Zvezda naciljala kapitalca iz Serije A! Biće mnogo, mnogo teško... (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 24.04.18. | 15:31

Torino nudi 3.500.000 evra za Brazilca koji je zvanično član fantomskog kluba iz pete lige Portugalije u vlasništvu jednog investicionog fonda

Crvena zvezda se polako sprema za Evropu i slaže kockice za letnji prelazni rok u kojem su joj potrebna pojačanja za još jednu evropsku jesen, a možda i proleće. Kapitalac se očekuje na poziciji ofanzivnog veznog igrača. Prva meta je locirana, ali biće jako, jako teško pogoditi je.

Zvezda je zainteresovana za brazilskog vezistu Giljermea (26) iz Beneventa. Ljubiteljima Serije A je poznat od ove godine pošto je na jug Italije stigao u februaru, ali je mnogo poznatiji po odličnim igrama u poljskoj Legiji prethodnih godina.

Izabrane vesti

Omaleni Brazilac (174 centimetra) ima 26 godina i igra na pozicijama ofanzivnog veznog, desnog krila, polušpica, pa i levog krila u slučaju nužde. Sa Legijom je osvojio tri titule i dva nacionalna kupa za tri sezone, odigrao 150 utakmica, upisao 21 gol i 23 asistencije. Posebno ga karakterišu plejmejkerske sposobnosti i činjenica da voli da razigrava saigrače i stvara im šanse za gol.

Prošle zime je došao u Benevento iz Legije kao slobodan igrač i na 11 mečeva u Seriji A upisao po dva gola i asistencije. Iako je još u januaru bilo jasno da Beneventu nema spasa, Giljerme je bio jedno u nizu zvučnih imena (Dijabate, Sanja, Đuričić, Sandro...) koja su pojačala popularne Veštice za nemoguću misiju opstanka u ligi. Ostavio je jako dobar utisak u Beneventu i uz Šeika Dijabatea i tinejdžera Brinjolu bio ponajbolji igrač ove sezone. Ipak, s obzirom da je Benevento minulog vikenda i teoretski ispao u Seriju B, neizvesno je kakav je dalji status Giljermea.

I tu dolazimo do zanimljive situacije. Iako su zimus italijanski mediji prvo pisali da je Giljerme potpisao kao slobodan igrač na godinu i po dana, a potom i na tri godine, istina je da je on u klub došao iz Portugalije, a ne iz Legije?!

Formalno, Giljerme je na stadion Ćiro Vigorito stigao iz malo poznatog kluba Santa Kruz Alvarenga koji se takmiči u petoj portugalskoj ligi. Reč je o fantomskom klubu koji služi kao most investicionih fondova i menadžerskih agencija. Od ukidanja vlasništva treće strane, menadžerski fondovi ne mogu da budu vlasnici ugovora nad igračima i prinuđeni su da posluju preko klubova koji dovode igrače samo na papiru.

Dakle, služe kao mostovi kako bi se prikazali kao vlasnici ugovora igrača, iako suštinski ugovore u vlasništvu drže fondovi i agenti. Slična situacija je bila sa Pinijem Zahavijem i kiparskim Apolonom, zatim i belgijskim Muskronom, ekvadorskim Envigadom, a najpoznatiji je sigurno urugvajski Deportivo Maldonado.

Na sličan način je Giljerme i došao u Legiju pre četiri godine. Formalno je došao iz brazilskog niželigaša Ole Brazila, a suštinski iz Brage u kojoj je proveo četiri sezone s pozajmicama u Vizeli i Bragi B. Legija ga je tada pozajmila na godinu dana, da bi ga posle odličnih igara otkupila za 250.000 evra i potpisala sa njim ugovor na tri godine.

Uostalom, Giljermeov zimski transfer u Benevento je na zvaničnom sajtu Serije A zaveden kao pozajmica iz Alvarenge.

Formalno, Giljerme je u Beneventu na pozajmici do leta 2019. godine, ali najverovatnije će već ovog leta napustiti klub jer nije igrač za Seriju B.

Za njegove usluge se interesuje i Torino koji je spreman da ponudi 3.500.000 evra fondu i Beneventu koji će podeliti zaradu. Procenjuje se da su još neki italijanski prvoligaši zainteresovani za Brazilca.
„Imamo igrače poput Giljermea ili Djuričića koji bi mogli da igraju u ekipama kao što su Roma, Napoli i Inter. Imaju kvalitete za to“, rekao je nedavno Beneventov trener Roberto de Zerbi.

Giljermea je hvalio i saigrač Bakari Sanja.
„Sa onom njegovom sjajnom levom nogom, pomalo me podseća na Lea Mesija“, rekao je Sanja.  

Giljerme je pre desetak dana doživeo povredu bočnog ligamenata levog kolena i očekuje ga pauza od mesec dana što znači da je najverovatnije završio sezonu. Ali s obzirom da nije reč o težoj povredi, to neće biti prepreka za zainteresovane klubove da ga angažuju. Među njima je i Crvena zvezda.

Ako crveno-beli uspeju u ovoj teškoj misiji, bilo bi to možda i najkvalitetnije inostrano pojačanje koje je stiglo na Marakanu u poslednjih desetak godina. Ipak, prema saznanjima MOZZART Sporta, na Marakani nisu veliki optimisti da će se uspeti da angažuju odličnog Brazilca. Ali vredi probati... Cilj Zvezdine uprave je da kao ključno pojačanje dovede ofanzivnog vezistu koji je školovan u Španiji ili Portugaliji ili ima iskustvo igranja u tim zemljama. Prvi pik deluje sjajno. 

Pišu: Darjan Nedeljković i Aleksandar Gligorić

(FOTO: Action images)


tagovi

Giljerme

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara