Zvezdini problemi nisu slučajni

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.03.19. | 11:21

Kao što nije slučajan pogodak Milana Pavkova

Gledajući dobar deo 159. večitog derbija navijači Crvene zvezde imali su osećaj da su se, pomoću neke vremenske mašine, vratili sedam meseci unazad i gledali reprizu dvomeča sa Trnavom. Od kada je šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević pronašao način da odgovori na presing Jirgena Klopa, umirujuću lepotu Krasnodara, nemački mentalitet Kelna i do perfekcije automatizovan romb na sredini terena Salcburga.

Samo na jednu stvar nije našao protivotrov – ekipu koja zna da agresijom isceka igru crveno-belih na froncle. Zvezdin šef stručnog štaba je bio jako nervozan posle duela sa Partizanom, izašao je iz klišea sopstvenih izjava, poručivši da je srpski šampion debelo oštećen i da bi utakmica otišla u drugom pravcu da je priznat regularan pogodak Bena u 23. minutu. Međutim, kada se strasti smire Vladan Milojević – analitičan kakav jeste -  sigurno će uočiti da su se iza sudijskih grešaka Danila Grujića sakrili problemi u igri koji nisu od juče. Odnosno koji se ciklično ponavljaju kada Zvezdin tim udari u tvrdo. I kada uleti u makazice nervoze.

Izabrane vesti

PRESLIKAN MEČ SA TRNAVOM 

Priznaće to Vladan Milojević, makar kada se bude opraštao od matičnog kluba, pošto je već u 20. minutu poskakivao sa klupe i hvatao se za glavu. Jer je delovalo da je Crvena zvezda ukočena u manveru, da su najbolji igrači crveno-belih stalno udvojeni, i da nema brzog protoka lopte. Baš kao u prvom meču protiv Spartaka iz Trnave. Ili u prvom večitom derbiju na stadionu u Humskoj.

Ako je period do početka novih evropskih kvalifikacija za Crvenu zvezdu (bilo za Ligu šampiona ili Ligu Evrope) zamišljen kao period za trening i uigravanje svih linija tima, Milojević će imati šta da radi. Reći će mu to svaki fan crveno-belih koji će u drugi plan da stavi pogrešne odluke Danila Grujića, više se baveći nekako nedorečenom igrom Crvene zvezde u prvom poluvremenu.

Očigledno je da crveno-beli imaju izrazite probleme kada se susretnu sa gustom i postavljenom odbranom rivala koji kvalitetom može da im parira. Delovalo je da je Milojević, identično utakmici sa Trnavom, naletao na unapređenu verziju Vladana Milojevića. Partizanove linije tima su bile gušće, srednji red je bio agresivniji, Zvezdini bokovi su bili zatvoreni. Upravo na tim postulatima je srpski šampion napravio odlične evropske rezultate protiv favorita...

I što je još bitnije, Crvena zvezda ima dovoljno vremena do početka kvalifikacija da istestira živce, i psihologiju mečeva kada vam jednostavno ne ide. Ceh nije plaćen protiv Trnave, rezultatski završeni 159. večiti derbi nije donosio mnogo. Ali ceh će jednom – ako Zvezda ne bude dosledna sebi i sopstvenoj disciplini – morati da bude plaćen.

Dakle, Zvezdini problemi uočeni protiv Partizana nisu od juče. Nit je pogodak Milana Pavkova slučajnost. On je došao kao nagrada za momka iz Begeča koji je promenio krvnu sliku Milojevićevog tima.

Status snažnog napadača je vrlo verovatno personifikacija Milojevićevog greha u 159. večitom derbiju. Infantilno je izreći tezu da crveno-beli treba stalno da igraju sa dvojicom napadača, posebno što su u većem delu sezone ofanzivno potentni, ili konstatovati da je Ričmond Boaći potrošio sve kredite. Ali ako je znao da će Partizan napuniti vezni red trkački moćnim igračima, Milojeviću se crtalo da napravi malu bravuru, mnogo rizikuje, i od početka upari Boaćija i Pavkova. Jer tada bi postao dominantan u vazduhu u meču koji se nije igrao na gol, nego na krampon i lakat u glavu više. Uostalom, crveno-beli su u drugom poluvremenu razvukli Partizanove linije tima... I opet dolazimo do Trnave koju nije slomio golom, ali jeste dobijenim vazdušnim duelima Milan Pavkov.

A mečeva, poput ovih sa Partizanom, će ponovo biti u Evropi... Zvezda ima šta da trenira i doteruje. Videćemo kako će sve to izgledati sa dugo čekanim Mirkom Ivanićem kao sigurnim starterom.  

Foto: Star Sport


tagovi

Vladan MilojevićRičmond BoaćiMilan Pavkov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara