Aleksej Šved, najbolji snajper Evrolige

Vreme čitanja: 1min | pon. 07.05.18. | 12:18

Vođa Himkija očekivano dobio priznanje "Alfonso Ford"

 

Ako je iko sumnjao da će nagrada "Alfonso Ford" koju Evroliga godišnje dodeljuje najboljem strelcu takmičenja otići u ruke nekog drugog osim Alekseja Šveda grdno se prevario... ili ne zna ništa o košarci.

Izabrane vesti

Ruski as je još jednom pokazao da je najrasniji strelac Evrope i da kada mu je igra cele ekipe podređena može da bude nezaustavljiv. Vođa Himkija iza sebe ima briljantnu sezonu u najjačem evropskom takmičenju u kojem je odigrao čak 34 utakmice prosečno beleživši 21,76 poena, što je drugi najbolji prosek u istoriji. Prvi je i dalje Mark Salijer koji je beležio 21,79 , ali za samo 14 mečeva odigranih za Koral Roan 2007/08.

Da nije imao malo slabiji start sezone, Šved bi bio novi lider, ali je na prva četiri meča beležio manje od 20 peona, a onda je krenuo da "trpa". Na sledećih 20 od 23 susreta davao je preko 20, a između devete i 18. runde prosečno čak 24,7 poena. Dogurao je i ekipu u Top 8, gde je takođe igrao briljantno, ali to nije bilo dovoljno da se izbaci nacionalni rival, moskovski CSKA.

Prošle godine priznanje je dobio Kit Lengford iz Milana, a Rus je 11. igrač koji je zavredeo "Alfonsa Forda". I dalje nauspešniji, sa tri priznanja (2007, 2009. i 2001) je naš Igor Rakočevič, dok je sadašnji bek Crvene zvezde, Tejlor Ročesti bio najprecizniji 2015. kada je igrao za Nižnji Novgorod.

Foto.- Star sport

 


tagovi

Alfonso FordAleksej ŠvedHimki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara