Šaj Gildžes Aleksander (©Reuters)
Šaj Gildžes Aleksander (©Reuters)

Centrifuga na maksimumu i odgovor na sve: Oklahoma uliva strah u kosti, Dončićevi Mevsi bez rešenja

Vreme čitanja: 2min | sre. 08.05.24. | 06:17

Dalas se ravnopravno borio do pred prvog poluvremena, Oklahoma ubacivala "veš mašine" u drugom

Jedno je jasno. Uz nezaobilazni Boston, Oklahoma igra najbolju košarku u NBA ligi u ovom momentu. Odolevao je Dalas dvedesetak minuta i odbijao nalete Grmljavine, ali je to trenutni maksimum Mavsa. Teško bi se bilo koji tim na svetu izvukao iz kandži Oklahome, onakve kakva je izgledala u drugom poluvremenu prve utakmice polufinalne serije Zapadne konferencije.

Tim Marka Degnolta trijumfovao je protiv Luke Dončića i saigrača 117:95 i tako poveo 1-0, a način na koji je domaćin odigrao utakmicu nagoni na mišljenje da se Dalasu sa rovitim Lukom Dončićem crno piše. Slovenački košarkaš je čak i vidno limitiranih fizičkih mogućnosti u ovom susretu završio meč sa 19 poena, devet asistencija i šest skokova, ali je korektan učinak bivšeg igrača Reala bio daleko od dovoljnog da Dalas ozbiljnije pripreti.

Izabrane vesti

Još jednom je Šaj Gildžes Aleksander pokazao zašto je posle Nikole Jokića najbolji igrač lige u tekućoj takmičarskoj godini. Bio je kanadski plejmejker najefikasniji igrač na utakmici sa 29 poena, uz koketiranje sa tripl-dabl učinkom (devet asistencija i devet skokova),a osim odlične individualne statistike, posebno je impresivan način na koji Šaj komanduje svojevrsnom centrifugom koja usisava protivnike.

Drugo poluvreme uvodnog susreta konferencijskog polufinala bila je pokazna vežba utakmice u kojoj jednom timu ne možete da naudite koliko god se trudili. Nije da Kajri Irving, Dončić i Danijel Geford nisu pokušavali da pruže otpor, štaviše uspevali su da dobar deo utakmice održavaju visok nivo, ali je u svakom sledećem napadu Ohlakoma frustrirala Mavse dalekometnim hicima i činila Dalas sve nervoznijim.

Teško je reći da li je monstruoznije pogađao Čet Holmgren, Eron Vigins ili Džejlen Vilijams. Čak 16 trojki pogodili su igrači Oklahome, većinu u drugom poluvremenu. Holmgren je meč završio sa 19 poena, Vigins i Džejlen Vilijams imali su po 16, a dvocifren učinak imao je i Džejlin Vilijams (11 poena). Kajri Irving je košgeterski bio najraspoloženiji igrač šampiona iz 2011. godine sa 20 poena, Dončić je imao 19, Geford 16. Džoš Grin 11, a Pi Džej Vošington 10 poena.

Drugi duel u seriji Oklahome i Dalasa biće odigran u noći između četvrtka i petka (03.30), a stiče se utisak da uz Dončićeve bolne grimase na licu Mavsi zaista ne mogu puno u ovoj seriji. Ako se Luka oporavi, samo bi tako priča mogla da ode u drugom smeru.

NBA (utorak na sredu)

Boston - Klivlend 120:95 (1-0 u seriji)

/Braun 32 - Mičel 33/

Oklahoma - Dalas 117:95 (1-0 u seriji)

/Gildžes Aleksander 29 - Irving 20/



tagovi

Oklahoma Siti TanderDalas Maveriks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara