Asvel na korak od istorijske krune

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.06.19. | 15:56

Klub iz Liona može postati prvi nakon 56 godina koji je objedinio titule u muškom i ženskom košarkaškom šampionatu

Pre ravno mesec dana, dame košarkaškog kluba Asvel radovale su se nakon osvajanja pehara u šampionatu Francuske. U finalu su posle velike borbe uspele da savladaju Monpelje rezultatom 3:2 u seriji i tako dođu do prve krune u dugoj istoriji kluba. I eto, samo 30 dana kasnije, njihove kolege iz muške selekcije mogu da ponove isti uspeh pošto vode rezultatom 2:0 u seriji protiv Monaka.

U prva dva meča u seriji gledali smo pravu dominaciju ekipe iz Liona. U prvom susretu, Monako se držao sve do sredine četvrte deonice, kada je u par navrata uspevao da spusti razliku na svega četiri poena. Međutim, poslednjih pet minuta proteklo je u potpunosti u znaku ekipe Asvela, koja je na kraju slavila rezultatom 81:71.

Izabrane vesti

U drugom meču gledali smo sličan razvoj situacije, Asvel je na poluvremenu imao solidnu rezultatsku zalihu, koju je u trećoj deonici uspeo da uveća i na 19 poena. Međutim, prednost se do kraja susreta samo topila, tako da su Kneževi u jednom trenutku čak uspeli da dođu na samo dva poena zaostatka. Uspeo je tim iz „Astrobala“ da odbije i ovaj nalet ljutog rivala i da ga održi na solidnom odstojanju. Na kraju, ekipa iz Liona je slavila rezultatom 73:67.

Na drugom susretu nije bilo mnogo igrača koji su se rezultatski istakli u odnosu na ostale. Tako je recimo Teo Maledon u redovima Asvela došao do 12 poena, a kod Monaka je najefikasniji bio Erik Bakner sa 15 poena. Ukupno šest igrača je došlo do dvocifrenog učinka, pa je jasno da smo gledali jedan veoma tvrd duel u „Astrobalu“.

Ako konsultujemo statistiku, Monako večeras jednostavno nema šta da traži protiv Asvela. Ekipa iz Liona nije izgubila na minulih 15 utakmica, a uz to je slavila na poslednjih šest utakmica protiv Kneževa, od toga dva puta na gostujućem parketu. Ranije su mečevi ova dva tima uglavnom donosili ogroman broj poena, ali u ovoj seriji to nije bio slučaj. Možda se baš večeras desi zaokret u finalu i po ovom pitanju.

Asvel bi pobedom došao do 19. titule šampiona Francuske, dok Monako još uvek nema osvojenu titulu u ovom takmičenju. Najveći uspeh im je drugo mesto koje su zauzeli prošle sezone. Ako se nešto drastično ne promeni, deluje da  će ove sezone uspeti samo da ponove taj uspeh.

Svakako treba očekivati snažan otpor od Monaka večeras, jer ovaj tim sve do finala u plej-ofu nije doživeo niti jedan poraz. Prvo je sa 2:0 savladao Limož, da bi potom u polufinalnoj seriji lako izašao na kraj i sa Dižonom, 3:0. Sa druge strane, Lion je uradio istu stvar eliminisavši Le Man i Nanter na tom putu.

Zanimljivo je još da na klupama dve ekipe sede stručnjaci koji dolaze sa područja bivše Jugoslavije. Strateg Monaka je tako Saša Obradović, dok preko puta tim iz Liona vodi Zvezdan Mitrović.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Čet 20:45 7087 FR1PF Monaco - Asvel Lyon ki 2 2,30
Ukupna kvota2,30

FRANCUSKA 1 – PLEJ-OF, FINALE

Četvrtak
20.45: (1,70) Monako (14,5) Asvel Lion (2,30) /u seriji 0:2/

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Starsport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara