Budućnost se obrukala u Novom Mestu!

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.12.18. | 19:45

Krka izrežirala prvorazrednu senzaciju

Dvorana Leon Štukelj zavila je Budućnost u crno!

Košarkaši Krke napravili su prvorazrednu senzaciju i možda najveće iznenađenje ove sezone, pošto su na svom terenu skinuli skalp aktuelnom šampionu Jadranske lige i tako mu naneli četvrti poraz u sezoni - 69:64 (18:5, 16:14, 18:24, 17:21). 

Izabrane vesti

Provukli su se protiv Mega Bemaksa u Morači u zaista čudnom meču, ali sve je došlo na naplatu u Zagrebu prošle i Novom Mestu ove nedelje! Krka je iskoristila neuigranost, ležernost i nedostatak timskog i takmičarskog duha u redovima branioca titule i ostvarili pobedu o kojoj će se dugo pričati i pisati! Iako se očekivalo da rekonstruisana Budućnost, jača za još dvojicu novajlija (Noris Kol posmatrao meč u civilu), zaigra još bolje, konkretnije i jače, Budućnost je odigrala možda i najlošiju utakmicu ove sezone i sebi prilično zagorčala život! 

Katastrofa!

Reč koja najbolje može da opiše ono što je Budućnost prikazala u poslednjem susretu 12. kola Jadranske lige. Sve što su Plavi napravili od prvog, do poslednjeg minuta bilo je upitno i gotovo je neverovatno izgledalo da se na papiru tako moćan sastav guši i davi u sopstvenim glupostima protiv daleko skromnijeg protivnika, ujedno i poslednjeplasiranog tima regionalnog takmičenja. Dovoljno je samo pogledati statistiku – 13/30 za dva, 6/20 za tri poena, 20/35 sa linije slobodnih bacanja dok je, poređenja radi, Krka izvela samo jedanaest penala i ubacila devet. Zanimljivo, Budućnost je za celu utakmicu izgubila deset, a Krka trinaest poseda lopte. Na kraju Krka je izašla kao pobednik!

Velike zasluge za šokantan trijumf idu na adrese Luke Lapornika, čije su minijature u nekoliko ključnih momenata učinile da samopouzdanje Budućnosti drastično padne, te prekaljenog Jura Balažiča, koji je na iskustvo izvukao ogroman teret na leđima i Tima Osolnika, čiji je hitac iz ugla na 16 sekundi pre kraja prošao kao harpun kroz srce “ogromne ribe” iz Podgorice.

Krka nije igrala vanvremensku košarku, ali je radila toliko da koristi svaki, pa i minimalni prostor, odnosno grešku rivala da obezbedi što veću razliku. Posle osam minuta na semaforu potpuni šok i rezultat 18:2. U uvodnih petnaest minuta imala čak sedam ofanzivnih skokova (do kraja 12)! Rafalnom paljbom van linije 6,75 metara Škendelj, Bratož, Osolnik i posebno Đapa učinili su da gostima odmah padne mrak na oči. Dok je Krka rešetala kako je htela, Budućnost je već u uvodna četiri minuta utakmice imala četiri izgubljene lopte i čak sedam neiskorišćenih napada! Zato je prva četvrtina i završena rezulatom 18:5.

Krka je u nastavku utakmice, zapravo, dugo živela upravo od razlike koju je stekla u ranoj fazi. Ali, kada je bilo najteže, kada je Budućnost pritegla odbranu i krenula da spušta razliku na mišiće i očiglednu razliku u klasi, Krka je ipak bila ta koja je održala hladnu glavu i pokazala zašto je dvorana Leon Štukelj ukleta za mnoge, daleko jače sastave.

Budućnost je u drugom poluvremenu na sve načine pokušavala da anulira zaostatak i praktično ispravi sve ono što je učinila u prvom delu, ali kada je shvatila da je iznenađenje nadomak ruke, Krka nije dozvolila da ovakva šansa promakne. 

Gosti su u poslednja četiri minuta utakmice ušli s trojkom Edvina Džeksona koja je probudila iskru nade da bi rezultat mogao da se okrene. Samo minut kasnije Džekson je iskoristio veliku grešku Krke i sa penala smanjio zaostatak na samo pet poena (64:59) i tada je veliki pritisak pao na igrače slovenačkog tima. Umesto da padnu, momci u zelenim dresovima održali su visok nivo borbene gotovosti i pokazali zašto zaslužuju ovaj trijumf. Balažič je velikom trojkom uspeo da obori Budućnost na kolena i uveća razliku (67:59), a kada su Erl i Koti Klark ušli u seriju promašaja, jedino je mladi Petar Popović bio dovoljno priseban da izvuče neke važnije poene. Ali, kada u moru kvalitetnih individualaca i skupih pojačanja niko nije imao dovoljno hrabrosti da iskoči, drugačiji ishod nije mogao ni da se očekuje. Krka se hrabro držala do poslednjeg zvuka sirene, istrpela sve pritiske i odnela dva boda velika kao Crna Gora.  

Dok je Krka ovim trijumfom ponovo ušla u trku za opstanak, Budućnost je došla u nimalo zavidnu situaciju kada je borba za plej-of u pitanju. Podgorički sastav sada ima identičan skor (8-4) kao Cedevita i Mega Bemaks, odnosno tek dve pobede više od petoplasiranog Partizana, koji se do kraja ligaškog dela sezone neće predati i vrebaće četvrto mesto na tabeli i kartu za doigravanje.

Kod Krke Lapornik je imao 12 poena, šest skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte, Dalibor Đapa je dopisao 11, a Balažič i Osolnik po 10 poena. Na drugoj strani Petar Popović je skupio 16 poena, četiri skoka i dve asistencije, dok je Koti Klark imao 12 poena i sedam uhvaćenih lopti, uz po tri podeljene i ukradene lopte. Goga Bitadze je na debiju u novom timu skupio 12 poena, četiri skoka i po dve ukradene lopte i blokade. Džejms Bel je odigrao sedam minuta i ostao je bez učinka.

ABA LIGA - 12. KOLO

Petak

Zadar - FMP 79:85
/Von 15 - Apić 26/

Subota
Cibona - Crvena zvezda 54:76
/Ljubičić 17 - Beron 16/

Partizan - Cedevita 71:76
/Pejdž 14 - Pulen 19/

Mega Bemaks - Igokea 93:88
/Marjanović 19 - Zubčić 16/

Nedelja
Mornar - Olimpija 80:75
/Vranješ 17 - Šamanić 16/

Ponedeljak

Krka - Budućnost 69:64
/Lapornik 12 - Popović 16/

Foto: ABA LIGA - Krka / Drago Perko / kosarka.si


tagovi

KrkaAleksandar DžikićLuka LapornikPetar PopovićKoti KlarkGoga Bitadze

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara