupoceni telefon, još skupoceniji automobil i šaniranu garderobu. Tu površnost Veljko Simić je platio godinama neigranja, kao i mnogi njegovi ispisnici sa obe strane Topčiderskog brda, ali još ima šansu da se sa magistrale prosečnosti „prešalta“ na auto-put velike scene. Od prvog minuta drugog mandata u Crvenoj zvezdi počeo je da „dela“.

Raspravljaće se o tom mladalačkom potezu Veljka Simića dok god bude trajao njegov drugi mandat u Crvenoj zvezdi, ali… Dobar deo napisanog može da prekrije knjiga zaborava ukoliko Simić zablista kada bude bilo najteže. A to je ovaj meč protiv Spartaka iz Trnave. Tako se postaje i šampion i čovek koji zaslužuje oproštaj. Prosta matematika kaže: Simić je Crvenoj zvezdi, tamo negde 2013. godine, izbio iz džepa 3.000.000 evra, jer je odbio da potpiše ili produži profesionalni ugovor. Sada ima šansu da donese pomenutu sumu pomnoženu sa dva.

Gledajući ono što je pokazao protiv Voždovca, a posebno u kratkom intervalu u sudaranju sa fizički jakim Spartakom iz Trnave, Veljko Simić mogao bi da bude tajni adut Vladana Milojevića na stadionu Anton Malatinski. Brzim nogama, sposobnošću da vidi dalje od prvog slobodnog igrača i nekim urođenim samopouzdanjem, momak je raspario dobro uvezane linije tima ekipe Radoslava Latala. Pronalazio je prostor između pomenutih linija, preuzimao odgovrnost i imao nekoliko dodavanja ka dobro čuvenom Nemanji Radonjiću. Upravo bi Simić mogao da reši enigmu stručnog štaba crveno-belih i pitanje svih pitanja: „Kako rasteretiti Radonjića koga su Slovaci okarakterisali kao ubedljivo najveću opasnost i ostavili ga bez prostora“?

Veljko Simić je za 20 minuta protiv Trnave pokazao više nego Lorenco Ebisilio u mnogim mečevima. Međutim, možda u nekim varijantama ima mesta za obojicu. Posebno, što će Slovaci u rovu čekati šnasu za kontru i terati Crvenu zvezdu da pati. Simić je sposoban da Zvezdinu igru izvuče iz šablona.
„On je strašan potencijal. Esencijalno talentovan, može da igra na sve tri pozicije iza špica. Zato smo ga i doveli“, rekao nam je u neformalnom razgovoru jedan od čelnika Crvene zvezde.

Zvezdin projektovani džoker za Trnavu ima donekle i sreće što se publika koja prati crveno-bele lako zaljubljuje u igrače poput njega. Brzo pada na dribling, smisao za kombinatoriku, talenat da se ulazi između linija, tehničku pismenost i dobar šut.  Gledajući sve karakteristike Simić može da bude plejmejker Crvene zvezde za budućnost, neko na koga će se oslanjati i publika i trener. Posebno jer je zadojen drčnošću i samopouzdanjem, što se videlo protiv Voždovca kada je postigao gol, ušao i iskreirao još tri šanse, te bezobrazno odgovorio vateranu Superlige Pavloviću.

A bezobrazluk će biti potreban Crvenoj zvezdi u Trnavi. Možda još jedan razlog da Veljko Simić bude u ozbiljnoj konkurenciji za tim.

Zna on sigurno kakve je komentare izazvao njegov povratak na Marakanu. Drčan, kakav jeste, zna i kako se dobija oproštaj: „Izađeš na teren, slomiš Trnavu, uvedeš Zvezdu bar u Ligu Evrope i doneseš joj 6.000.000 evra“.

Foto: Starsport


tagovi

Liga Evropeveljko simićLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara