Zvezdino sutra posle Lige šampiona

Vreme čitanja: 5min | sre. 12.12.18. | 16:07

Percepcija srpske javnosti, oslonci novog tima i hoće li Milojević i Terzić postati žrtve sopstvenog standarda

Kada jednog dana dođe do rokade na klupi Crvene zvezde – a taj dan prirodno mora da svane – nasledniku Vladana Milojevića neće biti lako. Analiza svakog rezultatskog podbačaja počeće sa rečenicom: „Kako je Vladan Milojević mogao da beleži takve rezultate, a ovaj ne...“.

Ali dok god Vladan Milojević bude bio na klupi aktuelnog srpskog šampiona, svaki dan će mu biti sve teži i teži. Ne govorimo o pritisku osvajanja novog trofeja, već o podizanju standarda čije žrtve bi pored Milojevića mogao da postane i kompletan Zvezdin upravljački sistem predvođen Zvezdanom Terzićem. Da se ne lažemo i ne uvijamo stvari – percepcija srpske javnosti možda je euforična i pogrešna, ali je jednostavno prirodna, oslonjena na neka srećnija vremena kada se četvrtfinale nekog evropskog takmičenja u Ljutice Bogdana smatralo normalnom pojavom. I želelo se više. Mnogo više.

Izabrane vesti

Posle sezone u Ligi šampiona sa osvojena četiri boda, tražiće se sezona u Ligi šampiona sa pet osvojenih bodova… Jer posle rušenja Liverpula, kao vicešampiona Evrope, novi epski podvig predstavljao bi skalp nekog jačeg imena. A to su Real, Barselona, možda Juventus. I opet o toj percepciji. Ima onih koji bi posle prezentacije u Ligi šampiona – gde jedinu mrlju predstavlja dvomeč sa Paris Sen Žermenom, jer su Sveci prvi tim koji je na Marakani postigao četiri gola za 90  minuta još od Barsine Maradone – Liga Evrope predstavlja bi za većinsku javnost neukusnu mrvicu slave i spektakla. To je krst koji će Milojević, Mrkela, Mijailović i Terzić morati da nose do narednog leta i novog pokušaja.

Pomenuti četverac moraće da ima nepogrešiv osećaj vođenja klupske politike i izabora novih igrača kako bi Zvezda isprovocirala sreću da joj bude istinski saveznik. Kao u Salcburgu. Jer posle šest utakmica u Ligi šampiona crveno-beli imaju dobru bazu za nastavak dalje, ali je kao klub Crvena zvezda na novom početku. Omča bankrota više joj ne steže vrat kao do pre tri godine, a do promena u svlačionici će morati da dođe. Prvo i osnovno: Vladan Milojević će morati da bude lišen bilo kakvih emocija, moraće da prepozna grupu momaka koji su u intervalu od kraja avgusta do početka novembra, od Salcburga do Liverpula, dodirnuli maksimum maksimuma u crveno-belom dresu. Bio je to medeni period ove Zvezde i sasvim je razumljivo da u jednom  trenutku dođe do pada. Takođe, postoji grupa momaka koji su ušli u poslednju godinu ugovora i koji se nadaju da bi u skorijoj budućnosti mogli u inostranstvu da naplate sve svetle trenutke na Marakani. Govorimo o Saviću, Stojkoviću, Borjanu, Krstičiću, Rodiću, Jovičiču.  Sasvim je normalno što pojedinici posle proleća u Evropi, titule i Lige šampiona fleteruju za zasićenjem. Bar trojica od šestorice nabrojnih narednog leta neće biti na Marakani.

Leta 2017. godine Crvena zvezda se oslonila na povratnike iz inostranstva, željne da u domaćim okvirima regenrišu karijere u padu. Bio je to jedan od najboljih poslovnih poteza u novijoj istoriji, jer na krilima povratnika Zvezda uradila sve što je uradila. Samo postoji jedan ozbiljan problem: ta povratnička bara je isušena. Teško da u ovom trenutku ima u inostranstvu dostupnih srpskih igrača koji bi se odmah uklopili u težak Milojevićev sistem. Kao što su to uradili Savić, Rodić, Jovančić, Borjan. Moraće Milojević i Terzić da pronađu novi resurs za eksploataciju kadra dostojnog konitinuta u Evropi.

Crvena zvezda i pored toga što je učešćem u Ligi šampiona „ubrala“ 20 miliona evra još nije imuna da reskira odbijanje ponuda za sedam cifara, posebno ako je prvi broj četiri ili pet. Tu dolazimo do opasnosti ili potrebe da Crvenu zvezdu u dogledno vreme napuste El Fardu Ben, Dejan Joveljić, čak i Dušan Jovančić. Tržišno vrlo vredni igrači. Ipak, Terzić će morati da pronađe način i uzak manevarski prostor da zadrži dobar deo kičme nekog novog tima.

Pucanj u zdravu nogu predstavljao bi eventualni odlazak ili prodaja Marka Marina. Sa pripremnim periodom u režiji Vladana Milojevića, bivši reprezentativac Nemačke bi bio značajniji za igru Crvene zvezde nego što je sada. A prilično je značajan, i pored toga što ne može u istom ritmu da odigra 90 minnuta. On je jedan od onih na kojima bi trebalo da počiva novi tim crveno-belih. Prosto i jednostavno – to je kvalitet Lige šampiona. Govorimo o suvom talentu, iskustvu i primenjivoj tehnici kojom su Nejmar, Kavani i Verati impresinirali  beogradsku publiku.

Pored njega crveno-beli moraju da nastave život sa Dušanom Jovančićem, personifikacijom odlične transfer politike i još bolje kupovine. Mada bivši kapiten Vojvodine nije kupljen, već je dobijen za nulu i postao igrač bez koga se u Ligi šampiona prosto ne može. On bi mogao da postane tihi i hladnokrvni vođa novog tima, bez obzira što je van svake logike prošao ispod radara menadžerskim kerovima koji su navikli da u podneblju pečuraka namirišu tartufe. Čudno je kako Jovančića niko ranije nije prepoznao.

Isto tako ostanak Milana Borjana je nešto što će izazvati Zvezdinu upravu da ide do gornjih granica finansijskih mogućnosti, jer boljeg će teško naći. Čak možemo da budemo proroci i kažemo da boljeg sigurno neće naći…

Dakle, Borjan, Jovančić, Marin, naravno Degenek i Pavkov sa kojim je potpisan novi ugovor, kao  predvodnici. Ostali treba da se pronađu, što u sopstvenim redovima jer Zvezda u ovom trenutku ima glomazan igrački kadar, što dovođenjem sveže robe (već su potpisali Milunović i Jirka). A da bi percepcija s početka teksta bila ispoštovana Terzić i Mrkela će morati da imaju bolji proceant nego u letnjem prelaznom roku. Oni koji u dovedeni da prave razliku nisu ni na mapi. Nema nigde Kafua koji godišnje inkasira 700.000 evra, Ebesilio se više koristi u domaćem prvenstvu, Čaušić nije ispunio očekivanja kao igrač sa obeštećenjem od 1.000.000 evra, još se traže Meleg, Stojiljković i Jevtović i veliko je pitanje hoće li se pronaći u Ljutice Bogdana. Nije se pogodilo ni sa Rašidom Sumailom.

I pored svega toga Zvezda je igrala Ligu šampiona i osvojila četiri boda. Samo Zvezda nije napravljena da bi jedne sezone bila među elitom. Svi očekuju da Evropa redovno dolazi na Marakanu i olakšava Zvezdin život koji je postao mnogo skuplji. Samo sa UEFA parama Zvezdan Terzić će moći da pravi i održava nove projekte na stadionu, medicinskom bloku, internatu...

(FOTO: Star sport, MN Press)


tagovi

Vladan MilojevićZvezdan Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara