Biti li ne biti: Uniks i Andora ne polažu oružje tako lako

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.03.19. | 11:49

Večeras su na programu drugi mečevi polufinalne serije u Evrokupu

Drugi duel u svega tri dana očekuje učesnike polufinala Evrokupa, a on može ujedno biti i poslednji za Uniks i Andoru ukoliko večeras ne izbore pobede koje bi ih eventualno odvele u majstoricu i odlučujuću utakmicu za plasman u polufinale ovog takmičenja. Uniks dočekuje Valensiju (Slepi miševi vode 1:0), a Andora dočekuje Albu (Berlinci vode 1:0).

Alba i Andora su nam u prvom okršaju pokazali šta se desi kada oba tima igraju "run & gun" košarku i zajedno su ubacili 198 poena. Ovaj susret nije bio rezultatski rešen sve do poslednjeg poseda, a sve je podsećalo na prvi susret između Asvela i španskog tima u Astrobalu. Svi znamo šta se kasnije desilo u toj četvrtfinalnoj seriji...

Izabrane vesti

Nadaće se tim iz male države na obroncima Pirineja sličnom raspletu i u ovom polufinalnom okršaju sa nemačkim timom u koji su ponovo ušli kao autsajderi, što im može dosta pomoći, jer ne osećaju nikakav pritisak. Alba će ipak biti dosta veliki zalogaj i biće nezgodno zaustaviti njihove napadače, a Andora bi recept mogla da potraži od beogradskih crno-belih koji su Albu limitirali na svega 66 postignutih poena u Hali "Aleksandar Nikolić".

Ponovo će Sikma, Siva i Giedraitis biti glavni predvodnici napada tima iz glavnog grada Nemačke. Ova tri košarkaša su na prvom susretu postigla zbirno 51 poen, što je tačno polovina poena koje je Alba postigla u utorak. Sa druge strane, najveća pretnja po koš Nemaca je svakako Dilan Enis, ali bi odbrana Albe morala da obrati pažnju i na Albisija koji je u Berlinu zabeležio dabl-dabl učinak.

Trener gostujuće ekipe, Aito Renenses Garsija smatra da će biti izuzetno teško pobediti Andoru u gostima i naglašava da je tim koji igra u ACB ligi i dalje neporažen na svom terenu u Evrokupu.
"Andora još uvek nije okusila gorčinu poraza u svojoj dvorani. Postoji više razloga zbog kojih bi bilo zaista sjajno ukoliko bismo odneli pobedu večeras. Voleo bih sve da okončamo što pre i da već večeras prođemo u finale Evrokupa, jer nas u nemačkom prvenstvu očekuje izuzetno naporan i težak raspored."

Uzvratio je i trener domaćih, Ibon Navaro, koji je naglasio da je Alba jedan od najkvalitetnijih sastava u Evropi ove sezone.
"Gledao sam dosta mečeva ove sezone u evropskoj košarci i samo mogu da kažem da je Alba jedan od najboljih timova koje sam pratio. Neverovatan je način na koji postižu poene, veoma lako stižu do koša i imaju sjajnu energiju. Moraćemo i mi da odigramo kako treba, da budemo u konstantnoj komunikaciji i da odgovorimo energično. Dobro smo odigrali prvi meč u Berlinu, ali nažalost to nije bilo dovoljno za pobedu. Nadam se da ćemo učiti na greškama koje smo načinili u prvom susretu i da ćemo doći do važne pobede pred domaćom publikom."

Proleće je stiglo pre dva dana, ali je navijačima Uniksa još uvek hladno oko srca zbog nesrećnog poraza od Valensije u prvom susretu. Imao je ruski tim prednost dva minuta pred kraj, ali je onda usledila serija Španaca koji su potom do kraja samo održali stečenu prednost u penal završnici.

Tvrdo se igralo na tom susretu, pa smo u prvoj četvrtini zbirno videli svega 21 poen, što dovoljno govori o tome kako su oba tima shvatila ovo polufinale. Večeras treba očekivati nešto slično, jer Valensija neće juriti i pokušaće polako da slomi otpor Rusa koji će biti pod velikim pritiskom, jer znaju da se porazom i definitivno opraštaju od trofeja.

Najbolji pojedinac na meču u Valensiji bio je Mekolum iz ekipe Uniksa, ali je on ujedno bio i jedina svetla tačka u ruskom timu. Sa druge strane tim su do pobede povukli Tobi, San Emeterio i Tomas, a ova trojka će i večeras predstavljati glavobolju za odbranu Uniksa.

Zanimljivo je da su oba tima već osvajala Evrokup kroz istoriju - Valensija traži četvrti trofej, dok bi Uniks pobedom u finalu došao do drugog.

Biti ili ne biti - tako ovaj meč najavljuje trener domaće ekipe, Dimitris Prifitis.
"Ovo je odlučujuća utakmica za nas, možda i najvažnija ove sezone. Jedino nam pobeda produžava nadu da se možemo naći u borbi za trofej. Moraćemo da odigramo stabilno i ne smemo dozvoliti da pritisak utiče na našu igru."

Iz gostujuće ekipe oglasio se Alberto Abalde koji očekuje drugačiju atmosferu od one na koja se obično susreće na terenima u Evropi.
"Uzbuđeni smo zbog činjenice da imamo šansu da večeras sve završimo i plasiramo se u veliko finale. Znamo da će biti izuzetno teško, jer će Uniks iza sebe imati i publiku... Nećemo ni mi otići tamo sa belom zastavicom. U svakoj utakmici idemo na pobedu, bez obzira na to ko se nalazi preko puta. Atmosfera u ruskim dvoranama nije ni približno slična onoj u Valensiji, pa će nam sigurno trebati vremena da se na sve to prilagodimo."

EVROKUP - DRUGE UTAKMICE POLUFINALNE SERIJE

Petak

17.00: (1,60) Uniks (14,5) Valensija (2,55)  /u seriji 0:1/
20.15: (1,70) River Andora (14,5) Alba Berlin (2,30)  /u seriji 0:1/

Piše: Srđan TODOROVIĆ


tagovi

Džon Šurna

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara