Mirko Ivanić slavi gol protiv Arsenala
Mirko Ivanić slavi gol protiv Arsenala

Zvezdina najveća opsesija: Kakve sve barijere čekaju Mirka Ivanića na Marakani?

Vreme čitanja: 5min | pet. 08.02.19. | 09:28

Poslednjih godina nikoga crveno-beli nisu jurili kao crnogorskog reprezentativca iz Novog Sada

Da je neko drugačije vreme – da ne živimo u eri brzog protoka informacija i društvenih mreža – budite sigurni da bi bilo navijača Crvene zvezde koji bi se uputili ka Deligradskoj da uživo vide potpis dugogodišnje želje najtrofejnijeg srpskog kluba – Mirka Ivanića. Daleko od toga da ga treba izjednačavati sa velemajstorima iz doba velike Jugoslavije koji su završavali na Marakani, ali lakonogi vezista bio je svih ovih godina više od Zvezdine želje. Bio je najveća Zvezdina opsesija u prethodne tri sezone.

Sigurni smo i da je sporo „hvatanje“ Ivanića na udicu Zvezdine veličine i evropskih uspeha podsećalo one mlađe fanove na slučaj bugarskog internacionalaca Čavdara Jankova. Mnogima su prošli tinejdžerski dani u iščekivanju kada će da detetonira bomba prelaznog roka za kojom je žudeo Slavoljub Muslin početkom ovoga veka. Nisu je dočekali. Ili da pređemo na košarkaški teren: svakih šest meseci dominirali su naslovi o tome kako se tornjevi blizanci iz Železnika Aškrabić i Nikolić iz predgrađa sele na Mali Kalemgdan…

Izabrane vesti

Tomovi su o tome napisani, baš koliko i u Zvezdinoj potrebi da se pojača Mirkom Ivanićem. Samo je ovog puta ishod za zvezdašku javnost bio pozitivan.

Ostaće zapisano da je Mirko Ivanić treće najskuplje pojačanje u istoriji Crvene zvezde, ali taj finansijski krst težak 1.3000.000 evra biće najlakši teg koji će na svojim leđima nositi nekadašnji kapiten Vojvodine. Doskorašnji član BATE Borisova doveden je na veliko zadovoljstvo vrhuške kluba i sportskog sektora kao neko sposoban da pravi razliku.

Protiv Videotona

I kroz tu vizuru iznad prosečnog talenta i fudbalskog znanja gledaće ga navijači Crvene zvezde od trenutka debija. Očekivaće – čuda. I prosto nepotrebno ih je osuđivati zbog takvog rezona, jer su i oni čuli priče o tome da Vladanu Milojeviću nije bilo ispod časti da se prošle zime sastane sa Ivanićem na Kopaoniku i do najsitnijih detalja mu nacrta gde ga i kako vidi. I da mu objasni koliko mu je potreban za naredne evropske izazove. Posebno što se u tom trenutku već pričalo o odlasku Gelora Kange.

Sjajni su i Ivanić i Jevtić, ali Mirko kao da bolje ‘zapada’ na bokovima i tako pravi višak“, poručio je u jednom neformalnom razgovoru sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela.

Zvezda je kao potencijalne alternative nišanila Mirka Ivanića i Švajcarca srpskog porekla Darka Jevtića. Reprentativac Crne Gore je bio uvek za pola koraka ispred. Njegova nedostupnost -  prvo što on nije želeo da se vraća u srpski fudbal, a drugo što BATE Borisov nije želeo da ga proda, kao da je dodatno motivisala generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića da zapinje. Posle svakog “ne“ pojačavao se pritisak na nbivšeg Vošinog đaka, a na posletku njegov potpis trebalo bi da predstavlja personifikaciju Zvezdinog finansijskog i organizacinog napretka. Jasno je da je to prva Terzićeva poruka Ivanićevim dolaskom.

Druga je vezana za poglede unapred i mirno čekanje evropskih kvalifikacija tokom kojih bi Mirko Ivanić morao da ima bitnu ulogu.

U dresu reprezentacije Crne Gore

Apostrofirali smo već da će Ivanićev svaki potez biti praćen kroz navijački mikroskop i to će biti barijera koju će morati da preskoči. Možda ga i Zvezdin dres natera da promeni karakter. Jer on je u Vojvodini i BATE Borisovu možda bio najbolji igrač, ali nije bio vođa tima i neko oko koga se skuplja ekipa. Takva uloga u Ljutice Bogdana je rezervisana za “gardiste“, predvođene Vujadinom Savićem, ali će Ivanić morati da transfrormiše neke navike. Sigurno znate priču o vojvođanskom mentalitetu i ravnoj liniji koja ih usporava da pokažu šta i koliko mogu u taboru večitih. Tu opštu prihvaćenu tezu donekle je na crveno-beloj strani Topčiderskog brda razbio Aleksandar Kataji, koji je imao crtu ravnodušnosti i neobaveznog pogleda na fudbal, ali je u utakmicama visokog intenziteta grizao. Možda i zato što ima tu “barbasko“ u sebi, dok je Ivanić nešto drugačiji mentalitet. Mnogo, ali mnogo tih i mnogo vaspitan…

I ne samo to. Možda oni budu igrali i zajedno, možda od njih Vladan Milojević napravi jednu dušu u dva tela, ali Ivanić će, ako pitate Zvezdine navijače, na Marakani imati i teško nasleđe Marka Marina. Prosto, pošto ga je Zvezda toliko jurila, taj neko mora da pojede loptu. Baš kao Marko Marin u Napulju kada se poigrao sa sa galaktičkom vrednošću Kulibalija i Hamšika. To je ono što zvezdina publika traži i zbog čega je nekome spremna da da blanko podršku i oprosti mu taktičku nedisciplinu, lenjost i nespremnost.

Vladan Milojević nije takav stručnjak, ali će do početka prolećnog dela prvenstva pokušati da rastereti Mirka Ivanića. I možda ukaže javnosti da je za njegovo savršeno uklapanje potrebno vreme. I možda hrabro saopštiti javnosti da Ivanić nije mađioničar Marinovog ranga, ali da je i te kako potreban Crvenoj zvezdi.

Prosto, kada vidite najbolje poteze karijere Mirka Ivanića shvatićete da on sve radi sa lakoćom pokreta. Ne dribla u cugu trojicu, ali odlično zna da “proturi“ loptu.

Nema šut kao nekad Nenad Milijaš, ali je spreman da telom stvori prostor na nekih 16 metara i onda uputi savršeno precizan udarac. Jednostavno, Mirko Ivanić je kreativna, ali i racionalna desetka.

Iz vremena u Voši

Novinari u Belorusiji su ga proglasili “dabl-dabl“ igračem, a to znači da je u tamošnjoj ligi obično imaju dvocifren broj golova i asistencija. Prvi problem je nastao kada se Ivanić zasitio igranja i života u blizini Minska, i kada je shvatio da je on poslednje dve godine odužio dug vernosti navijačima Vojvodine rečima da nikada ne bi igrao za beogradske večite. Prosto, Zvezda je u ovom trenutku veliki napredak u karijeri Mirka Ivanića, šansa da se pod ovdašnjim svetlima predstavi Evropi. A ona su mnogo jača nego ona beloruska.

I još jednu barijeru imaće Mirko Ivanić. Leta 2017. godine u klub je kao kapitalac došao Brazilac Rikaridnjo. Nije uspeo. Sezonu kasnije najviše se očekivalo od još jednog Brazilca Kafua čiji dolazak je podigao veliku prašinu euforije. Nije vredelo – opet su posao obavili neki drugi Zvezdini pikovi i starosedeoci.

Tendenciju podbačaja Zvezdinih kapitalaca možda će prekinuti Mirko Ivanić. Prosto, on će u Ljutice Bogdana sam sebi nacrtati limite karijere. Ako se pokaže da je pravi, to će značiti da ima sve kvalitete potrebne za najjače evropske lige. Ako ne uspe - to će biti potvrda da je zreo da dobro igra iz senke, ali takvi igrači prosto ne mogu da budu veliki. Bez obzira što blljesnu protiv Sampdorije ili u Ligi Evrope u sudaru sa Kelnom.

I još jedna priča o tome koliko ga je Zvezda želela i koliko je Zvezdan Terzić bio uporan u tim nastojanjima. Generalnom direktoru crveno-belih je leta 2016. godine zazvonio telefon, sa druge strane žice je bio tadašnji čelnik Partizana Vojkan Nedić isto nameračen da dovede Ivanića. Posle prijateljskog protokolarnog razgovora Terzić je poznaniku doslovce rekao:
Mogu samo da ti kažem da ćemo završiti Ivanića. I to vrlo brzo…”

To brzo je došlo posle 2,5 godine...

(FOTO: Reuters, Star Sport)


tagovi

Mirko Ivanić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara