Da se zna ko je svetski vicešampion: Srbija na Mundobasketu!

Vreme čitanja: 4min | ned. 24.02.19. | 17:46

Ponovio se septembar 2012. godine - Izrael razbijen u Beogradu za plasman na veliko takmičenje

Srbija ide do Pekinga!

Košarkaška reprezentacija Srbije uhvatila je poslednji voz za Kinu i obezbedila učešće na Mundobasketu (31. avgust - 15. septembar), gde će braniti srebrnu medalju osvojenu u Madridu 2014. godine! Biće ovo deseto učešće Srbije na velikom takmičenju od rastanka s Crnom Gorom 2006, treći Svetski kup od osamostaljenja i šesti od prestanka sankcija...

Izabrane vesti

Nije bilo nimalo prijatno otkako je sve počelo krajem novembra 2017, ali je posle svega ipak slatko. Srbija je u poslednjoj utakmici kvalifikacija razmontirala Izrael rezultatom 97:76 (26:18, 23:15, 18:17, 30:26) i „nevernim Tomama“, a pre svega poslednjem rivalu poslala snažnu poruku: Da se zna ko je aktuelni olimpijski, svetski i evropski vicešampion! Najlepši poklon za nakrcane tribine dvorane Aleksandar Nikolić (oko 7.000 gledalaca) i publiku koja je osetila važnost trenutka i koliko je srpskim asovima bitna podrška u odlučujućem meču. Dugo beogradski hram košarke nije bio ovako pun kada igraju Orlovi. Zato su bili počašćeni plejadom vrhunskih poteza Vladimira Lučića, zakucavanjima Nikole Milutinova, te maestralnim asistencijama Miloša Teodosića, overom vize za Kinu i šoutajmom najboljeg igrača današnje utakmice - Dragana Milosavljevića!

Popularni Gagi dao je Srbiji sve što joj je bilo potrebno da bi se ostvario zacrtani cilj - stabilnost u odbrani, energiju i ritam u napadu, kapitenu Teodosiću snažnu potporu u organizaciji napada i sigurne poene, što je bilo i najvažnije. Jer, s tim je ekipa najviše kuburila u ovim kvalifikacijama. Za poluvreme je Unikahin bek usmerio srpski brod ka sigurnoj luci, ubacio 18 poena, uhvatio četiri i podelio dve lopte i zapravio bio tas na vagi koji je pravio razliku. Jer, Srbija je na petnaestominutni odmor otišla sa 16 poena viška (49:33), što je bilo sasvim dovoljno da se u nastavku utakmice postavi željeni ton utakmice i dovrši posa bez trzavica. Plenio je strašnom energijom, a kada je shvatio koliko prostor mu daju protivnički igrači, prodao je i nekoliko NBA poteza za apsolutno oduševljenje na tribinama. Pobedi je doprineo sa 20 poena. 

Poslušali su košarkaši Srbije reči selektora Aleksandra Đorđevića i napravili zaokret za 180 stepeni u odnosu na sve viđeno u Talinu pre tri dana. Nisu ovog puta dozvolili da protivnik diktira stil igre, da sbude glavnokomandujući, a iznad svega da se uopšte pita ko će ići na Svetski kup. Svima je bilo jasno koliko je ulog bio veliki i da ovog puta nema mesta za popravni. Od prvih taktova susreta bilo je jasno da je i momcima u belim dresovima krivo što su došli u situaciju da im poslednji izlazak na parket u ovoj predigri odlučuje sudbinu, zato su i delovali tako inspirisano. Pokazali su taj gen dominantne sile, postavili jasne konture i držala se istih do poslednjeg zvuka sirene. 

Izrael je živeo dok je šut za tri poena služio Pninija, Zusmana, Koena i ostale. A to je, prema gruboj proceni, bilo tokom uvodnih 17 minuta. Odnosno, sve do momenta kada je odbrana Srbije „kliknula“, prešla u pobednički mod i bespoštedno samlela protivnika. Nisu Orlovi ulazili u bespotrebnu šutersku trku sa ekipom koja je u Beograd ponela samo taj element igre, već su igrali pametno, smireno i maksimalno opteretili reket i sve prilaze košu. Samo u prvom delu utakmice Srbija je od 49 poena čak 20 postigla upravo u reketu, gde je Teodosić imao šansu da već u prvoj deonici izdeli pet asistencija i razigra saigrače. 

Ozbiljnu potporu dali su evroligaški asovi Milutinov i Lučić. Sa dvojicom igrača više u rotaciji, odnosno dvojicom čiji je uticaj na igru direktan i momentalan, svi su mogli da odahnu, a gosti da se ozbiljno zamisle odakle im preti veća opasnost. Ubrizgvali su neprestano adrenalin u sistem i nisu dopuštali da ritam opadne ni za jedan stepen. Dok je Milutinov samom pojavom, onda i delom u reketu „zavezao“ ruke opasnom Džejku Koenu i njegovom zameniku Idanu Zalmansonu, Lučić je stalno pratio sve što njegov bliski prijatelj Milosavljević radi i jednostavno nije želeo da se ispusti dobar zamajac. To se jasno videlo u svakom kontaktu s loptom. Prvi je susret završio sa 10, drugi sa 22 poena, ali je potpuno eksplodirao u poslednjoj četvrtini, a sve ih je ispratio Teodosić sa 11 poena i devet završnih dodavanja. 

Ako je početkom treće četvrtine Izrael pomislio da bi mogao da uhvati rezultatski priključak, Srbija je odmah sasekla tu ideju, zadržala ozbiljnu, dvocifrenu prednost i do kraja plovila u najmirnijim vodama... U gostujućim redovima Koen je ubacio 14 poena, dok je talentovani i nesuđeni igrač Srbije Deni Avdija ubacio dva poena. 

Srbija je na Mundobasketu! Sada da sačekamo taj 16. mart i žreb u Šenženu.

SRBIJA - IZRAEL 97:76
/26:18, 23:15, 18:17, 30:26/

SRBIJA: Avramović 2, Birčević 9, Đoković 3, Gagić, Simonović 5, Jelovac 8, Lučić 22, Milosavljević 20, Milutinov 10, Raduljica 5, Teodosić 11, 9as, Tepić 2.

IZRAEL: Avdija 10, Klajn 12, Menco 3, Segev, Ziv 10, Koen 16, Ginat, Gut, Pnini 3, Timor 3, Zalmanson 10, Zosman 9.

Foto: Star Sport


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2019Miloš TeodosićDragan Milosavljević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara