""
""

Analiza Litvanije: U reketu veća opasnost nego iza linije 6,75, triling sve diktira, samo osam igrača u rotaciji

Vreme čitanja: 5min | pet. 18.09.15. | 13:33

Igra Litvanaca se bazira na osovini Kalnijetis - Mačijulis - Valančijunas. Pogtovo Kalnijetis voli da igra protiv nas. Ipak, duža klupa Srbije bi mogla da im izbije vazduh iz pluća. Aduti iz senke poput Jankunasa ili Kuzminskasa mogu da pogode za tri poena, ali ne mogu da povuku ekipu napred

Kada god se u košarci spomene reč „trojka“, prva asocijacija je reprezentacija Litvanije. Genetski kod ove baltičke zemlje je takav da se bebe rađaju sa košarkaškom loptom, a talenat za šut se podrazumeva poput sposobnosti driblinga kod fudbalskih Brazilaca.

Izabrane vesti

Međutim, glavno oružje u arsenalu Litvanaca na ovom Evrobasketu je igra u reketu gde dominira Jonas Valančjunas. Što ne znači da neće reštetati sa distance kao što smo godinama navikli od njih. Praktično svaki igrač u zelenom koji bude istrčao na parket stadiona Pjer Moro biće potencijalna opasnost pri šutu. Međutim, problem za Litvance je što na ovom Evrobasketu nemaju u timu košarkaške „ubice“ poput Marčuljonisa, Stombergasa, Šiškauskasa, Macijauksasa ili Jasaitisa.

Orlovi prvo moraju obratiti pažnju na Jonasa Mačiulisa. Ima harizmu, kvalitet i pravi je predvodnik ovog tima „Lijetuve“. On je prva napadačka opcija spolja i čovek kojem lopta ide u ruke kada se u poslednjim sekundima rešava pitanje pobednika. Protiv Gruzije je bio neverovatan sa 34 poena, pogađao je u odsudnim momentima i praktično sam uveo Litvance u četvrtfinale. Tri puta je do sada igrao protiv Srbije, dva puta smo ga potpuno zaustavili, ali nam je u Poljskoj pre šest godina ubacio 20 poena. Simonović i Milosavljević će imati zadatak da se izbore sa prvotimcem Real Madrida koji je prvi trojkaš Litvanaca na ovom Evrobasketu. Mačiulis je za tri poena gađao 13/21 na takmičenju. Po procentu je drugi trojkaš Evrobasketa, iza Vitalija Fridzona.

Druga glavna opasnost spolja je plejmejker Mantas Kalnijetis, koji je u jednom momentu na ovom šampionatu oborio rekord Evropskih prvenstava po broju asistencija na jednom meču (13), što dovoljno govori o njegovom pregledu igre i načinu na koji kreira igru Zelene mašine. Uz veterana Javtokasa, Kalnijetis je jedini igrač u ovoj ekipi Litvanije koji je od 2009. protiv Srbije odirgao sva četiri meča na velikim takmičenjima. Te 2009. u Poljskoj nije dao nijedan poen, ali u naredna tri okršaja protiv Orlova je bio sjajan.Ubacio nam je 14 poena na Mundobasketu u Turskoj, čak 19 na Evrobasketu u Turskoj (trojke 5/7!) i sa 17 poena bio jedina svetla tačka Litvanaca u porazu u Sloveniji pre dve godine. Očigledno da se posebno motiviše protiv Srbije. Ove godine Kalnijetis je čovek oko kojeg se vrti sve u igri Litvanaca. Za razliku od prethodnih takmičenja, sada je zreliji i više se bavi organizacijom igre ali i pored te promene stila je šuitrao ubedljivo najviše za tri poena od svih Litvanaca. Pokušao je čak 33 puta, a pogodio samo osam. Nadamo se da će Marković i momci odraditi dobar posao na Kalnijetisu i da će ga šut služiti kao i do sada. Olakšavajuća okolnost je i što on nema mnogo vremena da predahne i što možemo da ga izmorimo. Mladi Lekavičijus ne može da ga odmeni na pravi način i zato Kalnijetis na terenu provodi po 35 minuta u proseku.

MOZZART KVOTE ZA OVAJ MEČ

Mačijulis i Kalnijetis će nam pretiti spolja, ali glavna opasnost je u reketu. Jonas Valančijunas. Košarkaš Toronto Reptorsa igra na vrhunskom nivou, jedan je od najdominantnijih centara na turniru. Napravio je četiri dabl-dabla po čemu je na drugom mestu ukupno gledano. Da nema Pau Gasola, mogli bismo da kažemo da je najbolji centar turnira. U proseku beleži 17,3 poena i 9,2 skokova po meču. Za dva poena ima skoro 60 odsto, a problem je što ga ne smemo mnogo faulirati jer sa linije penala gađa za centra sjajnih 19/22. Upoznali smo ga još 2011. kada su Litvanci organizovali Evrobasket, kada je kao tinejdžer eksplodirao i kada je izludeo Krstića i Perovića u reketu. Fenomenalan je u pik end rolu sa Kalnijetisom, a ovo takmičenje je pokazalo i da je u NBA prethodnih godina mnogo popravio igru leđima. Naravno, kao i svaki litvanski centar, ume da pogodi horog.

U svakom slučaju, Raduljica i Kuzmić će imati pune ruke posla. Pored Valančijunasa „visokim“ pozicijama operišu još i iskusni Robertas Javtokas koji uglavnom pomaže u odbrani i služi da as Toronta uzme vazduha na klupi. Mladi Domantas Sabonis, sin čuvenog Arvidasa, nema neku ozbiljnu minutažu i ovo je takmičenje na kojem uglavnom sakuplja iskustvo.

Triling Kalnijetis - Mačijulis - Valančijunas je osovina litvanske igre. Ako njih trojicu spustimo ispod 35 poena završili smo veliki posao.

Ostatak ekipe su pomagači udarnom trilingu. Iskusni Jankunas na poziciji krilnog centra je treći strelac ekipe, dugo je član reprezentacije i može da predstavlja opasnost iz senke. Ipak, njegov primarni zadatak će biti da zaustavi Bjelicu i Ercega. Faktor „X“ može da bude i krilo Mindaugas Kuzminskas koji je iznenadio Italijane u četvrtfinalu. Opasan je i za dva i za tri poena. Van linije 6,75 se treba čuvati i košarkaša Uniksa Arturasa Milaknisa koji ima visokih 45 odsto efikasnosti šuta van za tri poena i ulogu džokera sa klupe. Odbrana je najveći problem Litvanaca i tu se najviše oslanjaju na Reinaldasa Seibutisa koji je defanzivno najbolji od spoljnih igrača.
Od dana kada se razdvojila od Sovjetskog saveza, Litvanija je uvek na podijumu, osvaja medalje u kontinuitetu, nije propustila nijedne Olimpijske igre, što je velika stvar. Jako poštujem to što ta zemlja ima specifičan stil i školu košarke koji se odmah prepoznaje.“, rekao je Aleksandar Đorđević pred polufinalni meč.

Prednost Srbije je veći broj igrača u rotaciji. Litvanci praktičmno imaju osam koašrkaša koje koristi Kazlauskas, dok četvorica ili ne igraju ili imaju simboličnu ulogu. Mladi plejmejker Lekavičijus povremeno ulazi kada Kalnijetis ostane bez daha. Sabonis je još zelen za ovakve utakmice i verovatno neće ni dobiti priliku. Epizodne uloge da poneki minut uđu sa klupe i pomažu u defanzivi će verovatno imati i krilo Gailijus i treći centar Kavalijauskas. A možda i ne dobiju šansu... Sa osam igrača Litvanci će biti u problemu da izdrže tempo koji diktira Srbija.

Kako Orlovi izgledaju u očima selektora Litvanije.
Srbija je veoma snažna reprezentacija. Mnogo zavisi od Teodosića, koji je pravi motor ekipe i igrač koji dostavlja loptu saigračima. Jaka je i na ostalim pozicijama, ne smemo zaboraviti Nemanju Bjelicu. Glavna slabost Teodosića je psihologija, i pokušaću to da iskoristim", rekao je Jonas Kazlauskas.

Papir je papir, parket je parket. Sve prethodno navedeno spada u ovo prvo, dok će se bitka za uspeh, slavu i radost dveju nacija voditi na parketu stadiona Pjer Moro.

U jedno nema sumnje. Obema nacijama je košarka u krvi.

Podsetimo tokom trajanja Evrobasketa, od 5. do 20. septembra, u MOZZARTU vas očekuje akcija „Zakucaj džekpot“, a glavna premija mogla bi da poraste do  do 1.200.000 dinara ukoliko se Orlovi okite zlatnom medaljom.

(FOTO: Action images)


tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija LitvanijeEvrobasket 2015

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara