Zvezdin Betmen Marko Gobeljić: Kako je 13. igrač postao jedini koji je uvek tu...

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.09.18. | 09:41

Šta se još može očekivati od Zvezdinog univerzalca

Marko Gobeljić je nedavno protiv Čukaričkog postigao sjajan gol posle slaloma, ali ono što je juče uradio u Kruševcu je definitivno momenat njegove karijere. Zasad. Zvezdin univerzalac je spektakularnim udarcem sa 20 i kusur metara načeo Napredak i trasirao Zvezdi put kao jako bitnoj pobedi u jako bitnom momentu.

Na njegove poteze i partije se do sada više gledalo kroz simpatije kao na trud požrtvovanog rezerviste. Ali neka izdanja na početku ove sezone otvaraju ozbiljne teme: Koliko još i šta još može taj momak?

Izabrane vesti

Ako važi fraza da su navijači Zvezdin 12. igrač, onda nema dileme ko je 13. Marko Gobeljić postaje jednako bitan za Zvezdu kao i preostali članovi prve postave. Kada bi Vladan Milojević mogao na teren da izvede 12 igrača, nema sumnje ko bi bio taj zbog kojeg bi menjao pravila.

Jučerašnjom partijom u Kruševcu i golom za TV špice Gobeljić je još više pojačao vrednost svojih akcija kod Milojeviča. Dok se Zvezda mučila da nađe balans u igri protiv Napretka i da nekom organizovanom igrom pritisne rivala, Gobeljić je pokazao ono što u poslednje vreme često nedostaje crveno-belima – jednostavnost. Povukao je loptu i lansirao je pod prečku gola nekadašnjeg kluba.
„Rekao sam Benu i Ebisiliju da igraju 'dva na jedan', jer sam video da imaju prostor. Nisam očekivao da će mi Ebisilio dodati loptu, ali video sam da protivnički igrači staju u gol i samo sam šutnuo. Ispostavilo se da sam bio izuzetno precizan i mnogo sam srećan zbog toga. Nisam još stigao da pogledam gol, jedva čekam da pustim snimak i da ga na miru pogledam. Stvarno se ne viđa često“, rekao je Gobeljić za klupski sajt posle meča.

Na sličan način je rešio Zvezdu muka u duelu protiv Čukaričkog na Marakani. Zvezda se mučila da uđe u šansu posle izjednačenja gostiju, pokušavala jalovim napadima, a Gobeljić je jednostavno uzeo loptu, krenuo u slalom i završio akciju golom.

U Zvezdi je sve češće u ulozi strelca, ali to nije nešto što mu je bilo strano tokom karijere. Igrajući za kraljevačku Slogu protiv Doline je postigao sličan gol kao sinoć. Tada je bio desni bek... Kako je kasnije otkrio u razgovoru za MOZZART Sport, ofanzivniju ulogu je dobio baš u klubu čiju je mrežu sinoć probušio – Napretku. Dragan Ivanović ga je stavio na poziciju krila, ubrzo je dao gol Crvenoj zvezdi i kupio kartu za naš najveći stadion, gde se do tada pojavljivao kao navijač na severnoj tribini.

Na Marakani je Gobeljić dočekao kao još jedno od prosečnih superligaških pojačanja od kojih je bilo više promašaja nego pogodaka. Bio je u senci zvučnijih imena. Ali se vrlo brzo nametnuo kao džoker kojeg Zvezdin trener povlači kada god je u nekom problemu. Kada treba sačuvati vođstvo, zameniti beka, probiti Čukarički ili Napredak... Nema uloge koju Gobeljić ne može da odigra. Svejedno je da li menja Stojkovića ili kao protiv Kelna i Arsenala pokriva levog beka. Samo još nije bio golman.

Gobeljić je Zvezdin perpetuum mobile čija energija sija na terenu, ali i van njega. On više nije samo najbolji drug Vujadina Savića. Nije samo kralj društvenih mreža Zvezdine svlačionice. Nije samo čovek sa Betmenovim gaćama. Postao je mnogo više od simpatičnog momka koji je tu da pokrpi rupu...  

Konkurencija u timu Crvene zvezde godinama nije bila jača. U svakom meču je makar nekoliko jako dobrih igrača prekobrojno. Milojević je dobio gomilu zvučnih pojačanja, pa je uspeh da igrač izbori i mesto na klupi za rezerve. Gobeljićevo mesto na klupi je zacementirano. Prošle sezone je na 17 utakmica ušao sa klupe (samo Milijaš više puta), a ove je već sedam puta bio džoker, po čemu je izjednačen sa Simićem. Međutim, sa tendencijom da sve više počinje mečeve i kao starter.

U ovoj sezoni je bio starter na šest od devet prvenstvenih utakmica. U prošloj na 15 od 37. Dakle, dobija sve veće poverenje... A konkurencija u timu je daleko jača nego prošle sezone. Doduše, ne baš na njegovoj poziciji, ali širina rostera daje treneru više opcija za eksperimentisanje i kombinovanje.

Gobeljić je jedini igrač u Zvezdinom timu koji je igrao na svih devet mečeva u prvenstvu ove sezone! Dakle, nijednom na tribinama. Zajedno sa evropskim utakmicama, Gobeljić, Degenek i rezervni golman Popović su jedini svaki put  bili u konkurenciji za tim – na svih 18 utakmica. To najbolje okriva koliko je Milojevićev omiljeni džoker zapravo bitan i esencijalan deo ovog tima.

Dok dobar deo tima na početku sezone ima uspone i padove, a Milojević poziva na strpljenje da se sačeka još malo na uigravanja i da ekipa prodiše sa novajlijama, kod Gobeljića nema nikakvih problema. Pluća su mu puna, srce veliko, a glava nameštena da povuče Zvezdu kada joj baš i ne ide. Poput superheroja Betmena koji reaguje na onaj signal na nebu, tako i Gobeljić u famoznim gaćama sa najpoznatijim "slepim mišom", reaguje bez greške svaki put kada dobije šansu i kada ga Zvezda pozove u pomoć.

S pravom se otvara pitanje punog kapaciteta i potencijala tog momka. Malo-malo, pa iznenadi nečim novim kao juče. Ko zna šta se još krije u tom arsenalu...

(FOTO: Crvena zvezda, MN Press)

 


tagovi

Marko Gobeljić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara