Ekipa koja je 2017. uzela srebro
Ekipa koja je 2017. uzela srebro

Čekajući žreb za Evrobasket, Srbija može da bude mirna

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.07.19. | 09:15

Orlovi saznaju imena protivnika u novim kvalifikacijama za veliko takmičenje, a isti ne bi trebalo da budu ozbiljnija pretnja

Ni pun dan boravka na Kopaoniku tokom bazičnih priprema za Mundobasket nije prošao, a stručni štab košarkaške reprezentacije Srbije i njegovi igrači saznaće imena protivnika u predstojećim kvalifikacijama za Evrobasket 2021. koji će se odigrati u četiri zemlje - Nemačkoj, Gruziji, Češkoj i Italiji

Imena rivala aktuelnog evropskog vicešampiona biće poznata u ponedeljak posle žreba u Minhenu od 12.15, a dobra vest je da se Srbija nalazi u prvom šeširu zajedno sa Španijom, Francuskom i Litvanijom. FIBA je po izbacivanju šešira za žreb objasnila da je sastav istih napravljen na bazi plasmana na rang-listi. 

Izabrane vesti

Kako je od ranije poznato na žrebu će se naći 32 zemlje koje će biti podeljene u osam grupa po četiri tima. Igraće se po "round robin" sistemu, odnosno svaka ekipa sa svakom, kod kuće i na strani, a po tri najbolja tima iz svake grupe izboriće plasman na Evropsko prvenstvo.

Pred sam žreb treba znati da će ekipe iz prvog šešira biće žrebane u Grupe A, C, E i G, zajedno sa ekipama iz četvrtog (Finska, Nemačka, Češka, Poljska), petog (Gruzija, Crna Gora, Belgija, Izrael) i osmog šešira (kvalifikanti), dok će timovi iz drugog šešira biti žrebani u Grupe B, D, F i H, sa ekipama iz trećeg, šestog i sedmog šešira. 

Ono što je izazvalo posebnu pažnju jeste da će u predigri za Evropsko prvenstvo biti i sami domaćini završnog turnira, s tim što će oni igrati van konkurencije pa će iz njihovih grupa plasman na veliko takmičenje obezbediti samo po dva najbolja tima. Poslednji, osmi šešir biće popunjen posle odigravanja poslednje runde predkvalifikacija, koje su na programu od 3. do 21. avgusta.


SASTAVI ŠEŠIRA

Prvi šešir: Španija, Francuska, SRBIJA, Litvanija
Drugi šešir: Slovenija, Grčka, Hrvatska, Rusija
Treći šešir: Italija, Letonija, Turska, Ukrajina
Četvrti šešir: Finska, Nemačka, Češka, Poljska
Peti šešir: Gruzija, Crna Gora, Belgija, Izrael
Šesti šešir: Mađarska, BiH, Holandija, Makedonija
Sedmi šešir: Estonija, Bugarska, Švedska, Austrija
Osmi šešir: Albanija/ Belorusija/ Danska, Slovačka /Kipar/Rumunija, Luksemburg/tzv.Kosovo/Velika Britanija, Švajcarska /Portugal/ Island.


Kompletne kvalifikacije za Evrobasket biće odigrane u tri perioda, s tim što će "prozori" za ovu namenu biti otvoreni znatno duže nego za Mundobasket. Prva kvalifikaciona runda trajaće od 17. do 25. februara 2020. godine, sledeća je od 23. novembra do 1. decembra, a poslednja od 15. do 23. februara 2021. godine. Svaki tim će u jednom krugu, popularnom "prozoru" igrati po dve utakmice. To bi trebalo da donese više vremena za nacionalne timove i njihove selektore da uigraju svoje sastave.

Srbija osvaja medalju na Svetskom prvenstvu 2019 - 1,85

Srbija osvaja zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2019 - 15,00

Trend organizovanja Evrobasketa u četiri zemlje prvi put je viđen 2015. godine, kada su domaćini bili Hrvatska, Nemačka, Francuska i Letonija, da bi dve godine kasnije Finska, Izrael, Rumunija i Turska bili domaćini četiri grupe.

Kompanija MOZZART je ekskluzivni Beting partner Košarkaškog saveza Srbije!

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara