Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Baskonija propušta plej-of posle tri decenije! Unikaha overila prvo mesto, Valensija se obrukala

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.05.24. | 20:56

Ekipa Duška Ivanovića poražena u Madridu 106:100, Granada ostala u ligi, Obradoiro ispao

Nije mogla Baskonija bez najboljeg strelca Evrolige da napravi podvig vredan plasmana u plej-of, da sruši Real Madrid u španskoj prestonici. Nedostajao je timu iz Vitorije Markus Hauard kao hleb nasušni i zbog toga će Baskonija propustiti doigravanje prvi put posle tri decenije. Tenerife je odradilo svoj deo posla, srušilo Manresu (82:80) i otvorilo ekipi Duška Ivanovića put među najboljih osam timova, ali je Kraljevski klub ipak bio premoćan u Vizink centru - 106:100.

Real je uprkos trijumfu ostao na poziciji broj dva, jer je Unikaha očekivano rutinirala davljenika Palensiju (93:69) i obezbedila prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa. Palensija je već bila prežaljena, a u drugi rang španske košarke ispao je i Obradoiro uprkos demoliranju Huventuda (97:71). Kasno je ekipa sa Galicije odlučila da igra košarku ove sezone, a opstanak u ligi nije joj dozvolila Granada koja je napravila herojski podvig protiv Gran Kanarije. Gubio je sastav iz Andaluzije sa 16 poena razlike sredinom treće deonice, a onda uspeo da se pred poslednji kvartal potpuno vrati u utakmicu - 53:53. Sjajno su rasporedili uloge i poene domaći i na krilima Četama i Rusela izvojevali pobedu zbog koje će i naredne sezone igrati u elitnom rangu - 74:67.

Izabrane vesti

Veliki podvig u poslednjem kolu ligaškog dela napravila je ekipa Tenerifa koja je preskočila Valensiju i u plej of-ulazi kao četvrtoplasirani tim lige. Dakle, zahvaljujući nestvarnom 40-godišnjaku Marselinu Ueratsu i njegovih 20 poena i osam asistencija, imaće prednost domaćeg terena u seriji sa petoplasiranom Mursijom koja je savladala Breogan (68.61). Upravo je Valensija jedan od gubitnika dana, budući da je doživela pravo poniženje u Andori. Uz deset poena Mihaila Andrića domaćin je slavio 99.71, a dva poena u redovima poraženog tima postigao je Stefan Jović. Prava slika o tome koliko je Valensija napravila sebi štete večerašnjim porazom, jeste činjenica da će u plej-ofu morati da igra protiv Barselone koja nije mogla ni gore, ni dole sa treće pozicije. Ipak, Barsa je uspela da savlada Bilbao sa 68:72.

Kada je reč o pomenutom duelu Reala i Baskonije, Kraljevski klub je vodio maltene od prvog do poslednjeg minuta utakmice, a Baskonija nije uspela nijednom da preuzme rezultatski primat. Domaćin se u trećoj deonici odlepio na maksimalnih plus 13, ali je tim iz Vitorije uspeo da istopi zaostatak i u odlučujuću četvrtinu uđe u ptpunom egalu - 76:76. Bio je to nagoveštaj da Baskonija ipak može do čuda u prestonici, u poslednjim minutima utakmice Baski su bili u igri (96:94), ali su Blankosi uključili turbo ubrzanje.

Kodi Miler Mekintajer je uspeo da koliko-toliko neutrališe izostanak Hauarda završivši duel sa 23 poena i 12 asistencija, te četiri trojke iz šest pokušaja, Kostelo je ubacio 19, a Vanja Marinković 17 poena za 29 minuta na parketu, ali je Real imao čak šestoricu dvocifrenih košarkaša. Prednjačili su Musa i Poarje sa 19, odnosno 18 poena, Rudi Fernandez je dao 14, Mario Hezonja 12, dok su Abalde i Kampaco ubacili po 10. Argentinac je takođe imao šest asistencija i pet skokova.

ACB LIGA – POSLEDNJE KOLO

Nedelja

Bilbao - Barselona 68:72

/Kileja Džons 21 - Da SIla 20/

Đirona - Saragosa 79:89

/Jork 27 - Bel Hejns 16/

Granada - Gran Kanarija 72:67

/Rusel 13 - Lamers 14/

Obradoiro - Huventud 97:71

/Dotson 19 - Ružić 14/

Mursija - Breogan 68:61

/Enis 12 - Robinson 11/

Real Madrid - Baskonija 106:100

/Musa 19 - Miler Mekintajer 23/

Andora - Valensija 99:71

/Montero 35 - Odželeje 12/

Tenerife - Manresa 84:80

/Uertas 20 - Peres 13/

Unikaha - Palensija 93:69

/Edžim 22 - Benite 22/

*** Kvote su podložne promenama

OBJAŠNJENJE - U slučaju identičnog skora: Međusobni skor, razlika u međusobnim okršajima, ukupna koš-razlika, broj ubačenih poena...



tagovi

ACB ligaENDESA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara