Luka Vildoza
Luka Vildoza

Baskonijin džinovski skok ka TOP 8, pao je Real! Kralj ipak treći, vratio se Kuzmić i bio solidan

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.03.19. | 22:25

Raspucani Luka Vildoza zakucao aktuelnog šampiona Evrope

Možda se još ništa ne zna kada je plasman od šestog do osmog mesta u pitanju, ali Baskonija je večeras gotovo sigurnio rešila dilemu na drugom mestu! 

Domaćin ovogodišnjeg Fajnal fora bacio je na kolena aktuelnog šampiona Evrope rezultatom 86:76 (22:18, 17:18, 25:17, 22:23) i dva kola pre kraja ostavio ga u gotovo nemogućoj situaciji - sa faktički dve pobede manje od drugoplasiranog CSKA, koji pritom ima bolji međusobni skor u tom duelu! Baskonija je ovom reckom napravila džinovski korak napred ka četvrtfinalu, jer sada ima skor 15-13 i dobru poziciju da se plasira u četvrtfinale. Doduše, u poslednja dva kola predstoje još dva ogromna zadatka, jer prvo stiže Efes, a onda se ide na noge CSKA u Moskvi. Dakle, izabranici Velimira Perasovića moraće sledeće nedelje da odigraju praktično isto kao i večeras kako bi obezbedili plasman u narednu fazu takmičenja.

Izabrane vesti

Baskonija je večeras slavila apsolutno zasluženo! Kontrolisala je utakmicu, od prve četvrtine imala vođstvo u svojim rukama i nijednog trenutka nije dozvolila protivniku da se približi. Tako je prekinula post od čak sedam utakmica u okršajima sa Realom, ma gde da se susretnu, ujedno i prekinula niz Kraljevskog kluba od šest pobeda u svim takmičenjima.

Koliko je ovaj trijumf važan za domaćina! Uspeli su Baski da se izvuku iz kandži velike zverke i apsolutno zasluženo prigrle dva velika boda. Bio je Real nadomak preokreta i na tri minuta pre kraja stigao na samo tri poena zaostatka (75:72), ali je onda odgovornost preuzeo Baskonijim meč-viner Luka Vildoza! Odigrao je mladi šuter jednu od najboljih partija u dresu svog kluba. Smireno, rezonski, precizno. Bez greške. Prvo dva slobona bacanja, pa onda i trojku na tačno minut do kraja za 84:74 i definitivnu potvrdu da je Baskonija pobednik ove utakmice. Istina, velike zasluge idu i na račun Vensana Poarijea, koji je u izostanku Toka Šengelije preuzeo veliku odgovornost u reketu i opet bio jedan od heroja Baskonije. Bio je gotovo nezaustavljiv u reketu i prava enigma za Realove centre, koji se jednostavno nisu snašli.

Tako je Vildoza na kraju imao 20 poena, Poarije 19 poena, uz čak 16 skokova i indeks korisnosti 30, a odličan je bio i Johanes Vojtman sa 13 poena i 12 uhvaćenih lopti!

Ne pamti se kada je jedan tim ovako nadskočio aktuelnog šampiona Evrope. Baskonija ih je imala čak 47, uz 12 skokova u napadu, a Real tek 32... Uz to, Real je gotovo do pred kraj utakmice bio na siromašnom učinku u šutu za tri poena, a završio je sa tek 9/34... Baš loše veče za Real... Pogotovo za Serhija Ljulja, koji je opet podbacio. Svega pet poena i katastrofalnih 0/8 za tri poena... Trej Tompkins je ubacio 17, a Džejsi Kerol 16 poena. Bez Valtera Tavaresa u reketu i Fakunda Kampaca da razigra ekipu i rastereti Ljulja nije se moglo... Lepo je bilo videti Ognjena Kuzmića ponovo na parketu. Srpski reprezentativac odigrao je prve minute za Real u Evroligi praktično posle cele sezone čekanja. Odnosno, posle uvodne dve utakmice u sezoni, posle čega se povredio i bio izvan sistema sve dosad... Skupio je deset i po minuta, te osam poena (3/5 za dva) i četiri skoka.

EVROLIGA - 28. KOLO

Četvrtak

CSKA Moskva - Fenerbahče 70:68
/Klajburn 16 - Kalinić 17/

Budućnost - Anadolu Efes 84:91
/Džekson 17 - Micić 18/

Bajern Minhen - Barselona 73:71
/Koponen 14 - Ertel 13/

Gran Kanarija - Olimpijakos 90:67
/Erikson 24 - Veber 13/

Petak

Himki - Makabi Tel Aviv 71:76
/Šved 17 - Rol 17/

Žalgiris - Darušafaka 94:67
/Dejvis 14 - Evans 14/

Baskonija - Real Madrid 86:76
/Vildoza 20 - Tompkins 17/

20.45: (1,60) Olimpija Milano (14,5) Panatinaikos (2,55)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


tagovi

Real MadridBaskonijaLuka VildozaVensan PoarijeDžejsi Kerol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara