Bez odbrane si niko, bez odbrane si ništa

Vreme čitanja: 5min | čet. 15.11.18. | 10:55

Crvena zvezda je u uvodnih pet kola Evrokupa dominirala kao ekipa najčvršće odbrane, koja je protivnicima dozvoljavala samo 69 poena. Gledajući samo poraze od Ulma i Monaka, crveno-beli su primili čak 186 poena! Ulm je ubacio 95, Monako sinoć 91... Neporozna odbrana beogradskog kluba preko noći pretvorila se u sito

„Bez duše si niko, bez duše si ništa...“

Neće Zoran Kostić, alijas Cane Partibrejkers - inače osvedočeni navijač Partizana - zameriti što smo stih njegovog čuvenog hita „Kreni prema meni“ iskoristili za uvod analize o porazu Crvene zvezde od Monaka, ali upravo u kratak segment svima dobro poznate pesme staje suština problema u kojem se srpski šampion nalazi... Crvena zvezda već dva kola u Evrokupu pokazuje da u njenoj igri nema duše, a to je u ovom slučaju - odbrana. 

Izabrane vesti

Dovoljno je prisetiti se nekih mučnih scena iz prošle sezone. Tog šoka posle svega što je ostalo zapisano kroz zlatnu eru Dejana Radonjića... Da ne bismo kao reper uvek koristili događaje iz poslednjih godinu dana, dovoljno je samo da se zaviri u knjigu i podseti šta se to dešavalo otkako se ušlo u novi ciklus. Jedan od glavnih postulata, stubova igre, nešto na čemu je Milan Tomić insistirao otkako je došao letos na Mali Kalemegdan jeste - agresivna, timska odbrana! Iz koje se kasnije izvlači energija za efikasno rešavanje napada. Bez mnogo komplikovanja i razmišljanja. Brzo - jednostavno - efikasno.

Crvena zvezda je u uvodnih pet kola Evrokupa dominirala kao ekipa najčvršće odbrane, koja je protivnicima dozvoljavala samo 69 poena. Gledajući samo poraze od Ulma i Monaka, crveno-beli su primili čak 186 poena! Ulm je ubacio 95, Monako sinoć 91... Neporozna odbrana beogradskog kluba preko noći pretvorila se u sito. 
"Šta se desilo? Desilo se to da smo odigrali mnogo lošu utakmicu. Primili smo 91 poen, što je za našu ekipu i filozofiju odbrane kojom se vodimo, potpuno neprihvatljivo", kritički se osvrnuo Dušan Ristić na samu utakmicu s Monakom. "Jednostavno, ne možeš da primiš 91 poen kod kuće. Iz tako loše odbrane ne možeš ni da očekuješ da će odigrati dobro u napadu".

Koliko je ova konstatacija zapravo tačna vidi se i kroz prizmu selekcije šuta i dodavanja u prrethodne dve utakmice. Gledajući samo okršaj protiv Monaka igračima Crvene zvezde toliko su se stegle ruke da sada gotovo panično u svakoj akciji kada nalete na agresivniju odbranu razmišljaju o svakom narednom potezu, dodavanju, šutu, što tim uvodi u kolotečinu. Tokom presudne serije gostiju u trećoj četvrtini, kada su ubacili 30 poena za šest minuta, uz samo jedan promašaj iz igre, momci u crveno-belim dresovima odgovorili su srljanjem iz greške u grešku, iz promašaja u promašaj. Prodali su čak šest lopti, većinu direktnim dodavanjem iste u ruke protivniku. Ispucali su još i pet ćoraka, od kojih su neki izgledali kao pokušaji očajnika, a ne smisleni šutevi. Sve to Monako je ispratio s mnogo energije i koncentracije, pa je raskorak u rezultatu bio očigledan i opravdan. 

Kako objasniti slom odbrane u poslednje dve utakmice? Crvena zvezda je u sredu uveče pokazala koliko loše stvari mogu da budu kada sve krene po zlu. Reakcije Milana Tomića kraj aut-linije dodatno su pojačavale utisak da crveno-beli ponovo nisu bili mislima fokusirani na izazov pred sobom, već su se ponašali kao da im je pobeda unapred pripisana. Zbog toga je i ne treba da začudi ona ljutita reakcija, kada je jednim potezom na hlađenje poslao Majka Cirbesa, Stratosa Perperoglua i Bilija Berona kao trojicu nosećih kajli i u vatru bacio Dušana Ristića, Borišu Simanića i Dejana Davidovca kao saborce Ognjenu Dobriću i Džou Reglandu. Možda je Tomićev postupak donekle nepravedan prema onima koji svoju šansu čekaju i u bitnijim momentima, ali su trojica rezervista pokazali onima s više iskustva i većeg renomea, kako zaista jedan igrač mora da se bori za crveno-beli dres. Nije poznato o čemu su Tomić i njegovi izabranici pričali na podužem sastanku (45 minuta) posle utakmice. Bleda, smrknuta lica potvrdila su da se ovaj sastav muči s svojevrsnom košarkaškom prehladom...

Diskutabilno je da li su igrači poleteli u oblake posle nekih zaista odličnih izdanja na početku sezone, ili su jednostavno izgubili osećaj odgovornosti u odbrani, ali Crvena zvezda ne liči na sebe u poslednjih sedam dana, uprkos ubedljivom trijumfu na gostovanju Olimpiji. Baš kao što smo zaključili i posle one čudne utakmice u Breši i taktičkog debakla u Ulmu, ovo je možda i najbolji period da Zvezda ima ovako visoke amplitude i da igra tako varira u najbitnijim segmentima. Kako Bili Beron reče posle utakmice – razloga za paniku (još) nema, pošto je tek novembar. 

Bilo kako, ceo stručni štab i košarkaši Crvene zvezde moraju da vrate u realnost. Jer, ovo nije igra dostojna ekipe čija je srž kvalitetna odbrana. 
“Smatram da su u pitanju neke sitnice. Taktički smo mi OK. Ulazimo s nedovoljnom dozom energije u utakmicu. Ne možeš meč da otvoriš tako što ćeš da primiš 29 poena za četvrtinu. Moramo na treningu da pokažemo veće zalaganje i ispravimo neke stvari koje su nedopustive – lagane poene, prodore, skokove u napadu, izgubljene lopte, pogrešne rotacije...“, smatra Ristić i dodaje:
“Pad u energiji je normalna stvar. Ne možete celu sezonu da igrate u istom ritmu ili uzlaznom putanjom. Ovo je normalna stvar za svaki tim. Zato je sad najbitnije kako ćemo da reagujemo – da li ćemo i dalje da igramo promenjivo, ili ćemo da naučimo nešto iz svega. Ovo može da bude dobar test za nas, za karakter naše ekipe“.

Prvo mesto u Grupi A najverovatnije je izgubljeno, jer Monako u preostala tri kola mora da izgubi dva puta da bi se Zvezda vratila na vrh. Naravno, pod uslovom da crveno-beli nadigraju sve do kraja. S obzirom na aktuelnu situaciju, Zvezda mora da obrati pažnju da ne postane prekobrojna na listi putnika za drugu fazu, pošto Galatasaraj i Ulm vrebaju sa po tri recke, dok Andora ima pobedu više.

Zato Crvena zvezda pod hitno mora da krene u potragu za izgubljenom dušom. Da svi sagledaju činjenice, pogledaju istinu u oči, rezimiraju dosadašnji rad i ukaljanom ponosu vrate stari sjaj. 

Jer, bez duše si niko, bez duše si ništa...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: MN PressStar Sport


tagovi

Milan TomićDžo ReglandMajk CirbesBili Beron

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara