Nikola Topić (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)
Nikola Topić (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)

Čudesni Topić dominira ABA ligom: Slomio Zadar sa 10 poena u završnici i upisao rekord

Vreme čitanja: 2min | ned. 05.11.23. | 14:42

Mega štiklirala treću pobedu, uz sjajnu rolu mladog plejmejkera

Poslala je Crvena zvezda mladog Nikolu Topića na kaljenje u Megu i kako stoje stvari napravila vrlo dobar potez. Dobio je talentovani plejmejker ključeve ekipe Marka Baraća i malo je reći da zasad opravdava poverenje struke. Posle još jedne briljantne predstave zlatnog Orlića, Mega je savladala Zadar 91:81 u Hali sportova Ranko Žeravica.

Nikola je odigrao još jedan fantastičan meč, ponovo bio čovek odluke - i to na kakav način. Zadar je došao do prve prednosti na utakmici kada je ostalo još pet minuta do kraja. Vodila je Mega i sa +18 u trećoj deonici, a onda sve prosula. Takve oscilacije su očekivano kod tako mladih ekipa, ali Topić je preuzeo odgovornost i sa 10 vezanih poena prelomio meč u korist beogradskog tima. Potom je još dva puta spojio Plavšića sa poenima za 84:76 na 75 sekundi do kraja susreta i sve je bilo jasno.

Izabrane vesti

Mladi srpski reprezentativac je susret okončao sa 27 poena i 10 asistencija, a četiri skoka su mu nedostajala za tripl-dabl! Šutirao je 3/5 za dva, 3/4 za tri i gotovo neverovatnih 12/12 sa linije penala. Podsetimo da je u avgustu napunio 18 godina. Već ima čelične živce i najbolje pliva kada su talasi najveći. Sve to donelo mu je indeks korisnosti 41, što je za mladog plejmejkera rekord karijere.

Posle šest nastupa u sezoni 2023/24 i prvom ozbiljnijem susretu sa regionalnim takmičenjem, Nikola Topić prosečno beleži 20,7 poena, 8,2 asistencije i tri i po skoka, za prosečan indeks 23,3. Korisniji je zasad samo Luka Božić (19 poena protiv Mege), čija prosečna valoracija je u prvih šest rundi iznosila 33,8.

Mladog plejmejkera koji je ponikao u Crvenoj zvezdi ispratio je Uroš Plavšić. Centar koji se vratio u Megu iz Amerike, gde je pogađao koledž Tenesi i nastupao za Volontirse u NCAA ligi, izuzetno se dobro snalazi na novom početku u ABA ligi, a u trijumfu nad Zadrom imao je impozantnih 11/11 iz igre (za dva), te je susret okončao sa 23 poena i sedam skokova za indeks 24.

Takođe ima odličan početak sezone, izuzev prvog nastupa protiv Cedevite Olimpije. Ipak, iako je u Ljubljani upisao samo pet poena i indeks četiri, posle šeste runde je na proseku od 14,3 poena i osam skokova, za prosečan indeks 17,8.

Mega je preživela i odličnu partiju Darija Drežnjaka koji je ubacio 26 poena u Hali sportova, a uz njega i Božića dvocifren je u poraženom sastavu bio još samo Marko Ramljak sa 16 poena.

ABA LIGA - 6. KOLO

Subota

Cibona - Mornar 73:72

/Buljan 19 - Gavrilović 18/

Cedevita Olimpija - Borac Mozzart 82:78

/Matković, Stjuart 18 - Frenklin 17/

Nedelja

Mega - Zadar 91:81

/Topić 27 - Drežnjak 26/

17.00 Split - Partizan Mozzart Bet

19.00 Crvena zvezda - Budućnost

Ponedeljak

18.00 Igokea - FMP



tagovi

KK MegaKK ZadarNikola TopićUroš Plavšić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara