Uefa pravi promene
Uefa pravi promene

ZVANIČNO: Uefa osniva treće takmičenje – od 2021. godine 96 klubova igra u Evropi

Vreme čitanja: 2min | uto. 11.09.18. | 11:45

Ništa za sada o formatu

Glasina je počela da kola u Nemačkoj pre manje od dve nedelje. Danas je potvrđeno. Od 2021. godine pored Lige šampiona i Lige Evrope igraće se još jedno kontinentalno takmičenje!
Dato je zeleno svetlo da se uvede treće takmičenje od sezone 2021/2022. Tako će ukupan broj klubova učesnika u evropskim takmičenjima narasti na 96“, rekao je šef Uefinog sektora za takmičenja Andrea Anjeli govoreći na generalnoj skupštini Evropske klupske asocijacije (ECA) u Hrvatskoj.
Pre promocije novog modela za period posle 2024. godine potrebna je detaljna procena međunarodna kalendara. Trenutni model treba modernizovati“, dodao je Anjeli.

O detaljima novog takmičenja nije govorio, ali čini se da su nemački mediji sve otkrili još ranije. Naime, sada u Ligi šampiona i Ligi Evrope igra 80 klubova, ali to ne znači da će treće takmičenje – pod radnim nazivom Kup Evrope – imati samo 16 učesnika. Naprotiv, imaće 32, a plan je da se Liga Evropa sa 48 klubova suzi na 32, da se kvalitet koncetriše i – što je Uefi i najbitnije – prihodi povećaju.

Izabrane vesti

Nije zgoreg pomenuti da Uefa – zvanično neprofitna organizacija koja samo prosleđuje prihode članicama – trenutno sedi na rezervama od 500.000.000 evra.

Mada, ima i onih koji smatraju da će veći broj klubova u Evropi smanjiti jaz između superbogatih učesnika Lige šampiona i “ostatka sveta“. Kup Evrope bi prema procenama fudbalskih poslenika sa “bogatog zapada“ posebno mogla da koristi klubovima sa istoka Evrope, računaju tu i Srbiju,kao i onih iz Skandinavije.

Tako oni tvrde. Protivnici ideje se boje da će ovakva organizacija samo smanjiti mogućnost siromašnijih klubova sa istoka da uopšte dođu u situaciju da se odmere sa najvećima. A najveći bi svakako najradije da igraju samo između sebe.

Podsetimo, Uefa je tri takmičenja imala sve do 2008. godine kada je ukinut Intertoto kup, ali taj eksperiment nikada nije ni zadobio ljubav fudbalskih fanatika. Pre toga, postojao je i Kup pobednika kupova, koji je već bio mnogo atraktivnije takmičenje, ali je on – sa ove distance nam nije baš najjasnije zašto –ukinut 1999. godine.

(FOTO: Action Images)


tagovi

UEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara