Nikola Topić (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)
Nikola Topić (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)

Briljantni Topić sa 17 poena u poslednjoj četvrtini overio prvi dabl-dabl i Meginu pobedu u Železniku!

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.10.23. | 21:47

Odličan Nikola Janković u novom debiju za tim Marka Baraća, u stopu ga pratio kapiten Plavšić

Bilo je mnogo dileme oko toga treba li Nikola Topić da ostane u Crvenoj zvezdi i bude u kombinaciji za Evroligu ili da ode negde na pozajmicu kako bi stekao potrebno iskustvo za budućnost. Diskusija i danas traje, ali ako je suditi na prvu čini se da je odlazak na kaljenje u Megu sjajan potez za supertalentovanog plejmejkera i u perspektivi za klub sa Malog Kalemegdana.

Predvodnik znatne juniorske generacije Srbije krunisao je Meginu pobedu nad FMP u Železniku svojim prvim dabl-dablom u Jadranskoj ligi i briljantnom rolom u odlučujućih deset minuta! Mega je slavila rezultatom 83:73 (19:21, 17:13, 19:20, 28:19), a Topić je blistao punim sjajem u dresu ekipe Marka Baraća sa 17 poena u najvažnijem delu utakmice! Kakav način da se overi prva recka u regionalnom takmičenju za takmičarsku 2023/24.

Izabrane vesti

Verovatno najveći talenat srpske košarke proveo je na parketu bezmalo 34 minuta i za to vreme spakovao 21 poen (7/13 iz igre, 1/4 za tri), 10 asistencija i dva skoka uz pet iznuđenih faulova za indeks korisnosti 23! Gotovo da je sam na svojim leđima izneo teret utakmice protiv ekipe koju sa klupe predvodi njegov selektor Nenad Stefanović i pokazao da se zasluženo o njemu toliko priča i piše. FMP defanzivno nije imao rešenje za Topića koji je na parketu radio sve kako bi Megu odveo do pobede. Istu je isporučio na fantastičan način.

Počev od pogođenog slobodnog bacanja zbog tehničke greške klupi FMP, sin žive legende Crvene zvezde ušao je u trans koji ga je odveo do učinka kakav dugo nije viđen za jedan period utakmice. Probijao je odbranu FMP brzim prvim korakom i bio najzaslužniji za rezultatski oporavak ekipe sredinom četvrte deonice, kada je domaćin uspeo da izjednači rezultat (64:64) uz nešto više od pet i po minuta na semaforu.

Prvi napad posle tajm-auta trenera Baraća Topić je realizovao i tako pokrenuo seriju 13:3. Ubacio je još jedan penal posle nove tehničke klupi rivala, podelio asistenciju kapitenu Urošu Plavšiću, a onda vezao pet poena, uključujući i trojku na tri minuta pre kraja čime je Mega otišla na deset poena više (77:67)! Do kraja utakmice Topić je ubacio još četiri poena i tako definitivno stavio tačku na veliku pobedu Mege i njegovu izvrsnu rolu.

Utakmica je gotovo 35 minuta bila na maksimum dva poseda, ujednačena i bez jasnih naznaka ko bi mogao da uzme pobedu. Ali, kada se to najviše tražilo, iskočio je Topić i odigrao svoju najbolju utakmicu u Jadranskoj ligi.

Uz Topića odlični su bili Nikola Janković i Uroš Plavšić. Nekadašnji MVP Jadranske lige je u svom trećem debiju za Megu odigrao 20 minuta i za to vreme skupio 16 poena, četiri skoka i jednu ukradenu loptu. Kapiten Mege je odigrao minut manje od svog saigrača na centarskim pozicijama, a zabeležio je 15 poena i šest bio je najviši u skoku. Ne treba izostaviti ni partije Stefana Miljenovića i Andrije Jelavića. Prošlogodišnji bek OKK Begorada imao je 10 poena, čak pet ukradenih poseda, četiri asistencije, dva skoka i šest iznuđenih faulova za indeks 16. Njegov mlađi saigrač zabeležio je pet poena, sedam uhvaćenih lopti i jednu ”krađu”. Uradili su zajedno veliki posao u odbrani.

Kod FMP kapiten Aleksa Stepanović bio je standardno jako dobar sa 14 poena, šest skokova i tri asistencije uz sedam iznuđenih faulova za indeks 22. Jedini je bio spreman da se na sve način nadigrava sa Megom za pobedu. Igo Beson ga je ispatio sa 13 poena, a dvocifreni su bili još Luka Ašćerić i Džordan Voker sa po 10 poena. Najsvežije pojačanje Pantera Ostin Luk je odmah debitovao i upisao 16 minuta. Podelio je pet asistencija, uz jednu ukradenu loptu i nije se upisao u listu strelaca.

Sada Mega i FMP imaju po pobedu uz dva poraza u Jadranskoj ligi.

ABA LIGA - 3. KOLO:

Petak

Zadar - Mornar 92:57

/Božić 28 - Vranješ 12/

Subota

Cedevita Olimpija - Split 97:68

/Blažič 20 - Perković 15/

Igokea - Studentski centar 91:82

/Mudi 30 - Bogavac, Kamenjaš 12/

Budućnost - Krka 82:69

/Rajt 17 - Stregar 17/

Partizan Mozzartbet - Cibona 96:67

/Naneli 17 - Aranitović 21/

Nedelja

Borac Mozzart - Crvena zvezda 87:93

/Segu 23 - Nejpir 18/

Ponedeljak

FMP - Mega 73:83

/Stepanović 14 - Topić 21/



tagovi

Nikola TopićKK MegaFMP ŽeleznikABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara