Zvezdini insajderi iz Serije A: Nije ovo Sarijev Napoli, ali ako te uhvate u mašinu...

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.09.18. | 09:44

Nenad Tomović, Filip Đuričić i Darko Lazović za MOZZART Sport govore o kvalitetima Marika Hamšika i drugova

To je taj dan! Veliki povratak Crvene zvezde u Ligu šampiona. I već na startu utakmica koji oni nepopravljivi optimisti vide kao najbolju priliku da se osvoji neki bod, možda čak i cela tri. Ali neće biti lako. Napoli je u sezonama iza nas bio svetlosnim godinama ispred Zvezde. Teško je porediti nivo fudbala u kome žive Napolitanci i ovaj kod nas u Srbiji. Zato smo pokušali da iz prve ruke saznamo kako to izgleda kad udariš na Mareka Hamšika i drugove. Nenad TomovićDarko Lazović i Filip Đuričić već su se odomaćili u Seriji A i dobro znaju šta čeka njihov bivši klub.
Iskreno, Napoli je po meni igrao najlepši fudbal do prošle sezone“, kaže nam Lazović, ali odmah dodaje.
Ove godine, uz sve poštovanje prema Karlu Ančelotiju, koji je veliki, najveći trener, još se traže. Kod Mauricija Sarija su dosta bolje igrali. Gledao sam sad nedeljnu utakmicu protiv Fjorentine, jesu pobedili, ali nisu odigrali neku utakmicu, nisu stvorili mnogo šansi. Opet, isti su to igrači, maltene ceo tim je isti, ali kad dođe novi trener treba vremena“.

Filip Đuričić se nadovezuje.
Do noge, kratak pas, isto ono što Sari sada pokušava da nametne u Čelsiju. Ali ove godine je drugačija priča. Još se traže pa sam optimista. Tražim neke pozitivne stvari, a-ha-ha“, smeje se prvotimac Sasuola.

Izabrane vesti

Ali kad se uozbilji...
Uz Juve i Inter sigurno u TOP 3 ekipa u Italiji. Da ne pričam sad pojedinačno o svakome, oni stvarno nemaju slabu poziciju. Pola ekipe im je igralo na Svetskom prvenstvu. To su igrači koji u svakom trenutku prave razliku. Opustiš se na sekund i – BAM! Nenormalno su opasni. Insinje kao broj jedan, pa Mertens i Kaljehon. Svi totalno drugačiji tipovi igrača“.

Lazović ipak podseća da se Mertens ne očekuje u startnoj postavi. Umesto njega trebalo bi da od prvog minuta zaigra Arkadijuš Milik. Sporiji, ali u vazduhu bi mogao da napravi velike probleme.
Ako te uhvate u mašinu...“, kaže Lazović, koji gura već četvrtu sezonu u Đenovi.

I onda najiskusniji Tomović uzima mikrofon. Detaljno.
"Ančeloti ima preterano iskustvo u Ligi šampiona, ali izbacio je mnogo toga što je bilo prepoznatljivo za Napoli. Recimo, Hamšika je pomerio da igra ispred odbrane, prošle sezone je tu bio Žoržinjo. A kad je Hamšik igrao tog centralnog ispred zadnjeg veznog onda su i on i još jedan umeli da se ubace iz drugog plana, jer su krila razvlačila odbranu maltene do linije. I onda te karakteristične dijagonale. Posebno na Kaljehona. On ima to, možda najteži igrač za čuvanje, uvek ide iza leđa beku", pojašnjava Tomović.

Nije da je sad Insinje mačji kašalj...
"Totalno nepredvidiv tip skroz. Može da bude najgori na terenu, ali je u 88 odsto utakmica najbolji na terenu. Ti mali igrači su baš nezgodni za čuvanje. Kaljehon je drugačiji malo, ali onako... Iritantan. Kao i Mertens. Samo gol vidi. Ne bi dodao loptu saigraču, samo da ga da. I Mertens je isti takav. Samo golovi, golovi, golovi. Gladni su. Da vode 5:0 ići će da ti daju još pet".

Šta je to još Ančeloti menjao?
"“Sad igraju više pas igru. Pokušavaju dugim loptama iza linija da gađaju. Manje koriste centralnog napadača, više krila. Dalje, kod Sarija je Mertens igrao špica, ali su se menjali napred, nije bio jedan klasičan špic, imali su slobodu da se kreću. Sada je Milik stalno centralno, ovaj levo, ovaj desno.. Ali naravno su opasniji u vazdušnoj igri. Milik može i da zadrži loptu, da baci neku povratnu“, svedoči Tomović.

Dobro, mora da ima nešto loše u Napolijevoj igri? Možda odbrana?
Ma kakvi. Bar kod Sarija znalo se tačno ko kako stoji. Taktički su bili perfektni. Svi u liniji, znali su u detalj svaku akciju, svako kretanje. Sari je inače jedan od najboljih trenera Evrope. I iz priče sa Maksom (Nikola Maksimović, prim. aut.) uverio sam se u to. Jedino što nije imao dugačku klupu, pa je celu sezonu izneo sa 13 ili 14 igrača“, odgovara Lazović, a isto mišljenje ima i Đuričić.
Ako gledamo ceo tim možda i može da se kaže da im je odbrana slabiji deo, ali reći da im je odbrana slaba? To nije realno. Možda može da bude šansa to što igru grade od pozadi, pa ako bude neka greška. Biće i oni pod određenim pritiskom. Ne viđa se Marakana svaki dan. A mislim da i Zvezda posle duže vremena ima igrački kvalitet da ugrozi velike timove. Pretiti naravno – nema poente, ali ako se hrabro uđe u utakmicu...

Povod za optimizam traži i Lazović.
Ne treba momcima neki pritisak stavljati, ali Zvezda je pokazala da može protiv svakoga, a koliko mogu da primetim odavde ni Napolitanci neće baš opušteni da dođu. I prošle sezone su mislili lako ćemo na startu, pa su izgubili od Šahtjora tako da je i nad njima neki pritisak“.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Darko LazovićFilip Đuričić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara