Da još jednom pokažemo da smo zemlja u kojoj se igra najbolji basket

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.06.19. | 09:28

Reprezentacija Srbije danas započinje takmičenje na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu

Nešto više od godinu je dana preostalo do Olimpijskih igara u Tokiju, kada će basket „tri na tri“ prvi put biti uvršten u zvanični program. Ovog juna imaćemo pravu pretpremijeru i odličnu priliku da vidimo ko je na čemu.

Još sinoć je otvoreno Svetsko prvenstvo u Amsterdamu, na kojem će Srbija imati dostojne predstavnike. Glavni smo favoriti za zlatnu medalju, a uz to smo četvorostruki uzastopni osvajači ovog prestižnog takmičenja. Nema sumnje da su apetiti velike i ovog juna u Holandiji.

Izabrane vesti

„Posadu“ našeg tima ovoga puta čine četvorica basketaša koji čine sam „krem“ kada je reč o ovom sportu. Tu su trojica najboljih na svetskoj rang listi - Dušan Bulut, Marko Savić i Dejan Majstorović, kao i Mihailo Vasić, koji se trenutno nalazi na sedmom mestu. I dok prva trojica zajedno čine tim Novog Sada, Vasić je pridodat kao pojačanje iz Limana.

Imamo sastav za poštovanje, nema šta. Popularni Dušan Bulut igrao je na svakom Svetskom prvenstvu u ovom takmičenju od kako ono postoji, tačnije pet puta. Dovoljno je reći da titulu nije osvojio samo jednom, a tada je zauzeo drugu poziciju sa reprezentacijom Srbije. Kažu da za godine ne treba pitati, ali jednostavno se mora poštovati ono što radi rođeni Novosađanin sa svoje 33 godine. Asistencije su njegovo glavno oružje, ali mu nije problem da pogodi sa distance uz zvuk sirene ili potpuno iz takta izbaci protivnika dobrim driblingom.

Tu je i sjajni Marko Savić, koji na Svetskim prvenstvima ima apsolutno isti učinak kao i Dušan Bulut. Njih dvojica su započela „basketaški“ put zajedno sa Markom Žderom. Zbog toga i on može da se pohvali sa četiri zlatne i jednom srebrnom medaljom sa planetarne smotre, a uz to i da pridoda dva odličja sa Evropskog prvenstva. Jedno je najsjajnije, dok je drugo srebrno.

Treći član tima, Dejan Majstorović, priključio se nešto kasnije. Naravno, i on može da se pohvali velikim uspesima, kako sa Novim Sadom, tako i sa reprezentacijom. Zlato je osvojio na prvenstvima u Kini, Francuskoj i Filipinima, dok je na debiju u Rusiji osvojio srebrnu medalju. Na turniru održanom u zemlji Galskih petlova, čak je bio proglašen za najkorisnijeg igrača.

I za kraj, tu je Mihailo Vasić, koji čini kvartet iz Limana, naselja u Novom Sadu. Iako su „ljuti“ rivali kada turniri dođu na red, problema nema kada je zajedno u reprezentaciji sa trojkom iz suparničkog sastava. Čak se može reći da se sjajno nadopunjuju.

Srbija se nalazi u grupi sa Holandijom, Turskom, Južnom Korejom i SAD-om. Prvog dana igraće se protiv SAD-a i Holandije, što bi mogla da bude prava poslastica. Amerikanci nisu uspeli nijednom do sada da nas dobiju, dok smo sa basketašima sa zapada Evrope igrali finale prošlogodišnje planetarne smotre. Odlična prilika da vidimo gde smo i da još jednom pokažemo da smo zemlja košarke.

FIBA 3x3 SVETSKO PRVENSTVO (AMSTERDAM)

Sreda
10.20: (1,55) Francuska - Litvanija (2,29)
10.50: (1,30) Slovenija - Kina (3,20)
13.20: (5,80) Katar - Francuska (1,10)
13.50: (2,29) Litvanija - Slovenija (1,55)
14.50: (3,20) Katar - Kina (1,30)
16.00: (2,19) Turska - Južna Koreja (1,60)
16.55: (1,35) Srbija - SAD (2,90)
17.20: (4,70) Južna Koreja - Holandija (1,15)
19.30: (3,20) Holandija - Srbija (1,30)
20.30: (7,70) Turska - SAD (1,05)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara