Arsenali vredni Evrolige

Vreme čitanja: 9min | pet. 28.09.18. | 08:24

Sa čime Budućnost, Zvezda, Partizan i Cedevita idu u napad na osvajanje Jadranske lige čija nova sezona počinje danas. Kažu, nikada jača i ujednačenija

Počinje ABA liga i to će biti zvaničan start trke za plasman u Evroligu naredne sezone. Već sada možemo da kažemo da su najveći favoriti napravili sastave za sezonu ispred nas i da tu neće biti prevelikih promena. Ovo što sada imaju najjači timovi je u suštini ono sa čime će napasti titulu. Najveća promena se očekuje u Partizanu gde bi trebalo da stigne Stefan Janković, koji je raskinuo ugovor s Crvenom zvezdom. Mada, i to se odužilo.

U sezoni ispred nas imaćemo 12 klubova na Jadranu, a od njih se očekuje da najveće šanse za titulu imaju aktuelni šampion Budućnost, Crvena zvezda, Partizan i Cedevita. I među ta četiri tima treba tražiti budućeg šampiona i učesnika Evrolige. Naravno, uvek tu mogu da iznenade ekipe kao što su Mornar ili Olimpija iz Ljubljane, ali su šanse za to niske. Procene su da nas čeka nikada ujednačenija sezona ABA lige.

Izabrane vesti

Mnogo nagoveštaja za ono što nas čeka naredne sezone dobili smo na nedavno završenom ABA Superkupu u Laktašima. Crvena zvezda je pokazala da u najboljoj formi ulazi u šampionat, Budućnost nije zadovoljna igrom u finalu, zato je i dovela Alena Omića, dok je Partizan pružio jak otpor učesniku Evrolige iz Podgorice. Igrao se produžetak na tom meču. Obećavajuće po crno-bele. Uz to, Cedevita je nastavila da bude enigma.

Zato ćemo prevashodno analizirati ono što su najveći favoriti uradili ovoga leta. Uz napomenu da je sistem takmičenja isti kao i do sada, s tim što poslednji tim ispada u ABA 2 ligi, dok će pretposlednji igrati baraž za opstanak.

CRVENA ZVEZDA

Ovakav start i igre na ABA Superkupu i te kao obećavaju. Naravno da je još rano za bilo kakve prognoze, ali deluje da je Zvezda pogodila sa Milanom Tomićem i da je on uspeo da sa novim timom krene da gradi hemiju i stil igre koji je zamislio. Pet pobeda na pripremnim utakmicama, uz još tri na ABA Superkupu govore da su crveno-beli odmah uzjahali pravi talas.

Tomić je mogao u Laktašima da se uveri i u dobre i u loše stvari u svom timu. Može da bude veoma srećan činjenicom da Džo Regland za sada igra jako dobro, jer će mu od njega mnogo zavisiti igra tokom cele sezone. Prvi je plej ekipe. Pokazao je i da ima fantastičan levi ulaz. Kada krene u prodor teško ga je zaustaviti. U odbrani je u određenim momentima pokazao nonšalantnost, i to je nešto što će svakako morati da popravi. Šut ga je dobro služio u Laktašima.

Uz njega su se dobro pokazali i ostali stranci. Oni će zapravo biti nosioci igre. Majk Cirbes pod košem, Mohamed Faje u skoku i u šutu za tri poena (bio MVP ABA Superkupa), Stratos Perperoglu generalno u igri sa svojim iskustvom i košarkaškim IQ-om.

Najveća prednost Zvezde biće to što ima veliku širinu u sastavu, verovatno i najdužu klupu. Mnogo igrača koji mogu da daju doprinos tokom sezone. Zvezda je dobro popunjena na svim pozicijama, mada deluje da su pozicija krilnog centra i plejmejkera najveći problem.

U slučaju povreda Fajea ili Reglanda, Zvezda bi bila u problemu. Takođe, kada smo kod plejmejkerskih pozicija, tu bi dosta mogao da doprinese Nemanja Nenadić koji se za kratko vreme odlično pokazao u Laktašima.

Crveno-beli će jako želeti da vrate mesto u Evroligi od sledeće sezone, zbog toga su potpuno renovirali sastav, pa će biti potrebno i malo vremena da se sve to uigra. Sezona je dugačka, crveno-beli će imati i Evrokup kao obavezu, pa ostaje da se vidi kako će se stvari odvijati i da li će biti doselekcije ovog tima.

Po svemu viđenom na Superkupu, Zvezda je, u ovom momentu gledano, verovatno prvi favorit za osvajanje Jadrana.
"Kakva su očekivanja od ABA lige? Ne bih o tome pričao jer je moja želja da odigramo dobru i kvalitetnu utakmicu. Želimo da navijači budu na kraju zadovoljni našom partijom i nadam se da proslavimo pobedu. Već sam rekao kako smo se u Olimpijakosu šalili: 'bolje da se pobeđuje nego da se gubi'. Zadovoljan sam igrom i svim igračima tokom priprema. Nemam zamerki ni na koga. Sve ide onako kako smo zacrtali pre sezone", rekao je Milan Tomić.

DOŠLI: Milan Tomić (trener), Bili Beron (Eskišehir Basket), Dušan Ristić (Arizona), Majk Cirbes (Crvena zvezda), Majkl Odžo (FMP), Stratos Perperoglu (Hapoel Jerusalim), Mohamed Faje (Promiteas), Džo Regland (Lokomotiva Kubanj), Boriša Simanić (FMP), Aleksa Radanov (FMP), Nemanja Nenadić (FMP)

OTIŠLI: Matijas Lesor (Unikaha), Alen Omić (Budućnost), Tejlor Ročesti (Tjenđin), Pero Antić, Džejms Feldin (Hapoel Jerusalim), Nemanja Dangubić (Bajern Minhen), Nikola Jovanović (Trento, pozajmica)

PARTIZAN

Partizan je na ABA Superkupu odigrao iznad očekivanja. U tome su svi saglasni. Naravno, još crno-beli deluju pomalo neuigrano, ali ima više nego dovoljno vremena da se to zategne i utegne. Pogotovo bi tako trebalo da bude kada se tim Nenada Čanka kompletira. Nedostajali su u Laktašima Novica Veličković i Bandža Si.

Čeka se i rasplet situacije sa Stefanom Jankovićem. Partizanu je potrebna takva četvorka koja bi donela dodatnu snagu pod obručem.

Po onome što je do sada viđeno, Rade Zagorac i Markus Pejdž bi trebalo da budu nosioci igre. Amar Gegić i Aleksej Nikolić su se do sada najviše pokazali u odbrani. Đorđe Gagić je bio konstantan tokom priprema, a sa mladim Australijancem Džokom Lendejlom još mora da se radi. Pokazao je na ABA Superkupu da ima priličan potencijal.

Videćemo kako će se Partizan uigravati kada je u pitanju uklapanje Bondže Sija i Novice Veličkovića u prvi tim. Nenad Čanak je istakao da ne očekuje da će njih dvojica doneti instant kvalitet, već da će biti potrebno vreme da se njih dvojica uigraju i donesu ono što mogu.

Utisak je da je Partizan znatno talentovaniji nego prošle sezone. Realno je da vidimo crno-bele u plej-ofu ABA lige. Ostaje da se vidi koliko će šansu dobiti mlađi igrači poput Pecarskog i Trifunovića.
"Mi smo se posle loše turneje u Španiji digli jako u Laktašima. Dobili smo Mornar, pa odigrali veoma dobro protiv Budućnosti. Pokazali smo ko smo i šta smo. Imamo dosta novih igrača. Svima je drago što su u Partizanu, mnogi su prvi put igrali pred ovoliko navijača. A tek ih čeka Pionir. Svi smo bili pod nekim 'hajpom' i uživali smo. Biće ovo dobra škola za nas koji smo mladi i neiskusni, svima će biti teško da igraju sa nama ove sezone", najavljuje Vanja Marinković.

Crno-beli su ovoga leta dosta menjali u organizaciji kluba, Nikola Lončar je postavljen za sportskog direktora, stigao je i Milan Minić da bude asistent Čanku, kao i Sead Krdžalić na mesto kondicionog trenera. Čini se da Partizan u ovu sezonu ulazi sa dosta većim ambicijama nego protekle sezone i da ima utemeljenje u realnosti za tako nešto. 

Igre na pripremama u Španiji nisu bile na zadovoljavajućem nivou, ali zato je ABA Superkup u Laktašima pokazao da okviru Jadranske lige Partizan može da se nada ulasku u plej-of i napadu na titulu. Čini se da je Partizan kao klub napravio korak unapred ovoga leta. Za šta će to biti dovoljno, to ćemo tek videti.

DOŠLI: Vanja Marinković (produžio ugovor), Rade Zagorac (Betis), Aleksej Nikolić (Brose Bamberg), Markus Pejdž (Šarlot), Džok Lendejl (Sent Meriz), Amar Gegić (Bajern), Novica Veličković (produžetak ugovora)

OTIŠLI: Kvame Von, Obrad Tomić, Marko Čakarević, Mihajlo Andrić, Đoko Šalić, Najdžel Vilijams Gos (Olimpijakos)

BUDUĆNOST

Budućnost će ove sezone igrati Evroligu. I to je prizma kroz koju treba gledati sastav Podgoričana. Pre svega, na mestu trenera je ostao Aleksandar Džikić. Dakle, imaće priliku da nastavi da implementira svoju ideologiju košarke. Za sada je imao uspeha. Zato je i dobio dalje poverenje.

I prvo što je Džikić uradio je stvaranje baze s crnogorskim igračima. Budućnost je produžila ugovor Nikoli Ivanoviću i Nemanji Gordiću. Oni su stub oko kog će se ceo tim dalje slagati. A Plavi su imali taj luksuz da prvi kompletiraju ekipu i dovedu strance koje su želeli.

Stigli su Eron Kraft, Edvin Džekson, Koti Klark i Erl Klark. Vrlo respektabilna imena. Posebno se to odnosi na Erla Klarka. Ozbiljno je to pojačanje za Plave. Igrač koji je igrao za Klivlend, Lejkerse, Orlando... Ima 30 godina, vrlo dobre fizičke predispozicije.

Koti Klark je za sada takođe vrlo dobar, dok se to ne može baš reći za Erona Krafta, igrača koji pre svega gleda odbranu i ne može previše da doprinese u napadu. Dobro po Budućnost je što i Filip Barović pokazuje da je u dobroj formi. Sada mu je stigao i Alen Omić, igrač koji je u dresu Crvene zvezde pokazao da može da igra, i to jako dobro, na evroligaškom nivou…

Uz Zvezdu, Budućnost deluje kao najozbiljniji favorit za titulu u ABA ligi. Samo je pitanje ko će bolje da tempira formu kroz sezonu i da bude na vrhuncu kada se bude odlučivalo o peharima.

DOŠLI: Nikola Ivanović (produžio ugovor), Nemanja Gordić (produžio ugovor), Koti Klark (Avtodor Saratov), Edvin Džekson (Barselona), Erl Klark (Bešiktaš), Eron Kraft (Monako), Zoran Nikolić (produžetak ugovora), Sead Šehović (produžetak ugovora), Alen Omić.

OTIŠLI: Džastin Doelman (Manresa), Kajl Gibson, Kajl Lendri.

CEDEVITA

Cedevita je potpuno promenila sastav. Ovaj tim i onaj od prošle sezone nemaju dodirnih tačaka. Pre svega, Sokići su doveli na klupu španskog trenera Sita Alonsa koji je u karijeri vodio Baskoniju i Barselonu što samo govori za sebe. Tolike su ambicije Cedevite u ovoj sezoni.

Jednostavno, sa imenima koja su pristigla Sokići jednostavno moraju da napadnu titulu. Međutim, ono što je Budućnost sa Nemanjom Gordićem, Filipom Barovićem i Nikolom Ivanovićem uspela, da sačuva nukleus domaćih igrača, pitanje je da li je uspela Cedevita. Mnogo stranaca. Trener stranac. Treba to sve uklopiti.

Čini se da Cedevita nije baš najjača na poziciji plejmejkera gde su Džoš Meget i Džastin Kobs. Meget je fizički inferioran, Kobs nije preterano dobar na lopti, ali je brži i prodorniji.

Eldžin Kuk i Džejms Bel su igrači od kojih treba mnogo očekivati u poenterskom pogledu, Benite i Agilar će uneti dosta vrele krvi, a Avgusto Lima doneti, bar se tako Alonso nada, unutrašnju igru Cedeviti.

DOŠLI: Sito Alonso (trener), Andrija Stipanović (produžio ugovor), Andrija Ćorić (Cibona), Filip Krušlin (produžio ugovor), Karlo Žganec (produžio ugovor), Domagoj Bošnjak (Cibona), Eldžin Kuk (MHP Rahjzen), Vitor Benite (Mursija), Džoš Meget (Atlanta), Džastin Kobs (Le Man), Avgusto Lima (Mursija), Džejms Bel (Darušafaka), Pablo Agilar (Gran Kanarija)

OTIŠLI: Jurij Zdovc (trener), Džanan Musa (Bruklin Nets).

POGLEDAJTE SASTAVE PREOSTALIH OSAM ABALIGAŠA

CIBONA

DOŠLI: Ivan Velić (trener), Josip Bilinovac (produžio ugovor), Marko Ljubičić (Igokea), Filip Kraljević (Zadar), Dominik Žilber (produžio ugvor), Brendis Rejli-Ros (Mornar), Igor Marić (Slavija Košice), Nik Slavica (Cedevita), Damir Markota (Cedevita);

OTIŠLI: Ante Nazor (trener), Branislav Ratkovica (Mega Bemaks), Andrija Ćorić (Cedevita), Domagoj Bošnjak (Cedevita), Aron Geramispor, Luka Žorić, Marko Tomas, Josip Popić;

FMP

DOŠLI: Duop Ret (Luizijana Stejt), Amanuel Diresa (Rajerson), Mihal Čekovski (Marilend), Matic Rebec (Sikst Primorska);

OTIŠLI: Majkl Odžo (Crvena zvezda), Ivan Slutski, Boriša Simanić (Crvena zvezda), Aleksa Radanov (Crvena zvezda), Nemanja Nenadić (Crvena zvezda);

IGOKEA

DOŠLI: Nenad Trajković (trener), Sava Lešić (Etinger), Džimi Gavin (Spartak Sankt Peterburg), Trej Kel (San Dijego), Filip Njegovanović (Slavija), Domen Lorbek (Olimpija), Tomislav Zubčić (Bon);

OTIŠLI: Marko Ljubičić (Cibona), Nikola Gajić (Helios), Aleksandar Ponjavić, Stefan Glogovac (Spars), Danilo Šibalić, Bili Preston, Dominik Artis, Nikola Jevtović;

KRKA

DOŠLI: Jure Balažic (Gacijantep), Marko Jošilo (produžio ugovor), Paolo Marineli (produžio ugovor), Dino Cinac (produžio ugovor), Domen Bratož (produžio ugovor), Jure Lalić (MZT Skoplje), Tim Osolnik (produžio ugovor), Žiga Fifolt (produžio ugovor), Luka Lapornik (Steaua).

OTIŠLI: Matic Šiška, Maj Kovačević, Žiga Dimac

MEGA BEMAKS

DOŠLI: Branislav Ratkovica (Cibona), Adam Mokoka (Gravelin), Dejan Janjić (Vojvodina), Filip Stanić (Etinger)

OTIŠLI: Ognjen Jaramaz (San Pablo Burgos), Predrag Samardžiski (San Pablo Burgos), Mateja Jovanović, Mihailo Jovičić (OKK Beograd), Aleksandar Lazić (Petrol)

MORNAR

DOŠLI: Uroš Luković (produžio ugovor), Marin Mornar (Boras), Radoje Vujošević (produžio ugovor), Nemanja Vranješ (produžio ugovor), Strahinja Mićović (produžio ugovor), Kadin Karington (Seton), Vukota Pavić (produžetak ugovora), Marko Mugoša (produžetak ugovora), Bronson Kenig (Grand Rapids), Đorđe Drenovac (Mitldojčer)

OTIŠLI: Brendis Rejli Ros (Cibona), Derek Nidam (Monako), Marko Ćalić (Sutjeska), Boris Bakić, Andre Spajt

PETROL OLIMPIJA

DOŠLI: Luka Šamanić (Barcelona), Marvin Džouns (Kolosos), Marko Simonović (Sijena), Jan Rebec (Šenčur), Dražen Bubnić (produžio ugovor), Miha Lapornik (Kluž), Zoran Martić (trener, produžio ugovor), Jan Špan (produžio ugovor), Erjon Kastrati (produžio ugovor), Džejlek Felton (Severna Karolina), Bojan Radulović (produžio ugovor), Aleksandar Lazić (Mega Bemaks), Blaž Mesiček (Brindizi), Petaj Vujačić (Rogaška)

OTIŠLI: Džordan Morgan (Banvit), Devin Oliver (Banvit), Gregor Hrovat (Medi Bajrut), Erazem Lorbek, Domen Lorbek, Maks Klanjšček

ZADAR

DOŠLI: Aleš Pipan (trener), Lovre Bašić (produžio ugovor), Šime Špralja (produžetak ugovora), Petar Marić (Zabok), Mario Litl (Pezaro), Malkolm Grant (Astana);

OTIŠLI: Aramis Naglić (trener), Filip Kraljević (Cibona), Ive Ivanov (MZT), Jakov Vladović, Toni Jelenković;

ABA LIGA - 1. KOLO

Petak
18.00: (1,70) Olimpija (14,5) Mornar (2,30)
20.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -20,5) Cibona (1,85)

Subota
20.00: (1,25) Cedevita (17,0) Partizan (4,40)

Nedelja
17.00: (1,45) Igokea (15,0) Mega Bemaks (3,05)

Ponedeljak
18.00: (1,45) FMP (15,0) Zadar (3,05)
21.00: (1,10) Budućnost (23,0) Krka (7,50)

* Kvote su podložne promenama

Foto: ABA LIGA


tagovi

ABA ligasportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara