Budućnost je preživela! Ova Igokea je baš dobra, ali Gordić i Ivanović su i dalje pobednički tandem

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.09.18. | 22:18

Igokea vodila u većem toku susreta, ali je u poslednjoj četvrtini položila oružje

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Laktaša)

Svašta je moglo da se očekuje na startu ovogodišnjeg izdanja Superkupa ABA lige, ali da Budućnost bude na konopcima - teško! Iako je gotovo tri pune četvrtine dobijala udarce od domaćina ovog turnira, ekipa Aleksandra Džikića se, poput Rokija Balboe iz kultnog filmskog ostvarenja, uzdigla, našla novu snagu i u kratkom energetskom naboju pobedili Igokeu - 90:86 (19:21, 20:24, 25:22, 26:19).

Izabrane vesti

I to je kvalitet koji će Budućnost verovatno pokušati da eksploatiše! Dobra je ova Igokea, ima dosta potencijala, ali Nemanja Gordić i Nikola Ivanović su i dalje tandem koji donosi pobede. Uostalom, ne treba podsećati da su baš njih dvojica presudili Crvenoj zvezdi i doneli titulu Jadranske lige u Podgoricu. Zajedno su ubacili 34 poena, a pre svega imali ogroman uticaj na veliki preokret u poslednjoj četvrtini, kada je Igokea samo na trenutak spustila borbeni gard i dozvolila da bude razbijena. Jeste se Igokea vraćala u život preko izuzetno raspoloženih i iskusnih Orlanda Džonsona i Tomislava Zubčića, ali su oni promašili možda i ključne šuteve na ulasku u poslednji minut. Prvi nakon čak dva uzastopna ulaska na koš bez mnogo rezona, drugi sa penala. Sa iste pozicije je trijumf zapečatio Gordić.

Sve u svemu - fantastičan meč u Laktašima!

Ako se po jutru dan poznaje, Nenad Trajković je skockao vrlo zanimljiv tim. Zasigurno za mnogo bolji plasman i učinak prošlosezonskih 7-15 i desetog mesta na tabeli. Prerano je pričati o dometima, ali zaista ne bi bilo nikakvo iznenađenje ako ovu ekipu budemo videli u borbi za plej-of. No, o tome drugom prilikom...

Svakako su opravdali onaj višegodišnji epitet tvrde ekipe, koja zna da pomuti račune čak i daleko boljima od sebe...

Ono što je Igokea pokazala protiv aktuelnog šampiona može da ohrabri sve u Aleksandrovcu! Videlo se to još tokom priprema, ali Tomislav Zubčić i Sava Lešić već su se u prvoj takmičarskoj utakmici pokazali da će biti velika opasnost za svakog takmaca. Skupili su 33 poena, s tim što je hrvatski dugajlija imao čak 21 koš i šest skokova. Nisu ostajali dužni Erlu Klarku i Aleksi Iliću nijednog trenutka i napadački su znali da uzvrate udarac kad god bi isti stigao s druge strane. Upravo su Zubčić i Lešić držali taj ofanzivni balans i praktično neutralizovali učinak dvojice vodeći strelaca Đetića u dobrom delu utakmice. To je ostavilo prostora ostatku tima da se razigra, a posebno vrlo dobrom Orlandu Džonsonu, Robertu Rikiću i Đorđu Miloševiću, što je i pravilo razliku u dobrom delu utakmice pravilo razliku. Ali, kada je najviše trebalo - nije...

Celo prvo poluvreme Igokea je diktirala tempo, dominirala u skoku i što je mnogo važno - naterala protivnika na više grešaka i loših odluka iz igre. Pre svega - Igokea je izgledala kao pravi tim! Što se nije moglo reć iza Budućnost, gde se najveći . Mnogo je različitih karaktera doveo Aleksandar Džikić i bez obzira na rezultat u Laktašima, evidentno je da ga čeka veliki posao i da će mu biti potrebno vremena da posloži kockice i napravi dobru hemiju, uz igru kakvu želi. Doduše, u to će morati da uklopi i Danila Nikolića i prvu zvezdu Edvina Džeksona, koji su propustili meč u Laktašima.

Mnogo toga se videlo u trećoj deonici. Budućnost je uhvatila protivnika u mašinu u prvih nekoliko akcija, ali kada Igokea nije pala, branilac regionalnog tona počeo je da gubi konce. Bilo je tu nekoliko šuteva bez rezona, čak neki nisu završili ni na obruču, ni tabli... Ono što, opet, Džikić ima u odnosu na svog kolegu s klupe Igokee jeste - mnogo napadačkih opcija! Zaista mnogo... Ivanović, Erl i Koti Klark, Gordić, Ilić... 

Čak i kada stvari nisu izgledale dobro po Budućnost, iznedrili su se neki veliki pogoci... Dve vezane trojke Ivanovića, pa nekoliko prepoznatljivih dvokoraka neuhvatljivog Gordića, te Ilićevih poteza iz drugog plana. Tako je, uostalom, Budućnost izbegla da Igokea ode predaleko. Učinilo se posle velike serije domaćina i rezultata 62:52, ali Džikić je iz rukava izvukao kartu - prošlogodišnjeg sastava. Zanimljivo je izgledalo, ali posle tog dvocifrenog zaostatka Đetiće je u život vratila petorka Ivanović, Popović, Gordić, Šehović, Barović. Dakle, kompletna petorka iz šampionskog pohoda u ABA ligi. 

Kada je Džikić pronašao žicu svom timu, a Budućnost krenula da melje, povratka za Igokeu nije bilo. Uprkos velikoj želji i trudu... Ruke su postale teške, premalo igre iz prvog dela i hrabrosti da se preuzme odgovornost. Budućnost je samo „kalemila“ razliku i dovršila posao. 

SUPERKUP ABA LIGE - ČETVRTFINALE

Četvrtak: 

Mornar - Partizan 77:91
/Karington 21 - Gagić 23/

Budućnost - Igokea 90:86
/Gordić 19 - Zubčić 21/

Petak:

18.00: (1,03) Cedevita (28,0) Zadar (12,0)
20.30: (1,07) Crvean zvezda (25,0) Olimpija (8,50)

FotoABA liga


tagovi

Nikola IvanovićNemanja GordićAleksa IlićTomislav Zubčić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara